fredag 12 september 2008

Hälleflundra med oliv och svampsås


Den ständiga frågan när det serveras fisk: Varför lagar man inte fisk oftare? Det är inte krångligt, barnen älskar det, det är hälsosamt, och framförallt väldigt GOTT!! Denna härliga rätt bjöd min kära Svärmor på när vi besökte dem på Björkö. Gör den här SÅSEN - den är ljuvlig!

Hälleflundra med Oliv och Svampsås
4 pers

600 g Hälleflundra (det går givetvis fint med annan fisk också)
salt
citronsaft
ströbröd
smör

Oliv och svampsås

150 g champinjoner
smör
2 msk mjöl
2 dl grädde
1 brk hela tomater
20 pimientofyllda oliver
2 pressade vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
½ tsk dragon
½ tsk timjan
2 msk konjak
2 msk hackad persilja

Fisken: Lägg den i en ugnsform, pr4essa över lite citronsaft och salta. Klicka över smör och strö över lite ströbröd. Sätt in i ugn 100 grader - kör fisken 1 timme/kilo fisk.

Såsen: Hacka och fräs champinjonerna. Häll av lite av tomatjuicen ur burken och mosa tomaterna. Smält smöret, tillsätt mjöl, vispa och tillsätt grädde och alla övriga ingredienser utom persiljan. Sjud 15 minuter på svag värme. Tillsätt persiljan sist och smaka av med ev mer salt.

Servera fisken med härlig oliv och svampsås och så kokt potatis till.
ÅÅÅÅÅÅhhhhhhh det är så gott. Sen tar man en promenad - underbart härligt på klipporna på Björkö.

5 kommentarer:

  1. Såsen ser helt underbart god ut! Det här måste jag prova! Verkligen! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Håller med om att man äter för lite fisk och varför? Den där såsen ska jag testa!
    Ha de bra

    SvaraRadera
  3. Det är så sant, mer fisk på bordet. Du gjorde mig riktig sugen nu.

    SvaraRadera