torsdag 31 januari 2008
Rödvinsmarinerad rostbiff
Laga mat på en höft, det är många livrädda för. Jag är livrädd för recept, ja undrar ni varför skriver hon då en herrans massa recept?? Det handlar om att inspirera. Följ inte mina recept slaviskt - jo om du är riktigt skraj. Ta väl valda delar och gör sen efter ditt eget huvud. Vad du tycker om. Rödvinsmarinaden är på en höft. Ta vilka kryddor du gillar. Jag tog dem här. Nästa gång så ser den annorlunda ut. Så lägg nu ditt kött i en god rödvinsmarinad så har du en underbar fredagsmiddag!
Rödvinsmarinerad rostbiff
4-6p
ca 1 kg Rostbiff eller annat nötkött ( går också bra med urbenad lammstek) eller fläskfilé.....
Marinad:
Rödvin
timjan
pressad vitlök
färska örter
paprikapulver
lite finhackad paprika
Blanda marinaden. Lägg köttet i dubbla påsar, häll över marinaden. Låt stå minst ett dygn.
Ta upp köttet, torka av lätt. Stek köttet i stekgryta tills det fått fin färg. Salta och peppra. Häll på 2 dl vin och 1 dl vatten. Sjud ca 1,5 timme. Ta upp köttet och låt det vila i folie i 20 minuter.
Gör under tiden sås av den härliga skyn. Antingen en klar rödvinsås eller en skvätt grädde i till en god söndagssteks-sås. Variera med en bit grönmögelost i såsen.
Servera med kokt potatis eller en gratäng eller ännu hellre rofruktsgratäng! Eller kanske bara en fräsch sallad.
onsdag 30 januari 2008
Kryddnoja
En underbart god och lite annorlunda Tomatsoppa serveras idag. Receptet kommer från ICA´s receptregister - med vissa små ändringar.
En härlig tomatsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 grön chili
1 förpackning hela tomater (ca 400 g)
1 förpackning krossade tomater
5 dl tomatjuice
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 tsk currypulver
1 tsk stött anis
1 krm kajennpeppar
1 tsk socker
2 persikor (från burk)
200 g skalade räkor
0.5 knippe hackad gräslök
1 msk olja
Grovt bröd till soppan
Skala och hacka lök och vitlöksklyfta. Fräs lök och vitlökshack i olja i en gryta stor nog för soppkok.Skölj, kärna ur och finstrimla, chilifrukt. Låt strimlet fräsa med någon minut. Tillsätt hela tomater, krossade tomater och tomatjuice. Krydda med salt, currypulver, stött anis, kajennpeppar, socker. Låt småkoka i ca 5 minuter. Tärna persikor från burk. Fräs persikor, skalade räkor och hackad gräslök mycket snabbt i olja. Servera soppan med räkfräset till.
tisdag 29 januari 2008
Lättbakat Fullkornsbröd
måndag 28 januari 2008
Raggmunksrace
Svensk Husmanskost med enklare tillagning och lite förnyelse av ingredienser - det ska tydligen vara årets mat. Det och så ekologiskt och vegetariskt förstås. Jag får väl hänga på trenden husmanskost. Ingen direkt förnyelse kanske men gott och vegetariskt om så vill. Dessutom lättlagat faktiskt.
Raggmunkar är nog bland det allra godaste jag vet. Jag behöver inte något stekt fläsk till. Däremot steker jag bacon till övriga familjen. Jag äter dem som de är med hemkokta lingon. Det blir inte så ofta jag lagar dem, kanske därför jag njuter ordentligt när jag väl äter dem. Har man ännu mer tur så får man dem hos Mormor. Här är hennes variant alla fall.
Raggmunkar a la Inga
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk1 ägg
800 g fast potatis
smör
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna, de ska vara lite brända i kanterna tycker jag. Stek bacon. Servera raggmunkarna med bacon, lingonsylt och rårivna morötter.
söndag 27 januari 2008
Bulgur med rödbetor
Bulgursallad med rödbetor
Kokt Bulgur
Purjolök i skivor
Kokta färska rödbetor
Avocado i skivor
lite tunt skivad rödlök
Tomater
Gurka
Ev. bönor - jag gillar stora vita bönor
Blanda allt. Gör gärna en kryddig vinägrett och häll över. Servera med köttbullar, kyckling, quorn eller vad du gillar och har hemma. Om du vill - lite yoghurtdressing över.
lördag 26 januari 2008
Kaffirlimeblad och Curryblad
Klassikern - Oxfilé Provencale
En riktig klassiker! Passar utmärkt som bjud-mat eller kanske till den romantiska middagen på lördagkvällen. Jag hade oxfilé kvar i frysen i mindre bitar från Nyårsmiddagen. I en traditionell Provencale ska det vara helstekt skivad filé. Det var mycket gott med mindre bitar också. Stek de väldigt kort bara på hög värme.
7 - 800 g hel bit oxfilé - jag tog oxfilé i bitar
6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja
200 g mjukt smör
Salt och nymalen vitpeppar
800 g potatis, skalad, skivad
50 g smör
4 tomater
Gör vitlökssmöret. Blanda smör, vitlök och persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör kraftigt. Sätt ugnen på 175 grader. Råstek potatisen i smör i en stor panna tills den är mjuk ca 10 minuter, salta och peppra samt lägg över i en långpanna. Salta och peppra köttet och bryn det i smör runt om. Lyft över det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret nästan smält.
fredag 25 januari 2008
Medelhavsjärpar från Småland
Så har du ett bra tips på vin till dessa medelhavsjärpar så mottages det tacksamt!
Det ska då också passa till Tzatsiki förstås. Vill du göra järparna vegetariska använd Quornfärs och blanda gärna med lite mosade kikärter.
Medelhavsjärpar
4-6 p
8 hg fläskfärs eller lammfärs eller Quornfärs
½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 finhackad stekt lök
1 ägg
1 msk oregano
2 tsk chilipulver
3 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ströbröd och vatten. Låt svälla en stund. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Forma järpar, eller gör som jag använd barnen. Mellandamen älskar det! Stek järparna så de får fin färg, kör de färdiga i ugnen en stund.
Servera med en god Tzatsiki
3 dl Grekisk eller turkisk yoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.
Eller gör som jag gillar bäst - halvera gurkan, skrapa ur kärnorna och skiva gurkan i halvmånar och blanda sedan med resten som vanligt.
torsdag 24 januari 2008
Servett på rätt sätt
Nu undrar jag - börjar ni bli redo för Cyberkocken???? Sist så var det väldigt få deltagare. Känner ni att det vore kul med liten tävling?
onsdag 23 januari 2008
Chokladiga muffins med randig chokladtopping
Dessa godsaker. Tur att man har gäster lite då och då så man har en anledning att baka sånt gottigt som dem här underbara muffinsen! Tacksamt med barn och deras vänner också. 6 ungar sådär - då ryker det en och annan kaka.
Just nu så har jag en knallrosa himmel utanför, att det kan vara så vackert! En kopp kaffe, en muffins och rosa himmel, bättre kan nog inte en förmiddag vara.
Hur har din morgon/förmiddag varit? Ni får nu en lycklig kram från mig allihop!
Sedan vill jag också säga: Ett jätte-stort Grattis till min älskade lillasyster som fyller hela 29 år!! PS. Nu är det bara ett år kvar..................
Chokladiga muffins med chokladtopping
100 g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Smält margarinet. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt alla torra ingredienser och margarinet. Blanda väl. Fyll formarna till hälften. Skjuts in i ugnen 200°C ca 15 min.
Så nu till det godaste. En mjuk och gosig topping. Det gör den vanliga muffinsen till en riktig höjdare!
Vit chokladtopping / mörk chokladtopping
100 g vit choklad
2 tsk smör
eller
100 g mörk choklad 70%
2 tsk smör
Smält chokladen i mikron. Rör sedan ner smöret tills det är en slät kräm. Bred den på de avsvalnade muffinsen.
tisdag 22 januari 2008
Tvillingägg!
Ägg kan användas till mycket gott - här är en favorit. Servera gubbröran på tunnbröd eller ett lite grövre bröd - det här till exempel. Gillar du inte ansjovis - byt ut mot kräftstjärtar.
Gubbröra
4 portioner
1 burk/ 125 gram finhackad ansjovisfilé eller kräftstjärtar
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
4 st kokta och hackade potatis
2 st hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
1 krm mald svartpeppar
4 skivor mjukt tunnbröd eller ett gott grovt bröd.
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad. 2. Bred ut gubbröran på tunnbrödet och rulla ihop till rullar.
måndag 21 januari 2008
Delikatesser på nätet
söndag 20 januari 2008
2 ton persilja
Pasta med sardingremolata
4 pers
400 g papperdelle eller annanpasta
2 burkar sardiner i olja (à 120 g)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl skuren slätbladig persilja
3–4 msk citronolivolja
2 krm saltnymald peppar
Tillbehör:svartpepparolivolja
Gremolata är en blandning av persilja, vitlök, olivolja och citronskal som ofta serveras i Italien. Här är det ersatt med det rivna citronskalet och olivoljan med citronolivolja.
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.2. Ta bort skinn och ryggrad och mosa sardinerna tillsammans med vitlök, persilja och citronolivolja. Smaka av med salt och peppar.3. Servera med den avrunna pastan tillsammans med nymald svartpeppar och lite extra olivolja. Smaksätt sardinerna En bristvara i Sverige är smaksatta sardiner på burk. Öppna en burk sardiner i olja. Häll av oljan och tillsätt citronolivolja i stället. Prova också att smaksätta med t ex grönpeppar, rosépeppar, chili eller dragon.
lördag 19 januari 2008
Veg Lasagna från Tasmanien
fredag 18 januari 2008
Rörigt kök med vackra barn!
torsdag 17 januari 2008
Långkokt fläskkotlett i olivolja
och vilket MÖRT kött. Det går inte att skära i skivor, lägg upp hela köttbiten på ett vackert serveringsfat och ta med sked. Jag serverade köttet med ugnsbakade rotfrukter och potatis.En kall sås av lätt creme fraiche, vitlök och färsk basilika.
onsdag 16 januari 2008
I Läshörnan
Kok/bakböckerna är just nu:
* Bröd av Jan Hedh ( julklappsbok)
* Nobelfesten (menyer från olika Nobelfester)
* Mina fastrars mat - mat från Maddaloni av Paolo Roberto ( läs den - mycket rolig och smarriga italienska enkla recept!)
* Street Food av Marcus Samuelsson
Övrig litteratur som jag läser nu:
* Socialstyrelsens hemsida med diverse utredningar inom psykiatri
* Olika FOU-rapporter inom psykiatri
* Diverse om vetenskaplig metodik
* Boken Forskning - en introduktion av Elisabeth DePoy, Laura N Gitlin
* Dynamisk psykiatri av Johan Cullberg
Tidningar:
* Matmagasinet
* Allt om Mat
* Idag kom buffé också...
AnnaMarias Fiskgryta
I går var då fiskbilen på plats (köpte bara en liten bit varmrökt lax, en liten burk röra med räkor, kallrökt lax, creme fraiche osv.) . Jag hade dock pangasius i frysen så det får bli en härligt värmande fiskgryta. Självklart så kan du byta ut pangasiusfilén mot vilken fisk du önskar. Lax passar utmärkt. Vill man lyxa lite extra så strör man ett gäng handpillade räkor över. En klick aioli gör heller inget.
tisdag 15 januari 2008
Tulpanens dag idag!
Så här ser den ut den lilla godingen....
måndag 14 januari 2008
Kolakakor
söndag 13 januari 2008
Tom Kha Gai
Thaisoppa - underbart gott. Kryddigt, smakrikt, lite hetta ja allt en soppa ska innehålla. I denna soppa går det dessutom att tillsätta de grönsaker man önskar. Jag brukar ta morötter, zuccini, potatis, aubergine ta vad du vill helt enkelt. Vill du har lite mer syra - ta lite rivet limeskal, bryt av med en gnutta socker. Koka soppa på spik får en annan innebörd.
400 g kokosmjölk
1 bit(ar) galangalrot, skivad
2 st kaffirlimeblad
citrongräs, krossat och skivat
0,5 msk räkchilipasta
1,5 msk fish sauce
2 tsk pressad lime
1 tärning(ar) kycklingbuljong
6 st champinjoner, färska
2 st tomat(er)
färsk koriander
lördag 12 januari 2008
Moghrabiah
Moghrabiah - vilket underbart namn! Det är en stor couscous. Härstammar från östra medelhavsområdet och förekommer i rätter framförallt från Libanon och kallas därför libanesisk couscous. Ett annat vackert namn är pärlcouscous. Det känns en aning enklare att komma ihåg det än Moghrabiah. En sak stämmer dock inte vad gällande koktiden - koka din Moghrabiah dubbelt så lång tid som det står. Jag har använt frebacos variant. Denna sallad fick mycket bra betyg av maken och Abbe.
Moghrabiahsallad
4 p
1,5 dl okokt Moghrabiah (kok med buljongtärning och vatten enl anvisning)
1 pkt fetaost
10 cm skivad gurka
1 tomat i bitar
½ strimlad rödlök
½ hackad grön paprika
½ hackad röd paprika
valfri sallad
grillad kotelttpastrami
1 avocado i skivor
Valfri mängd ostfyllda inlagda paprikor
3 ägg i halvor
skivad ölkorv
2 st skivade salladslökar
Blanda salladen på ett stort fat. Servera med gottt bröd och en Yoghurtdressing.
(Jag vet inte varför det blir dubbla radavstånd...vet någon varför?)fredag 11 januari 2008
Ännu fler sanningar....och utmaningar
Reglerna är följande:
Länka till den som utmanat dig.
Berätta sju sanningar om dig själv.
Utmana sju stycken i slutet av ditt inlägg.
Lämna ett meddelande till den du utmanat.
1. Jag arbetar som sjuksköterska, är nu mamma-ledig och gör dessutom en kartläggning åt FOU.
2. Jag avskyr lever-mat.
3. Ska äta Räkgryta till middag i kväll
4. Har precis skaffat en liten katt-unge vid namn Justin
5. Älskar att sälja saker på Loppis - även till viss del handla på loppis och auktioner.
6. Har min bästa Vän Lisa i Tasmanien
7. Jag har blivit ormbiten 2 gånger.
Nu utmanar jag:
Lantluft
7- barnsmamman
Cum Crano Salis
Äta bör man annars dör man
Lata Mammans receptblogg
Ha en mysig helg alla!
Skaldjurssymfoni
torsdag 10 januari 2008
Ananaspaj med hemgjord vaniljsås
Pajdeg
150 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl lätt creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 gr krossad ananas
Kör pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (24 cm). Rör ihop övriga ingredienser. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 minuter. Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.
onsdag 9 januari 2008
Ciderhjort
Jag hade gjort följande underbart goda stek-recept. Sköter sig själv på spisen och såsen blir underbar - blir dessutom mycket sås.
Ciderhjort
1 kg hjortstek
1 flaska äpplecider
5 enbär
3/4 dl kinesisk soja
2 skivade vitlöksklyftor
1½ tsk dragon
mjöl + vatten till redning av såsen
3 dl grädde
salt och vitpeppar
Blanda cider, enbär, soja, vitlök, dragon i en gryta. Lägg i steken sjud ca 1½ timme. Lägg steken i folie. Sila skyn, koka upp, häll i grädden och red med mjöl och vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp köttet och servera med Rotfruktgratäng och den gudomligt goda såsen.
En fräsch sallad till. Martina från Nybban lämnade tips på följande kålsallad:
Martinas sallad
1/2 litet vitkålshuvud
1/2 kilo morötter
1/2 purjolök
1 röd paprika
Strimla kålen o morötterna o paprikan fint.
Blanda1/2 DL olivolja,1/2 dl äppelcidervinäger,1/2 dl socker koka upp och häll över salladen och blanda. Håller sig ca 1 v .
Grillad pastrami med rotfruktsgratäng
tisdag 8 januari 2008
Brödet Bröd
Brödet Bröd
7,5 dl rågsikt
0,5 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Smörj en avlång brödform (1,5 liter) och strö den med lite vetemjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och rör till en jämn smet. Häll, putta ner den i formen och släta till ytan. Grädda i 175 grader i 1,5 timme. Täck med folie efter halva tiden. Låt kavringen svalna lite i formen innan den stjälps upp på galler. Låt den kallna inlindad i bakduk.
måndag 7 januari 2008
Kallrökt lax i tjocka skivor...
Jag älskar fiskbilar och dess innehåll så enkelt är det. Hur mycket jag än älskar att laga mat i alla former så är det väl alldelels underbart att få handla i bilen som kommer till byn om tisdagarna. 3 sorters inlagd sill, kallrökt lax i bit, färsk rödtunga, lite räkor till maken ja jag skulle kunna bli fullständigt pank hos denna bil.
Vill man göra en kanongod egen sås till laxen....
Hovmästarsås
3 msk senap
1 st äggula(or)
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, malen
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl dill, hackad
1 dl crème fraîche
Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig. Slår man i oljan för fort så skär såsen sig. Avsluta med hackad dill och crème fraiche som ger såsen dess rätta smak respektive krämiga konsistens. Hovmästarsås serveras alltid kall.
söndag 6 januari 2008
Ekologisk barnmat
Hur ska du bli bättre på att hjälpa vår värld? Som sagt - en liten grej blir mycket när många hjälps åt!
Snöväder med äggtoddy
lördag 5 januari 2008
Helstekt entrecote med wokade grönsaker
Entrecote är som bekant inte världens billigaste mat men man får passa på när det är extrapris! För det är verkligen underbart mört och gott kött. Perfekt mat för de som äter GI...och alla andra också för den delen.
1- 1 ½ kg entrecôte i bit
2 msk olja
½ - 1 tsk Grovmalen svartpeppar eller pepparmix
1 tsk salt
1-2 tsk timjan
1 dl köttspad eller vatten
0,25 dl balsamvinäger
1 msk honung
1 ½ msk kalvfond
½ dl rödvin
ev. 2 tsk timjan
1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3-4 dl riven ost
1 kg grönsaker
½ tsk salt
1 msk honung
timjan
Helstekt entrecote:
Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten. Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.
Stek i nedre av delen i ugnen i 175 grader till 62 grader för medium och 68 grader för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 1 ½ timme.
Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!
Skala potatis och skär i skivor. Skär lök och hacka i små bitar.
Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök. i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 mintuer.
Stek wokgrönsakerna i en stekpanna med olja eller flytande margarin. Krydda med salt. När wokgrönsakerna har fått lite färg och är varma ringlar man över honung och strör över timjan.
Servera alltsammans!