lördag 31 maj 2008
Sista chansen för den gamle
Räkröran som serverades till bakpotatisen den här gången kan såklart serveras till det mesta. Sallad, baguetter, som sås till fisk, som fyllning i en kall paj, på buffén, på en stekt smörgås. Ja till det mesta helt enkelt. Varför inte till ett gäng små fina nypotatisar?
Räkröran
4 p
1,5 dl lätt vispad grädde
½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
3 msk dill
1 msk citronsaft
½ kg handpillade räkor
2 kokta hackade ägg
salt och vitpeppar
hackad sommarlök
Blanda allt utom sommarlöken. Jag tycker det är godare och vackrare att servera den till.
onsdag 28 maj 2008
Maken är inte hemma
Min varma Smörgåstårta
4 p
4 hönökakor
2 brk creme fraiche
1 brk champinjoner
2 hg god rökt strimlad skinka
6 hackade vårlökar
3 kokta hackade ägg
salt och peppar
överst:
skivade tomater
riven ost
Fräs skinka, lök och svamp snabbt. Ta av från spisen, vänd ner äggen, creme fraichen + lite salt och peppar. Rör så lite som möjligt. Varva hönökaka och fyllning (lägg den direkt på bakpappersklädd plåt). Lägg skivad tomat överst och riven ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 30 minuter på nedersta falsen.
Servera en god sallad till!
måndag 26 maj 2008
Tomat och Kikärts knäcke
Vikas knäckebröd bakas enligt gammal tradition helt för hand och gräddas inför öppen låga som ger speciell karaktär och smak. Goda är dem!!
Vika Delikatess finns i fyra olika smaker: Delikatess original, delikatess gräslök och paprika, Delikatess havssalt och koriander samt Delikatess oliv och soltorkad tomat.
Originalet har vi åtnjutit med enbart extrasaltat bregott - mycket goda knäckebröd!
Jag har inte hittat dem i min lokala butik än - har du sett dem?
Till min tomat och kikärtsröra fick det bli Delikatess med oliv och soltorkad tomat. Vilken kombo det blev!! Perfekt vårlig förrätt. Knäckebröden ska finnas i butik från v 19. Askarna innehåller 12 kakor och kostar runt 45 kronor. Inga billiga knäcke - men härliga lite annorlunda som lite lyxigare förrätt.
Tomat och kikärtsknäcke
4 p
4 Delikatess oliv och soltorkad tomat
Röra:
1 brk sköljda kikärter
6 soltorkade tomater
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 msk olja från tomatburken
2 msk presad citronsaft
salt och vitpeppar
Kör allt i mixern till en slät röra. Fördela röran över bröden (hittar du inte Vika bröd så går det såklart bra med annat knäcke!). Garnera med sommarlök och rädisor och så lite svartpeppar på.
MUMS!!
fredag 23 maj 2008
Mat till Mor
”Nog ser ni väl att hon kommer att bli något särdeles extra? Hon måste bli fullständigt äkta, ha massor av rörliga delar, överleva på svart kaffe och matrester, ha ett knä som rymmer tre barn samtidigt och hennes kyss ska kunna bota allting från ett skrapat knä till ett brustet hjärta.”
4 Sjötungefiléer (eller rödtunga)
3 dl vatten (blanda med tärningen)
en halv grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
3 dl grädde
salt och peppar
1 gul lök - finhackad
6 färska champinjoner
smör och mjöl
räkor, kräftstjärtar eller hummer till servering
finhackad färsk dill
Vanligt Potatismos med en äggula i
Smörj en gryta med smör. Lägg hälften av löken i botten och stekt svamp. Lägg saltade och pepprade filéer över. Lägg resterande svamp och lök över. Häll på buljong och vin. Koka upp och sjud någon minut, dra grytan åt sidan, låt stå 2-3 minuter.
Spritsa potatismos i en form (runt kanten). Lägg den kokta fisken och svampen i mitten. Sila av bujongen. Smält smör i en gryta – häll i några matskedar mjöl – vispa och späd med buljong och grädde. Ev salta och peppra lite till. Sjud några minuter. Häll såsen över fisken och svampen. Gratinera i 250 grader ca 10 minuter så moset får fin färg. Garnera med räkor, kräftstjärtar eller lyxa lite med hummer…och färsk finhackad dill.
Ett gott vitt vin till är inte fel…
torsdag 22 maj 2008
Sista chansen
1. Ingredienser
1 morot
onsdag 21 maj 2008
Vårens första Rabarberpaj
Varför - undrar jag?? Har du något bra tips - vad ska jag göra? Kanske ända utvägen är att köpa en till?
Min goda Rabarberpaj
11 små rabarber (så nu är det nästan tomt)
200 g smör
3,5 dl mjöl
3/4 dl socker som strös över rabarberna
1,5 dl socker i degen
3 msk sirap
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt på ugnen - 225 grader. Skiva rabarberna och lägg i en pajform. Strö sockret på dem. Smält smöret, häll i övriga ingredienser i grytan (så slipper du disk). degen ska vara mjuk, lite smulig och glansig. Fördela degen över rabarberna. Sätt in i ugnen och grädda i ca 25 minuter - den ska gyllenbrun härlig färg. degen ska kännas lite knäckig. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Jag gör denna vaniljsås på Mormors vis:
2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.
måndag 19 maj 2008
Måndagsgott
Pasta - för många en rätt som äts väldigt ofta. Det går att variera i det oändliga och är tacksamt. Nu dessutom lite nyttigare med fullkorn. Hörde en intervju på radion häromdagen; en italienare som fullkomligt ratade all form av fullkornspasta. Jag tycker det funkar bra. Kör bara med Barillas än så länge. Kungsörnen ska visst vara bra också.
Så vad sägs - äter du fullkornspasta eller är det den traditionella som gäller? Vilket märke är bäst?
Så återigen till fisksoppe-tävlingen!! Jag ligger nu på 6:e plats (av ca 72 bidrag) - hjälp mig nu!! Rösta här. Sista dagen är snart - den 23 maj!!!!
Pippi-pasta med tomat
4 p
ca 700 g kycklinglårfilé
salt och peppar
Tomatsås
1 hackadgul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 msk socker
salt och svartpeppar
2 burkar hela tomater - helst cocktailtomater
en skvätt vitt vin (eller vatten)
1 msk torkad basilika - eller ännu hellre en näve färsk
Koka ihop tills såsen är lite tjock och såsig. Smaka av med ev mer salt,peppar och socker.
Stek filéerna i mindre bitar, krydda. Koka valfri pasta. Lägg den kokta pastan i en form, lägg kycklingen över och så den härliga tomatsåen över. Lite riven ost över och gratinera i ugnen tills rätten fått fin färg.
torsdag 15 maj 2008
Kyckling, fetost och fredag
Nu kryper vi ut ur våra bon och börjar umgås igen. Vi har suttit och kurrat i stugvärmen och nu är det äntligen dags för lite socialt umgänge. Äsch vilket skitsnack. Många beskriver våren precis så här. Visst att vi träffas och grillar nu men inte sitter jag och maken och ugglar helt ensamma hela vintern för att det är kallt ute. Eller vad sägs? Hur det nu än är så är det trevligt med lite grillmys. Vi blev härom helgen bjudna hem till våra goda vänner. Blev bjudna på underbart god mat.
Kycklingklubbor som först var kokta i en stark thaiinspirerad gryta och sedan lades på grillen.
Har inget exakt recept men kocken brukar ringa mig och då är ingredienserna följande: lök, röd eller grön currypasta, kokosmjölk, paprika, fisksauce, salt och peppar, många limeblad. Ja det är på ett ungefär.
Låt gärna klubborna ligga i lagen (efter att de är kokta) en bra stund innan grilldags. Sen har vi två lätt känsliga (min make och kockens fru) - de svettas på överläppen och piper av lite styrka. Så då gjorde såklart kocken dessa underbara grillspett också. Marinera kycklingen och trä sedan upp på blötlagda spett. Ananas mellan bitarna på spettet. Till all god kyckling fick vi härliga sallader och ljummen potatisallad!
Så ta nu och umgås lite! Grilla och drick lite vin. För det ska i alla fall jag göra i morgon!
Trevlig helg på er!
Snart är tiden för röstningen slut på tävlingen "Sveriges godaste fisksoppa": mitt bidrag vill gärna ha fler röster. Snälla.
onsdag 14 maj 2008
Utmaning
En hel massa frågor - varsågoda och håll till godo!
1.När gick du upp idag? Kl 6.30, Lillhöna vaknade då och ville ha välling.
2.Diamanter eller pärlor? Diamanter
3.Senaste filmen du såg på bio? jag är ingen film-människa så det är väldigt länge sedan. Jag går förstås hellre och äter en bit mat för pengarna.
4.Favorit TV-program? Matprogram och House
5.Vad åt du till frukost? En härlig frukost hos Kompisen C och hennes son V - hembakta brödbullar och gott The.
6.Vad är ditt andranamn? Birgitta
7.Din favoritmat? Det godate jag vet är min Mormors mat - rotmos och fläsklägg, ärtsoppa eller hennes köttfärssås. Det finns inget som slår den!
8.Vilken mat gillar du inte? Lever
9.Vilken är din favorit CD för tillfället? usch lyssnar bara på radion
10.Vilken bil kör du? Volvo
11.Vilken är din favoritmacka? hembakt bröd i alla former. Gärna grovt.
12.Vilka mänskliga drag kan du bara inte med? Jag är nog ganska öppen för olika personer. Kan nog med de flesta människor. Jag avskyr dock rasism.
13.Vilka är dina favoritkläder? snygga jeans
14.Om du fick åka vart du ville, vart skulle du åka då? Till min vän Lisa och hennes familj i Tasmanien
15.Favoritklädmärke? ?????????
16.Var vill du dra dej tillbaka? dra tillbaka - nej det är nog inget för mig. Däremot ett stort hus på landet med pensionatsboende på tomten. Där jag kan servera härliga frukostar och middagar till mina gäster. Det är min dröm....
17.Favorit tid på dagen? förmiddagar
18.Var är du född? Växjö
19.Vilken är din favoritsport att se på? HANDBOLL!!!
20.Vem tror du inte sänder detta tillbaka? ingen eftersom det inte skickas vidare
21.Vem tror du skickar tillbaks först? ingen ( Sara trodde jag skulle vara först vi får väl se om jag "vann")
22.Coca cola eller Pepsi? Coca cola
23.Fotboll eller ishockey? Fotboll
24.Är du en morgonmänniska eller nattuggla? Morgonmänniska
25.Pedikyr eller manikyr? Manikyr
26.Några spännande nyheter att berätta för oss? jag och min blogg ska vara med i en tidning för föräldrar och barn framöver....säger inte mer....
27.Vad ville du bli när du var liten? Doktor - helst kirurg
28.Bästa barndomsminnet? Underbar barndom alltihop! Men visst är det en särskild känsla när man kör på den gata där vi bodde när man växte upp. Skogen och kojorna, ja allithop. Dessutom världens bästa föräldrar så då blir det ju bra alltihop!
29.Varit i Afrika? Nej
30.Någonsin rullat in någon i toapapper? Nej
31.Varit med om en bilolycka? Ja, jag blev påkörd av en bil när jag var i 12-årsåldern.
32.Favoritdagar i veckan? Fredagar
33.Favoritblommor? Perenna blommor och växter så kommer varje år och man blir lika lycklig varje år när de börjar synas i landen.
34.Favorit-snabbmatsrestaurang? Thaimat
35.Äger du en cykel? Ja
36.Vem fick du senaste mailet ifrån? en arbetskamrat
37.Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? Ingen, livrädd för det att sen inte kunna betala.
38.Läggdags? 22-tiden på vardagar .
39.Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till? ?????????
40.Senaste personen/personerna du delade en middag med? Min goa familj
41.Vad sysslar du med just nu? Bloggar och läser psykiatri i en salig blandning men nu ska jag åka och köpa blommor!
42.Favoritfärg? Svart och Vitt
43.Hur många tatueringar? Inga 8det skulle ha blivit men jag fegade ur...)
44.Hur många sänder du den här utmaningen till? Inga
Jag utmanar: ingen
tisdag 13 maj 2008
Nästan som Karl-Alfred
Det måste nog vara spenat! Gott och nyttigt. Vackert också! Nej jag vet nog - Smålänsk ostkaka eller hur?
Kör hårt Moster! Du är bäst!!
måndag 12 maj 2008
Välkomna alla läsare från Smålandsposten!!!
Tack tack SMP!
Så välkomna alla SMP-läsare och givetvis alla ni andra också som så regelbundet tittar in hos mig!
Om du vill ha råd och tips - fråga gärna! Vad kan jag göra för sås till fisken? till exempel.
Eftersom jag nu tävlar om att laga Sveriges bästa fisksoppa så får du gärna titta in här. Där finns mitt recept och du får hemskt gärna rösta på mig förstås!
söndag 11 maj 2008
Vårlax!
Jag har i många år verkligen försökt lära mig att älska all denna lax. Alla älskar väl Lax eller? Kokt lax, rökt lax, grillad lax, stekt lax...ja listan kan bli hur lång som helst. Men jag har inte lyckats - FÖRRÄN NU!!! Receptet finns i den utomordentligt bra kokboken Annas mat (fint namn har hon också). Så enkelt och så GOTT!!
Halldins lax säger jag bara! Receptet är lite ändrat från ursprunget men så här gör jag i alla fall.
När vi nu ändå är i fisksvängen - Ett annat gott fiskrecept finns här - rösta gärna också.
Halldins lax
6p
6 portionsbitar lax utan skinn
1 pkt fryst dill
2 tsk salt
lite vitpeppar
1,5 dl majonnäs
citronklyftor till servering
lite vatten
Lägg filéerna i en ugnsform. Salta och peppra laxen. Strö dill över och bred sedan majonnäsen över laxen. Häll vattnet i botten på formen. Ugnsbaka laxen i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera laxen med citronklyftor, kokt potatis och en god sås. Olika sorters såser hittar du här. Här älskar familjen hollandaise så då fick det bli det.
torsdag 8 maj 2008
Apelsin-marinerad kycklingfilé med Parmaskinka
Sen på med grillen! Jag fick tips på marinaden på det utomordentligt trevliga forumet - Matforum.
Njut nu av helgen! Jag har idag oljat hela min altan inklusive soldäck så jag ska njuta därute tänkte jag. Vad ska du göra?
Apelsin-marinerad kycklingfilé med Parmaskinka
4p
4 Kycklingfiléer i strimlor på längden (dela varje filé i 3 delar)
1,5 dl apelsinmarmelad
1 msk sambal oelek (eller färsk chili)
1 pressad vitlöksklyfta
Parmaskinka
Blanda marmelad, vitlök och sambal. Lägg kycklingen i marinaden, marinera några timmar. Linda sedan skinka runt varje kycklingbit. Lägg på grillen!
Servera med det du gillar bäst. Jag tog ugnsbakade morötter och potatis. En kall sås passar fint.
Så passar jag förstås på att ragga röster till min goda fisksoppa - rösta gärna på mitt bidrag till Sveriges godaste fisksoppa!
tisdag 6 maj 2008
Starkt!
måndag 5 maj 2008
Skogshuggar Limpor
2 st
1,25 l vatten
1 pkt jäst
1 msk olja
1 dl sirap
1-2 tsk salt
3-4 dl havregryn
ca 1 kg grovt rågmjöl
ca 1 kg rågsikt eller vetemjöl (jag tog vete)
ev någon msk brödkrydda (hoppade jag över helt)
Värm vatten fingervarmt och smält jästen. Tillsätt sirap, salt, olja och ev brödkrydda. Fyll på med havregryn, grovt rågmjöl samt vetemjöl så att man kan göra en deg. Älta på bakbord och tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper bordet. Gör två avlånga limpor som passar på plåten. Låt jäsa på plåten i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 30 min. Pensla ev limporna med vatten när det gått 30 minuter. Tag inte ut limporna utan låt de kallna i ugnen. Bra att göra på kvällen – då har man nästan ljummet bröd på morgonen att avnjuta. Brödet har mycket goda kanter!
söndag 4 maj 2008
Trädgårdsrensning
fredag 2 maj 2008
Helggott helt enkelt!
Kall marinerad fläskfilé, pastasallad och så en härligt krämig bönsallad. Livet är väl härligt ändå! Det här är perfekt att ta med sig - ut på utflykt i vårsolen eller för min del så kan det bli en tur till stugan. Hur ser din helg ut? Först ska vi nu äta lunch hos min älskade Mormor som "bara" är 84 år i år. Vi blir idag bjudna på pannbiff med lök. Finns det något godare - mat hos Mormor. Nej, jag tror inte det faktiskt - hon är fantastisk!!
Ha en underbar helg allihop och stor kram!
Som sagt - rösta gärna också på min fisksoppa HÄR
Görs med fördel dagen innan
800 g fläskfilé
salt och peppar
Marinad
3 dl rapsolja
3 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
1,5 dl äppelcider
0,5 dl kinesisk soja
rivet skal från en halv citron
1 msk dragon (kan även bytas ut mot timjan)
salt och grovmalen svartpeppar
Putsa filén, salta och peppra rejält. Stek köttet i en stekpannan tills filén fått fin stekyta. Stek färdigt den i ugnen ca 40 minuter. Gör under tiden marinaden. Koka upp cider, pressad vitlök, soja, dragon, chilisås och citronskal. Blanda det kokta med olja. Låt köttet svalna något. Skär köttet i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat – häll marinaden över. Förvara i kylskåp.
2 burkar kidneybönor
2 burkar kikärtor
2 burkar creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt och vitpeppar
Skölj av bönorna med vatten i ett durkslag. Blanda allt. Fungerar alldeles utmärkt att göra dagen innan om man vill. Denna sallad kan varieras i det oändliga. Prova med linser eller andra bönor, andra kryddor, färsk chili, dijonsenap – det går helt enkelt att ta det man tycker om!
Kokt kall pasta
Rödlök i skivor
Färsk oregano
Cocktailtomater
Gul paprika
Majs
Fetost i bit
Pesto
Skär grönsakerna och fetaosten i önskad storlek. Blanda allt. Ställ svalt någon timme innan servering.
torsdag 1 maj 2008
Nästan höna i curry
(OBS!! glöm inte att rösta på min fisksoppa här)
Min fuskhöna i curry
8 hg kycklinglårfilé
1-2 msk Curry - den gula vanliga
Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Lägg över i en stekgryta. Fräs kryddorna i pannan du stekt kycklingen i - häll i vatten + buljongtärning. Sjud en stund. Tillsätt grädden + gelén. koka upp och häll såsen över kycklingen. Sjud 10 min och red sedan med mjöl och vatten.