måndag 17 mars 2008

Skärtorsdag med grekiskt

KRAV - årets största varumärke tror jag faktiskt. Överallt läser vi om KRAV-odlat och klimatsmarta produkter. I bland önskar jag att man bodde i en större stad (oftast inte men ändå....). I städerna finns det ett gigantiskt utbud av ekologiska produkter. Du kan få din underbara ekologiska låda hemskickad till dörren. I butikerna dignar det av härliga ekologiskt odlade grönsaker. Här ute på "landet" så är inte utbudet lika stort. Det kommer säkert man vi är inte där än. Jag tycker ofta att de ekologiska grönsakerna är väldigt små och ser torra och íntetsägande ut. Fördelen är att man har nära till lokala odlare och då kan vi snacka grönsaker - men man ska ta sig den tiden också - att faktiskt åka dit. Ja man kan diskutera klimatsmart i en oändlighet - vad är rätt och vad är fel? Förresten vem tänker på de avgaser bilen släpper ut när jag kör till den lokala odlaren - är det smart då? Nej nu lägger jag ner.
Något som vi har - är Fontanas underbart lena och goda KRAV-märkta olivolja. Extra virgin såklart. den är lite utöver det vanliga. På skärtorsdagen blir det wokade fräscha grönsaker (vi får väl se hur det blir med det kravodlade....) - självklart i denna härliga olja. Ett nybakat bröd att doppa i olivolja och så lite flingsalt på. Ett svalt glas vitt också får det nog bli. Ett gäng grekiska champinjoner också förstås.

Mitt grekiska bröd

5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja (jag tar min KRAV-odlade...)
1½-2 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl

Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge. Låt den sedan jäsa under duk i minst 1 timme. (det gör inget om man skulle glömma degen en timme till eller så). Knåda den lätt, med endast några få tag i bunken och forma sedan degen till ett bröd på plåten. Jäs brödet ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225 grader. Grädda brödet 25-30 minuter, till brödet låter ihåligt när man knackar på det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla brödet med lite vatten när brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.


Ost och vitlökschampinjoner på grekiskt vis

Färska champinjoner
½ ask naturell Philadelphia ost
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
finhackad persilja
riven ost, typ herrgård eller grevé

Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen på en plåt, fyll champinjonerna med Philadelphia blandningen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225 grader till osten fått fin färg.



14 kommentarer:

  1. Grek inspirerat är underbart!!!!! Behövs så lite för att det ska bli en festmåltid - en god olivolja, gott bröd & lite goda tillbehör! Mums!!!

    GLAD PÅSK!!!

    SvaraRadera
  2. Åh har du också fått olivoljan från Fontana? Precis den där ekologisk fick jag på posten för ett par dar sen & jag tänkte faktiskt på att kolla in hyllorna när jag handlade sist men inte sjutton fanns den där! Inte ens på citygross som har oändliga hyllmeter av olivolja!

    SvaraRadera
  3. Gott med grekiskt...Ha nu en GLAD PÅSK med din familj./mimmismat

    SvaraRadera
  4. Hej Vännen!
    Tack tack visst va det du som gissade långfredagen.
    Jag hade skärtorsdagen och jag va inte helt fel ute. 23.45 torsdag natt startade allt:-)

    Kram och jag hör av mig!!
    Hälsa alla!

    SvaraRadera
  5. hej Anna
    tack för i lördags.jag tänkte att jag skulle tipsa dig om en hemsida där dom har goda oljor och mycket mera. skriv in olioli på google, jag har smakat olivolja citron den var inte äclig precis. kram från fam ottosson

    SvaraRadera
  6. har du kollat in matboken.se? en community för alla som gillar mat och att skriva recept.

    lite grand som facebook fast inte en massa tjafs utan bara mat.

    SvaraRadera
  7. Så gott detta såg ut Anna! Det ska jag testa!

    Om någon vecka ska vi börja med GI här hemma och det ska bli spännande. Förhoppningsvis blir vi av med sötsuget, men jag vet inte riktigt hur jag ska överleva utan bröd och pasta de första veckorna. Jag ÄLSKAR bröd :-).

    Må så gott!

    Kramar

    SvaraRadera
  8. Eva: jag har provat - jag kan bara säga att jag överlevde inte utan bröd osv. Om man nu gör det så tror jag att GI funkar. Många tycker det är bra. Lycka till!!

    SvaraRadera
  9. KRAV är verkligen ett hett ämne nu, ICA satsar stenhårt på det.
    Själv jobbar (mammaledig just nu ;-)) jag i en Kvantumbutik i Växjö och nu bygger vi om rejält, lagom till midsommar så ska butiken vara färdig och då även en stor avdelning (min avdelning! :-D) med bara ekologiskt mat, där kommer det bl a finnas musli,gryner,flingor,linser,bönor m.m i lösvikt.
    Det kommer bli kanonkul att komma tillbaka till jobbet efter mammaledigheten!

    SvaraRadera
  10. Om jag kunde åka till en odlare i närheten skulle jag gärna göra det. Det låter inte fel. Kanske t o m att det går att ta cykeln på sommaren.

    SvaraRadera
  11. Goda recept du har,jag tittar in här igen!

    SvaraRadera
  12. Hej på dig. Så tyst det är på din sida. Hur går det med forskningen? Hoppas att allt är väl.

    SvaraRadera
  13. Hej AnnaMaria! Vi på tidningen mama skulle vilja komma i kontakt med dig. Hoppas du känner till vår tidning och att vi hör från dig snart.
    Hälsningar,
    Emma, redaktör på mama.

    SvaraRadera
  14. Hejsan Emma! Ni/du får gärna kontakta mig. Min mejladress är:

    annamaria-lindblom@spray.se

    MVH AnnaMaria

    SvaraRadera