lördag 27 oktober 2007

Makalöst bra pizzadeg och tomatröra


Min make gör alldeles förträffligt goda pizzor. Degen ska vara med jäst och mycket olja. Smarrig tomatröra, vilken jag oftast får äran att göra. Parmaskinka, mozarella, färska champinjoner, färska tomater och oregano. Kanske ananas ibland. Maken vill gärna ha Ruccola på sin. Om man nu önskar lite rökt skinka - vilket jag gillar så är den tyska kallrökta spickeskinkan kalasgod!

Vilken är din favorit?

Anders Pizzadeg (till 4 tallriksstora pizzor eller 6 mindre)

25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Smula jästen, häll över sockret (mata den). Rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Förbered nu påläggen som du önskar. Tomatsåsen får gärna vara kokt innan...den blir ännu bättre då.


Vår italienska tomatröra (till 4 pizzor)

2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk socker
1 lagerblad
2 tsk basilika eller oregano

Koka upp alla ingredienser. Sjud tomatröran tills den har reducerats ordentligt. röran ska vara tjock, inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och salta mer om så behövs. Låt den svalna.


Gör klar din pizza, låt den sedan jäsa 10 minuter - grädda den sedan i 225 grader i ca 15 minuter.



9 kommentarer:

  1. Du lägger väl inte ruccolan på pizzan innan du gräddar den hoppas jag?

    SvaraRadera
  2. Nej självklart inte, usch det låter vedervärdigt! Ursäkta min otydlighet...

    SvaraRadera
  3. Ser alldeles förträffligt gott ut!

    SvaraRadera
  4. Jag blev tipsad av en vännina om denna sida och nu har jag lagt upp veckan med dina recept och igår gjorde vi denna makalöst goda och lättbakade pizza.
    Tack för alla tips!

    SvaraRadera
  5. Hej camilla! Jätte-välkommen!!! Hoppas maten blir bra och att vi hörs/skrivs igen. Hälsa väninnan och tacka för reklamen!!

    SvaraRadera
  6. Grym pizzadeg!! Tackar så mycket! :)

    SvaraRadera
  7. Hej! Gjorde pizzadegen igår, blev fantastiskt god pizza tackar så mycket för receptet. :) Min kille jobbade förut med att göra pizzadegen i en resturang, men när han smakade den här frågade han efter receptet. /lejla

    SvaraRadera
  8. Hej Lejla! Så himla roligt att höra! Både att din vecka innehåller mina recept och att pizzadegen blev så bra! Vilken förmån att få ha en pizzabagare :-) Varmt välkommen tillbaka!

    Förresten jag blir nyfiken: vad lagar du mer?

    SvaraRadera
  9. Hej, såg att du kommenterat mitt inlägg. Jag har precis börjat lära mig laga mat och därför har jag startat en blogg med de recept jag tycker är värda att testa. Gå in och titta om du vill på arabmat.bloggplatsen.se

    Eftersom jag är en nybörjare har jag beskrivit alla recept så detaljerat som möjligt för att andra ska kunna laga samma rätter. Testa gärna!
    /lejla

    SvaraRadera