söndag 30 september 2007
Ett Matvrak på Ölands Skördefest med pumpor och lammsnoppar
onsdag 26 september 2007
Giftig krydda
Ja vad är det nu för en krydda på bilden???
Jo det är en Sumacbuske. En av alla de 250 olika arterna som finns. En av påsarna jag fick av Abbe hette då Sumac. Var då givetvis tvungen att ta reda på mer och tänkte nu dela med mig av det jag funnit. Sumac växer i tropiskt klimat, över stora delar av världen men allra vanligast i sydafrika.
Sumac är en buske och kan också växa till sig och bli ett träd ca 1-10 m höga. Blommorna kan vara vita, gröna eller röda. Blommorna övergår sedan till att bli purpurröda bär som sedan blir Sumac-kryddan. Bären torkas och mals till ett grovt pulver. Min sumac-krydda har en rödaktig färg.
Sumac används ofta i det turkmenska köket. Sumac har en citronaktig smak, ger viss syrlighet i anrättningen den används i. Så till giftet - buskens sav är giftig så det krävs stor försiktighet vid hanteringen. Tur man slipper den delen.
För egen del så trodde jag sumac var en kryddblandning men efter min efterforskning så har jag alltså kommit fram till att det är en alldeles egen krydda. Däremot så används den ofta i kryddblandningar. För och krångla till det hela så används kryddan i en blandning som heter Zatar som på arabiska heter Timjan....ja som sagt krångligt kan det bli.
Så Varsågod, en god och fräsch
500 gr färskost (kvarg)
1 tsk sumac
1,5 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
½ tsk strösocker
1 tsk sambal oelek
Blanda alla ingredienserna. Låt stå minst 5 timmar före servering. Görs med fördel dagen innan.
Så har du ett bra recept där jag kan fortsätta använda min Sumac så mottages detta tacksamt!
Slö Bolognese
Vilken skillnad det är - panikköttfärssås och Bolognese. Visst funkar det med köttfärssås som är gjord på en kvart. Helt okej efter en stressig dag på jobbet och hämtat barn på dagis osv. Nu när jag är hemma med min lilla plutta Gina så kan man unna sig lyxen att låta en gryta stå och puttra tre-fyra timmar på spisen och det blir bara såååå gott. Blundar man så kan man känna dofterna från en god bolognese långt borta där det är varmt och soligt. Så till denna eviga diskussion kring färsen - vilken sort ska det vara?? Ja de flesta tycker nog lite av varje dvs lite fläsk och lite nöt. Hos mig så blir det fläskfärs. Självklart tar man den färs man vill ha. Jag är ingen nötfärsfantast tyvärr även om det nu är så mycket nyttigare. Ska försöka lära mig...
Så låt nu en sås puttra på söndag och du har underbar middag på måndag efter jobbet. (och på torsdag...)
Min långsamma bolognese 8 p. eller två middagar för 4....
1 kg fläskfärs (eller den färs man önskar)
2 rivna morötter
1 bit riven rotselleri
salt, vitpeppar, svartpeppar efter smak
½ färsk finhackad röd urkärnad chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 finhackade gula lökar
1 tsk torkad timjan
2 msk torkad oregano
½ flaska vitt vin
1 msk balsamvinäger
1,5 msk kinesisk soja
1,5 dl tomatpuré
Stek färsen i en stekgryta. Tag upp färsen. Fräs sedan lök, morötter och selleri. Blanda ner färs, pressad vitlök och alla övriga ingredienser. Lägg på lock och sjud sakta 3 timmar. Om det efter 3 timmar är mycket vätska kvar, ta av locket och sjud ytterliggare 30 minuter utan lock.
Servera med god pasta och nyriven parmesan!
Självklart gör jag så mycket så det räcker till fler middagar när man ändå koker och den blir bara godare.
Har du ett annat bra bologneserecept?? Det mottages tacksamt.
Nu blir det bak! hej hopp
tisdag 25 september 2007
Vidbränd cyber-mamma vid marmeladkoket
måndag 24 september 2007
Soppa med bönorna
torsdag 20 september 2007
Vegetariskt på höstens kanske sista grill
Ja för min del så hoppas jag fortfarande på solen. En härlig lördag med Britt-sommarvärme skulle sitta fint. En sista grill-kväll (efter lövräfsningen kanske??) mysigt även om man får sitta inne med tända ljus i höstmörkret. Tror nog det får bli vegetariskt. Ja ja...jag vet att det finns många som säger att det är väl inte mat - det här är jätte-gott! Även den störste kött-älskare kan definitivt äta denna veggo-rätt.
Långpannebröd med Nöt-strössel
Grillad citrusmarinerad Quornfilé som serveras med Höstlökpaj och Avocado och tomatsalsa.
Goda ostar med Fikonkompott och valnötter
Recept:
Långpannebröd 20 st 225 grader
50 gr smör el margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
3 dl fullkornsdinkel
9 dl vetemjöl
Smält smöret, häll i mjölken, värm till 37 grader. Degen görs med fördel i matberedare - går givetvis att göra för hand också. Smula jästen och häll i degspadet + socker, salt och det mesta av mjölet. Kör degen ca 10 minuter, - tills degen blir smidig och släpper från kanten. Jäs degen 30 minuter. Smörj en långpanna (30x40 cm) och lägg lite mjöl i botten. Tryck ut degen i plåten, skåra degen i 20 bitar, jäs ytterliggare 30 minuter. Pensla med vatten och grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Lägg bröden på galler och låt svalna under bakduk.
Nöt-strössel
½ dl mandel
½ dl hasselnötter
1 dl valnötter
½ dl bladpersilja
1 dl flingsalt
½ dl olivolja
Kör alla ingredienser i en mixer. Klart att servera på en bit gott Dinkelbröd!
Grillad Citrusmarinerad Quornfilé
4 Quornfiléer
Till Marinaden:
1 citron
1 apelsin
1 lime
1 tsk riven Ingefära
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 msk Sweet Chilisås
½ dl flytande honung
2 dl olja
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg filéerna i marinaden, låt marinera minst 2 timmar - gärna längre.
Grilla filéerna ca 8 minuter på varje sida - tills de får fin färg.
Avocado och tomatsalsa 4 p.
2 avocado
2 tomater
½ dl hackad gräslök
½ dl oliver (helst kalamata), urkärnade skurna i bitar
½ dl hackad persilja
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Saften av en citron
Skär avocado och tomater i små tärningar, häll över citronsaften (så blir inte avocadon mörk). Blanda i resten av ingredienserna, salta och peppra lätt. Smaka av.
Höstlökpaj 225 grader
Pajdeg
2 ½ dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk vatten
Fyllning
3 gula lökar
3 röda lökar
½ dl hackad gräslök
500 gr smör
3 ägg
2 dl vispgrädde
3 dl riven ost
½ tsk salt
Pajdegen: Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt ligga i kylen 30 minuter. Kavla ut degen, kläd en pajform med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Skiva lökarna, fräs lätt i lite smör i en stekpanna. Fördela den frästa löken och gräslöken i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i ugn i 20-25 minuter tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.
Goda Ostar - välj de du tycker bäst om - men grönmögelostar i alla former är underbart med fikonkompott på!!
Fikonkompott med valnötter (fungerar även utmärkt med färska plommon!)
200 gr torkade fikon (eller plommon)
1 dl strösocker
1 dl valnötter
2 dl rött vin
Skär fikon i små bitar - eller kör i en mixer. Hacka nötterna lite grovt. Koka upp allt i en kastrull, koka ca 10 minuter.
Om det nu är så att man absolut vill så fungerar det givetvis utmärkt att byta ut Quorn mot kyckling eller fläskfilé...
Ha en skön helg! I morgon blir det nog inget inlägg eftersom det vankas lite fest här hemma!
tisdag 18 september 2007
Smörgåstårtor - ute eller inne?
Ja det är frågan. Smörgåstårtor är ett underligt fenomen. Just nu så känns det inte så hippt med smörgåstårta. Hippt eller ej...ganska gott. Det finns så fantastiskt många recept på denna lilla skapelse. Många säger när de ska ha kalas eller liknande - vi tar smörgåstårta. Enkelt och bra. Jo kanske om man beställer de på ICA - men ska man pyssla på egen hand så är det faktiskt pyssel. Alla smörgåstårtor är tyvärr heller inte goda....denna lilla variant är god! Inte helt traditionell men just därför extra god. Röran går att använda till mycket. Tunnbrödsklämmor funkar rysligt bra. För egen del är ansjovis ingen favorit - men i denna röra finns ingen tydlig ansjovissmak, bara en god sälta så den funkar utmärkt även till oss icke ansjovisfanatiker.
söndag 16 september 2007
Kantareller...vilken lyx
lördag 15 september 2007
Jag älskar Päron...äppel,päppel piron...
Inte ett äpple på mina träd i år. tydligen inget äppel-år sägs det eller? Däremot har min snälle granne förbarmat sig över mig. Hans päron är gudomliga. Äppelpaj brukar höra hösten till men nu så fick det bli Päronpaj på mitt vis. En ljuvligt höstig paj som doftar kardemumma.
Päronpaj från Småland (nej den är inte snålt tilltagen)
6 Päron
1,5 dl ljus sirap
1 tsk mald kardemumma
200 gr smör
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Skala och skiva päronen. Lägg päronskivorna i en pajform. Häll över sirapen och dofta över kardemumma. Smält smöret i en stor gryta. ta av från spisen, häll i övriga ingredienser och blanda väl. Strössla över degen. Baka i ugnen ca 30 minuter tills pajdegen fått fin gyllene färg. servera med vaniljsås.
Här kommer världens godaste hemgjorda vaniljsås - Min Mormors! Perfekt när det finns laktosintoleranta ätare...eftersom vaniljsås gjord på havre inte är så gott. Dock såg jag i affären att Milda nu har kommit med en laktosfri variant tackar tackar!! Ja just så är det...jag är laktosintolerant. Så även dottern.
Åter igen till...
Mormors fantastiska sås
2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.
Så enkelt och så gott! Inte vad min kropp behöver just nu men ändå....själen måste ju ha sitt eller?
För övrigt så är min Mormor fantastiskt duktig på allt som rör mat. Tänk vilken blogg det kunde blivit om hon var 20 år yngre! Så lite av hennes recept får gå genom mig istället.
God natt på er!
Förbereda mat...en trevlig syssla
Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev utan ben
margarin eller olja att steka i
2 tsk salt
vitpeppar efter smak och önskan
1 grönsaksbuljongtärning (eller ännu hellre fond)
1 hönsbuljongtärning (eller ännu hellre fond)
1 lagerblad
1 stor gul lök
2 morötter
5 dl rött gott vin (och ett glas till kocken)
5 dl vatten
1 tsk basilika
1 tsk timjan
4 msk tomatpuré
200 g champinjoner
½ msk kinesisk soja
Skär köttet i 3 cm stora bitar. Använd helt kött - hoppa över grytbitar, de blir aldrig riktigt möra enligt min smak.
Stek köttet i en stekgryta. Salta och peppra. Lägg i grovt skuren lök, skivade morötter, lagerblad, övriga kryddor, tomatpuré, buljongtärningar, stekta champinjoner. Fräs ihop. Häll över vinet, koka en stund utan lock. Häll sedan i vatten och soja. Sjud ca 2 timmar. Låt svalna och ställ sedan in i kylen.
När det är dags att äta - värm grytan, red den om så önskas. För min del så tycker inte jag det behövs.
Igår blev det Potatiswok till grytan. Kokt potatis, lättkokta sockerärtor, kokta morötter och röd paprika - vänd alltihop i lite smält smör, salta lite extra. MUMS!
Ja nu vet jag att det ska vara fläsk i Boeuf bourguignon enligt klassiska recept...men jag tycker att grytan är godare utan så då får det bli så.
Denna gryta är perfekt bjudmat - bjud ett gott franskt rödvin till.
Så nu tillbaka till Sofi - hon gav mig ett recept på kyckling som ska lagas någon dag innan och bara värmas i ugnen 20 minuter innan servering. Perfekt!
Kycklingfilé med soltorkade tomater 6-8 p
1 kg kycklingfilé
1 burk soltorkade tomater i olja (hackas)
Sås:
150 g margarin
3 dl vispgrädde (kan spädas med mjölk eller ta matlagningsgrädde)
1 burk Creme bonjourost (välj själv smaken: taco, mexicana, medelhav, vitlök osv)
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk Dijonsenap
20 krossade grönpepparkorn
Stek filéerna hela i ugn ca 200 grader i 20-25 minuter. Låt svalna och skiva. Lägg i ugnsfast form med tomaterna över. Koka ihop såsen och häll den över kycklingen, låt stå svalt minst ett dygn. Värm i 225 grader ca 20 minuter före servering.
Servera med ett gott ris och en smaskig sallad.
Så ta nu och fixa lite käk inför morgondagen! Tack Sofi för ditt recept!
Kram på er alla!
onsdag 12 september 2007
Jag AnnaMaria har en alldeles egen blogg!
Vad lycklig jag är - en MATNÖRDIG MAMMA har en alldeles egen matblogg. Kommer mer recept framöver. Ska nu bada barn. PS. Varför gillar inte barn kål? DS
Kram på er från Cyber-mamma