Det här är min Mors favorit - frisk citronpaj med marängtäcke. Jag är nog lite lik henne ändå, för det här är vansinnigt gott. Krämigt, friskt, krispigt och lent på samma gång. Väldigt enkel deg - vilket uppskattas då jag tycker att pajdeg är tråkigt att tillverka, återigen så prisas matberedaren (ja ja Pappa jag vet att jag är lik dig nu och oftast....). Några sekunder i den och degen är klar, ljuvligt.
Citron och marängpaj
6p.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gr smör
1 ägg
Lägg allt i matberedaren, kör några sekunder tills degen gått ihop. Klar - tryck ut den (obs inte kavla) i en pajform, var noga med att få upp degen upp på kanten så ramlar den inte ner. Låt vila i kylen 15 minuter. Nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 225 grader, låt den svalna.
Citronkräm:
3 dl vatten
1 ½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft och skal av 2 citroner
3 äggulor
2 msk smör
Blanda vatten, socker maixena och pressad citron i en gryta. Rär medan det kokar upp. tag kastrullen från värmen. Skilj på äggulor och vitor - spara vitorna till marängen. Rör ner gulorna i krämen. Låt den sjuda upp under omrörning, men koka inte. Ta av från spisen och blanda i rivet citronskalet och fett. Låt krämen svalna. Häll den i pajskalet.
Maräng:
3 äggvitor
½ dl socker
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv. Bred marängen över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 10 minuter i 175 grader.
Servera med lätt vispad grädde och en kopp kaffe förstås!
Oj vad det där såg gott ut! Kan nog tänkas att vi testar receptet hos oss till helgen :)
SvaraRaderaÄlskar den syrliga citronen ihop med det söta!!! Ser underbart gott ut.
SvaraRaderaVilken rackarns god paj du har bakat!
SvaraRaderaJa, nu har bloggandet lossnat lite. Känns himla roligt igen och jag försöker att inte få tillbaka det tvångsmässiga!
Visst följs vi åt du och jag, och det hoppas jag att ci kommer fortsätta att göra!
Stor kram!
Oh mums! :) Liknar key lime pajen lite! Älskar sånt där lite syrligt!
SvaraRaderaJag tycker också om denna paj. Har aldrig bakat den själv men finns den på cafeer så köper jag det gärna!
SvaraRaderadet där är så gott, åt en sådan på julafton, fast med hallonmaräng. det var gott med det syrliga och fräscha efter all julmat ;)
SvaraRaderaTänk om jag skulle göra den där till min citronpajsälskande jobbarkompis? Det är fräscht med det där syrliga.
SvaraRaderaMUMS vad gott det såg ut! Jag älskar att ha citron i pajer!
SvaraRaderaSåg mycket gott ut det där du. Får nog prova det i helgen kanske:)
SvaraRaderaTrevlig blogg du har. Okej att jag länkar hit?
//Björn////
Vad roligt att du också skall läsa vetenskapsteori! Jag vet inte riktigt själv på vilket sätt jag kommer att ha nytta av kursen men det märker man nog senare.
SvaraRaderaTack så mycket, den var jättegod =)
Ha en toppendag
Den har pajen ser och verkar ju vara så himla god! Har velat testa den jätte länge!! Mums!
SvaraRaderalken härlig blogg du har! Det här receptet på citroon/marängpaj skall jag bjuda min pojkväns morföräldrar på imorgon! Tack för tipset :)
SvaraRaderaOj, oj, oj. Det är läggdags och ändå blir jag baksugen när jag ser det här. Tänk om det var doft- o slickbild... Kanske något för teknikutvecklarna.
SvaraRadera/Martina
Direkt från Vår Kokbok - men det är verkligen en supergod paj som jag bakat till och från sedan 1982!
SvaraRadera