Livet snurrar snabbt just nu, mycket jobb, mycket skola och så underbar jul, men inte kan man låta bli julalimporna! Täta skållade limpor som penslas med kaffe och sirap. Med julskinka på....längtar till julafton faktiskt.
Bakar du julbröd? Vilken är din favorit?
Mina julalimpor
2 st
Dag1:
1 kg rågsikt
2 l kokande vatten
Häll det kokande vattnet över mjölet. Jag gör det direkt i matberedaren men det går såklart bra i en bunke, rör det smidigt. Täck med plastfolie.
Dag 2
2 dl sirap
1 dl socker
1 pkt jäst utrörd i lite socker och vatten
1 msk salt
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
Sätt igång maskinen eller armen . Tillsätt sirap, jäst, salt och mjöl. Mjölet ska tillsättas lite i taget - tills degen är fin - kan vara så att det behövs något mer eller något mindre mängd mjöl - obs den blir lite kladdig pga skållningen. Den ska vara det. Jäs i 2 timmar.ta upp degen på bordet och knåda den smidig. Forma två runda limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs 1 timme till. Ställ in dem i ugn 200 grader i ca 1 timme. Banka dem under och dem ska då låta ihåliga, då är de klara. Pensla dem med en blandning av: ½ dl kaffe, ½dl sirap, ½ dl flytande margarin och låt stå 5 minuter till. Ta ut dem och linda in bröden i handdukar.
De ska ej skåras förrän tidigast dagen efter. Om man kan låta bli.....
Sen vill jag tacka alla som lämnar fina kommentarer trots att jag inte hinner med riktigt - TACK allihop ni är så gulliga!!!
De ser för goda ut! Blir sugen på en skiva med en bit skinka som du beskriver.
SvaraRaderaKul att du skriver mitt i allt:)
Ha det gott!
Den tog en stund att skriva, närmare en månad skulle jag tro ;)
SvaraRaderaVilka fina julbröd! Och de låter riktigt smarriga också! :-)
SvaraRaderaJag bakar eget vörtbröd till julen som är helt gudomligt goda! :-) En klar favorit på julbordet tillsammans med en skiva julskinka och senap på! Mums!
Hej Johan! Usch ja jag skäms...men så är det ibland när det bara är lite mycket av forskning/arbete, studerande och så en gosig familj som man gärna vill hinna med. Tyvärr så blir bloggen lidande.
SvaraRaderaMen hej!! välkommen ut i rutan igen! jätteroligt att du uppdaterar! Ser gott ut och låter gott på beskrivningen också! Såroligt att se dig! :-) Må så gott & på återseende!
SvaraRaderaVad kul att du är tillbaka! Har tittat in så många gånger och undrat hur du har det!
SvaraRaderaTänk om jag skulle testa de där limporna, de verkar inte så krångliga/KarinW
Karin de är superenkla att göra men också lika supergoda. Men så gillar ju jag bröd som är täta - precis som dem blir av skållningen. lycka till!
SvaraRaderaHej det är Moa, jag undrar om man kan få receptet du har på chokladbollarna med lime i som vi fick smaka idag när jag var hemma hos er.
SvaraRaderaHej Moa! Vad kul att du hittade hit till min blogg. Nu finns receptet som ett eget inlägg. Lycka till med bakningen / AnnaMaria
SvaraRaderaSer jättegoda ut. Jag hinner ingenting tycker jag i år. Började nytt jobb 1 dec. Jag blev så trött på allt skit på avd och sa upp mig men när jag hade en arbetsdag kvar av uppsägningtiden(3 mån) blev jag erbjuden fast på medicinmottagningen och tog det så jag har samma chefer men bättre arb tider och arbetsuppgifter :)
SvaraRaderaSkojigare än så blev det inte av den uppsägningen.
Limporna var jättegoda. ett recept som kommer användas mycket.
SvaraRaderajag lade dom i form i stället.en halv sats blev 2 limpor. / Annika
Hej Annika! Tack för tipset! Jag gillar också bröd i form. Det ska jag göra nästa gång. GOD JUL!!!
SvaraRaderaDet här brödet skulle jag sett lite tidigare.. Men kan ju fixa till det i mellandagarna.. ser så himla gott ut:-)
SvaraRaderaHa de gott o Go Jul/Pialotta
Hej PiaLotta! Ja inte kan man bara lata sig i mellandagarna heller - lite avkoppling med brödbak kan aldrig vara fel. Njut av julen och ha en riktigt God Jul!!
SvaraRadera