fredag 11 oktober 2013

Chili con carne från Småland


Jag älskar Chili con carne - det är dessutom väldigt roligt att laga! Det finns oändliga mängder av olika varianter. Just nu så pågår det en tävling: Chili Challenge. Jag bidrar med en härligt Småländsk variant:

Snälla rösta på min chili här, klicka på det lilla hjärtat: http://www.chilichallenge.se/#/1494

Tack på förhand!!!

Lammfärschili från Småland
  • 400 g lammfärs
  • 400 g fläskfärs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm malen kardemumma
  • ½ tsk rosmarin
  • olja att steka i
  • 2 dl rött vin
  • 1 hackad röd chili (jag tar med kärnor)
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning eller 1 msk kalvfond
  • 1-2 msk strösocker
  • 500 g finkrossade tomater
  • 1 burk sköljda kidneybönor
  • 1 röd paprika i bitar
  • 1 squash i bitar
  • 1 hackad gul lök
  • 4 rutor Marabou Premium 70 % choklad

Instruktioner

Värm oljan i en stekgryta, stek löken, pressa ner vitlöksklyftorna, fräs några sekunder. Tillsätt färsen och stek den så den får fin färg. Krydda med salt, vitpeppar och övriga kryddor. Fräs en stund till för att få ut smakerna ordentligt. Tillsätt vinet, tomatpuré, krossade tomater, socker, buljongtärning. Sjud grytan i ca 1 timme under lock. Späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Häll sist i choklad, bönor, röd paprika och squash. Sjud 10 minuter till.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar