Google+ Followers

fredag 29 augusti 2008

Födelsedagsbröd


Nu har syster och hennes sambo blivit firade - både födelsedag och så ny lägenhet. Överaskningsfirande! Min andra syster fick stå för Flyttgröt - som blev underbart gott Apelsinris och jag stod för bröd och pålägg. Det blev ett riktigt smarrigt Långpannebröd med vallmo och solrosfrö. Perfekt när man är många eller till buffé.
Långpannebröd med vallmo och solrosfrö
1 plåt
50 g jäst
½ dl olja
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl sirap
15-17 dl vetemjöl special
250 g kesella
Värm mjölk och olja till 37 grader. Rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser (degen ska släppa bunken då är det lagom med mjöl). Kör i assistent i 15 minuter 8eller för hand minst 20....). Jäs sedan i 45 minuter. Olja och mjöla en ugnsplåt. Tryck ut degen. Jäs 20 min till. Skär sedan rutor i degen så blir det lättare att skära fina rutor efteråt. Pensla med ägg och strö över vallmofrö och solrosfrö. sätt i ugn 225 grader i ca 15 min. Stick med sticka och kolla så den är genombakad.

7 kommentarer:

Sara sa...

Mmm, så gott! Nybakatbröd är bland det godaste som finns!:)

KarinW sa...

Kanske man ska ta sig i kragen och baka lite matbröd nån' dag?
Trevlig helg till dig från mig!

annamaria sa...

Tack detsamma Karin!!! jag tycker brödbak är rogivande. Meditativt kanske....behagligt.

KarinW sa...

Skickar en sak till dig, titta in till mig om du vill!

Anonym sa...

Asså grymt bröd jag gjorde det när mamma och pappa var i fjällen och jag var ensam hemma med jennifer! jätte gott!

Jag har hört talas om begreppet Lådvecka som tydligen ska betyda att man äter lådmat i en vecka. typ från 50-ttalet ett nått!? Har du bra lådrecept!?

SJYSST! /Emma Hälsing

annamaria sa...

Roligt att brödet blev bra Emma!
Vad spännande med lådvecka - det har jag aldrig hört talas om. berätta mer! Om låda är vad jag tror så innebär det en "allt i ett" rätt. Här är en supergod med kyckling och kronärtskockor - enkel att göra också!

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/02/kyckling-och-kronrtskockor.html

Mikela sa...

vilken fin blogg :)detta bröd vill jag testa