tisdag 19 februari 2008
Tekakor av 3 recept
Jag var så sugen på att baka bröd i någon form. Tekakor - det var så länge sedan jag bakade dessa godingar. Hittade flera olika recept, givetvis så saknades det och det och det i skafferiet. Bakning ska ske efter recept har jag fått lära mig - äsch det gick utmärkt att "baka" ihop 3 olika recept till ett supergott tekakerecept. Så här blev det i alla fall:
3 recept Tekakor
2,5 dl havregryn
4 dl mjölk
Häll mjölken (4 dl) över grynen och låt svälla i 1 timme.
200 g smält smör
3,5 dl mjölk
1.5 tsk bakpulver
1 pkt jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk salt
18-20 dl vetemjöl special
Värm mjölk(3,5 dl) och smör till 37 grader. Häll lite över jästen och lös upp den. Tillsätt övriga ingredienser + de blötlagda havregrynen - kör i assistenten minst 10 minuter. Jäs 1 timme. Kavla ut tekakor och nagga dem med en gaffel, lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Jäs igen 30 minuter. Baka i ugnen 250 grader i 6-8 minuter. Låt svalna under bakduk.
söndag 17 februari 2008
Pangasius, pesto och tomat
Ja nu när torsken är bannlyst här hemma så tycker jag att Pangasius är en kalasbra ersättare, både smakmässigt och väldigt prisvärd. Vad jag vet så tillhör inte denna fisk de "svartlistade" fisksorterna.
Hur har du det med samvetet - köper du torsk ännu??
Fisk, pesto och tomat en underbar rätt! Passar till potatis eller ris. Jag gjorde en kall sås till - har köpt en krydd-blandning som heter Lemondill (Oldenburgs ska också ha den på nätet) som bara blandas med lätt creme fraiche. MUMS! Barnen älskar denna rätt också. Blir det något över så hälsar katten att han gillar det också....
Pestofisk med tomat
4p
4 pangasiusfiléer
salt och vitpeppar
1 dl krossade tomater
2 skivade tomater
10 cm skivad purjolök
1,5 dl pesto
Lägg krossade tomater, skivade tomater och purjolök i botten på en ugnsform. Lägg fisken över, kryssa och pensla pesto över fisken. Gratinera i ugnen 200 grader ca 30 minuter.
fredag 15 februari 2008
Kyckling och kronärtskockor
Kyckling och kronärtskockshjärtan - vilken kombo! Perfekt mat på sportlovet eller varför inte till ett gott vitt vin på lördagskvällen. Jag har använt en smaksatt creme fraiche - självklart går det bra att variera den. Enkelt och supergott! Om du vill äta vegetariskt - ta bort kycklingen och öka mängden kronärtskockshjärtan och champinjoner.
Kronärtskyckling
4 p
800 g kycklinginnerfilé
vitpeppar och salt
kronärtskockshjärtan på burk
1 squash
6 champinjoner
Sås:
1 brk lätt creme fraiche med tomat och basilikasmak
1 dl grädde
½ dl vitt vin
Riven ost
Skivad tomat
Stek filéerna,skivad squash, skivade champinjoner - krydda. Lägg kyckling, svamp, sqaush och kronärtskockshjärtan i en ugnsform. Häll över såsen,
Koka upp. Häll över kycklingblandningen. Strö över ost och lägg på skivad tomat. Gratinera i ugnen 200 grader tills rätten fått fin färg. Servera med vad du tycker om - bulgur, ris, pasta...eller bara en god matig sallad.
torsdag 7 februari 2008
Forskning i mitt liv
Blogga är så otroligt roligt men också tidskrävande. Sedan några veckor tillbaka så är jag 100% mamma-ledig och så gör jag ett forskningsprojekt på 40%. Inte mycket tid finns kvar då. Så jag tar nu lite paus. Tyvärr har inte dygnet 32 timmar........Självklart kommer det ett och annat recept men kanske inte varje dag.
Tack alla ni som så troget tittar in till mig!
onsdag 6 februari 2008
Årets kock - vinnarreceptet!
Juryn föll för hans Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Tom Sjöstedt vann årets kock och enligt intervjuerna så var det grönsakerna han vann med - mängden grönsaker i förhållande till köttet. För min egen del så låter det underbart alltihop. Hela rätten:
”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”
Rätten som lagades av ingredienserna i den okända varukorgen blev så här:
"Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong”."
Ja tack det skulle sitta fint på fredag kväll.
”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”
Rätten som lagades av ingredienserna i den okända varukorgen blev så här:
"Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong”."
Ja tack det skulle sitta fint på fredag kväll.
tisdag 5 februari 2008
Semledagen
Njut av riktigt god semla idag! Mjuk gosig bulle, mycket mandelmassa och grädde. Det ska vara kardemumma i bullen förstås. Förr så var detta sista dagen innan det var dags för fastan, sista dagen med fet och god mat. Så vad passar väl inte bättre än semla. Skulle det vara riktigt fett och gott så blev det en hetvägg - en semla i varm mjölk. Inget för mig men ändå. Hjorthornssalt i bullarna ska visst vara knepet för att få den perfekta och fluffiga bullen.
Vilket är ditt bästa semletips?
söndag 3 februari 2008
Paradiset!
Nu är man då tillbaka i verkligheten. En härlig helg i stugan - vårt eget lilla paradis. Snödroppar som blommar, eld i kaminen, räfsa lite löv på tomten, gå en tur ner till havet (100 meter) underbart helt enkelt!
I går lagade jag en fläskfilé-gryta. I stugan är inte kryddutbudet gigantiskt så här års kan jag meddela så det får bli gryta "man tager vad man haver". Fläskfilé, morötter, färska champinjoner, vitlök, lök, lätt creme fraiche, timjan och dragon. En liten skvätt rödvin också. Gott blev det. Hittade dessutom en låda glass i frysen från en lokal glasstillverkare. Otto och glassfabriken tror jag den heter. En päronglass med chokladrippel i - supergod om man gillar pärontopp - alla som ätit pärontopp vet hur jag menar. Barnglass skulle nog de flesta säga - strunt samma vi gillar den allihop!
Förresten - jag var tvungen att köpa en "svamp-panna". Dvs en matlagningsgrädde med svamp-kryddpasta i locket. Som laktosintolerant får det bli bara kryddan och sen en laktosfri matlagningsgrädde. Denna krydda - fy säger jag...vedervärdig smak. Jag smakade den - ur burken, hällde inte i den alls i grytan. Kryddan smakade bara fusk. Inget äkta. Nej krydda själv - det blir mycket godare.
Tack för alla era kommentarer - det får helt enkelt bli vit bakgrund.
fredag 1 februari 2008
Fläskfilé med grönpeppar
Den här gången blev det fläskfilé men det fungerar utmärkt att göra denna rätt med överblivet kött. T ex en stek eller vilket kött/kyckling du önskar. Fungerar självklart med vegetariska alternativ också. Grillad kyckling från butiken är också gott. Lätt osten kan varieras men du kan också välja en smaksatt creme fraiche. Tomat och basilika-varianten är god. Jag har inte provat den produkt som kallas "panna". Har du? Svamp, trädgård och skaldjur finns tror jag.
3-4p
1 stor fläskfilé
6 strimlade soltorkade tomater
10 skivade stekta champinjoner
1 brk valfri smaksatt lättost
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk dijonsenap
20 mortlade grönpepparkorn
Bryn filén så den får fin färg. Salta och peppra. Låt den gå klart i ugnen. Lägg i folie 20 minuter. Skiva den och lägg tomater och svamp över. Koka ihop övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Häll såsen över och strö lite riven ost över. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.
Servera med en sallad med bönor. Råstekt potatis, ris ja vad du gillar bäst helt enkelt!
Sen tänkte jag bara meddela till er kära läsare att jag tar en sväng till sommarstugan så här mitt i vintern. Återkommer till civilisationen efter helgen. Ha en superbra helg - det ska vi ha!
En svart bakgrund ska jag fundera på under helgen...vad säger ni - vit eller svart???