onsdag 17 oktober 2007

Höstens såsguide

Snöat in på såser kanske... Ja! Ett bra chutneyrecept saknas! Vilken är din favorit?


Anna Marias favoritsås

1 burk creme fraiche
1 paket gräddfil
rädisor
gräslök
1 gul lök
10 cm skalad gurka
2-3 krossade vitlöksklyftor

Skär rädisor i skivor, hacka löken, klipp gräslöken fint, skär gurkan i små tärningar. Blanda ”hacket” med creme fraiche, gräddfil och vitlök.


Chili och grönpepparsås med rödvinstouche

½ gul lök
½ färsk röd eller grön spansk chilipeppar
1 pressad vitlöksklyfta
10 grönpepparkorn (torkade)
2 tsk kinesisk soya
3 dl kalvfond
½ dl rödvin
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
maizena redning

Hacka löken. Dela chilipepparn, skrapa ur kärnorna och de vita väggarna. Finhacka en halv chilipeppar. Fräs lök och chilipeppar. Tillsätt grönpeppar, vin, kalvfond, soya och vitlök. Sjud ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Sjud en stund till. Sila såsen ner i en gryta. Red med maizena redning till önskad konsistens. Såsen går utmärkt att förbereda, gör allt klart fram till att såsen ska silas. Låt såsen gärna stå (osilad) då såsen får ytterliggare smak.



Jordgubbssås


1 paket jordgubbar (200 gr)
ca. ½-1 dl florsocker

Tina jordgubbarna. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Tillsätt florsockret börja med den mindre mängden, mixa lite till. Smaka av, tillsätt ev mer florsocker.


Fetaostsås

1 burk creme fraiche
100 g mosad fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar

Blanda allt, smaka av, låt dra någon timme i kylen innan servering.


Kall sås till fisk

1 burk Creme fraiche
½ burk röd kaviar
lite salt

Kan också kompletteras med: lite hackad rödlök, hackad gräslök, hackad dill

Blanda allt, låt stå en stund, servera till t ex all form av lax, stekt annan fisk eller kokt fisk.


Tzatsiki

1 burk matlagningsyoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.


Röd sås (till grillat kött)


1 burk krossade tomater
½ finhackad gul lök
1 liten burk hackad grön chili
salt och peppar
2 msk strösocker

Blanda allt (kallt). Låt stå någon timme i kylen.


Min kalla Fisksås


2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk senap
3 msk strösocker
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna. Smaka av, krydda ev. lite till. Låt stå gärna en timme innan servering. Passar till både stekt och kokt fisk. Jättegod!


Sås till Dessert

1 burk matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda allt. Passar till fruktsallad – i stället för grädde. Eller till jordgubbar…


Dressing till burgaren

1 dl creme fraiche
ca 2 msk ketchup
2 msk bostongurka
salt och vitpeppar

Blanda allt, smaka av med ev mer ketchup. Serveras till hamburgare.

Örtagårdssås

4-6 portioner

1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
1½ tsk torkad dragon, basilika eller körvel

Blanda majonnäs och gräddfil. Smaksätt med dill och gräslök, dragon, basilika eller körvel.
Servera till inkokt, stekt, friterad eller rökt fisk, skaldjur eller skinka, kassler.


Salladsdressing

1 burk creme fraiche
3 msk ketchup
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk Kalles kaviar

Blanda allt, låt stå en stund. Servera till vanlig sallad som serveras till annan mat.

1 kommentar: