I lördags var det äntligen dags. Min älskade systers Möhippa. Efter lång tids planering och en massa hemligheter så var det dagen D. Hämtning med brandbil (ja hon är lätt förtjust i brandmän och tillhörande bilar), inspelning av skiva, afrikans dans (med efterföljande tokträningsvärk), lunch i solsken, SPA och så middag förstås. Middagen bestod av denna goda potatispaté och till den en krämig gryta med kyckling och kantareller. Perfekt mat att laga dagen innan. Vilket jag förstås fick göra för inte vill man missa något för att stå vid spisen.
Möhippe-paté
4 p
1 kg mjölig potatis (tex King Edward)
1 dl finhackad persilja
2 st pressade vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
4 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 175º. Skala potatisen och skiva tunt, helst i matberedare eller med en madolin. Blanda persilja, vitlök och osten. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form, rymd 1½ liter. Varva potatis och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, tar ca 1 timme och 15 minuter. Låt patén kallna och själp upp den. Slå in i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär i skivor. Den kan värmas i mikron om man vill servera patén varm.
Jag skar den i skivor och la upp den direkt på serveringsfatet och sen värmde patén ganska långsamt på svag värme i micron. Perfekt!
Goa grönsaker är viktigt. Här ett gäng härliga tomater, svarta och gula.