tisdag 2 oktober 2007

4 oktober Kanelbullens dag!!

Självklart ska vi fira denna svenska uppfinning. Kanelbullen introducerades i våra hem under 1920-talet. Vilka kloka människor! Sedan 1999 har denna lilla skapelse haft en alleles egen dag - den 4 oktober. Hembakningsrådet var då i farten och instiftade ännu en dag av firande. (himla bra, man ska alltid ta alla tillfällen i akt att fira något).

Mina barns Farmor är säkert redan igång med baket. Hon gör dessutom bullarna på rätt sätt enligt mina barn - jag gör fel, så det är ju kul!

Vad är då rätt och fel - jo jag gör traditionella bullar där degen rullas och sedan skärs i bitar och läggs i bull-papper, bullarna blir ofta gigantiskt stora men goda. Farmor hon gör så bullen blir ett vackert konstverk - en snurrig fin skapelse. Självklart har jag försökt göra "riktiga bullar" dock utan bra resultat så det får faktiskt duga med skurna stora saftiga kanelbullar.

Ett alldeles förträffligt gott bull-recept kommer här:


32 stycken goda Kanelbullar som doftar kardemumma...



100gr smör

5 dl mjölk

1 paket jäst

1 dl socker

2 tsk stött kardemumma

½ tsk salt

13-14 dl vetemjöl

fyllning:

200 gr smör

2 dl socker

4 msk kanel (om man skulle vilja...byt ut kanelen mot ett gott vaniljsocker)


pensling:

1 ägg

pärlsocker (gärna hackad mandel på...)


Gör så här:

Ta fram smöret till fyllningen så det blir mjukt. Smält smöret. Jag älskar min hushållsassistent! Häll mjölken i det smälta smöret och värm till 37 grader. Smula jästen - strö över lite strösocker (min far - konditorn säger att jag ska mata jästen så den jäser bättre), häll över mjölk-smöret så jästen smälter. Häll i resten av mjölk-smöret, socker, kardemumma och salt. Kör igång assistenten. Häll i ca 12 dl mjöl. Kör degen minst 10 minuter - tills degen blir riktigt blank och fin. Jäs ca 40 minuter - obs där det är lagom varmt och gott! Ta upp degen och knåda den lite. dela degen i två delar. kavla ut delarna till varsin fyrkant - ca 1 cm tjock. Fördela smöret över degkakorna, strö över socker och kanel eller min personliga favorit - vanlijsocker. Rulla ihop och skär rullen i bitar (eller gör vackra skapelser med snurr om du kan...). Lägg bitarna i bullformar. Jäs ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sätt in bullarna i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Serveras med fördel till ett glas iskall mjölk!


Bullbak, bullbak hela dan.....

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej hej vännen! Nu har jag äntligen "tittat in" hos dig. Ska prova Bolognesen någon gång, lovar! Har inte fått ditt mail, om du kom ihåg att skicka det:) KRAM KRAM Camilla