lördag 26 januari 2008

Klassikern - Oxfilé Provencale


En riktig klassiker! Passar utmärkt som bjud-mat eller kanske till den romantiska middagen på lördagkvällen. Jag hade oxfilé kvar i frysen i mindre bitar från Nyårsmiddagen. I en traditionell Provencale ska det vara helstekt skivad filé. Det var mycket gott med mindre bitar också. Stek de väldigt kort bara på hög värme.
Oxfilé Provencale
4p.

7 - 800 g hel bit oxfilé - jag tog oxfilé i bitar
6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja
200 g mjukt smör
Salt och nymalen vitpeppar
800 g potatis, skalad, skivad
50 g smör
4 tomater

Gör vitlökssmöret. Blanda smör, vitlök och persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör kraftigt. Sätt ugnen på 175 grader. Råstek potatisen i smör i en stor panna tills den är mjuk ca 10 minuter, salta och peppra samt lägg över i en långpanna. Salta och peppra köttet och bryn det i smör runt om. Lyft över det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret nästan smält.
Servera med ännu en klassiker tomat och lök sallad!


2 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut ! Jag gör det ibland med fläskfilé, men det var längesen nu.

    SvaraRadera
  2. Ja det funkar också superbra med fläskfilé!

    SvaraRadera