fredag 16 januari 2009

LimpmeditationMin syster har idag konstaterat att " Du bakar bröd när andra mediterar". Ja, det stämmer nog. Jag behövde verkligen de där bröden idag - och ännu bättre blir det när dem blev supergoda. Som ni redan vet så har jag en förkärlek för skållade täta bröd. Idag blev det fyra limpor. Om man vill kan man göra två större runda limpor men de här är så lätta att skära. Har ingen exakt vetemjölsmängd - det ska bli en fin deg helt enkelt. Men den blir som alla andra skållade degar - lite kladdig. Idag blir det ett recept i löpande text - gammaldags ska det vara.
Så här gör man dessa godingar:
Skålla 2 liter rågsikt med 1 liter kokande vatten. Låt stå under plastfolie tills dagen efter. Då tillsätts 50 g jäst utrört i 1 dl ljummet vatten, 2 msk salt, 2 msk socker och vetemjöl tills det blir en jämn och fin deg. Jäs länge till minst dubbel storlek. 4 limpor formas och körs på 175 grader i ca 50 min. Eftersom jag inte lärt mig att kolla med termometer än när det gäller bröd så ska det låta ihåligt när man dunkar under lite lätt. Pensla med varmt vatten när dem är klara, svalna inlindade i bakduk. Låt dem ligga till dagen efter helst.....om du kan låta bli dem. Det kan inte jag.
Om det skulle vara så att du inte riktigt har tid att baka ut bröden när degen är jäst - vält runt degen en vända till och jäs igen. Smaken blir bara bättre.


En fråga: jag har fått hjärnsläpp - hur var det man gjorde för att inte all text ska hamna i en klump???? Varför i hela världen gör det så - blogger har eget liv ibland!7 kommentarer:

Anonym sa...

Härliga limpor! Hur går det med kamera-valet? Trevlig Helg!

annamaria sa...

Ja valet är så svårt. Jag skulle vilja vara mer intresserad av alla finesser och sånt som en systemkamera kan ge men jag är ju inte det tyvärr. Vet inte riktigt om jag kan bli det fast det kanske man blir när man har en. Anne lämnade ett tips på en kompakt variant. Usch det är svårt - men jag ska kolla läget lite nu framöver. Har läst o kollat endel på nätet. Trevlig helg! Kramizz

Anonym sa...

Annamaria jag struntar i texten när jag ser de där limporna!
Är urkass på surdegar och skållning men ditt recept verkar inte så krångligt.
Ha en bra helg/Karin

Ann-kristin S sa...

Å så gott det ser ut

annamaria sa...

Hej Karin! Nej det är verkligen inte krångligt - allra enklast med en hushållsassistent. Prova!

Hej Ann-Kristin! Ja det är något speciellt med det hembakta.

Anonym sa...

Låter du dom inte jäsa något efter utbakningen?

annamaria sa...

Hej Stina! Tur att du är uppmärksam - jo visst gör jag det!!! Minst 40 minuter.