tisdag 18 december 2007

Herr Jansson är välkommen!



Hur blev det Jansson? ja det finns lite olika förklaringar - här är en av dem:

Svenska gastronomiska akademin har i en årsbok förklarat namnet med att en östermalmsfru vid namn Elvira Stigmark på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Jansons frestelse efter en film med samma namn (Janssons frestelse (film, 1928)) där Elviras favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

För dem som nu inte är så förtjusta i ansjovis så finns det även en "grön jansson".

Janssons Frestelse ca 6 pers.

6 medelstora potatisar
4 dl grädde
2 st gula lökar
½-1 burk ansjovisfiléer + spadet
2 msk ströbröd
5 klickar smör
salt
Ugnen på 200 grader

Strimla potatisen, gärna med matberedare. Finhacka löken. Dela ansjovisfiléerna på längden. Varva potatis, lök, lite salt och ansjovis. Avsluta med potatis. Häll över spadet från ansjovisen och grädden. Klicka över smöret och strö över ströbrödet. Grädda i ca 50 minuter, tills potatisen känns mjuk.

Grön Jansson ca. 6-8 pers.

3 stora morötter
4 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
5 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
Ugnen på 200 grader

Strimla rotfrukterna i tändsticksstora bitar. Blanda alla rotfruktsbitarna i en skål. Varva rotfruktsblandning, purjolök, lök, salt och peppar. Häll över grädden och strö riven ost över. Grädda i ugnen ca 40-50 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

4 kommentarer:

  1. Älskar verkligen Janssons! Den gröna varianten såg inte heller så tokig ut! Men till jul vill jag nog ha den vanliga:)

    SvaraRadera
  2. Ja jag med, men det är många som inte gillar ansjovis och då får det bli en grön variant också....

    SvaraRadera
  3. Annamaria! Jag kräver att du skickar in ett recept till vår recepttävling med palsternacka!

    SvaraRadera
  4. Annamaria! Jag kräver att du skickar in ett recept till vår recepttävling med palsternacka!

    SvaraRadera