tisdag 9 juli 2013

Vaniljbullar och Butterkaka


Här hemma är alla barnen hemma och har sommarlov. Det är stor åtgång på bullar! 
Ska jag vara riktigt ärlig så är jag rent ut sagt urkass på att baka bullar. Dem blir nog goda men tyvärr inte vackra, kan lätt brännas i botten mm mm. Jag är dock säker på att DU fixar dem galant för själva receptet är kalasbra, mycket goda bullar. Sonen gör fina och bullar dock! Som du ser är det inte han som har bakat den här gången....

Butterkaka eller Systerkaka som den också kan heta gör jag i slutet på en deg. Jag gör nästan alltid dubbel sats och hinner då tröttna på att göra bullar. Så då åker dem ner i en form med löstagbar kant och vips så finns det en Butterkaka. Dem blir oftast lite finare också.

Så ge mig gärna dina bästa tips på bullar!! Dem behöver jag, hihi! 

Vaniljbullar och Butterkaka

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl socker
ca. 13 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbaket)

 Fyllning

100 g smör
1 dl socker
3 msk vaniljsocker
4 msk marsanpulver

Pensling

Ägg och pärlsocker                                                                                               på

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt vila under bakduk
ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta ca 40 x 25 cm.
Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta.
Rulla ihop till rullar från långsidan.
Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
                   
                                                 
                                                     

 

                   
                                                           
               





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar