torsdag 31 januari 2008

Rödvinsmarinerad rostbiff


Laga mat på en höft, det är många livrädda för. Jag är livrädd för recept, ja undrar ni varför skriver hon då en herrans massa recept?? Det handlar om att inspirera. Följ inte mina recept slaviskt - jo om du är riktigt skraj. Ta väl valda delar och gör sen efter ditt eget huvud. Vad du tycker om. Rödvinsmarinaden är på en höft. Ta vilka kryddor du gillar. Jag tog dem här. Nästa gång så ser den annorlunda ut. Så lägg nu ditt kött i en god rödvinsmarinad så har du en underbar fredagsmiddag!

Rödvinsmarinerad rostbiff
4-6p

ca 1 kg Rostbiff eller annat nötkött ( går också bra med urbenad lammstek) eller fläskfilé.....

Marinad:

Rödvin
timjan
pressad vitlök
färska örter
paprikapulver
lite finhackad paprika

Blanda marinaden. Lägg köttet i dubbla påsar, häll över marinaden. Låt stå minst ett dygn.

Ta upp köttet, torka av lätt. Stek köttet i stekgryta tills det fått fin färg. Salta och peppra. Häll på 2 dl vin och 1 dl vatten. Sjud ca 1,5 timme. Ta upp köttet och låt det vila i folie i 20 minuter.

Gör under tiden sås av den härliga skyn. Antingen en klar rödvinsås eller en skvätt grädde i till en god söndagssteks-sås. Variera med en bit grönmögelost i såsen.

Servera med kokt potatis eller en gratäng eller ännu hellre rofruktsgratäng! Eller kanske bara en fräsch sallad.

onsdag 30 januari 2008

Kryddnoja

Jag känner att jag lätt snöar in på ett gäng kryddor och så använder jag dem tills jag inte står ut mer. Just nu så har grön curry, timjan och vitlökspeppar legat bra till. Vilken är din favorit? Behöver du lite nya tips och krydd-inspiration kolla in hos "Delikatesser på nätet".
En underbart god och lite annorlunda Tomatsoppa serveras idag. Receptet kommer från ICA´s receptregister - med vissa små ändringar.

En härlig tomatsoppa

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 grön chili
1 förpackning hela tomater (ca 400 g)
1 förpackning krossade tomater
5 dl tomatjuice
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 tsk currypulver
1 tsk stött anis
1 krm kajennpeppar
1 tsk socker
2 persikor (från burk)
200 g skalade räkor
0.5 knippe hackad gräslök
1 msk olja

Grovt bröd till soppan

Skala och hacka lök och vitlöksklyfta. Fräs lök och vitlökshack i olja i en gryta stor nog för soppkok.Skölj, kärna ur och finstrimla, chilifrukt. Låt strimlet fräsa med någon minut. Tillsätt hela tomater, krossade tomater och tomatjuice. Krydda med salt, currypulver, stött anis, kajennpeppar, socker. Låt småkoka i ca 5 minuter. Tärna persikor från burk. Fräs persikor, skalade räkor och hackad gräslök mycket snabbt i olja. Servera soppan med räkfräset till.





tisdag 29 januari 2008

Lättbakat Fullkornsbröd



Jag hade bestämt mig för prova GI en dag. Hur det skulle vara att leva utan bröd, potatis, pasta ris och andra smarriga kolhydrater. Jag kan bara säga att det var inget för mig. Middagen gick bra utan pastan till kycklinggratängen (som innehöll grönsaker). Sedan dagen efter - frukosten det var där jag bestämde mig. Nej jag kan inte leva utan bröd - vilket inte 45% av er heller kunde enligt min lilla undersökning som nyss avslutats. Jag kan inte äta fil och makrill i tomatsås till frukost. Istället så fick det bli ett nyttigt hembakat bröd och så underbart det blev!!! Ett bröd där jag vet vad det innehåller, ekologiska produkter i den mån det går och så gott med hembakat. Jag hittade receptet i tidningen Laga Lätt. Jag tyckte att det blir säkert väldigt vackert och gott med extra linfrö och pumpafrön på brödet. Jo men visst - de ramlade av allihop. Så pensla brödet innan om du vill att de ska fastna. Hm....korkad, ja kanske.

Jag kan säga att jag njöt där med min ljumma macka med bregott på....mums! Sedan 1 timme (det blir 2 nästa vecka) i dansskorna så kändes livet bara härligt!

Fullkornsbröd från Laga Lätt!
2 bröd

1 liter lättfil
50 g jäst
2 dl linfrö
3 dl rostade solrosfrön
½ msk salt
14 dl Grahamsmjöl

Ljumma filen till 37 grader och rör ut jästen. rör ner linfrö, solrosfrön, salt och grahamsmjöl. Rör degen smidig, det går snabbt! Degen är då rejält kladdig. Jäs degen underbakduk i 30 minuter.

Fördela degen i två smorda 1½ liters formar och sätt in dem i kall ugn. Sätt ugnen på 2oo grader. Grädda först 1 timme, täck sedan bröden med folie och grädda 45 minuter till.

måndag 28 januari 2008

Raggmunksrace


Svensk Husmanskost med enklare tillagning och lite förnyelse av ingredienser - det ska tydligen vara årets mat. Det och så ekologiskt och vegetariskt förstås. Jag får väl hänga på trenden husmanskost. Ingen direkt förnyelse kanske men gott och vegetariskt om så vill. Dessutom lättlagat faktiskt.
Raggmunkar är nog bland det allra godaste jag vet. Jag behöver inte något stekt fläsk till. Däremot steker jag bacon till övriga familjen. Jag äter dem som de är med hemkokta lingon. Det blir inte så ofta jag lagar dem, kanske därför jag njuter ordentligt när jag väl äter dem. Har man ännu mer tur så får man dem hos Mormor. Här är hennes variant alla fall.

Raggmunkar a la Inga

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 ägg

800 g fast potatis

smör


Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna, de ska vara lite brända i kanterna tycker jag. Stek bacon. Servera raggmunkarna med bacon, lingonsylt och rårivna morötter.

söndag 27 januari 2008

Bulgur med rödbetor

Små färska mina-rödbetor är en billig delikatess, jag betalade 6 kronor för en påse (tror det var 700 g). Självklart går det alldeles utmärkt att bara koka dem och servera med lite smör. På en buffé till exempel. Jag tycker dock att de är väldigt goda ihop med andra grönsaker. Dessutom nyttiga! Till denna sallad fick det bli lite av jul-köttbullarna som fanns kvar i frysen. Salladen går dock alldeles utmärkt att äta helt vegetarisk. Vill man ha den lite matigare, blanda i några goda bönor. Lina har gjort en förteckning över de små godingarna. Välj den du gillar bäst.

Bulgursallad med rödbetor

Kokt Bulgur
Purjolök i skivor
Kokta färska rödbetor
Avocado i skivor
lite tunt skivad rödlök
Tomater
Gurka
Ev. bönor - jag gillar stora vita bönor

Blanda allt. Gör gärna en kryddig vinägrett och häll över. Servera med köttbullar, kyckling, quorn eller vad du gillar och har hemma. Om du vill - lite yoghurtdressing över.

lördag 26 januari 2008

Kaffirlimeblad och Curryblad

Jag är på kryddjakt! Curryblad har jag aldrig provat, Lisa och tafflarna skriver om dessa curryblad. Min vän Jesse från Tasmanien frågade om jag lagade mat med curryblad.

JAG VILL HA CURRYBLAD! Jag har bara ett problem. Jag har hittar inga i butikerna här runtomkring. Finns det någon e-butik som säljer? Jag har kollat lite men inte hittat några.

Nu börjar dessutom mina Kaffirlimeblad ta slut. Jag köpte dem i en kryddbutik i Köpenhamn. Hittar inga limeblad heller. Suck och pust! Som sagt ibland önskar jag att jag inte bodde i mörkaste skogen i Småland.
Är det någon som vet var jag kan hitta dessa kryddor??

Klassikern - Oxfilé Provencale


En riktig klassiker! Passar utmärkt som bjud-mat eller kanske till den romantiska middagen på lördagkvällen. Jag hade oxfilé kvar i frysen i mindre bitar från Nyårsmiddagen. I en traditionell Provencale ska det vara helstekt skivad filé. Det var mycket gott med mindre bitar också. Stek de väldigt kort bara på hög värme.
Oxfilé Provencale
4p.

7 - 800 g hel bit oxfilé - jag tog oxfilé i bitar
6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja
200 g mjukt smör
Salt och nymalen vitpeppar
800 g potatis, skalad, skivad
50 g smör
4 tomater

Gör vitlökssmöret. Blanda smör, vitlök och persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör kraftigt. Sätt ugnen på 175 grader. Råstek potatisen i smör i en stor panna tills den är mjuk ca 10 minuter, salta och peppra samt lägg över i en långpanna. Salta och peppra köttet och bryn det i smör runt om. Lyft över det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret nästan smält.
Servera med ännu en klassiker tomat och lök sallad!


fredag 25 januari 2008

Medelhavsjärpar från Småland

Variationen på järpar, biffar och köttbullar är oändlig. Perfekt mat att servera på en buffé eller såhär på fredagskvällen med tzatsiki och ett gott rödvin. Jag är ingen höjdare på vilket vin som ska serveras till vad. Jag dricker det dock gärna.

Så har du ett bra tips på vin till dessa medelhavsjärpar så mottages det tacksamt!

Det ska då också passa till Tzatsiki förstås. Vill du göra järparna vegetariska använd Quornfärs och blanda gärna med lite mosade kikärter.

Medelhavsjärpar
4-6 p

8 hg fläskfärs eller lammfärs eller Quornfärs
½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 finhackad stekt lök
1 ägg
1 msk oregano
2 tsk chilipulver
3 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda ströbröd och vatten. Låt svälla en stund. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Forma järpar, eller gör som jag använd barnen. Mellandamen älskar det! Stek järparna så de får fin färg, kör de färdiga i ugnen en stund.

Servera med en god Tzatsiki

3 dl Grekisk eller turkisk yoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar

Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.

Eller gör som jag gillar bäst - halvera gurkan, skrapa ur kärnorna och skiva gurkan i halvmånar och blanda sedan med resten som vanligt.





torsdag 24 januari 2008

Servett på rätt sätt


Jag gillar ett vackert dukat bord. Det gör så mycket för helhetsintrycket. Glömmer aldrig Pappas 40-årsfest. Vi satt och vek servetter så vi hade träningsvärk i fingrarna - sisådär 50 eller nåt.... Det blev fint dock - och det ÄR viktigt. Det är inte bara maten som ska smaka bra - allt det andra är också viktigt. Det är så sant så "att man äter med ögat" också. Nu har jag tröttnat på mina varianter på vikning. Här kan man lära sig nya varianter!


Nu undrar jag - börjar ni bli redo för Cyberkocken???? Sist så var det väldigt få deltagare. Känner ni att det vore kul med liten tävling?

Bild från allt om mat.

onsdag 23 januari 2008

Chokladiga muffins med randig chokladtopping




Dessa godsaker. Tur att man har gäster lite då och då så man har en anledning att baka sånt gottigt som dem här underbara muffinsen! Tacksamt med barn och deras vänner också. 6 ungar sådär - då ryker det en och annan kaka.
Just nu så har jag en knallrosa himmel utanför, att det kan vara så vackert! En kopp kaffe, en muffins och rosa himmel, bättre kan nog inte en förmiddag vara.

Hur har din morgon/förmiddag varit? Ni får nu en lycklig kram från mig allihop!

Sedan vill jag också säga: Ett jätte-stort Grattis till min älskade lillasyster som fyller hela 29 år!! PS. Nu är det bara ett år kvar..................

Chokladiga muffins med chokladtopping

100 g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Smält margarinet. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt alla torra ingredienser och margarinet. Blanda väl. Fyll formarna till hälften. Skjuts in i ugnen 200°C ca 15 min.




Så nu till det godaste. En mjuk och gosig topping. Det gör den vanliga muffinsen till en riktig höjdare!

Vit chokladtopping / mörk chokladtopping

100 g vit choklad
2 tsk smör


eller

100 g mörk choklad 70%

2 tsk smör

Smält chokladen i mikron. Rör sedan ner smöret tills det är en slät kräm. Bred den på de avsvalnade muffinsen.



tisdag 22 januari 2008

Tvillingägg!

Det här var märkligt tycker jag. Visst har man sett ägg med dubbla äggulor. Något ägg här och där. Nu hade jag köpt ett helt flak ägg - 20 st. Varenda ägg hade dubbla gulor. Någon som vet varför? Visserligen kan vi människor också ha dubbel ägglossning... men ändå. När det nu pratas så mycket om kloning och annat läskigt så börjar man undra.
Ägg kan användas till mycket gott - här är en favorit. Servera gubbröran på tunnbröd eller ett lite grövre bröd - det här till exempel. Gillar du inte ansjovis - byt ut mot kräftstjärtar.

Gubbröra
4 portioner


1 burk/ 125 gram finhackad ansjovisfilé eller kräftstjärtar
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
4 st kokta och hackade potatis
2 st hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
1 krm mald svartpeppar
4 skivor mjukt tunnbröd eller ett gott grovt bröd.

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad. 2. Bred ut gubbröran på tunnbrödet och rulla ihop till rullar.

måndag 21 januari 2008

Delikatesser på nätet


Nu ploppar det upp fler och fler E-butiker. Delikatesser från jordens alla hörn finns att hitta. Idag gjorde jag en medelhavsletning.

Olika sorters pesto, tapenade av svarta oliver, gröna oliver, tomater, delikatesspasta, chutneys, oljor, vinäger, cantuccini - mandelskorpor, grissini, kryddor. Listan kan bli hur lång som helst.

Här är ett litet utbud mat-länkar och en kokbokslänk såklart!
Har du någon favvo-sida med mat, kryddor eller annat gottigt som går att beställa?











söndag 20 januari 2008

2 ton persilja

Jag är hopplös. Stora gigantiska ruskor av örter. Inte sjutton kan jag låta bli dem. Tur att det inte finns torghandel här i byn oftare än fredagar. Annars hade jag inte fått plats snart. Så hjälp mig nu då! Vad gör jag med två ton persilja? Jag kan inte ha Gremolata till all mat, det blir en aning enformigt. Detta recept från allt om mat är super men resten av persiljan då?

Pasta med sardingremolata
4 pers

400 g papperdelle eller annanpasta
2 burkar sardiner i olja (à 120 g)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl skuren slätbladig persilja
3–4 msk citronolivolja
2 krm saltnymald peppar


Tillbehör:svartpepparolivolja

Gremolata är en blandning av persilja, vitlök, olivolja och citronskal som ofta serveras i Italien. Här är det ersatt med det rivna citronskalet och olivoljan med citronolivolja.


1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.2. Ta bort skinn och ryggrad och mosa sardinerna tillsammans med vitlök, persilja och citronolivolja. Smaka av med salt och peppar.3. Servera med den avrunna pastan tillsammans med nymald svartpeppar och lite extra olivolja. Smaksätt sardinerna En bristvara i Sverige är smaksatta sardiner på burk. Öppna en burk sardiner i olja. Häll av oljan och tillsätt citronolivolja i stället. Prova också att smaksätta med t ex grönpeppar, rosépeppar, chili eller dragon.

lördag 19 januari 2008

Veg Lasagna från Tasmanien


Tasmanien - där bor dem. Familjen Eastman - min bästaste vän Lisa, hennes Jesse och lille gulleplutten Pelle. Så den lilla/lille inneboende också...Jag har haft dem här hos mig under flera dagar. Alldeles underbart! Nu har de åkt mot USA och jag saknar dem redan. Jag får dock fortsätta njuta av Jesses recept på Vegetarisk Lasagne med bacon i...hahaha. Skämt och sido - receptet är ursprungligen vegetariskt från Mamma Eastman. När det då finns en köttätande pappa här i huset så blir det såklart bacon i. Jag är dock helt säker på att det inte behövs - jag upptäckte inte en bacon-bit...Det jag däremot upptäckte var den godaste lasagne jag någonsin ätit! Jesse och min älskling hade verkligen lyckats!!

Gör nu detta recept - det är underbart!!! det är rejält - frys in!

Jesses veg Lasagna
2 stora formar

6 zuccini
3 brk krossade burkar tomater med oregano och basilika
2 pressade vitlöksklyftor
½ kg champinjoner i skivor
1 stor hackad rödlök
1 burk pesto (vanlig)
5 röda paprikor
½ kg riven ost
1 pkt lasagneplattor ( detta var torkade)
ca 7 dl bechamelsås

Skär zuccinin i cm-tjocka långa skivor. Grilla dem på grillpannan så de får fin färg. Lägg de på ett fat. Grilla paprikorna i ugnen - grillvärme 250 grader med skalsidan uppåt. Grilla dem tills skalet är svart och bubbligt. Ta ut dem och ta bort det brända skalet. Stek svamp och lök.

Varva sedan grillad zuccini (läggs i botten), krossade tomater, grillad paprika och svampröran. Lägg sedan pesto, bechamelsås och riven ost överst. Grädda i ugnen ca 1,5 timme. Första timmen ska den gräddas under aluminiumfolie.

Sen behövs en sak till enligt Jesses recept: " then let someone else clean up all shit you´v left laying around the place and he can make a salad too". Denna he var min darling....ha...

fredag 18 januari 2008

Rörigt kök med vackra barn!

Dessa två små damer fick idag äran att baka chokladbollar. Pappan valde att avvika från huset. Jag kan inte förstå varför. Vi tjejer hade en kanonmysig stund i köket. Många chokladbollar, pärlsocker överallt, superkladdiga händer, chokladiga ansikten. Underbart helt enkelt. Vi var lika lyckliga alla tre. Puss på er flickor! Ni gjorde kanongoda chokladbollar.

Smådamernas laktosfria Chokladbollar
25 st

150 g rumsvarmt laktosfritt smör
2 dl socker
3 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
4½ dl vetemjöl
ca 1½ dl pärlsocker eller kokos ( vi tog pärlsocker)

Rör ihop smör och socker i en bunke. Blanda i resten utom pärlsocker. Häll upp pärlsocker i en djup tallrik. Rulle små fina bollar, rulla dem i oärlsockret. Låt stå i kylen en timme - om man kan vänta förstås....








torsdag 17 januari 2008

Långkokt fläskkotlett i olivolja

Annorlunda tillagning kan man väl snacka om när det gäller denna rätt. Sköter sig självt i ugnen
och vilket MÖRT kött. Det går inte att skära i skivor, lägg upp hela köttbiten på ett vackert serveringsfat och ta med sked. Jag serverade köttet med ugnsbakade rotfrukter och potatis.En kall sås av lätt creme fraiche, vitlök och färsk basilika.

Långkokt fläskotlett i olivolja
6-8

1 hel fläskkotlett (à 1-1 1/2 kg), det går bra med annat kött också t ex lamm
4 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk timjan
1 kvist rosmarin
1 kanelstång
ca 5 dl olivolja
salt, svartpeppar
1.Sätt ugnen på 125°C.2. Skölj/skrubba citrusfrukterna. Riv/raspa skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1–2 tsk svartpeppar.3. Gnid in köttet med blandningen. 4. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.5. Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.6. Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden – det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.7. Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.


Ordfri torsdag förmiddag med Justin




onsdag 16 januari 2008

I Läshörnan

Martina är i farten igen - hon är nyfiken på allas våra bokhyllor. För min del så finns för närvarande det mesta av läsningen på nätet. Eftersom jag i dagarna startar ett projekt via FOU. En kartläggning inom psykiatri. Så nu är det en blandning av psykiatri och mat, trevlig läsning! Så just nu så ligger alla romaner på hyllan - jag älskar annars alla tänkbara romaner med en och annan mordutredning. Mina 4 kokböcker som ligger på sängbordet läses förstås ändå - de kan man inte vara utan. Inte mattidningarna heller....


Kok/bakböckerna är just nu:

* Bröd av Jan Hedh ( julklappsbok)

* Nobelfesten (menyer från olika Nobelfester)

* Mina fastrars mat - mat från Maddaloni av Paolo Roberto ( läs den - mycket rolig och smarriga italienska enkla recept!)

* Street Food av Marcus Samuelsson



Övrig litteratur som jag läser nu:


* Socialstyrelsens hemsida med diverse utredningar inom psykiatri

* Olika FOU-rapporter inom psykiatri

* Diverse om vetenskaplig metodik

* Boken Forskning - en introduktion av Elisabeth DePoy, Laura N Gitlin

* Dynamisk psykiatri av Johan Cullberg


Tidningar:


* Matmagasinet

* Allt om Mat

* Idag kom buffé också...

AnnaMarias Fiskgryta



I går var då fiskbilen på plats (köpte bara en liten bit varmrökt lax, en liten burk röra med räkor, kallrökt lax, creme fraiche osv.) . Jag hade dock pangasius i frysen så det får bli en härligt värmande fiskgryta. Självklart så kan du byta ut pangasiusfilén mot vilken fisk du önskar. Lax passar utmärkt. Vill man lyxa lite extra så strör man ett gäng handpillade räkor över. En klick aioli gör heller inget.

Tisdags Fiskgryta
4p

Pangasiusfilé i önskad storlek till 4 p
6 sommarlökar
1 brk cocktailtomater
1 dl vitt vin
1 tsk Timjan
1 dl matlagningsgrädde
finhackad dill
1 buljongtärning - fisk eller fond
1 hackad rödlök
1 skalad och slantad morot

Koka upp allt utom dill och fisk. Sjud 10 minuter. Lägg därefter i fisken, sjud ( stäng av plattan) tills fisken är klar. Strö över finhackad dill. Servera med Kokt potatis.

tisdag 15 januari 2008

Tulpanens dag idag!


Visst ska vi väl ta alla tillfällen i akt att fira något - idag är det tulpanens dag. Tycker det annars mest brukar vara ätbara saker som firas - kanskelbullar, semlor osv. När det nu inte går så får det bli glass. Hemgjord glass får barnen idag. Om jag inte kan låta bli den så får det väl bli 7 km i benen ikväll efter denna ljuvliga krämiga glass - inte så fettfritt precis men så himmelskt gott det är. Mäktigt och man kan inte äta så mycket - tur det kanske. Lite färsk frukt till får det bli.
Firar du tulpanens dag? Kanske med en vacker bukett i alla fall - jag får nästan lite vårkänslor om jag låter bli att titta ut. Här öser regnet ner. Blir lite sugen på att byta gardiner. Ja det måste nog vara vårkänslor då.

Hemmagjord vaniljglass
4 pers.
3 st äggulor
4 msk florsocker
3 msk vaniljsocker
3 dl hårt vispad grädde

Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker någon minut. Blanda äggsmeten med vispad grädde. Häll gärna upp glassen i serveringsskålar och frys i ca 3 timmar. Ta fram glassen ca 15 minuter innan servering.

Så här ser den ut den lilla godingen....

måndag 14 januari 2008

Kolakakor


Jag är nykär i min matberedare. Denna fantastiska pryl använder jag alldelels för lite. Passera tomaterna till tomatmarmelad, deg till kolakakor, kålsallad...ja mycket kan man göra i denna apparat. Jag ska erkänna att även om jag älskar att laga mat så gör det inget om det går att förenkla - dock utan att försämra resultatet. Deg till kolakakor är ett sådant recept! Receptet kommer från Sofi - kalasbra, tack Sofi!

Kolakakor
30 st

100 g mjukt smör 1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienserna i matberedaren till en deg. Dela i två delar, gör två avlänga rullar. Lägg på bakplåtspapper-klädd plåt. Platta till dem lite - antingen med handen eller med en gaffel. Jag tog bara handen. Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Skär kakor i sneda bitar. låt svlna så på plåten.

Njut med en kopp kaffe och en spröd härlig kolakaka.


söndag 13 januari 2008

Tom Kha Gai



Thaisoppa - underbart gott. Kryddigt, smakrikt, lite hetta ja allt en soppa ska innehålla. I denna soppa går det dessutom att tillsätta de grönsaker man önskar. Jag brukar ta morötter, zuccini, potatis, aubergine ta vad du vill helt enkelt. Vill du har lite mer syra - ta lite rivet limeskal, bryt av med en gnutta socker. Koka soppa på spik får en annan innebörd.

Tom Kha gai

300 g kycklingfilé(er)
400 g kokosmjölk
1 bit(ar) galangalrot, skivad
2 st kaffirlimeblad
citrongräs, krossat och skivat
0,5 msk räkchilipasta
1,5 msk fish sauce
2 tsk pressad lime
1 tärning(ar) kycklingbuljong
6 st champinjoner, färska
2 st tomat(er)
färsk koriander

1. Koka kokosmjölken med galangalrot, kafir limeblad, citrongräs (endast den nedre delen används), räkchilipasta, fisksås, limejuice och kycklingbuljong i några minuter.2. Lägg i kycklingfilén när soppan kokat ihop. Koka tills kycklingen är klar. Sänk värmen och lägg i skivade champinjoner och tomater.Garnera med färsk koriander.
(Bild och recept från tasteline)

lördag 12 januari 2008

Moghrabiah


Moghrabiah - vilket underbart namn! Det är en stor couscous. Härstammar från östra medelhavsområdet och förekommer i rätter framförallt från Libanon och kallas därför libanesisk couscous. Ett annat vackert namn är pärlcouscous. Det känns en aning enklare att komma ihåg det än Moghrabiah. En sak stämmer dock inte vad gällande koktiden - koka din Moghrabiah dubbelt så lång tid som det står. Jag har använt frebacos variant. Denna sallad fick mycket bra betyg av maken och Abbe.

Moghrabiahsallad
4 p

1,5 dl okokt Moghrabiah (kok med buljongtärning och vatten enl anvisning)

1 pkt fetaost

10 cm skivad gurka

1 tomat i bitar

½ strimlad rödlök

½ hackad grön paprika

½ hackad röd paprika

valfri sallad

grillad kotelttpastrami

1 avocado i skivor

Valfri mängd ostfyllda inlagda paprikor

3 ägg i halvor

skivad ölkorv

2 st skivade salladslökar

Blanda salladen på ett stort fat. Servera med gottt bröd och en Yoghurtdressing.

(Jag vet inte varför det blir dubbla radavstånd...vet någon varför?)


fredag 11 januari 2008

Ännu fler sanningar....och utmaningar

Martina har skickat en utmaning till mig som jag väljer att anta. Det är ett kul sätt att få veta lite mer om alla sina bloggarvänner. Utmaningen går ut på att jag ska berätta sju sanningar om mig själv.

Reglerna är följande:

Länka till den som utmanat dig.
Berätta sju sanningar om dig själv.
Utmana sju stycken i slutet av ditt inlägg.
Lämna ett meddelande till den du utmanat.


1. Jag arbetar som sjuksköterska, är nu mamma-ledig och gör dessutom en kartläggning åt FOU.
2. Jag avskyr lever-mat.
3. Ska äta Räkgryta till middag i kväll
4. Har precis skaffat en liten katt-unge vid namn Justin
5. Älskar att sälja saker på Loppis - även till viss del handla på loppis och auktioner.
6. Har min bästa Vän Lisa i Tasmanien
7. Jag har blivit ormbiten 2 gånger.

Nu utmanar jag:

Lantluft

7- barnsmamman

Cum Crano Salis

Äta bör man annars dör man

Lata Mammans receptblogg


Ha en mysig helg alla!

Skaldjurssymfoni

Denna underbart goda rätt - En skaldjurssymfoni serverades på Nyårsafton. Då som förrätt. Dessa goda skaldjur och så denna sås mmmm. Jag skulle rekommendera följande - gör dubbelt och servera som en soppa med en gott bröd till - att suga upp denna ljuvliga sås med. Om man inte vill pyssla med musselkoket så köp frysta färdigkokta och lägg musslorna i marinaden någon timme extra.
Trevlig Helg

torsdag 10 januari 2008

Ananaspaj med hemgjord vaniljsås


Det här är världens godaste paj! Hur kan ananas få en kola-likanande smak när den bakas i paj? Hur som helst så är det underbart gott. En hemgjord vaniljsås till!

Ananaspaj med hemmagjord vaniljsås

Pajdeg
150 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 ägg
2 dl lätt creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 gr krossad ananas

Kör pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (24 cm). Rör ihop övriga ingredienser. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 40 minuter. Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.
Hemgjord vaniljsås
2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.

onsdag 9 januari 2008

Ciderhjort

Tänk om jag kunde ha sånt flyt som vår Abbe! Trevliga arbetskamrater som inte vill ha sina hjortstekar - hur bara gör man? Abbe önskar då lite tips - Vad ska jag göra med hjortsteken?

Jag hade gjort följande underbart goda stek-recept. Sköter sig själv på spisen och såsen blir underbar - blir dessutom mycket sås.

Ciderhjort

1 kg hjortstek
1 flaska äpplecider
5 enbär
3/4 dl kinesisk soja
2 skivade vitlöksklyftor
1½ tsk dragon

mjöl + vatten till redning av såsen
3 dl grädde
salt och vitpeppar

Blanda cider, enbär, soja, vitlök, dragon i en gryta. Lägg i steken sjud ca 1½ timme. Lägg steken i folie. Sila skyn, koka upp, häll i grädden och red med mjöl och vatten. Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp köttet och servera med Rotfruktgratäng och den gudomligt goda såsen.

En fräsch sallad till. Martina från Nybban lämnade tips på följande kålsallad:

Martinas sallad

1/2 litet vitkålshuvud
1/2 kilo morötter
1/2 purjolök
1 röd paprika

Strimla kålen o morötterna o paprikan fint.

Blanda1/2 DL olivolja,1/2 dl äppelcidervinäger,1/2 dl socker koka upp och häll över salladen och blanda. Håller sig ca 1 v .

Grillad pastrami med rotfruktsgratäng


Grillad pastrami, fräscha grönsaker och en god Rotfruktsgratäng. Rotfruktsgratäng är bara sååå gott. Vintermat åt barnen som älskar snön. Även om det tyvärr numera är lervälling överallt.

Rotfruktsgratäng
6 p
5 små portionsformar eller 1 stor
300 g potatis
150 g palsternacka
150 g kålrot
2 ägg
2 dl kesella
1,5 dl grädde
salt och vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
15 cm skivad purjolök - gärna det gröna

Riv potatis och rotfrukter - gärna i matberedaren. Blanda rivet med övriga ingredienser. Häll upp i formar/form. Grädda i ugnen ca 40-50 min i 200 grader.



tisdag 8 januari 2008

Brödet Bröd

Brödet bröd, ett underbart gott bröd! Snabbt gjort och utan en massa knådande. Perfekt för tisdagsbak!

Brödet Bröd

7,5 dl rågsikt
0,5 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Smörj en avlång brödform (1,5 liter) och strö den med lite vetemjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och rör till en jämn smet. Häll, putta ner den i formen och släta till ytan. Grädda i 175 grader i 1,5 timme. Täck med folie efter halva tiden. Låt kavringen svalna lite i formen innan den stjälps upp på galler. Låt den kallna inlindad i bakduk.

måndag 7 januari 2008

Kallrökt lax i tjocka skivor...



Jag älskar fiskbilar och dess innehåll så enkelt är det. Hur mycket jag än älskar att laga mat i alla former så är det väl alldelels underbart att få handla i bilen som kommer till byn om tisdagarna. 3 sorters inlagd sill, kallrökt lax i bit, färsk rödtunga, lite räkor till maken ja jag skulle kunna bli fullständigt pank hos denna bil.


Vill man göra en kanongod egen sås till laxen....


Hovmästarsås

3 msk senap
1 st äggula(or)
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, malen
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl dill, hackad
1 dl crème fraîche

Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig. Slår man i oljan för fort så skär såsen sig. Avsluta med hackad dill och crème fraiche som ger såsen dess rätta smak respektive krämiga konsistens. Hovmästarsås serveras alltid kall.

söndag 6 januari 2008

Ekologisk barnmat



Detta år - 2008, ett år i ekologiskt tecken. Vi startade så smått under 2007. Införde mer och mer ekologiskt tänk. Barnen kommer hem från skolan och ifrågasätter - "varför har inte vi ekologisk mjölk Mamma". Samvetet gnager tills nästa besök i affären, ekologiskt till dem som kan dricka Arlas mjölk. Det är värre med Valios laktosfria mellanmjölk...tyvärr finns den ej ekologiskt framställd. Med tanke på att den är dubbelt så dyr nu - hur dyr skulle den inte bli ekologiskt framställd - hemska tanke! Så Fram för ekologiska laktosfria produkter Valio!

I hyllan med barnmat - där finns ett fåtal ekologiska varianter. Dessa köper jag i alla fall alltid - i den mån det går. Mitt löfte under 2008 - köpa ekologisk barnmat och ekologisk mjölk! Ja inte blir detta en revolutionerande åtgärd men alltid en bit på väg!
Det är många som hänger på den kravmärkta trenden - Matälskaren Lisa radar upp sina löften här. Så var med du också!

Hur ska du bli bättre på att hjälpa vår värld? Som sagt - en liten grej blir mycket när många hjälps åt!

Snöväder med äggtoddy


En värmande krämig Äggtoddy i snövädret. Ja det sitter aldrig fel. Egentligen så tror jag mörk rom skulle varit ännu godare men nu erbjöd bara barskåpet vit rom så då fick det bli så. Tittar man runt lite bland äggtoddyrecepten så innehåller de egentligen den spritsort man gillar bäst - whiskey, rom, cognac....

Min Äggtoddy
2 glas
5 äggulor
5 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
vit rom enligt önskad mängd

Allt utom rom vispas länge tills det blir riktigt tjockt och krämigt. Häll upp i glas - tillsätt sedan vit rom enligt önskad mängd.

Servera och njut med en go filt runt dig!


lördag 5 januari 2008

Helstekt entrecote med wokade grönsaker



Entrecote är som bekant inte världens billigaste mat men man får passa på när det är extrapris! För det är verkligen underbart mört och gott kött. Perfekt mat för de som äter GI...och alla andra också för den delen.

Helstekt entrecote med fräscha grönsaker - lätt stekta. Det behövs egentligen inte mer men om man så vill - servera med potatisgratäng. Rödvinssås är aldrig fel.
Helstekt entrecote med wokade grönsaker

Helstekt entrecote:
1- 1 ½ kg entrecôte i bit
2 msk olja
½ - 1 tsk Grovmalen svartpeppar eller pepparmix
1 tsk salt
1-2 tsk timjan

Skysås:
1 dl köttspad eller vatten
0,25 dl balsamvinäger
1 msk honung
1 ½ msk kalvfond
½ dl rödvin
ev. 2 tsk timjan

Potatisgratäng:
1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3-4 dl riven ost

Grönsaker:
1 kg grönsaker

svamp
½ tsk salt
1 msk honung
timjan

Gör så här:
Helstekt entrecote:
Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten. Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.
Stek i nedre av delen i ugnen i 175 grader till 62 grader för medium och 68 grader för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 1 ½ timme.

Skysås:
Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

Potatisgratäng:
Skala potatis och skär i skivor. Skär lök och hacka i små bitar.
Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök. i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 mintuer.

Grönsaker:
Stek wokgrönsakerna i en stekpanna med olja eller flytande margarin. Krydda med salt. När wokgrönsakerna har fått lite färg och är varma ringlar man över honung och strör över timjan.
Servera alltsammans!