tisdag 2 oktober 2007

4 oktober Kanelbullens dag!!

Självklart ska vi fira denna svenska uppfinning. Kanelbullen introducerades i våra hem under 1920-talet. Vilka kloka människor! Sedan 1999 har denna lilla skapelse haft en alleles egen dag - den 4 oktober. Hembakningsrådet var då i farten och instiftade ännu en dag av firande. (himla bra, man ska alltid ta alla tillfällen i akt att fira något).

Mina barns Farmor är säkert redan igång med baket. Hon gör dessutom bullarna på rätt sätt enligt mina barn - jag gör fel, så det är ju kul!

Vad är då rätt och fel - jo jag gör traditionella bullar där degen rullas och sedan skärs i bitar och läggs i bull-papper, bullarna blir ofta gigantiskt stora men goda. Farmor hon gör så bullen blir ett vackert konstverk - en snurrig fin skapelse. Självklart har jag försökt göra "riktiga bullar" dock utan bra resultat så det får faktiskt duga med skurna stora saftiga kanelbullar.

Ett alldeles förträffligt gott bull-recept kommer här:


32 stycken goda Kanelbullar som doftar kardemumma...



100gr smör

5 dl mjölk

1 paket jäst

1 dl socker

2 tsk stött kardemumma

½ tsk salt

13-14 dl vetemjöl

fyllning:

200 gr smör

2 dl socker

4 msk kanel (om man skulle vilja...byt ut kanelen mot ett gott vaniljsocker)


pensling:

1 ägg

pärlsocker (gärna hackad mandel på...)


Gör så här:

Ta fram smöret till fyllningen så det blir mjukt. Smält smöret. Jag älskar min hushållsassistent! Häll mjölken i det smälta smöret och värm till 37 grader. Smula jästen - strö över lite strösocker (min far - konditorn säger att jag ska mata jästen så den jäser bättre), häll över mjölk-smöret så jästen smälter. Häll i resten av mjölk-smöret, socker, kardemumma och salt. Kör igång assistenten. Häll i ca 12 dl mjöl. Kör degen minst 10 minuter - tills degen blir riktigt blank och fin. Jäs ca 40 minuter - obs där det är lagom varmt och gott! Ta upp degen och knåda den lite. dela degen i två delar. kavla ut delarna till varsin fyrkant - ca 1 cm tjock. Fördela smöret över degkakorna, strö över socker och kanel eller min personliga favorit - vanlijsocker. Rulla ihop och skär rullen i bitar (eller gör vackra skapelser med snurr om du kan...). Lägg bitarna i bullformar. Jäs ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sätt in bullarna i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Serveras med fördel till ett glas iskall mjölk!


Bullbak, bullbak hela dan.....

1 kommentar:

  1. Hej hej vännen! Nu har jag äntligen "tittat in" hos dig. Ska prova Bolognesen någon gång, lovar! Har inte fått ditt mail, om du kom ihåg att skicka det:) KRAM KRAM Camilla

    SvaraRadera