torsdag 17 januari 2008

Långkokt fläskkotlett i olivolja

Annorlunda tillagning kan man väl snacka om när det gäller denna rätt. Sköter sig självt i ugnen
och vilket MÖRT kött. Det går inte att skära i skivor, lägg upp hela köttbiten på ett vackert serveringsfat och ta med sked. Jag serverade köttet med ugnsbakade rotfrukter och potatis.En kall sås av lätt creme fraiche, vitlök och färsk basilika.

Långkokt fläskotlett i olivolja
6-8

1 hel fläskkotlett (à 1-1 1/2 kg), det går bra med annat kött också t ex lamm
4 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk timjan
1 kvist rosmarin
1 kanelstång
ca 5 dl olivolja
salt, svartpeppar
1.Sätt ugnen på 125°C.2. Skölj/skrubba citrusfrukterna. Riv/raspa skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1–2 tsk svartpeppar.3. Gnid in köttet med blandningen. 4. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.5. Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.6. Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden – det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.7. Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar