måndag 19 januari 2009

Citron - och Marängpaj

Det här är min Mors favorit - frisk citronpaj med marängtäcke. Jag är nog lite lik henne ändå, för det här är vansinnigt gott. Krämigt, friskt, krispigt och lent på samma gång. Väldigt enkel deg - vilket uppskattas då jag tycker att pajdeg är tråkigt att tillverka, återigen så prisas matberedaren (ja ja Pappa jag vet att jag är lik dig nu och oftast....). Några sekunder i den och degen är klar, ljuvligt.

Citron och marängpaj
6p.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 gr smör
1 ägg

Lägg allt i matberedaren, kör några sekunder tills degen gått ihop. Klar - tryck ut den (obs inte kavla) i en pajform, var noga med att få upp degen upp på kanten så ramlar den inte ner. Låt vila i kylen 15 minuter. Nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 225 grader, låt den svalna.

Citronkräm:

3 dl vatten
1 ½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft och skal av 2 citroner
3 äggulor
2 msk smör

Blanda vatten, socker maixena och pressad citron i en gryta. Rär medan det kokar upp. tag kastrullen från värmen. Skilj på äggulor och vitor - spara vitorna till marängen. Rör ner gulorna i krämen. Låt den sjuda upp under omrörning, men koka inte. Ta av från spisen och blanda i rivet citronskalet och fett. Låt krämen svalna. Häll den i pajskalet.

Maräng:

3 äggvitor
½ dl socker

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv. Bred marängen över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 10 minuter i 175 grader.

Servera med lätt vispad grädde och en kopp kaffe förstås!





14 kommentarer:

  1. Oj vad det där såg gott ut! Kan nog tänkas att vi testar receptet hos oss till helgen :)

    SvaraRadera
  2. Älskar den syrliga citronen ihop med det söta!!! Ser underbart gott ut.

    SvaraRadera
  3. Vilken rackarns god paj du har bakat!

    Ja, nu har bloggandet lossnat lite. Känns himla roligt igen och jag försöker att inte få tillbaka det tvångsmässiga!
    Visst följs vi åt du och jag, och det hoppas jag att ci kommer fortsätta att göra!

    Stor kram!

    SvaraRadera
  4. Oh mums! :) Liknar key lime pajen lite! Älskar sånt där lite syrligt!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker också om denna paj. Har aldrig bakat den själv men finns den på cafeer så köper jag det gärna!

    SvaraRadera
  6. det där är så gott, åt en sådan på julafton, fast med hallonmaräng. det var gott med det syrliga och fräscha efter all julmat ;)

    SvaraRadera
  7. Tänk om jag skulle göra den där till min citronpajsälskande jobbarkompis? Det är fräscht med det där syrliga.

    SvaraRadera
  8. MUMS vad gott det såg ut! Jag älskar att ha citron i pajer!

    SvaraRadera
  9. Såg mycket gott ut det där du. Får nog prova det i helgen kanske:)
    Trevlig blogg du har. Okej att jag länkar hit?
    //Björn////

    SvaraRadera
  10. Vad roligt att du också skall läsa vetenskapsteori! Jag vet inte riktigt själv på vilket sätt jag kommer att ha nytta av kursen men det märker man nog senare.

    Tack så mycket, den var jättegod =)

    Ha en toppendag

    SvaraRadera
  11. Den har pajen ser och verkar ju vara så himla god! Har velat testa den jätte länge!! Mums!

    SvaraRadera
  12. lken härlig blogg du har! Det här receptet på citroon/marängpaj skall jag bjuda min pojkväns morföräldrar på imorgon! Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  13. Oj, oj, oj. Det är läggdags och ändå blir jag baksugen när jag ser det här. Tänk om det var doft- o slickbild... Kanske något för teknikutvecklarna.

    /Martina

    SvaraRadera
  14. Direkt från Vår Kokbok - men det är verkligen en supergod paj som jag bakat till och från sedan 1982!

    SvaraRadera