lördag 15 september 2007

Förbereda mat...en trevlig syssla

Som hemma-mamma så blir det en hel del tid till matlagning - passar mig alldeles utmärkt. Långkok är en trevlig syssla. Framförallt går det rysligt bra att laga mat till dagen efter. Min dotter Molly har en kompis (Tess) vars Mor (Sofi) också har ett trevligt intresse - MAT. Vi konstaterade att förbereda mat - vare sig man gör det planeringsmässigt i huvudet eller rent praktiskt så är det ett smart och trevligt sätt att laga mat på. Inte minst i dagens stressiga tillvaro. Maten måste inte lagas precis innan man ska äta utan den går att laga när som helst för att ställas på bordet dagen efter. Igår kväll serverades en mustig och god Boeuf bourguignon - som lagades dagen innan. Alla underbara smaker kommer fram när grytan får stå något dygn eller två.





Boeuf bourguignon

1,5 kg högrev utan ben
margarin eller olja att steka i
2 tsk salt
vitpeppar efter smak och önskan
1 grönsaksbuljongtärning (eller ännu hellre fond)
1 hönsbuljongtärning (eller ännu hellre fond)
1 lagerblad
1 stor gul lök
2 morötter
5 dl rött gott vin (och ett glas till kocken)
5 dl vatten
1 tsk basilika
1 tsk timjan
4 msk tomatpuré
200 g champinjoner
½ msk kinesisk soja

Skär köttet i 3 cm stora bitar. Använd helt kött - hoppa över grytbitar, de blir aldrig riktigt möra enligt min smak.

Stek köttet i en stekgryta. Salta och peppra. Lägg i grovt skuren lök, skivade morötter, lagerblad, övriga kryddor, tomatpuré, buljongtärningar, stekta champinjoner. Fräs ihop. Häll över vinet, koka en stund utan lock. Häll sedan i vatten och soja. Sjud ca 2 timmar. Låt svalna och ställ sedan in i kylen.

När det är dags att äta - värm grytan, red den om så önskas. För min del så tycker inte jag det behövs.

Igår blev det Potatiswok till grytan. Kokt potatis, lättkokta sockerärtor, kokta morötter och röd paprika - vänd alltihop i lite smält smör, salta lite extra. MUMS!

Ja nu vet jag att det ska vara fläsk i Boeuf bourguignon enligt klassiska recept...men jag tycker att grytan är godare utan så då får det bli så.

Denna gryta är perfekt bjudmat - bjud ett gott franskt rödvin till.

Så nu tillbaka till Sofi - hon gav mig ett recept på kyckling som ska lagas någon dag innan och bara värmas i ugnen 20 minuter innan servering. Perfekt!

Kycklingfilé med soltorkade tomater 6-8 p


1 kg kycklingfilé
1 burk soltorkade tomater i olja (hackas)

Sås:

150 g margarin
3 dl vispgrädde (kan spädas med mjölk eller ta matlagningsgrädde)
1 burk Creme bonjourost (välj själv smaken: taco, mexicana, medelhav, vitlök osv)
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk Dijonsenap
20 krossade grönpepparkorn

Stek filéerna hela i ugn ca 200 grader i 20-25 minuter. Låt svalna och skiva. Lägg i ugnsfast form med tomaterna över. Koka ihop såsen och häll den över kycklingen, låt stå svalt minst ett dygn. Värm i 225 grader ca 20 minuter före servering.

Servera med ett gott ris och en smaskig sallad.

Så ta nu och fixa lite käk inför morgondagen! Tack Sofi för ditt recept!

Kram på er alla!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar