onsdag 15 oktober 2008

Nudelwok


Lättlagat, smidigt, supergott ja de positiva orden om Wok kan bli en lång lista. Dessutom går det att variera i det oändliga. Jag har länge varit på jakt efter lite tjockare nudlar - tycker ofta att de jag har köpt varit för tunna och inget bra att woka. Provade nu Mrs chengs färdigkokta nudlar - funkar utmärkt och lagom tjocka.

Har du något bra tips på var jag hittar okokta tjocka nudlar så mottages detta tacksamt!

Min Nudelwok

4p

3 st strimlade kycklingfiléer

1 gul lök

1 pkt färska sockerärter

½ zuccini

2 skivade vitlöksklyftor

6 mycket tunna skivor färsk ingefära

½ finhackad färsk chili (utan kärnor och hinnor)

2 msk soja

2 msk soja

2 msk hoisinsås

2 msk ostronsås

2 msk sweet chlisås

Värm upp stekpannan till mkt hög temp. Stek kycklingen, tillsätt sedan grönsakerna, stek 3 minuter. Häll i såserna. Rör hela tiden. Salta vid behov. Det går snabbt - så ha riset klart innan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga! Servera med Basmatiris.

måndag 13 oktober 2008

Grattis Therese!


Kladdkake-SM! Vilken underbar tillställning. Aftonbladet betalar resa, boende taxi till Nordiska muséet ja så härligt det bara kan bli. Vi var då sex stycken - alla underbara recept hittar du här. Mitt bland alla chokladutställare fanns då vi på en scen. Jo, vi var nog ganska nervösa allihop. I början sex stycken personer som aldrig har träfftas blev helt plötsligt ett VI-gäng. Kändes faktiskt konstigt när man sa hejdå till alla, nästan lite sorgligt. Man lärde sig en massa roligt på vägen, hur man gör för att inte slå ihjäl sig när man går i trappor på en scen - dessutom med kryckor som jag lyckades skaffa mig dagen innan avresa (oflyt??)!

Sen lärde jag mig av den så värdiga vinnaren Therese att man kan smälta ner saker i grädde och värma upp för att sedan vispa till fluff! Det ska provas!
Hej hopp så länge från Halta Lotta

onsdag 1 oktober 2008

JAG ÄR EN SM- FINALIST


(bild lånad av aftonbladet, 2006 års vinnare)

Kära läsare!

Lördagen den 11 oktober, då går Kladdkake-SM på Nordiska muséet av stapeln.

JAG ÄR EN AV DE 6 FINALISTERNA!!!!!!!!!!!!!!!!

Av 170 bidrag. Chokladfestivalen pågår på Nordiska muséet. Så kom nu och heja på mig! Det kostar 100 kr i inträde - beställ på ticnet så slipper du köa. Dessutom finns 45 choklad-utställare. Kladdkakorna börjar vi baka vid 12. Så håll nu alla tummar och tår! På tisdag finns vi finalister i Aftonbladets bilaga Mat och Vin! Ni får vänta lite till på receptet men jag lovar det läggs ut nästa vecka.

Hoppas vi ses i Stockholm!

Hemgjord kebab



Jag ska erkänna något - jag är våldsamt förtjust i kebab i bröd, kebabsallad, kebabtallrik ja det mesta i kebabform och jag gör dem inte själv.....Men nu så nu har det blivit kebab här hemma inte kebab av strimlat fläsk eller nötkött utan med färsbiff som man ofta blir serverad utanför detta lands gränser. Det går fint att göra biffarna vegetariska med Quornfärs om man vill. Färsen är kryddad med kebabkrydda som jag har beställt från aromia.se. Man kan såklart krydda själv om man vill: peppar, paprika, spiskummin, oregano, cayennepeppar, vitlök, gurkmeja och koriander.

Kebab i pita
4p

8 pitabröd (om man är hungrig får man ner två lite mindre....)

Kebabbiff

6 hg blandfärs
3 msk kebabkrydda eller med kryddor enligt ovan
2 msk lökpulver
ägg
½ dl mjölk
salt

Forma biffar eller järpformade biffar. Stek dem i stekpannan, efterstek i ugnen tills dem är klara.

Kebabsås

1 brk Lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
salt och vitpeppar

Blanda och låt dra någon timme innan servering.

Servering: fyll pitabrödet med valfria grönsaker, jag tog tomat,gurka, sallad och gul lök, kebabbiffar och så det goda såsen på! Mums!