lördag 31 maj 2008

Sista chansen för den gamle

Nu är det definitivt sista chansen för de här gamla knölarna. Snart läggs potatisskalaren längst ner i lådan för ett tag fram över. Då är det bara Nypotatisar som gäller. Men en fylld bakpotatis är så gott. Sådär lagom på kvällen....

Räkröran som serverades till bakpotatisen den här gången kan såklart serveras till det mesta. Sallad, baguetter, som sås till fisk, som fyllning i en kall paj, på buffén, på en stekt smörgås. Ja till det mesta helt enkelt. Varför inte till ett gäng små fina nypotatisar?


Räkröran
4 p

1,5 dl lätt vispad grädde
½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
3 msk dill
1 msk citronsaft
½ kg handpillade räkor
2 kokta hackade ägg
salt och vitpeppar
hackad sommarlök

Blanda allt utom sommarlöken. Jag tycker det är godare och vackrare att servera den till.

onsdag 28 maj 2008

Maken är inte hemma

Det är inte mycket min käre make inte tycker om att äta. Han älskar lever - det säger väl allt. Det serveras inte här, jag har inte lärt mig äta denna delikatess (?????). Men varm smörgåstårta som är så gott!!! Det äter han inte. "Smörgåstårta ska vara kall" - äsch vilket skitsnack! Det är supergott! Det går alldelels utmärkt att göra en hel rund tårta men när det bara är jag och barnen så gör vi en halv. Receptet är till en halv - men hög tårta.

Min varma Smörgåstårta
4 p

4 hönökakor
2 brk creme fraiche
1 brk champinjoner
2 hg god rökt strimlad skinka
6 hackade vårlökar
3 kokta hackade ägg
salt och peppar

överst:
skivade tomater
riven ost

Fräs skinka, lök och svamp snabbt. Ta av från spisen, vänd ner äggen, creme fraichen + lite salt och peppar. Rör så lite som möjligt. Varva hönökaka och fyllning (lägg den direkt på bakpappersklädd plåt). Lägg skivad tomat överst och riven ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 30 minuter på nedersta falsen.

Servera en god sallad till!

måndag 26 maj 2008

Tomat och Kikärts knäcke

Som matbloggare så har man ibland turen att få smaka lite nya produkter. Jag blev för ett tag sedan inbjuden till Skansen för provsmakning av Vika bröds nyheter. Eftersom jag har sådär 50 mil till Skansen så kunde jag tyvärr inte deltaga. I stället så fick jag dessa härliga knäckebröd på posten.
Vikas knäckebröd bakas enligt gammal tradition helt för hand och gräddas inför öppen låga som ger speciell karaktär och smak. Goda är dem!!
Vika Delikatess finns i fyra olika smaker: Delikatess original, delikatess gräslök och paprika, Delikatess havssalt och koriander samt Delikatess oliv och soltorkad tomat.
Originalet har vi åtnjutit med enbart extrasaltat bregott - mycket goda knäckebröd!

Jag har inte hittat dem i min lokala butik än - har du sett dem?

Till min tomat och kikärtsröra fick det bli Delikatess med oliv och soltorkad tomat. Vilken kombo det blev!! Perfekt vårlig förrätt. Knäckebröden ska finnas i butik från v 19. Askarna innehåller 12 kakor och kostar runt 45 kronor. Inga billiga knäcke - men härliga lite annorlunda som lite lyxigare förrätt.

Tomat och kikärtsknäcke
4 p

4 Delikatess oliv och soltorkad tomat

Röra:

1 brk sköljda kikärter
6 soltorkade tomater
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 msk olja från tomatburken
2 msk presad citronsaft
salt och vitpeppar

Kör allt i mixern till en slät röra. Fördela röran över bröden (hittar du inte Vika bröd så går det såklart bra med annat knäcke!). Garnera med sommarlök och rädisor och så lite svartpeppar på.

MUMS!!





fredag 23 maj 2008

Mat till Mor



När man har såna här gull-rumpor (ja jag kallar dem så....) så blir man lycklig i hela själen. Jag har fått veta att jag ska få Mors dags-middag på Korrö. Underbart mysigt och vackert. Jag har aldrig ätit maten förrut så det blir spännande - men alla säger att det är så god mat.
Varför gjorde Gud Mammor?
”Nog ser ni väl att hon kommer att bli något särdeles extra? Hon måste bli fullständigt äkta, ha massor av rörliga delar, överleva på svart kaffe och matrester, ha ett knä som rymmer tre barn samtidigt och hennes kyss ska kunna bota allting från ett skrapat knä till ett brustet hjärta.”
Precis så är i alla fall min Mamma!! Många pussar till dig Mamma!
Till alla er andra mammor: Njut av er dag - det ska jag göra.
Om man vill njuta av något gott hemma så kan jag varmt rekommendera denna underbart lena Walevska. Säg nu inte: "nej det alldeles för svårt". Det är det inte! Kolla får du se - eller sätt receptet i handen på fadern i huset.
Enkel Sjötunga Walewska

4 Sjötungefiléer (eller rödtunga)
3 dl vatten (blanda med tärningen)
en halv grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
3 dl grädde
salt och peppar
1 gul lök - finhackad
6 färska champinjoner
smör och mjöl
räkor, kräftstjärtar eller hummer till servering
finhackad färsk dill

Vanligt Potatismos med en äggula i

Smörj en gryta med smör. Lägg hälften av löken i botten och stekt svamp. Lägg saltade och pepprade filéer över. Lägg resterande svamp och lök över. Häll på buljong och vin. Koka upp och sjud någon minut, dra grytan åt sidan, låt stå 2-3 minuter.

Spritsa potatismos i en form (runt kanten). Lägg den kokta fisken och svampen i mitten. Sila av bujongen. Smält smör i en gryta – häll i några matskedar mjöl – vispa och späd med buljong och grädde. Ev salta och peppra lite till. Sjud några minuter. Häll såsen över fisken och svampen. Gratinera i 250 grader ca 10 minuter så moset får fin färg. Garnera med räkor, kräftstjärtar eller lyxa lite med hummer…och färsk finhackad dill.

Ett gott vitt vin till är inte fel…

torsdag 22 maj 2008

Sista chansen


Nu är det verkligen sista chansen att hjälpa mig till en vinst! Sveriges godaste fisksoppa koras i morgon. Så RÖSTA nu! ta sen och laga lite fisksoppa - i med en klick aioli. Det är nog bland det godaste som finns ändå!
Här är receptet:
AnnaMarias fisksoppa

1. Ingredienser
1 morot
1 bit rotselleri
1 palsternacka
½ grön chili (ta bort kärnorna, akta ögonen det är starkt)
½ röd paprika
½ purjolök
margarin
salt och vitpeppar
1 liter hummerfond
1 kg oskalade räkor
7 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl grädde
1 burk creme fraiche
1 bit lax
1 bit torsk1 bit annan fast fisk ( fråga gärna fiskhandlar´n )
färsk dill
Maizenaredning
gärna några havskräftstjärtar
2. Tillagningsanvisning
Skala räkorna - spara skalen. Lägg skalen i en stor gryta tillsätt vatten och vin, koka utan lock tills ca hälften av vätskan återstår. Sila bort skalen och spara vätskan. Skär grönsakerna i bitar. Smält margarin i en stor gryta. Fräs grönsakerna någon minut. Tillsätt räkspadet och hummerfonden. Koka ca. en halvtimme. Sila bort grönsakerna - spara spadet. Tillsätt fisken skuren i mindre bitar. Koka tills den är nästan färdig (olika tid beroende på fiskens storlek). Tillsätt grädde, creme fraiche och grovt hackad dill. Sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar. Red soppan om det behövs med maizenaredning. Tillsätt allra sist räkorna och havskräftstjärtar, efter det får soppan ej koka - skaldjuren blir sega och tråkiga då. Våga krydda och lita på dina egna smaklökar och din intuition!

onsdag 21 maj 2008

Vårens första Rabarberpaj

Det här är bland det godaste jag vet nu på våren. Nypotatis, svensk sparris i alla ära - men dessa rabarber, ljuvligt är det!! Jag som älskar rabarber vill förstås ha en gigantisk rabarber-rot. Men icke, vad jag än gör, hur mycket jag än gödslar så vill den inte bli gigantisk.

Varför - undrar jag?? Har du något bra tips - vad ska jag göra? Kanske ända utvägen är att köpa en till?

Min goda Rabarberpaj

11 små rabarber (så nu är det nästan tomt)

200 g smör

3,5 dl mjöl

3/4 dl socker som strös över rabarberna

1,5 dl socker i degen

3 msk sirap

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen - 225 grader. Skiva rabarberna och lägg i en pajform. Strö sockret på dem. Smält smöret, häll i övriga ingredienser i grytan (så slipper du disk). degen ska vara mjuk, lite smulig och glansig. Fördela degen över rabarberna. Sätt in i ugnen och grädda i ca 25 minuter - den ska gyllenbrun härlig färg. degen ska kännas lite knäckig. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Jag gör denna vaniljsås på Mormors vis:

2 äggulor

2 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

3 dl grädde

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.

måndag 19 maj 2008

Måndagsgott


Pasta - för många en rätt som äts väldigt ofta. Det går att variera i det oändliga och är tacksamt. Nu dessutom lite nyttigare med fullkorn. Hörde en intervju på radion häromdagen; en italienare som fullkomligt ratade all form av fullkornspasta. Jag tycker det funkar bra. Kör bara med Barillas än så länge. Kungsörnen ska visst vara bra också.

Så vad sägs - äter du fullkornspasta eller är det den traditionella som gäller? Vilket märke är bäst?

Så återigen till fisksoppe-tävlingen!! Jag ligger nu på 6:e plats (av ca 72 bidrag) - hjälp mig nu!! Rösta här. Sista dagen är snart - den 23 maj!!!!

Pippi-pasta med tomat
4 p

ca 700 g kycklinglårfilé
salt och peppar

Tomatsås

1 hackadgul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 msk socker
salt och svartpeppar
2 burkar hela tomater - helst cocktailtomater
en skvätt vitt vin (eller vatten)
1 msk torkad basilika - eller ännu hellre en näve färsk

Koka ihop tills såsen är lite tjock och såsig. Smaka av med ev mer salt,peppar och socker.

Stek filéerna i mindre bitar, krydda. Koka valfri pasta. Lägg den kokta pastan i en form, lägg kycklingen över och så den härliga tomatsåen över. Lite riven ost över och gratinera i ugnen tills rätten fått fin färg.

torsdag 15 maj 2008

Kyckling, fetost och fredag

Olivolje-marinerad fetaost!


Nu kryper vi ut ur våra bon och börjar umgås igen. Vi har suttit och kurrat i stugvärmen och nu är det äntligen dags för lite socialt umgänge. Äsch vilket skitsnack. Många beskriver våren precis så här. Visst att vi träffas och grillar nu men inte sitter jag och maken och ugglar helt ensamma hela vintern för att det är kallt ute. Eller vad sägs? Hur det nu än är så är det trevligt med lite grillmys. Vi blev härom helgen bjudna hem till våra goda vänner. Blev bjudna på underbart god mat.
Kycklingklubbor som först var kokta i en stark thaiinspirerad gryta och sedan lades på grillen.

Har inget exakt recept men kocken brukar ringa mig och då är ingredienserna följande: lök, röd eller grön currypasta, kokosmjölk, paprika, fisksauce, salt och peppar, många limeblad. Ja det är på ett ungefär.
Låt gärna klubborna ligga i lagen (efter att de är kokta) en bra stund innan grilldags. Sen har vi två lätt känsliga (min make och kockens fru) - de svettas på överläppen och piper av lite styrka. Så då gjorde såklart kocken dessa underbara grillspett också. Marinera kycklingen och trä sedan upp på blötlagda spett. Ananas mellan bitarna på spettet. Till all god kyckling fick vi härliga sallader och ljummen potatisallad!

Så ta nu och umgås lite! Grilla och drick lite vin. För det ska i alla fall jag göra i morgon!

Trevlig helg på er!

Snart är tiden för röstningen slut på tävlingen "Sveriges godaste fisksoppa": mitt bidrag vill gärna ha fler röster. Snälla.

onsdag 14 maj 2008

Utmaning

Det har varit endel utmaningar en tid. Börjar bli lite trött på dem - de sista har varit och är så låååånga. Men nu gör jag denna för att det är just SARA som skickat utmaningen till mig. Jag kommer däremot inte att skicka den vidare (förlåt Sara), jag skonar min omgivning denna gång.

En hel massa frågor - varsågoda och håll till godo!

1.När gick du upp idag? Kl 6.30, Lillhöna vaknade då och ville ha välling.

2.Diamanter eller pärlor? Diamanter

3.Senaste filmen du såg på bio? jag är ingen film-människa så det är väldigt länge sedan. Jag går förstås hellre och äter en bit mat för pengarna.

4.Favorit TV-program? Matprogram och House

5.Vad åt du till frukost? En härlig frukost hos Kompisen C och hennes son V - hembakta brödbullar och gott The.

6.Vad är ditt andranamn? Birgitta

7.Din favoritmat? Det godate jag vet är min Mormors mat - rotmos och fläsklägg, ärtsoppa eller hennes köttfärssås. Det finns inget som slår den!

8.Vilken mat gillar du inte? Lever

9.Vilken är din favorit CD för tillfället? usch lyssnar bara på radion

10.Vilken bil kör du? Volvo

11.Vilken är din favoritmacka? hembakt bröd i alla former. Gärna grovt.

12.Vilka mänskliga drag kan du bara inte med? Jag är nog ganska öppen för olika personer. Kan nog med de flesta människor. Jag avskyr dock rasism.

13.Vilka är dina favoritkläder? snygga jeans

14.Om du fick åka vart du ville, vart skulle du åka då? Till min vän Lisa och hennes familj i Tasmanien

15.Favoritklädmärke? ?????????

16.Var vill du dra dej tillbaka? dra tillbaka - nej det är nog inget för mig. Däremot ett stort hus på landet med pensionatsboende på tomten. Där jag kan servera härliga frukostar och middagar till mina gäster. Det är min dröm....

17.Favorit tid på dagen? förmiddagar

18.Var är du född? Växjö

19.Vilken är din favoritsport att se på? HANDBOLL!!!

20.Vem tror du inte sänder detta tillbaka? ingen eftersom det inte skickas vidare

21.Vem tror du skickar tillbaks först? ingen ( Sara trodde jag skulle vara först vi får väl se om jag "vann")

22.Coca cola eller Pepsi? Coca cola

23.Fotboll eller ishockey? Fotboll

24.Är du en morgonmänniska eller nattuggla? Morgonmänniska

25.Pedikyr eller manikyr? Manikyr

26.Några spännande nyheter att berätta för oss? jag och min blogg ska vara med i en tidning för föräldrar och barn framöver....säger inte mer....

27.Vad ville du bli när du var liten? Doktor - helst kirurg

28.Bästa barndomsminnet? Underbar barndom alltihop! Men visst är det en särskild känsla när man kör på den gata där vi bodde när man växte upp. Skogen och kojorna, ja allithop. Dessutom världens bästa föräldrar så då blir det ju bra alltihop!

29.Varit i Afrika? Nej

30.Någonsin rullat in någon i toapapper? Nej

31.Varit med om en bilolycka? Ja, jag blev påkörd av en bil när jag var i 12-årsåldern.

32.Favoritdagar i veckan? Fredagar

33.Favoritblommor? Perenna blommor och växter så kommer varje år och man blir lika lycklig varje år när de börjar synas i landen.

34.Favorit-snabbmatsrestaurang? Thaimat

35.Äger du en cykel? Ja

36.Vem fick du senaste mailet ifrån? en arbetskamrat

37.Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? Ingen, livrädd för det att sen inte kunna betala.

38.Läggdags? 22-tiden på vardagar .

39.Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till? ?????????

40.Senaste personen/personerna du delade en middag med? Min goa familj

41.Vad sysslar du med just nu? Bloggar och läser psykiatri i en salig blandning men nu ska jag åka och köpa blommor!

42.Favoritfärg? Svart och Vitt

43.Hur många tatueringar? Inga 8det skulle ha blivit men jag fegade ur...)

44.Hur många sänder du den här utmaningen till? Inga

Jag utmanar: ingen

tisdag 13 maj 2008

Nästan som Karl-Alfred

Jag måste bara skryta med min stencoola moster. Hon är lite över 40 och tog EM-bronsmedalj i STYRKELYFT för någon vecka sedan. Hon är ganska liten och sådär lagom muskulös. Inga buskar under armarna eller så menar jag (som konkurrenterna kan ha) Hur bara gör man?? Vad äter man för och bli så stark?

Det måste nog vara spenat! Gott och nyttigt. Vackert också! Nej jag vet nog - Smålänsk ostkaka eller hur?

Kör hårt Moster! Du är bäst!!

måndag 12 maj 2008

Välkomna alla läsare från Smålandsposten!!!

Alltid roligt att bli uppmärksammad! Nu finns det länk på Smålandspostens hemsida till min blogg! Fler trevliga bloggar finns där och dessutom en trevlig E-tidning att läsa om man så vill.

Tack tack SMP!

Så välkomna alla SMP-läsare och givetvis alla ni andra också som så regelbundet tittar in hos mig!

Om du vill ha råd och tips - fråga gärna! Vad kan jag göra för sås till fisken? till exempel.

Eftersom jag nu tävlar om att laga Sveriges bästa fisksoppa så får du gärna titta in här. Där finns mitt recept och du får hemskt gärna rösta på mig förstås!

söndag 11 maj 2008

Vårlax!

Ja det är frågan...är lax lax? Lax har väldigt många namn jag har nu lärt mig att det är salmo salar som är den riktiga laxen. Känner du någon skillnad på alla dessa sorter??
Jag har i många år verkligen försökt lära mig att älska all denna lax. Alla älskar väl Lax eller? Kokt lax, rökt lax, grillad lax, stekt lax...ja listan kan bli hur lång som helst. Men jag har inte lyckats - FÖRRÄN NU!!! Receptet finns i den utomordentligt bra kokboken Annas mat (fint namn har hon också). Så enkelt och så GOTT!!
Halldins lax säger jag bara! Receptet är lite ändrat från ursprunget men så här gör jag i alla fall.

När vi nu ändå är i fisksvängen - Ett annat gott fiskrecept finns här - rösta gärna också.

Halldins lax
6p

6 portionsbitar lax utan skinn
1 pkt fryst dill

2 tsk salt
lite vitpeppar
1,5 dl majonnäs
citronklyftor till servering
lite vatten

Lägg filéerna i en ugnsform. Salta och peppra laxen. Strö dill över och bred sedan majonnäsen över laxen. Häll vattnet i botten på formen. Ugnsbaka laxen i 225 grader i ca 15 minuter.

Servera laxen med citronklyftor, kokt potatis och en god sås. Olika sorters såser hittar du här. Här älskar familjen hollandaise så då fick det bli det.

torsdag 8 maj 2008

Apelsin-marinerad kycklingfilé med Parmaskinka

Nu är det Pingst, helgerna avlöser varandra och jag hänger inte riktigt med i svängarna. Denna saftiga och underbart god Kyckling inrullad i Parmaskinka passar utmärkt till helgens grill. Väldigt enkelt och smakar underbart gott. Till förrätt skulle jag välja denna härliga Sparris-rätt med kryddgårdsås.
Sen på med grillen! Jag fick tips på marinaden på det utomordentligt trevliga forumet - Matforum.

Njut nu av helgen! Jag har idag oljat hela min altan inklusive soldäck så jag ska njuta därute tänkte jag. Vad ska du göra?

Apelsin-marinerad kycklingfilé med Parmaskinka
4p

4 Kycklingfiléer i strimlor på längden (dela varje filé i 3 delar)
1,5 dl apelsinmarmelad
1 msk sambal oelek (eller färsk chili)
1 pressad vitlöksklyfta

Parmaskinka

Blanda marmelad, vitlök och sambal. Lägg kycklingen i marinaden, marinera några timmar. Linda sedan skinka runt varje kycklingbit. Lägg på grillen!

Servera med det du gillar bäst. Jag tog ugnsbakade morötter och potatis. En kall sås passar fint.

Så passar jag förstås på att ragga röster till min goda fisksoppa - rösta gärna på mitt bidrag till Sveriges godaste fisksoppa!

tisdag 6 maj 2008

Starkt!


För alla som personligen känner mig vet att jag är våldsamt förtjust i ännu mer våldsamt stark Kyckling Grön Curry. Just det starka, det är min grej. Maken sitter och svettas på överläppen och öppnar fönstret och jag tycker det är underbart starkt och GOTT! En Chili con carne utan sting är väl ändå ingen chili. Jo jag vet att vi alla är olika vad gällande känslighet för styrka men det känns som butiken för mig finns här. Chilihouse!

Nu ska jag ta en sup ur tabasco-flaskan! Skojar bara....en stark björnkram får ni!
Sedan vill jag gärna att ni röstar på min fisksoppa förstås! Den är bara väldigt len och krämig!! Underbart god!

måndag 5 maj 2008

Skogshuggar Limpor


Jag och D (som till vardags är skogsarbetare) har konstaterat att bakning är en mycket trevlig syssla. D tyckte att pappledigheten gick som en dans med lite brödbak. Ungarna var nöjda och glada över att få baka - jag kan bara hålla med. Jag har aldrig i hela mitt liv bakat så mycket matbröd som dessa mammalediga månader. Skållning, surdeg, konstig deg, deg i gryta ja allt har det skapats i detta kök. Roligt är det! Jag är fortfarande sökande efter det perfekt täta brödet - som är sådär supersaftigt. Jag har hela tiden min vän C´s mammas ljusa limpor i bakhuvudet. Hur jag än gör så blir det inte som hennes. Så läser du detta C - hur gör Mor din?

D´s limpor blir gigantiska supernyttiga och väldigt GODA! Inget krångel bara att baka. Jag försökte köra degen i min assistent - gör inte det. Degen vill absolut inte vara kvar i bunken.....jag tog upp alltihop och körde degen för hand direkt på bordet - i med lite mjöl efter hand. Perfekt!
Jag fortsätter att påminna: rösta på min fisksoppa snäääälllaaa. Den skulle passa utmärkt till dessa goda limpor!

Skogshuggar limpor - Tack D för receptet!!
2 st

1,25 l vatten
1 pkt jäst
1 msk olja
1 dl sirap
1-2 tsk salt
3-4 dl havregryn
ca 1 kg grovt rågmjöl
ca 1 kg rågsikt eller vetemjöl (jag tog vete)
ev någon msk brödkrydda (hoppade jag över helt)

Värm vatten fingervarmt och smält jästen. Tillsätt sirap, salt, olja och ev brödkrydda. Fyll på med havregryn, grovt rågmjöl samt vetemjöl så att man kan göra en deg. Älta på bakbord och tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper bordet. Gör två avlånga limpor som passar på plåten. Låt jäsa på plåten i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 30 min. Pensla ev limporna med vatten när det gått 30 minuter. Tag inte ut limporna utan låt de kallna i ugnen. Bra att göra på kvällen – då har man nästan ljummet bröd på morgonen att avnjuta. Brödet har mycket goda kanter!

söndag 4 maj 2008

Trädgårdsrensning


I min trädgård kan man hitta det mesta. 2 ton oregano, lika mycket nässlor och så lite kirskål till det. En hel middag nästan eller? Lite kul finns det att göra i alla fall. Här kan du hitta ett recept på Chilikladdkaka med nässlor. Spännande helt klart eller hur? Nässlor är dessutom väldigt nyttiga!

Har du något bra Nässelrecept? Förresten jag är lite på jakt efter Ramslök - hur ser det ut? Det ska vara gott sägs det - vet du?
By the way...glöm inte rösta på min fisksoppa eller varför inte lämna in ett redcept du också.

Jag brukar göra en len Nässelsoppa, har inget nedskrivet exakt recept men det är väldigt enkelt att pyssla med själv.


Nässelsoppa på en höft

Nässlor ca 1 l
vatten
2 buljongtärningar
det gröna på en purjolök
en näve persilja
lite gräslök
3 dl grädde
maizenaredning
handpillade räkor

Koka upp nässlorna i vatten. Häll av vattnet. Häll i nytt vatten + buljongtärningar + purjolök + persilja+ grädde. Mixa i mixer sedan. Koka upp igen, red av soppan. Servera i glas med räkor och lite gräslök. En kokt grön sparris i är inte heller fel.

fredag 2 maj 2008

Helggott helt enkelt!



Kall marinerad fläskfilé, pastasallad och så en härligt krämig bönsallad. Livet är väl härligt ändå! Det här är perfekt att ta med sig - ut på utflykt i vårsolen eller för min del så kan det bli en tur till stugan. Hur ser din helg ut? Först ska vi nu äta lunch hos min älskade Mormor som "bara" är 84 år i år. Vi blir idag bjudna på pannbiff med lök. Finns det något godare - mat hos Mormor. Nej, jag tror inte det faktiskt - hon är fantastisk!!

Ha en underbar helg allihop och stor kram!

Som sagt - rösta gärna också på min fisksoppa HÄR


Kall Marinerad fläskfilé 8 pers.
Görs med fördel dagen innan

800 g fläskfilé
salt och peppar

Marinad
3 dl rapsolja
3 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
1,5 dl äppelcider
0,5 dl kinesisk soja
rivet skal från en halv citron
1 msk dragon (kan även bytas ut mot timjan)
salt och grovmalen svartpeppar

Putsa filén, salta och peppra rejält. Stek köttet i en stekpannan tills filén fått fin stekyta. Stek färdigt den i ugnen ca 40 minuter. Gör under tiden marinaden. Koka upp cider, pressad vitlök, soja, dragon, chilisås och citronskal. Blanda det kokta med olja. Låt köttet svalna något. Skär köttet i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat – häll marinaden över. Förvara i kylskåp.


Mumsig Bönsallad

2 burkar kidneybönor
2 burkar kikärtor
2 burkar creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Skölj av bönorna med vatten i ett durkslag. Blanda allt. Fungerar alldeles utmärkt att göra dagen innan om man vill. Denna sallad kan varieras i det oändliga. Prova med linser eller andra bönor, andra kryddor, färsk chili, dijonsenap – det går helt enkelt att ta det man tycker om!


Kall pastasallad med fetaost

Kokt kall pasta
Rödlök i skivor
Färsk oregano
Cocktailtomater
Gul paprika
Majs
Fetost i bit
Pesto

Skär grönsakerna och fetaosten i önskad storlek. Blanda allt. Ställ svalt någon timme innan servering.

torsdag 1 maj 2008

Nästan höna i curry


En god men bortglömd rätt är kokt höns i currysås. Inte är det lätt att få tag på höns.
Eller har du sett det?
Någon gång har jag sett att Willys säljer kokhöns men nu är det länge sen. Så då får man göra det bästa av situationen - använd kycklinglårfilé. Denna del av kycklingen är så smakrik och saftig. Det går dessutom snabbt att laga - perfekt efter jobbet. En sallad till är gott!


(OBS!! glöm inte att rösta på min fisksoppa här)

Min fuskhöna i curry
4p

8 hg kycklinglårfilé
salt och peppar
lite olja eller smör att steka i

1-2 msk Curry - den gula vanliga
1 msk paprikapulver
4 dl vatten
2 buljongtärningar (jag tar kött)
1 msk gelé (vinbär eller nåt)
2,5 dl matlagningsgrädde
mjöl och vatten till redning

Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Lägg över i en stekgryta. Fräs kryddorna i pannan du stekt kycklingen i - häll i vatten + buljongtärning. Sjud en stund. Tillsätt grädden + gelén. koka upp och häll såsen över kycklingen. Sjud 10 min och red sedan med mjöl och vatten.