tisdag 23 december 2008

God Jul till er alla därute!!!




Nu vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!!!
Många Julkramar från mig!!!!

onsdag 10 december 2008

Snöbollar till Moa

(bild lånad av arla)

I dag har jag haft besök av en liten söt dam som blev bjuden på Snöbollar med lime. Snöbollarna tillverkades av sonen på klassens julfest i måndags. Hon ville nu ha receptet så varsågod gumman! Hoppas du hälsar på snart igen.
Snöbollar med lime
35 st
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
3 dl havregryn
1 msk vatten
rivet skal och pressad saft av 1 lime
Garnering:Kokosflingor
Gör så här
Rör ihop smör och socker. Rör i vaniljsocker, kokos, havregryn, vatten, limeskal och saft.Forma runda bollar och rulla dem i kokos. Förvara i kyl eller frys.

tisdag 9 december 2008

Julalimporna!


Livet snurrar snabbt just nu, mycket jobb, mycket skola och så underbar jul, men inte kan man låta bli julalimporna! Täta skållade limpor som penslas med kaffe och sirap. Med julskinka på....längtar till julafton faktiskt.
Bakar du julbröd? Vilken är din favorit?
Mina julalimpor
2 st
Dag1:
1 kg rågsikt
2 l kokande vatten
Häll det kokande vattnet över mjölet. Jag gör det direkt i matberedaren men det går såklart bra i en bunke, rör det smidigt. Täck med plastfolie.
Dag 2
2 dl sirap
1 dl socker
1 pkt jäst utrörd i lite socker och vatten
1 msk salt
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
Sätt igång maskinen eller armen . Tillsätt sirap, jäst, salt och mjöl. Mjölet ska tillsättas lite i taget - tills degen är fin - kan vara så att det behövs något mer eller något mindre mängd mjöl - obs den blir lite kladdig pga skållningen. Den ska vara det. Jäs i 2 timmar.ta upp degen på bordet och knåda den smidig. Forma två runda limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs 1 timme till. Ställ in dem i ugn 200 grader i ca 1 timme. Banka dem under och dem ska då låta ihåliga, då är de klara. Pensla dem med en blandning av: ½ dl kaffe, ½dl sirap, ½ dl flytande margarin och låt stå 5 minuter till. Ta ut dem och linda in bröden i handdukar.
De ska ej skåras förrän tidigast dagen efter. Om man kan låta bli.....
Sen vill jag tacka alla som lämnar fina kommentarer trots att jag inte hinner med riktigt - TACK allihop ni är så gulliga!!!

onsdag 15 oktober 2008

Nudelwok


Lättlagat, smidigt, supergott ja de positiva orden om Wok kan bli en lång lista. Dessutom går det att variera i det oändliga. Jag har länge varit på jakt efter lite tjockare nudlar - tycker ofta att de jag har köpt varit för tunna och inget bra att woka. Provade nu Mrs chengs färdigkokta nudlar - funkar utmärkt och lagom tjocka.

Har du något bra tips på var jag hittar okokta tjocka nudlar så mottages detta tacksamt!

Min Nudelwok

4p

3 st strimlade kycklingfiléer

1 gul lök

1 pkt färska sockerärter

½ zuccini

2 skivade vitlöksklyftor

6 mycket tunna skivor färsk ingefära

½ finhackad färsk chili (utan kärnor och hinnor)

2 msk soja

2 msk soja

2 msk hoisinsås

2 msk ostronsås

2 msk sweet chlisås

Värm upp stekpannan till mkt hög temp. Stek kycklingen, tillsätt sedan grönsakerna, stek 3 minuter. Häll i såserna. Rör hela tiden. Salta vid behov. Det går snabbt - så ha riset klart innan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga! Servera med Basmatiris.

måndag 13 oktober 2008

Grattis Therese!


Kladdkake-SM! Vilken underbar tillställning. Aftonbladet betalar resa, boende taxi till Nordiska muséet ja så härligt det bara kan bli. Vi var då sex stycken - alla underbara recept hittar du här. Mitt bland alla chokladutställare fanns då vi på en scen. Jo, vi var nog ganska nervösa allihop. I början sex stycken personer som aldrig har träfftas blev helt plötsligt ett VI-gäng. Kändes faktiskt konstigt när man sa hejdå till alla, nästan lite sorgligt. Man lärde sig en massa roligt på vägen, hur man gör för att inte slå ihjäl sig när man går i trappor på en scen - dessutom med kryckor som jag lyckades skaffa mig dagen innan avresa (oflyt??)!

Sen lärde jag mig av den så värdiga vinnaren Therese att man kan smälta ner saker i grädde och värma upp för att sedan vispa till fluff! Det ska provas!
Hej hopp så länge från Halta Lotta

onsdag 1 oktober 2008

JAG ÄR EN SM- FINALIST


(bild lånad av aftonbladet, 2006 års vinnare)

Kära läsare!

Lördagen den 11 oktober, då går Kladdkake-SM på Nordiska muséet av stapeln.

JAG ÄR EN AV DE 6 FINALISTERNA!!!!!!!!!!!!!!!!

Av 170 bidrag. Chokladfestivalen pågår på Nordiska muséet. Så kom nu och heja på mig! Det kostar 100 kr i inträde - beställ på ticnet så slipper du köa. Dessutom finns 45 choklad-utställare. Kladdkakorna börjar vi baka vid 12. Så håll nu alla tummar och tår! På tisdag finns vi finalister i Aftonbladets bilaga Mat och Vin! Ni får vänta lite till på receptet men jag lovar det läggs ut nästa vecka.

Hoppas vi ses i Stockholm!

Hemgjord kebab



Jag ska erkänna något - jag är våldsamt förtjust i kebab i bröd, kebabsallad, kebabtallrik ja det mesta i kebabform och jag gör dem inte själv.....Men nu så nu har det blivit kebab här hemma inte kebab av strimlat fläsk eller nötkött utan med färsbiff som man ofta blir serverad utanför detta lands gränser. Det går fint att göra biffarna vegetariska med Quornfärs om man vill. Färsen är kryddad med kebabkrydda som jag har beställt från aromia.se. Man kan såklart krydda själv om man vill: peppar, paprika, spiskummin, oregano, cayennepeppar, vitlök, gurkmeja och koriander.

Kebab i pita
4p

8 pitabröd (om man är hungrig får man ner två lite mindre....)

Kebabbiff

6 hg blandfärs
3 msk kebabkrydda eller med kryddor enligt ovan
2 msk lökpulver
ägg
½ dl mjölk
salt

Forma biffar eller järpformade biffar. Stek dem i stekpannan, efterstek i ugnen tills dem är klara.

Kebabsås

1 brk Lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
salt och vitpeppar

Blanda och låt dra någon timme innan servering.

Servering: fyll pitabrödet med valfria grönsaker, jag tog tomat,gurka, sallad och gul lök, kebabbiffar och så det goda såsen på! Mums!

fredag 26 september 2008

Matbloggspriset 2008

Nu är det dags att nominera din matbloggsfavorit. En hel lista finns här ute i listen på massor av härliga matbloggar. Nomineringen är enkel och du klickar bara här.
Du kan dessutom vinna en fin kokbok när du röstar.

torsdag 25 september 2008

Chimi Churri kryddad biff



Chimi churri - en fin kryddblandning med oregano, lök, salt, persilja, vitlök, paprika och råsocker i. Du hittar den här hos Aromia. Det står att den kan användas till fläskkött och som barbeque-krydda. Jag tycker den var kanon till min helstekta biff. Om du inte får tag på chimi churri - så krydda med det du gillar bäst.

Chimi churri kryddad helstekt biff med kantarellsås
4p

hel biff till 4 pers. (jag räknar ca 250g/pers. - vi är hungriga här....)
3 msk chimi churri
salt

Kantarellsås

2-3 dl kantareller delade i större bitar
lite mjöl
½ buljongtärning
1 dl vatten
2.5 dl grädde
salt och vitpeppar

Mortla kryddorna. klappa in dem i köttet runt om + salta. Sätt in i ugnen 150 grader, termometern ska visa 60 grader, linda sen in köttet i folie, låt ligga 20 minuter. OBS!! det är viktigt med folie-tiden, köttet behåller sin köttsaft och blir underbart mör.
Under tiden köttet är i folie - gör såsen.
Fräs svampen, pudra över någon matsked mjöl, tillsätt buljongtärning och vatten. Sist i med grädden. Sjud 5 minuter.

Servera med valfri potatis-variant och wokade grönsaker. ÅÅÅÅÅHHHHHH det är så gott!


Sen vill jag be om ursäkt för min dåliga uppdatering sista tiden men just nu är jag i slutspurten av mitt projekt så det är mycket jobb och skola ( har precis påbörjat en mycket spännande och intressant Magisterutbildning med inriktning mot missbruk och beroende) just nu. Ska försöka bättra mig. Ha en superhärlig helg allihop.

Snart ska jag avslöja en hemlis.....jag ska vara med i SM som har med mat/bak att göra återkommer.......

fredag 12 september 2008

Hälleflundra med oliv och svampsås


Den ständiga frågan när det serveras fisk: Varför lagar man inte fisk oftare? Det är inte krångligt, barnen älskar det, det är hälsosamt, och framförallt väldigt GOTT!! Denna härliga rätt bjöd min kära Svärmor på när vi besökte dem på Björkö. Gör den här SÅSEN - den är ljuvlig!

Hälleflundra med Oliv och Svampsås
4 pers

600 g Hälleflundra (det går givetvis fint med annan fisk också)
salt
citronsaft
ströbröd
smör

Oliv och svampsås

150 g champinjoner
smör
2 msk mjöl
2 dl grädde
1 brk hela tomater
20 pimientofyllda oliver
2 pressade vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
½ tsk dragon
½ tsk timjan
2 msk konjak
2 msk hackad persilja

Fisken: Lägg den i en ugnsform, pr4essa över lite citronsaft och salta. Klicka över smör och strö över lite ströbröd. Sätt in i ugn 100 grader - kör fisken 1 timme/kilo fisk.

Såsen: Hacka och fräs champinjonerna. Häll av lite av tomatjuicen ur burken och mosa tomaterna. Smält smöret, tillsätt mjöl, vispa och tillsätt grädde och alla övriga ingredienser utom persiljan. Sjud 15 minuter på svag värme. Tillsätt persiljan sist och smaka av med ev mer salt.

Servera fisken med härlig oliv och svampsås och så kokt potatis till.
ÅÅÅÅÅÅhhhhhhh det är så gott. Sen tar man en promenad - underbart härligt på klipporna på Björkö.

lördag 6 september 2008

Höstmat - Färsbollar och Tomatsås



Färsk pasta, saftiga goda färsbollar och så en mustig långkokt tomatsås. Yes! Hösten är här. Jag älskar höst. Har precis planterat höst blommor och ljung ute. Dessutom börjat en Universitetsutbildning - Magisterutbildning inom missbruk och beroendevård. Spännande och intressant! Perfekt mat att lägg i matlådan när det är dags för skola (eller jobbet förstås) också.

Färsbollar och tomatsås

800 g blandfärs
1 finhackad lök
2 äggulor
½ dl mjölk
15 cm finhackad purjolök
salt och vitpeppar

Fräs lök och purjo. Blanda med färs och övriga ingredienser. Forma stora bollar. Stek i pannan och med fördel steks de färdigt i ugnen.

Koka en god tomatsås till och servera med färsk pasta.

Hur gör du din bästa tomatsås?

fredag 29 augusti 2008

Födelsedagsbröd


Nu har syster och hennes sambo blivit firade - både födelsedag och så ny lägenhet. Överaskningsfirande! Min andra syster fick stå för Flyttgröt - som blev underbart gott Apelsinris och jag stod för bröd och pålägg. Det blev ett riktigt smarrigt Långpannebröd med vallmo och solrosfrö. Perfekt när man är många eller till buffé.
Långpannebröd med vallmo och solrosfrö
1 plåt
50 g jäst
½ dl olja
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl sirap
15-17 dl vetemjöl special
250 g kesella
Värm mjölk och olja till 37 grader. Rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser (degen ska släppa bunken då är det lagom med mjöl). Kör i assistent i 15 minuter 8eller för hand minst 20....). Jäs sedan i 45 minuter. Olja och mjöla en ugnsplåt. Tryck ut degen. Jäs 20 min till. Skär sedan rutor i degen så blir det lättare att skära fina rutor efteråt. Pensla med ägg och strö över vallmofrö och solrosfrö. sätt i ugn 225 grader i ca 15 min. Stick med sticka och kolla så den är genombakad.

tisdag 26 augusti 2008

Matnörd

Ja då är det bekräftat på riktigt. Matnördarnas matnörd , Lisa Matälskaren med andra ord - har utmänt mig till Veckans Matnörd. Tack så mycket Lisa! Denna veckan ska du lämna in ditt bästa tips på restmat. Så kom igen nu!

fredag 22 augusti 2008

OS-Wok

För ett tag sedan så var det en kock med härstammning Asien på TV. Inför OS skulle han laga kinesisk mat. Så självklart har det serverats min variant OS-kyckling här hemma med inspiration från denna kinesiska kock! Väldigt fräscht, krispigt och gott! Vill man så går det såklart utmärkt att utesluta kyckling.

OS-kyckling från Kina
4 p

3 st kycklingfiléer
1 burk bambuskott
1 gul lök
1 pkt färska sockerärter
½ zuccini
2 skivade vitlöksklyftor
6 mycket tunna skivor färsk ingefära
½ finhackad färsk chili (utan kärnor och hinnor)
2 msk potatismjöl
2 msk soja
cashewnötter

Tillagningssåser:
2 msk soja
2 msk bönsås
2 msk hoisinsås
2 msk ostronsås

Marinera den tunt skivade kycklingen i soja och potatismjöl. Värm upp stekpannan till mkt hög temp. Stek kycklingen, tillsätt sedan grönsakerna, stek 3 minuter. Häll i tillagningssåserna. Rör hela tiden. Salta vid behov. Det går snabbt - så ha riset klart innan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga! Servera med Basmatiris.

Sen vill jag önska er alla en härlig helg!

torsdag 21 augusti 2008

Det vackraste vackra!

Bild från Lisa i Tasmanien

Välkommen lille Max från Tasmanien. Stort Grattis till min älskade Lisa hennes goa man och framförallt till STOREBROR Pelle. Jag längtar efter er så det gör ont!! Pussar från oss alla här hemma i Småland!

tisdag 19 augusti 2008

Sensommarmat



Njut lite till av sommaren. En saftig och mör Marinerad fläskfilé och en fräsch Sensommarsallad med krispiga gröna bönor och mangobalsamvinägrett. Den röda såsen får du inte missa! - den finns på bilden här nedan. Passar kalasbra till grillat också. Vilken är din såsfavorit?

Marinerad Fläskfilé
6p

2 fläskfiléer
salt och vitpeppar

Marinad:
1 dl olja
idl balsamvinäger
1 dl kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 skivad vitlökslyfta
0.75 dl flytande honung

Stek filéerna, kör dem klara i ugnen 170 grader i ca 30 min. Blanda marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Lägg dem i kyl minst ett dygn - gärna två. Skiva sedan upp köttet och skeda lite marinad över om så önskas. Garnera lite fint.

Sen en fräsch Sensommarsallad med vinägrett med mangobalsamvinäger i! Underbart gott! dessutom perfekt att laga i förväg - och till många.

Så till den supergoda Röda såsen (recept från Rävemåla kan jag meddela!)

1,5 dl chilisås (vanlig typ heinz)
1,5 dl sirap
curry efter tycke och smak
lite sambal oelek

Blanda allt och låt stå någon timme.


lördag 16 augusti 2008

En glasarbetarmacka


Nu har det varit miniknytis igen. Glasarbetarmackan anlände från glasarbetaren och hans sambo. Handpillade räkor säger jag bara. Sambon får äran att skala och glasarbetaren fixar resten. Konstigt här är det tvärtom - glasmålaren skalar och hans fru (hm jag...) fixar resten.
Glasarbetarstubbe
4p (som förrätt)
3 landgångsbröd
Räkröran med ananas:
1 brk creme fraiche
1 dl majonnäs
200 g räkor (hackas)
1 knippe dill
en halv bruk krossad ananas ca 100g
5 stänk worchestershiresås
4 hackade ägg
garnering: ägg, räkor och grönsaker efter behag
Blanda allt. bred mellan bröden och ett lager ovanpå. Garnera med handpillade räkor och annat gott vad du tycker passar - färsk ananas kanske.

torsdag 14 augusti 2008

Färsk pasta med filé och pinje

I det här huset serveras det inte överdrivet mycket pasta. Det blir mest pasta med kättfärssås eller möjligen carbonara. När vi tog svängen om Stockholm och gamla Stan så åt vi underbart god pasta. Krämig, gräddig, svamp och så oxfilé. Allt blandat med perfekt kokt pasta. Så nu fick jag för mig att laga något liknande. Oxfilé fanns ingen i butiken så det fick bli fläskfilé. Laga det här till fredagsmyset, servera med ett glas rött. Underbart god pasta!

Färsk pasta med filé och pinje
4p

1 fläskfilé
6 färska champinjoner eller en näve kantareller
4 skívade sommarlökar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 påse pinjenötter
150 g sugarsnaps
salt och vitpeppar

Strimla köttet och stek. salta och peppra. Bryn svampen. Lägg kött och svamp i grytan, häll över fond, skivad vitlök och grädde. Sjud 5 minuter. Blanda ner skivad vårlök och sugar snaps. Låt allt bli varmt. Sugar snapsen får gäran vara krispiga och goda. Blanda sedan såsen med kokt färsk pasta. Strö över nötterna.

Servera med ett gott rödvin eller varför inte svartvinbärssaft!





måndag 11 augusti 2008

Hallonpaj och Vinbärspaj


Pajer är nog världens bästa bjudfika. Snabbt att baka och räcker till många. Har man dessutom ett enkelt och bra recept så går det som en dans. Använd degreceptet och lägg sedan hallon i botten, strö socker över. Gärna lite vaniljsocker också. Jag gjorde även samma paj med vinbär - också underbart gott om än betydligt syrligare. Vaniljsåsen - Mormors recept förstås.

Mormors vaniljsås

2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde


Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.





lördag 9 augusti 2008

Kantarellmackan


Bilden talar för sig själv. Det är helt enkelt det godaste som finns. Hembakt grovbröd, egenplockade kantareller. Stek svampen, salta och peppra - sen en stor skvätt grädde som får koka in någon minut. Servera på ett gott bröd. Lyckan är total. Nästan gråtfärdig blir man. Njut! (Det blir nog nästan lika gott av färska köpta kantareller från affären)
Eftersom Krubb fortfarande har mack-tävling så ber jag nu snällt att få bidraga med ännu en goding. Vi får se om man får lämna två bidrag. Den andra mackan hittar ni här.


fredag 8 augusti 2008

Grovbröd på mitt vis

Nu när det är lite svalare ute så blir jag så Höstig! Blir sugen på mustiga grytor, hembakta grova bröd, kantareller och så varma koftor och lite andra nyinköpta höstiga kläder. I mitt skafferi hade jag samlat på mig en hel massa "slattar" av mjölsorter och annat gott. Det är dock en salig blandning av gram och decilliter - eftersom det var slattar så fick endel vägas och endel fanns det mer av så då fick det bli decilliter. Hoppas det går fint ändå. Så då fick det bli 2 saftiga bröd på det. Väldigt lättbakat - bara att röra ihop och hälla i bakformar. Under tiden bröden svalnade så plockade vi kantareller....recept och bilder kommer snart....

Grovbröd på mitt vis
2 limpor

70 g linfrö
1 dl havrekross
1 dl solroskärnor
200 g rågsikt
280 g grahamsbröd
4 tsk salt
300 g vetemjöl
50 g jäst
2 dl sirap (och 2 msk såskulör för färgens skull)
1 dl lingonsylt
12 hackade torkade aprikoser
1 l filmjölk

Blanda allt det torra. Rör ut jästen i filen som värmts till 37 grader. Häll i den i det torra. Tillsätt sirap, lingon och aprikoser. rör runt tills det blir en jämns smet. Jäs 20 minuter. Häll i smeten i välsmorda formar (1,5 liters). pensal bröden med olja och strö över solrosfrön och havrekross. Ställ in börden längsts ner i ugnen 100 grader i 45 minuter. Sedan ytterliggare 50 minuter på 175 grader. Låt de stå i formarna och sätta sig i 15 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt dem svalna under bakduk.

onsdag 6 augusti 2008

Grekisk lunch


När det nu inte blir en Greklandstur detta år så får man fixa greklands-käket själv. Vad sägs om en härlig grekisk sallad - valfri sallad, olika sorters tomater, fetaost, urkärnad gurka(det är faktiskt nödvändigt), goda oliver, rödlök, oregano och olivolja. Lite vitlöksbröd och tzatsiki också förstås. Visst känner man nästan doften av grillad souvlaki......

måndag 4 augusti 2008

Sommarens goda Tomatmarmelad

Många har rynkat på näsan när jag säger Tomatmarmelad. När de väl vågar smaka denna delikatess på en bit mogen brie så är uppsynen en annan kan jag säga. Prova - så enkelt att laga och så oändligt gott! Prova på en rostad macka också...ungarna här bara älskar den.
Tomatmarmelad på mitt vis

12 mindre burkar
1.5 kg tomater
1.5 kg syltsocker
skal av 2 citroner
skal av 1 apelsin
pressad saft av 1 apelsin och en citron
Passera tomaterna i matberedare eller mixer eller med mixerstav. Häll tomaterna i en kastrull + skalen + saften. Koka upp - sjud 5 minuter. Häll i sockret. Koka 5 minuter till. Skumma väl. Häll upp i väl rengjorda - gärna sköljda i atamon enligt flaskans anvisning. Vilket förbättrar hållbarheten. Fyll burken ända upp till kanten - minskar risken för mögelangrepp.

söndag 3 augusti 2008

Tänk om livet vore som sämst när det är så här

Efter 3 veckor på ostkusten och sen några dagar på västkusten så måste jag nog erkänna att det är väldans gott att vara hemma. Denna lilla kycklingrätt hemma på soldäck. Svalt porlande Rosévin till. Tänk om livet vore som sämst när det är så här.



Örtmarinerade kycklingfiléer
4p
4 Kycklingfiléer

Marinad:

½ dl olja
½ dl balsamvinäger
½ dl flytande honung
2 hackade vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan
½ kruka basilika
1msk torkad oregano
salt och peppar

Garnering: något vackert och gott!

Stek filéerna i stekpanna, krydda med salt och peppar. Stek dem färdigt i ugnen 200 grader i 20 min. Lägg de hela varma filéerna i dubbla plastpåsar. Häll marinaden över. Låt marinera i kylen 1-2 dygn. Skiva filéerna och garnera. Servera till en god sallad och bröd eller annat gott tillbehör.

fredag 1 augusti 2008

Goaste mackan hos krubb


Nu är det tävlingsdax! Krubb korar snart den goaste mackan. Självklart vill väl alla vara med där och det finns fina kokbokvinster. Var med du också!

Mitt bidrag blir min supergoda knäckemacka: Tomat och Kikärtsknäcke
Så trevligt det är med tävlingar! Så svårt sen då - för visst är ju smaken som baken....

Blandade känslor helt enkelt!

Ja då har det gått 4 hela veckor. Det är inte klokt - det går för fort. 4 veckor fyllda av härlig semester och massor av god mat. Nu då? Massa extra kilo. Suck! Måndag - då ser ni en liten köttbulle fara runt här i byn och kilona de bara ramlar av....eller? Det där med och banta är inte min grej men köttbullerejs - det är fint det. Sen om en månad så börjar dansen - då åker skorna på sen bär det av. Ja ja nog om det. Ni måste bara prova följande lilla underbart goda tilltugg. Till drinken, på buffén eller som tillbehör till en måltid eller förrätt. När som helst helt enkelt. Nästa gång för min del blir till en fin pilsner när det är OS.....

Färskostfyllda paprikabåtar

Paprikor i olika färger
Valfri färskost - gör egen eller till exempel Philadelphia
Smaksätt med det du gillar - jag tog gräslök, basilika och en pepparblandning
Rostade pinjenötter

Skär paprikan som båtar. Blanda färskosten och fyll båtarna. Fördela pinjenötterna över.

torsdag 3 juli 2008

Stugkäk kan det nog heta

Nu mina käre läsare så ska jag och hela min älskade familj bege oss till stugan i 4 veckor. 4 veckor utan internet - det ni! Vi får väl se hur det går (om jag verkligen kan hålla mig så länge...). Maten vi ska äta består av härlig fräsch somrig mat. Potatissalladen ovanför är väldigt enkel och mycket god. Äkta semestermat.

Stug-potatisallad

5 kokta potatisar i bitar
1 hackad rödlök
1 burk "kall sås" tror det var gräslök och vitlök
2 dl lätt creme fraiche
salt och svartpeppar
gräslök

Blanda allt, låt dra någon timme.

Servera med färdigköpt rostbiff som du själv marinerar lite extra. Lite olja, lite balsamvinäger och lite flytande honung. Kryddor efter behag. Lägg upp köttet fint på ett fat och ringla marinad över.

Servera med rostad lök. grekisk sallad med skivad fetaost är underbart till. Så vackert också!

Nu önskar jag er alla en riktigt härlig sommar och semester för er som har det! Glöm mig inte jag återkommer!




tisdag 1 juli 2008

Sommarkyckling

Somrigt, enkelt och väldigt gott. Kyckling, gurka och bacon. Går dessutom utmärkt att förbereda. Passar bra att göra till många - till sommarens trädgårdsfest kanske.





Sommarkyckling
4p

4 kycklingfiléer
1 pkt stekt bacon i små bitar (eller två om man som vi älskar stekt bacon)

4 dl grädde
1 buljongtärning (jag tog kött)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk senap
1 dl gräslök
10 cm skivad gurka

Stek eller grilla filéerna, salt och peppra. Kör dem klara antingen i pannan eller i ugnen ca 20 min. på 200 grader. Kok upp grädde, vitlök, buljongtärning, senap, salt och peppar efter behov red ev. med lite mjölredning om du vill. Sjud några minuter. Skiva kycklingen och lägg upp på ett fat, häll såsen över, strö över stekt bacon,skivad gurka och hackad gräslök. Servera med ugnsbakade potatis/grönsaker eller ris.



En god sallad till är också ett måste. Jordgubbar och melon är underbart i sallad!



torsdag 26 juni 2008

Nypotatiswok



I stugan blir det förstås mycket grill. Det och så plättar - jag fyndade en gammal plättlagg på loppis superbilligt för några år sedan. Plättar är godare än vanliga pankisar. Konstigt. Men plättrecept det har ni redan så lite Nypotatiswok till helg-grillningen kanske? Enkelt och så gott det är! Jag benade ur en hel fläskkotlett och lade skivorna i en rödvinsmarinad över natten och sen på grillen och serverade min wok till. En kall sås till sitter fint. Mosad fetaost, creme fraiche, pressad vitlök, lite färsk oregano och så salt och peppar. Mer behövs inte.

Min nypotatiswok

Kokta nypotatis med eller utan skal
Paprika
morötter
Squasch
gul lök
salt och peppar
strösocker

Fräs alltihop i en stekpanna, salta och peppra. Karamellisera woken med några matskedar strösocker. Inte nyttigt men tok-gott!


onsdag 18 juni 2008

Godaste gubbarna till midsommar!





Vilken jordgubbscheesecake! Vacker och så underbart god. Perfekt att förbereda inför midsommar. Ingen behöver stå och fixa tårta utan kan bara ägna sig åt att dansa runt midsommarstången. Receptet är i från den utomordentligt trevliga mattidningen Matmagasinet.

Cheesecaken avnjöts på altanen när det fortfarande var soligt och varmt. Nu är det kallt och molnigt. Vill ha mer sommar NU!

Nu önskar jag er alla en riktigt GLAD MIDSOMMAR!!!

På fredag bär det av till stugan - jag tar en kort bloggpaus eftersom jag inte har internet i stugan. Är tillbaka om någon vecka eller så. Må så gott alla!



Jordgubbsceesecake
ca 10 bitar

Botten


2 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl socker

Fyllning
4 gelatinblad
300 g jordgubbar
1½ dl socker
saft av en lime
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
1 dl jordgubbar i mindre bitar


Garnering
1½ liter jordgubbar


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl med kakao och blanda ner. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i 12 minuter. Låt svalna och se till att kanskten på formen är ren.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. ta upp den och smält dem i 2 msk vatten i en kastrull. Låt svalna. Mixa 300 g jordgubbar med socker och limesaft. rör ner jordgubbsmixen i gelatinlösningen. Vispa grädd4e tills den börjar bli tjock. Rör ner mjukrörd färskost i jorgubbsmixen tills smeten blir väl blandad och sist den vispade grädden och de mindre jordgubbsbitarna. Häll cheesecake-fyllningen över botten, låt den stelna i kyl och frys sedan ner den. ta upp den 30 min. före servering och garnera med jordgubbar.

Ät och njut!!!

söndag 15 juni 2008

Rabarberpaj fast med jordgubbar och lime creme fraiche


Jag tror jag skulle kunna leva på rabarberpaj. Min första rabarberpaj går att variera i det oändliga. Häromdagen så inventerade jag trädgårdslandet och fyllde upp pajen med rabarber och citronmeliss. Inte har jag recept så man gör av med 2 kilo citronmeliis så då får det bli lite i pajen. Hur använder du citronmeliss?

I degen så bytte jag ut lite av mjölet mot havregryn - så att det blir sådär lagom smuligt som på bilden ovan. Tog sirap på rabarberna och melissen i stället för socker. Testa!

Det fungerar så underbart bra också med jordgubbar istället för rabarber.....vispad lime creme fraiche till. Mums! Vispa creme fraiche tills den blir styv - den blir helt lös och rinnig först innan den stelnar till igen. Lite florsocker och limeskal i!




torsdag 12 juni 2008

Grilla kycklingfärs!



Nu äntligen har jag köpt den! Kycklingfärsen!!! Har faktiskt aldig provat den förrut - har du?

Krydda upp den ordentligt och så på grillen - så härligt saftigt god biff. En fräsch sallad med mangobalsamvinäger-dressing på. Ljuvligt!

Vi ska fira skolavslutning och sen bär det av till stugan i morgon! Vår minsta lilla älskling fyller 1 år i morgon - det går för fort!!! Mamman hänger inte riktigt med. För att inte tala om den store lunsen som fyller 10 år om ett par veckor.

Min kycklingbiff
4-5 p

800 gr kycklingfärs
1 ägg
7 mortlade torkade limeblad( jag silade dem också efter det)
½ dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finklippt persilja (stå inte och skär - använd saxen supersmidigt!)
1 dl finklippt gräslök
salt och vitpeppar

Blanda allt. Forma till stora biffar. pensla dem med soja och olja. Grilla dem på aluminiumfolie.

Servera med valfri potatis och en härlig sallad.

Min grill-sallad

Tomater
Rödlök
Purjolök

Eller tar du vad du har hemma!

Dressing
Mangobalsamvinäger
olja
salt och peppar

Blanda dressingen och häll över salladen. Smaka av tills det smakar bra!




söndag 8 juni 2008

Nattens Potatisallad


Denna potatisallad åt jag för första gången mitt i natten. Jag arbetade natt på ortens dåvarande sjukhem. Klockan två satte vi i gång grillen. J hade marinerade lammkotletter med sig. Kotletter som var marinerade i öl, vitlök och persilja. G´s man hade fixat potatisalladen, det var den godaste potatisallad jag någonsin ätit. Jag fick bara receptet på en höft. Så med åren så har i alla fall min variant blivit så här. Jag tror att det är äpplet - det är det som gör det! Här serveras helgrillad fläskfilé till salladen.

Anna Marias hemgjorda Potatissallad

Ca 7 fasta potatisar
2 burkar creme fraiche
2 dl löst vispad grädde
3-5msk majonnäs
salt
strösocker (efter smak ca. 3msk)
1 äpple
2 gula lökar
1 knippe gräslök
grovkrossad svartpeppar

Koka potatisen med skal för bäst resultat, det går dock att skala de innan om man så vill… Låt svalna. Skär potatisen i bitar – centimeter stora.Blanda creme fraiche, grädde, majonnäs, skalat och finhackat äpple, finhackad gul lök, klippt gräslök, salt, vitpeppar, socker.Blanda ner potatisen. Smaka av, tillsätt ev. mer av något. Krydda över svartpeppar. Potatissalladen görs med fördel dagen innan. Smakar dock bra efter 2-3 timmar i kylen. Om salladen känns torr efter tiden i kylskåpet – tillsätt extra creme fraiche eller grädde. Salladen ska ej vara torr!

tisdag 3 juni 2008

Fetalax med gurka

Jag som har haft så svårt för lax - och nu är det så jätte-gott! Den här rätten är perfekt för Nationaldagsfirande. Går fint att förbereda och för vår del som ska till stugan så krävs det en väldigt liten insats med få ingredienser. Ja köket i stugan är väl kanske inte riktigt lika utrustat med kryddor som hemma. Jag använde Philadelpihiaost med smak av feta och gurka. Är helt säker på att man kan använda vilken färskost som helst. Nästa gång ska jag blanda i färsk gurka i röran också. Testa det!

Dottern sa precis "men mamma vi måste fira flaggan på fredag - även om vi är i stugan". Självklart!

Trevlig helg på er alla! Laga lite fetalax med gurka.

Fetalax med gurka
4 p

4 laxfiléer
1 burk philadelphiaost - feta och gurka
några matskedar dill
salt och peppar
lite vatten
2 msk pressad citron

Blanda ost och dill. Lägg laxen i en ugnsform. Gör ett snitt i laxen och fyll. Salta och peppra. Pressa över lite citron. Häll lite vatten i botten på formen. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Servera med Nypotatis och en god sås. En gammaldags gurksallad till är underbart!

lördag 31 maj 2008

Sista chansen för den gamle

Nu är det definitivt sista chansen för de här gamla knölarna. Snart läggs potatisskalaren längst ner i lådan för ett tag fram över. Då är det bara Nypotatisar som gäller. Men en fylld bakpotatis är så gott. Sådär lagom på kvällen....

Räkröran som serverades till bakpotatisen den här gången kan såklart serveras till det mesta. Sallad, baguetter, som sås till fisk, som fyllning i en kall paj, på buffén, på en stekt smörgås. Ja till det mesta helt enkelt. Varför inte till ett gäng små fina nypotatisar?


Räkröran
4 p

1,5 dl lätt vispad grädde
½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
3 msk dill
1 msk citronsaft
½ kg handpillade räkor
2 kokta hackade ägg
salt och vitpeppar
hackad sommarlök

Blanda allt utom sommarlöken. Jag tycker det är godare och vackrare att servera den till.

onsdag 28 maj 2008

Maken är inte hemma

Det är inte mycket min käre make inte tycker om att äta. Han älskar lever - det säger väl allt. Det serveras inte här, jag har inte lärt mig äta denna delikatess (?????). Men varm smörgåstårta som är så gott!!! Det äter han inte. "Smörgåstårta ska vara kall" - äsch vilket skitsnack! Det är supergott! Det går alldelels utmärkt att göra en hel rund tårta men när det bara är jag och barnen så gör vi en halv. Receptet är till en halv - men hög tårta.

Min varma Smörgåstårta
4 p

4 hönökakor
2 brk creme fraiche
1 brk champinjoner
2 hg god rökt strimlad skinka
6 hackade vårlökar
3 kokta hackade ägg
salt och peppar

överst:
skivade tomater
riven ost

Fräs skinka, lök och svamp snabbt. Ta av från spisen, vänd ner äggen, creme fraichen + lite salt och peppar. Rör så lite som möjligt. Varva hönökaka och fyllning (lägg den direkt på bakpappersklädd plåt). Lägg skivad tomat överst och riven ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 30 minuter på nedersta falsen.

Servera en god sallad till!

måndag 26 maj 2008

Tomat och Kikärts knäcke

Som matbloggare så har man ibland turen att få smaka lite nya produkter. Jag blev för ett tag sedan inbjuden till Skansen för provsmakning av Vika bröds nyheter. Eftersom jag har sådär 50 mil till Skansen så kunde jag tyvärr inte deltaga. I stället så fick jag dessa härliga knäckebröd på posten.
Vikas knäckebröd bakas enligt gammal tradition helt för hand och gräddas inför öppen låga som ger speciell karaktär och smak. Goda är dem!!
Vika Delikatess finns i fyra olika smaker: Delikatess original, delikatess gräslök och paprika, Delikatess havssalt och koriander samt Delikatess oliv och soltorkad tomat.
Originalet har vi åtnjutit med enbart extrasaltat bregott - mycket goda knäckebröd!

Jag har inte hittat dem i min lokala butik än - har du sett dem?

Till min tomat och kikärtsröra fick det bli Delikatess med oliv och soltorkad tomat. Vilken kombo det blev!! Perfekt vårlig förrätt. Knäckebröden ska finnas i butik från v 19. Askarna innehåller 12 kakor och kostar runt 45 kronor. Inga billiga knäcke - men härliga lite annorlunda som lite lyxigare förrätt.

Tomat och kikärtsknäcke
4 p

4 Delikatess oliv och soltorkad tomat

Röra:

1 brk sköljda kikärter
6 soltorkade tomater
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 msk olja från tomatburken
2 msk presad citronsaft
salt och vitpeppar

Kör allt i mixern till en slät röra. Fördela röran över bröden (hittar du inte Vika bröd så går det såklart bra med annat knäcke!). Garnera med sommarlök och rädisor och så lite svartpeppar på.

MUMS!!