onsdag 4 mars 2009

Goda Morotsrutor

Sonen har ett bra tag tjatat på sin Mor om Morotsfrallor. Han har spisat dessa delikatesser hos grannfrun. Kan du inte baka såna mamma....snääääälllllaaa? Ingen kan väl motstå det? Så det fick bli en modifierad variant. Grannfrun bakar aldrig med recept så det är nog ingen vits och fråga efter det. Sen ska ju erkännas att jag också är usel på att lusläsa och följa recept. Däremot får jag massor av inspiration av recept och sen är det så roligt att pyssla till ett eget. Så varsågoda - mina fluffiga och goda Morotsrutor! Görs i ugnsplåten, snabbt och smidigt. Kalasbra även efter att ha varit frusna.

Morotsrutor
24 st


5 dl ljummen mjölk
1 brk lätt creme fraiche
2 tsk salt
½ dl sirap
3-4 dl fint rivna morötter
1 pkt jäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl
12-14 dl vetemjöl


linfrö
vallmofrö


Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sedan övriga ingredienser - vetemjölet tillsätts sist tills det blir en fin smidig deg. Knåda ordentligt - eller var lat som jag och kör i assistenten i 10 minuter. Jäs 45 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i den djupa ugnsplåten, smörja sidorna med smör eller olja. Stjälp ut degen och tryck ut den i plåten. Skär degen i 24 bitar. Jäs 30 minuter till. Strö över vallmofrö + linfrö - eller andra frön som man gillar. In i ugnen 225 grader i 15-20 minuter. Kolla om det är klart med en sticka som ska vara torr.

133 kommentarer: