tisdag 29 april 2008
Fisksoppe-tävling!
Systrarna E´s Drinktilltugg
För några veckor sedan så var jag hembjuden till Systrarna E. Underbar mat, stark dryck och så Karbad ute! Kan det bli bättre? Denna kväll startade i alla fall med detta drinktilltugg - en Crostini med Brie och Rödlökscumberland ovanpå. Väldigt gott! Tack för en trevlig afton!!
Om du inte får tag på Rödlökscumberland så fungerar en fikonmarmelad väldigt bra också. Vill man koka egen fikonmarmelad så är det enkelt gjort:
Fikonkompott med valnötter
200 gr torkade fikon
1,5 dl Dansukker Syltsocker
1 dl valnötter
2 dl rött vin
Skär fikon i små bitar - eller kör i en mixer. Hacka nötterna lite grovt. Koka upp allt i en kastrull, koka ca 10 minuter.
Servera nu detta lilla tilltugg till Valbordsdrinken! Mer Valborgsmat kommer i morgon!
fredag 25 april 2008
En väldigt lång enkät....
Här är mina svar:
1. Hur länge har du bloggat?
Sedan 12 september 2007.
2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Läste knappt bloggar alls då.
3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Martins brödblogg
4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Äsch alla är väl nybörjare någon gång. Jag måste inte läsa dem nu heller.
5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Det varierar.
6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Jag läser dagboksvarianter, en inredningsblogg och massor av matbloggar
7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om
???????????
8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Lata mammans blogg. Vi är båda sjuksköterskor och vi bloggar mat!
9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Tycker nog det är rätt kul. Om bloggandet görs när det passar – så att han slipper ta hela läggningen av tre barn själv – hihihi. Men å andra sidan så har kärleken fått god mat.
10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ja det tror jag i alla fall. Det finns nog ingen som inte vet att jag älskar MAT och matlagning!
11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Ja det är lagom så här.
12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Jag bloggar mat + lite annat ibland men det är bra så.
13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Viljan att dela med mig av min mat styr – och längtan efter att få skriva en egen kokbok – boken finns nu på bloggen istället.
14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Det beror nog på vilken sorts blogg man har.
15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nej – men det skulle vara kul att ha matbloggsträff – vi är ju ganska många.
16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Säkert – det är farligt att leva!
17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Nej
18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej
19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Några gånger har jag känt mig stressad över att jag har ingen mat eller recept att blogga om – då får man fundera över varför man bloggar…..
20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Den som lever får se. Kanske bloggen avslutas om ett fantastiskt erbjudande om att få skriva en kokbok kommer eller varför inte få skriva massor av underbar mat i trevlig tidning! Så förmodligen så bloggar jag ju då…..
21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Nej
22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Det är väldigt roligt och inspirerande helt enkelt.
23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Nya trevliga bekantskaper – och sen hittar man även endel nygamla bekantskaper också!
24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.Lina, Anna-Eva, Malin, Johanna, Christina
Puh nu var det gjort! Ha en skön lördag!
Nu ska jag spela innebandy mot min son och hans lag. Vi är väldigt få mammor - kommer att få springa livet ur mig. Hur ska då morgondagen bli - träningsvärk i baken brukar det bli. Konstigt men ändå. Ikväll blir det grillat och en massa rödvin tror jag. Tur att jag kan skylla på innebandyn i morgon om jag är trött....
torsdag 24 april 2008
Grillad Lammytterfilé
onsdag 23 april 2008
Vårsol med korv
Onsdag - Idag är mitt tips: ta fram grillen, grilla korv med bröd. Jag gillar de tjocka bäst och barnen vill så klart ha smala korvar (för övrigt så stod det 2 barn extra på kö till korvgubben - maken förstås och då är det perfekt med korv) . Grilla bröden lite också så dem blir frasiga och goda. Massor med stark senap och så rostad lök på - Mums! Vi satt på altantrappan - eftersom det inte finns några möbler framme ännu. Solen värmde oss och livet kändes väldigt trevligt! Lillhönan fick såklart mumsa på ett korvbröd. Njut av våren hörni - glöm inte det i den stressade vardagen! Stor vårkram från en lycklig mamma!
tisdag 22 april 2008
Nu kör vi igen!!
Mamma Annas barnvänliga limpor
7½ dl vetemjöl
4 dl rågsikt
1 msk salt
½ pkt jäst
4½ dl vatten
½ dl ljus sirap
Koka upp 3½ dl av vattnet. Häll det över rågsikten. Blanda väl. Låt stå ca 45 min. Lös jästen i resterande vatten (kallt). Tillsätt jästblandningen + sirap + salt + nästan allt vetemjöl. Blanda degen noga - gärna i maskin men det går bra för hand också - ca 8 minuter. lägg degen på mjölat bord. Jäs med bakduk över i 20 min. dela degen i två delar och forma två limpor. Lägg de på plåt med bakplåtspapper. Jäs 50 min under bakduk. Skät snitt i bröden. Sätt in bröden i 250 grader varm ugn på nedersta falsen. Sänk värmen direkt till 200 grader och grädda bröden i 25 min. Pensla bröden med vatten någon minut innan du tar ut dem ur ugnen. Låt de svlan på galler under bakduk om du vill ha en mjuk skorpa - annars utan bakduk.