söndag 8 februari 2009
Ört och vitlöks frästa Gnoccisar med baconsås
Färska Gnoccisar - det köper jag för sällan. Så goda dem är, frästa med lite vitlök och färska örter. Sen en krämigt god baconsås. Funkar utmärkt både som fredagsmat och lite mer till vardags. Dessutom barnvänligt, här gillar dem verkligen gnoccisar - alla tre, 1.5-åringen, 8-åringen och 11-åringen.
Ört och vitlöks frästa Gnoccisar med baconsås
4p
1 pkt gnocci (ta två om ni är jättehungriga)
några msk av valfria färska örter, jag tog timjan, persilja och basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Baconsås
2 pkt bacon
2.5 dl matlagningsgrädde
½ dl riven västerbottenost
Koka gnoccin - halvera koktiden som det står på paketet eftersom de också ska fräsas. Fräs dem sedan några minuter och krydda.
Såsen:
Knaperstek baconskivorna. Hetta upp grädde och ost och rör tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Koka gnoccin enligt anvisning på paketet.
Servera med goda grönsaker. Här blev det rivna morötter, barnen fick välja. Det är gott med en Tomat och basilikasallad också.
torsdag 5 februari 2009
SM-kakan går igen
Ja här har vi den! Mitt bidrag i Kladdkake-SM. Har faktiskt inte bloggat och visat den för er - den bakades och åts på längden och tvären så vi höll till slut på att storka av Jordnötssmör (hur nu det är möjligt????). Nu har det gått en tid och vi blev lite sugna på denna lättbakade kaka igen.
Choklad- och pistaschnötstårta med krispig jordnötsbotten
Botten:
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör
6 dl corn flakes
Tryffel:
450 g choklad (går bra med både ljus och mörk)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl hackade pistaschnötter
+ 0,5 dl till garnering
Gör så här:
Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop, det får ej koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen. Smält chokladen i en djup tallrik i micron (eller över vattenbad).
Koka upp grädde och mjölk. Häll över chokladen i en bunke och häll sedan över den kokande grädden. Vispa med elvisp så att det blandas ordentligt, häll sedan i de hackade pistaschnötterna. Häll chokladkrämen över botten och ställ i kyl. Låt den gärna stå i kyl över natten, allra minst 5 timmar. Lossa tårtan från kanten med en vass kniv. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med vispad grädde.
Här är jag, kryckorna och den värdiga SM-vinnaren Therese!
måndag 2 februari 2009
Halstrad Gösfilé med gul paprikakräm
Ärligt talat så är nog det här bland det godaste i fiskväg jag har lagat. Jag tycker allt som oftast att jag är allmänt dålig på fiskmatlagning men det här är underbart! Här är det inte alldeles enkelt att hitta gös och det är inte direkt den billigaste fisken så om du hittar en annan fast fisk så funkar det utmärkt. Denna fina men så enkla sås passar också till lax.
Halstrad Gösfilé med gul paprikakräm
4p.
4 fina gösfiléer eller annan fast fisk
smör
2 gula paprikor
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
2 dl fiskbuljong
2 msk creme fraiche
½ dl mjölk
salt och vitpeppar
Hacka paprikan och löken, skala vitlöksklyftorna. Fräs en kort stund i stekpanna, slå på buljong. Sjud 10 minuter. Mixa såsen helt slät i mixer, tillsätt creme fraiche, mjölk, salt och vitpeppar.
Halstra fisken, salta och peppra.
Jag serverade fisken och denna härliga paprikakräm med ett gott potatismos med sockerärter i.
Halstrad Gösfilé med gul paprikakräm
4p.
4 fina gösfiléer eller annan fast fisk
smör
2 gula paprikor
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
2 dl fiskbuljong
2 msk creme fraiche
½ dl mjölk
salt och vitpeppar
Hacka paprikan och löken, skala vitlöksklyftorna. Fräs en kort stund i stekpanna, slå på buljong. Sjud 10 minuter. Mixa såsen helt slät i mixer, tillsätt creme fraiche, mjölk, salt och vitpeppar.
Halstra fisken, salta och peppra.
Jag serverade fisken och denna härliga paprikakräm med ett gott potatismos med sockerärter i.
söndag 1 februari 2009
Syrrans Grötbullar
Min kära syster har ett bra tag bakat Grötbullar. Det låter lite skumt så det måste man ju prova. Lättbakade och precis lika lättätna. Håller sig fint flera dagar och supergoda efter att de varit frysta, kan inte vara bättre. Så får du havregrynsgröt över så baka lite bullar så här i dagens spartider. Passar kalasbra på en buffé.
Syrrans grötbullar
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl
Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.