fredag 31 maj 2013

Fredagsgott i form av Citronfilé

Jag fullkomligen älskar mattidningar. Inte kan jag slänga de heller. Lägger i en låda och in i garderoben. När det är brist så tar man fram en 8 år gammal.....som ny, jaja nästan i alla fall.

Det här receptet är från en av de nyare tidningarna - Mitt Kök. Det var en läsares favoritrecept och jag kan bara hålla med. Så GOTT! Jag lagade grytan på morgonen och serverade på kvällen. Älskar som sagt Mat som går att förbereda.

De små söta potatisarna köpte jag på ICA, delikatesspotatisar i 1 kg påse. Mycket goda! Råstekte dem, kryddade med salt, svartpeppar, grillkrydda och vitlökspulver. Om man vill går det såklart bra att köra dem klara i ugnen. Även potatisen går att förbereda och köra klart det sista innan servering.

Citronfilé

500 g fläskfilé
Smör
Salt och vitpeppar
1,5 msk pressad citron
3 dl grädde
1 tsk dragon
1/2 dl persilja 

Skiva filén i skivor, 2 cm. Stek i smör, krydda med salt och peppar. Lägg upp på fat. Häll i grädden i pannan och tillsätt citron, persilja och dragon. Lägg tillbaka köttet i såsen och sjud någon minut. Servera med råstekt kulpotatis och gärna kokt broccoli eller sparris.
 

torsdag 30 maj 2013

Godaste smöret till grillat


Hur gott är det inte med ett smör som smälter ner över den goda köttbiten? Godast är det hemgjorda smöret. Inga krusiduller alls. Ta vilka kryddor du gillar. Det här gillar vi. Rivet citroncest i är också gott. Gör rejält med smör, ta fram och skiva det frusna smöret och lägg tillbaka resterande smör i frysen. Gör några olika när du ändå håller på. Rivet citronskal är också gott i.

Perfekt present att ta med på grillfesten också!

Godaste smöret till grillat

150 g smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk Chiliflakes
Salt och svartpeppar
3 msk hackad persilja

Blanda allt. Snurra in smöret till en korv och frys in.
 


onsdag 29 maj 2013

Kebab i bosniskt bröd = snabbmat

Även om jag verkligen älskar att laga mat så är vi också förtjusta i snabbmat. Övriga familjen skulle älska att äta Mamma Scans köttbullar men oj vad jag verkligen inte gillar dem...jag kan äta dem kalla med rödbetssallad. Så när det ska gå snabbt så gör jag enligt övriga de mest pinsamma saker.

Köper BARA kebabkött (eller pizzadeg som ni redan vet). Visst dem tittar lite skumt på mig men jag går hem med en låda kött. NÖJD!

Sen köpte jag frysta bosniska bröd (se bild nedan), som såg att passa bra till att fylla. Goda var dem! Duger när det ska gå snabbt. Nästa gång ska jag köpa pizzadeg och göra egna pita, mycket godare tror jag.

Dottern älskar att göra kalla såser så den fixade hon. Missa inte jalapenospadet - det är den som liksom gör det!

Kebabsås

5 dl crème fraîche 
5 msk majonnäs
3 msk jalapenospad eller mer...
1 finhackad jalapeno
1 pressad vitlöksklyfta ev 2
2 tsk paprikapulver
Salt och vitpeppar 

Blanda allt, låt dra en stund. Smaka av med mer salt om det behövs. 




 

tisdag 28 maj 2013

Veckans Husman: Kålpudding




Hur får man barnen och äta? Här får dem välja "sin" rätt, gärna vara med och laga maten också. 12-åringen Molly i huset har önskat "Veckans Husman". Kålpudding! Något som många säkert tycker låter krångligt och en rätt som bara mormor och farmor gör. Nej - det är sååå smidigt att laga och himla gott. Ofta lagar jag kålpudding dagen innan, antingen helt klar och bara värmer i ugnen eller klar fram tills den ska in i ugnen. Det blir ofta rätt mycket och räcker till många. Blir det rester så brukar jag steka den i stekpannan dagen efter, häll på lite vatten och en gnutta extra sirap och sen ett gott mos till det. Underbara rester! Sen ska väl erkännas att självklart kommer receptet från Mormor, fast jag lagar det utan kokt ris i färsen.

Kålpudding på mormors vis
6 pers.

Till färsen:
800 g Fläskfärs
1 ägg
4 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 stor finriven gul lök
salt och vitpeppar

Kålröran:
½ kålhuvud
1,5 dl sirap
5 dl vatten
3 msk soja

Sås:
sky
2 dl grädde
mjöl + vatten
salt och vitpeppar
1 buljongtärning

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt till färsen. Hacka kålen och stek den i stekpannan tills den fått fin färg, tillsätt övriga ingredienser, sjud ett par minuter. Lägg hälften av kålröran i bottenb på en ugnsform med höga kanter, bred ut färsen över, häll över resten av kålen och alla sky. Gör hål i färsen. Sätt in i ugnen i ca 1 timme, kan behöva täckas med aluminiumfolie.

Sås: sila av skyn i en gryta och sätt tillbaka puddingen i ugnen. Tillsätt buljongtärning och grädde. Sjud 3 minuter, red såsen med mjöl utrört i kallt vatten. Koka upp och sjud en stund till, smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt potatis, lingon och lite goda grönisar.

måndag 27 maj 2013

Svärmors paradrätt


Ni måste prova denna smarriga kassler-rätt! Den går att variera i det oändliga men är alldeles perfekt bara så här också. Om man vill, lägg till: ananas, bananer, paprika, zuccini, jordnötter mm mm. Första gången jag åt den var hos min då blivande och nuvarande svärmor, minst 20 år sedan nu. Tack för en suverän måndagsrätt!

Svärmors paradrätt

1 bit kassler
3 dl grädde
1 dl chilisås

Vispa grädden och blanda med chilisås. Skiva kassler och lägg i form, häll gräddchilin över. Gratinera i ugn 25 minuter.

Servera med kokt ris och gärna kokt broccoli. Mums!


 

fredag 24 maj 2013

Lammracks, oj oj oj så gott!



 
Lammracks på grillen är alldeles fantastiskt gott! Ingen smak av kofta där inte! Dessutom riktig snabbmat. Marinera dagen innan eller ännu hellre två dagar innan och lägg på grillen. Sätt i en termometer, grilla till den temperatur just du vill ha. Här föredrar vi rött till rosa lamm, även barnen. Glöm inte ta fram köttet minst 30 minuter.  Det räcker egentligen med en god sallad och kall sås till dessa godingar.
 
Det enklaste tipset på supergod kall sås: creme fraiche, vitlök, sambal oelek, salt och peppar = klart!
 
Pssst.... marinaden fungerar till det mesta i köttväg!!
 
Lammtemperatur: ugn eller grill spelar ingen roll. 
 
 
Ugns-
Inner-
Tillagning


temp °C
temp °C
minuter
Rött, lätt rosa
150-200
55-65
15-30
Rosa
150-200
65-70
25-45
Genomstekt
150-200
70-75°C
40-60
 
 
Så nu till det viktigaste - marinaden:
 
½ flaska rött vin
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk rosmarin
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
3 msk flytande honung
klippt persilja
klippt gräslök
1 lök i bitar
2 lagerblad
 
Blanda alla ingredienser. Lägg racksen i dubbla påsar och häll marinaden över.
 


onsdag 22 maj 2013

Rabarberpaj med vit choklad

På tal om paj som inte ger disk... den här pajen ger ännu mindre disk. Så god med den vita chokladen och syrliga rabarbern. Receptet hittade jag i nya numret av Buffé. Rabarberpajen blir läckert knäckig och ganska syrlig. Tänk på att fördela sockret, vetemjölet och havregrynen i rätt ordning. Enklare än så här blir det inte. Med det här receptet behöver du varken bunke eller kastrull. Allt varvas direkt i formen.

Rabarberpaj med vit choklad

400 g skivad rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 g vit choklad
75 g kylskåpskallt smör

Sätt ugnen på 200°C.
Skiva rabarbern. Lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjölet och blanda
runt. Fördela socker, mjöl och havregryn över rabarbern. Det är viktigt att strö
över i just denna ordning. Riv över den vita chokladen. Täck allt med smör
hyvlat med osthyvel. Grädda i ca 20 minuter.
 

 

 

tisdag 21 maj 2013

Vårlig Korvgryta med rotfrukter

Hemkunskapsboken! Ja ni har väl inte missat alla goda recept i den? Det här urspungsreceptet är från denna bok. Sen är det tillpiffat med lite fler sorters rotfrukter och så men rackarns så gott! Creme fraiche fanns inte då men missa inte den lilla klicken i tallriken. Skivade rädisor och hackad persilja över ger extra piff. Dessutom nästan godare av att lagas dagen innan!

Vårlig Korvgryta med rotfrukter

Till buljongen:

2 l vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1 msk Lantbuljong (kan bytas mot extra buljongtärning)
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
20 cm strimlad purjolök
vitpeppar och salt

Grönsaker/rotfrukter/korv

1 bit rotselleri
1 bit palsternacka
1 morötter
5 potatis
1 liten kålrot
½ falukorv

Koka upp allt till buljongen utom salt. Sjud 10 minuter och smaka av med ev mer salt. Tillsätt alla grönsaker/rotfrukter, sjud 15 minuter och tillsätt därefter falukorv skuren i små bitar. Sjud 5 minuter till. Smaka av igen, rotfrukter och potatis suger åt sig salt, tillsätt ev mer.

Servera med creme fracihe, persilja och rädisor! Givetvis ett gott bröd till också - idag blev det veckan bröd från Peppes Konditori här i byn!


 

måndag 20 maj 2013

Torsk med gott täcke!


Den här rätten påminner mig om min kära morfar. Han älskade den men tyckte tomaterna var...ja inte goda helt enkelt. Fast vi gillar dem! Det här är en snabb rätt men som ändå känns väldigt lagad på något vis. Dessutom med FISK! Jag är alldeles för dålig på att laga fisk. Vi gillar det men det blir liksom inte av så ofta som det borde. Fisksorten kan bytas ut till det man gillar och har hemma. Välj en sort som inte är på svarta listan i alla fall.

Testa det här! Mycket gott - och såsen blir super!

Torsk med gott täcke
5-6 pers.

2 paket fryst torsk eller sej (eller ännu hellre färsk såklart)
20 cm finstrimlad purjolök, gärna det gröna
2-3 skivade tomater
hackad dill
salt och vitpeppar
4 dl grädde
ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken runtom och lägg i en ugnsform. Lägg purjolök, dill och tomater på och runt fisken. Häll grädde runt. Strö över lite ströbröd. In i ugnen ca 20-25 minuter. Brukar vara lagom att sätta in den när potatisen är i kok.

Servera med kokt potatis och kokt broccoli! Mums!

lördag 18 maj 2013

Bankad biff på grillen


Grilla en hel bit biff på grillen är inte dumt alls men nu var vi sugna på skivat kött. Det räcker dessutom till många. Hel biff säljs ofta rätt billigt. Just bankat kött blir så himla gott, mört och fint. Grilla snabbt när grillen har hög värme. Lägg på ett fat och täck med folie en stund innan servering, skär sedan upp i mindre bitar. Sjävklart är det gott med marinad - men inte nödvändigt när det är så fint kött som bankad biff. Då räcker det med lite salt och peppar.

Bankad biff på grillen

En hel bit biff 
Valfri marinad ( här är ett tips)
Salt

Ta bort kappan (fettkappan). Skär köttet i tjocka skivor. Banka varje skiva så den blir ca 0.5 cm tjock. Lägg den i marinad. Gärna dagen innan. Krydda med salt precis innan grilldags.


fredag 17 maj 2013

En underbar klassiker - Toast Skagen


Solen skiner och våren är verkligen här (tom nästan sommarvärme i går). En liten god förrätt innan grill i kväll kanske? Eller varför inte en rejäl Toast Skagen till fredagsmyset i solnedgången?

Ja visst är det en alldeles underbar klassiker, Toast Skagen. Maken äter det mer än gärna, han säger oftast: beställ 5 till så hoppar vi över varmrätten. Jag tillhör den skara som skulle kunna göra det....

Har ni testat Smetana förresten? Mycket gott och blir inte så rinnig som creme fraiche.

4 vuxna, 5 barn

Toast Skagen

300 g fina skalade räkor
½ dl majonnäs - Hellmanns gillar jag bäst!
3-4 msk smetana
finhackad dill
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar

Blanda allt. Låt stå och dra i kylen.

Serveras på stekta bröd med sallad, citron, tomat och en dillkvist!

 

torsdag 16 maj 2013

Sommarens kalla sås


Recept på kalla såser kan man inte få för många av. Maken gillar kalla såser med rädisor i, då heter dem "sommarsås". Den här passar till det mesta, allt från en god sallad till grillat. Håller flera dagar i kylen. När vi är lata så köper vi färdiggrillad kyckling, fixar lite ugnsbakade rotfrukter och så denna goda sås till. Jättegod latmat!

Sommarens kalla sås

1 burk crème fraîche 
3 msk majonnäs
3 skivade rädisor
Klippt gräslök
2-3 msk hackat äpple
1-2 pressade vitlöksklyftor 
Salt och vitpeppar 

Blanda allt. Låt dra i kylen några timmar eller gärna över natten.
 

onsdag 15 maj 2013

Diskfri Rabarberpaj


Ja, kanske inte helt diskfri Paj men nästintill. Pajdegen görs klar direkt i grytan. Väldigt smidigt! Just i denna paj så hoppade vi över kanelen, vill man ha det så tar man det såklart, ca 1-2 msk över äpplena. Pajdegen kan användas till även annan frukt eller bär.

Bästa pajen utan disk

7 rabarber (lite beroende på storlek)
150 g smör
1.5 tsk bakpulver
1 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker

På rabarberna i formen: 1,5 msk vaniljsocker och 1 dl socker.

Smält smör, blanda i resten. Degen ska inte vara helt smulig utan lite mer smörig och mjuk. Lägg rabarber i formen. Häll på vaniljsocker och socker. Täck med pajdegen. Grädde i ugnen ca 25-35 minuter, tills gyllenbrun färg.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.




tisdag 14 maj 2013

Kvällens godaste!


Har ni provat att mixa frusen banan med andra frusna bär? Supergott och dessutom nyttigt! Blir som en krämig och god glass!

Kvällens godaste

3 skivade frusna bananer
15 frusna jordgubbar

Kör i mixern tills slät konsistens.

Ät och njut!

 

Köttfärspaj, på mitt vis!


Jag ska ärligt erkänna att jag är inte den bästa på att äta rester. Har ingen vettig förklaring alls *skäms*. Så nu övar jag och försöker bli bättre. Måste också nu erkänna att det är dumt att inte prova - för jösses så gott det kan bli med lite extra fantasi. Här hade jag överbliven färs från tacos, jag gör egen kryddning och idag var den väldigt snäll. Smaksätt färsen som du vill och gillar! Dessutom är den här pajdegen så smidig - den fick jag av en deltagare på bästa Facebook-gruppen: "Vad lagar du till middag". Missa inte den!!!

Servera pajen med en härlig sallad, purjolök i salladen passar perfekt till köttfärspaj!

Glöm inte att du kan lägga till grönsaker eller svamp som du själv gillar. Zuccini, svamp och majs är tex gott att ha i.

Pajdeg

50 g smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk

Kör snabbt ihop allt utom mjölk i en matberedare eller för hand. Tillsätt mjölk och kör tills det blivit en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, se nedan. Fungerar såklart utmärkt med en vanlig pajform också, fast jag gillar hög och fin paj.

Färsröra

400 g Fläskfärs
1 hackad gul lök
3 msk ketchup
Salt och vitpeppar
2 msk soja

Fräs lök och färs, tillsätt resten av smaka av med salt och peppar. 

Fyllning

Färsröra
1/2 strimlad röd paprika
1/2 strimlad gul lök

Äggstanning

1 burk Crème fraîche 
1 tsk paprikapulver 
1 tsk chiliflakes
3 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar 

Vispa ihop snabbt med gaffel och häll över fyllningen. Gratinera i ugn ca 45 minuter.


 



 

måndag 13 maj 2013

Mustig cajungryta med kyckling



Som ni har märkt så gillar jag mat som går att förbereda. Det har blivit så med åren, stor familj och mycket arbete kräver lite planering. För såna som mig, trevlig planering. Det händer rätt ofta att jag lagar morgondagens middag efter att vi just ätit middag. Perfekt att bara värma dagen efter innan läxläsning, diverse träningar och andra trevligheter. Det här är just en sådan perfekt gryta! Blir dessutom ännu godare av att tillagas dagen innan, gärna 2 dagar innan också för den delen.
 
Mustig cajungryta med kyckling
450 g kycklinginnerfilé
2 msk soja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1.5 tsk chilipulver
1 tsk oregano
½ tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater eller passerade tomater
2 lagerblad
1 msk socker
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt och vitpeppar
½ dl grädde
3 st chorizo
Blanda kyckling med soja. Fräs lök och vitlök, tillsätt alla kryddor och fräs lite till. Tillsätt allt utom korv och grädde, sjud 15 minuter under lock. Tillsätt därefter korv, grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Låt koka upp.
 
Servera med ris och god sallad eller lite kokta vårprimörer kanske?
 

söndag 12 maj 2013

Grillad hemgjord hamburgare extra allt!

Grillad burgare! Ja jösses så gott! Den här goda varianten blev vi bjudna på hos goda vännerna Linda och Rickard. Jag bidrog med hamburgerdressing :-)

Linda bästa Burgare

800 g blandfärs
1 ägg
2 msk soja
2 msk chilisås
1 msk paprikapulver
Salt och svartpeppar

Blanda allt. Forma tunna hamburgare. Grilla!

Hemgjord hamburgerdressing

1 burk creme fraiche
3 msk chilisås
salt och vitpeppar
½ tsk paprikapulver
½ finhackad gul lök
2 msk bostongurka

Blanda allt, låt stå ett par timmar. Görs med fördel dagen innan.




 

lördag 11 maj 2013

Äggmacka de luxe




 
Det här är ingen direkt hälsomat men rackarns gott. Maken skulle springa 1.3 mil och hans fru skulle inte det utan kröp ner i sängen en stund till och planerade den önskade frukosten vid målgång. Vad kan väl passa bättre än en rejäl stekt macka med ägg. Min kära lillasyster är upphovskvinna till denna goda skapelse. Hennes version var alltid med franskbröd om jag minns rätt - men fungerar alldeles utmärkt med ett grövre bröd också.
 
Syrrans äggmacka
 
1 smörgås - Franskbröd eller annat bröd du gillar
1 ägg
salt, vit peppar och paprikapulver
smör att steka i
 
Gör ett litet hål i mitten av brödet. Lägg i bröden i varm stekpanna, knäck ett ägg i hålet, stek en stund tills ägget börjar stelna. Krydda. Vänd mackan, stek en stund till.
 
Ta upp mackan och dela den, servera med grönsaker och gärna lite knaperstekt bacon.
 
 

fredag 10 maj 2013

Dullans Cheesecake



Kristi himmelsfärds dag, en av flera röda dagar på underbara våren. Vad passar väl bättre än något extra gott till fikat?

Tänk om jag hade kunnat fotografera som Linn, min lilla Dulla. Ja, hon är inte så liten längre 15 år och inte är hon min heller men jag har i alla fall döpt henne till Dullan, hehe. Fryst Cheesecake är underbart smarrigt, perfekt att förbereda till vårens och sommarens kalas och skolavslutningar mm. Kan stå i frysen ett bra tag innan, bara täck ordentligt.


Dullans Cheesecake

2 dl grädde
3 ägg
100-125 gr phiadelfiaost
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden. Vispa äggvitorna till skum. Rör sönder osten och blanda med äggulorna, häll i socker och vaniljsocker. Blanda i äggvitorna. Vänd sedan ner grädden. Lägg krossade Digestivekex i botten på en form med löstagbar kant. Häll smeten över. Ställ in i frysen minst 3 timmar.

Ta fram den 30 minuter innan servering och garnera med kiwi, vindruvor, hallon etc.



 

tisdag 7 maj 2013

Underbart lite sötkryddiga kycklinginnerfileer

Ännu mer Vår och sommarmat på gång!
Antingen en vardagsfavorit till potatisallad eller en god potatisgratäng men också helt perfekta små kycklinginnerfileer till vårens goda bufféer, student, kalas eller bara till fredagsmyset. Förbereds dagen innan eller ett par dagar innan. Om man vill så kan dem göras helt klara och sen frysas inför det kommande studentkalaset.

Sötkryddiga kycklinginnerfileer

ca 800 gr kycklinginnerfiléer
salt och vitpeppar

Stek filéerna helt färdiga, krydda med salt och peppar. Lägg dem varma filéerna i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Kyl.

Marinad:

1 dl olja
1 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
1 msk grillkrydda
½ pressad lime
½ msk paprikapulver
finhackad persilja


Blanda allt och häll över kycklingen.

Servera med extra persilja och citron/lime.


 

måndag 6 maj 2013

Varmrökt lax med kall ägg och romröra




Vår och sommar maten är på gång! Varmrökt lax är verkligen snabb-mat! Antingen servera den med kokt potatis och en kall sås eller vad man tycker bäst om. Här gillar vi denna variant, en underbart god och matig macka. Ja bröd det är det minsta på den här mackan. Lägg sallad på valfritt bröd, gurka, tomat och rejält med varmrökt lax. Avsluta med krämigt härlig kall ägg och romröra, skivad rödlök och citron.

Självklart äter vi helst denna macka på klipporna på Björkö, se bild nedan men passar förstås utmärkt en måndag efter jobbet! Snabb-lagat och jättegott!

Kall ägg och romröra

2-3 kokta kalla hackade ägg
1 burk creme fraiche eller smetana
3 msk majonnäs
½ burk röd finkornig rom
hackad färsk dill
salt och vitpeppar

Blanda allt, smaka av med salt och vitpeppar.



fredag 3 maj 2013

Köttfärspizza med tsatziki


För ett tag sedan så skämdes min familj över mig. Tiden var knapp och jag tyckte inte jag hann med att göra...just det - PIZZADEG. Jag stegade helt enkelt in på en pizzeria och bad att få köpa pizzadeg. Så tyckte inte familjen att man kunde göra, tji fick dem!  Måste säga att dem pizzorna blev superbra. Fast vad är godare än hemgjord pizza? Spröd och frasig deg där alla kan göra sin favorit. Jag är väldigt förtjust i pizza med köttfärs på, gärna med någon form av sås på. I det här fallet så blev det en härligt krämig tsatziki. När du ändå gör tsatziki - gör rejält, håller sig fint ett par dagar extra i kylen till kommande middagar. Glöm inte hälla av yoghurten, blir sååå mycket krämigare och godare då. Jag brukar använda den turkiska varianten, tycker den är lite mildare och krämigare. Om du föredrar den grekiska så tar du såklart den. Färsen (det här är fläskfärs) är bara stekt med lök, salt, vitpeppar, paprikapulver, chilipulver, lite ketchup och vatten som får koka in. Egen tomatröra så gott, se recept nedan!

Pizzadeg
(till 4 tallriksstora pizzor eller 6 mindre)

25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Smula jästen, häll över sockret (mata den). Rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Tsatziki

1 spann Turkisk yoghurt - ja ni vet vad jag menar med spann!
2 pressade vitlöksklyftor
½ halvt skalad riven gurka + lite salt
salt och vitpeppar

Häll av yoghurten i kaffefilter i kylen några timmar. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och salta lite, låt rinna av. Pressa sedan ur vätskan med en sked eller handen. Häll sedan allt i en bunke, blanda ner resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i kylen ett par timmar för ännu godare smak.

 
Vår tomatröra
(till 4 pizzor)
 
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk socker
1 lagerblad
2 tsk basilika eller oregano
 
Koka upp alla ingredienser. Sjud tomatröran tills den har reducerats ordentligt. röran ska vara tjock,inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och salta mer om så behövs. Låt den svalna.

torsdag 2 maj 2013

Lövbiffsklämma med mozzarella och soltorkad tomat


Härliga fredag! Det här är en rätt som passar fredagen perfekt. Jättegott och går snabbt att laga.

Lövbiff, ja där handlar allt om stektid och hög värme. Ska biffen bara stekas som den är så är det högsta värme och kort stekning som gäller. När den som nu ska vikas dubbel så behövs något längre tid men fortfarande bara några minuter på varje sida. Då blir klämman underbart mjuk och god!

Lövbiffsklämma med mozzarella och soltorkad tomat

4 rejäla lövbiffar
1 burk vitlöksost
1 mozzarellaost
5 soltorkade tomater i olja
salt och peppar
paprikapulver

Bred vitlöksost på lövbiffen, lägg på en skiva mozzarella och en soltorkad tomat. Salt, vitpeppar och paprikapulver på. Rulla ihop och stek på ganska låg värme några minuter på varje sida. Lägg skraven på rullen nederst först. Så håller klämman ihop fint utan tandpetare.

Servera med en krämig och god Potatisgratäng!

Trevlig fredag på er!