söndag 30 december 2007
Inte klokt!!
Kära läsare!!
Nu har min blogg funnits i lite mer än 3 månader. Sedan ni alla började räknas så har antalet besökande ökat otroligt. I början så var jag otroligt glad för att jag hade mina 20 besökare/ dag. Nu ett litet tag senare så ligger besök-antalet på över 100/dag. Jag är så tacksam och glad över att ni alla har hittat hit! Jag tittade dessutom på Bloggportalen - och vad hittade jag?? Jag ligger ETTA på listan över länkade matbloggar. Helt otroligt!
Jag vill önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!!!
Tack för att ni skriver kommentarer och tittar in här hos mig!
Välkomna tillbaka nästa år - 2008!!
Havskräftor och musslor med citron och vitlök i saffrans och havskräftsås
Nyårsaftons förrätt
Tommy Myllymäki - årets vinnare av Årets kock. En spännande utmaning att laga denna förrätt. Mycket pyssel blir det. Rätten serveras i djup tallrik. En tallrik full av havsdoft och smak.
Havskräftor och musslor med citron och vitlök i saffrans- och havskräftssås
10 portioner
Havskräftor och musslor med citron och vitlök
10 skalade havskräftsstjärtar
10 pilgrimsmusslor
olivolja
kokta blåmusslor (se nedan)
Marinad:
finrivet skal av 2 citroner
saft av 1 citron
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk hackad bladpersilja
salt
Halstra kräftstjärtar och pilgrimsmusslor i olja.
Blanda ihop citronskal och saft. Skala och riv vitlöken fint. Tillsätt vitlök, olivolja och persilja
till citronen, smaka av med salt.
Häll marinaden över de varma skaldjuren och låt dra ca 20 minuter.
Värm skaldjuren under grillelementet i ugnen någon minut innan servering.
Kokning av blåmusslor
1 kg blåmusslor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
fänkålsstjälkar (från fänkålen nedan)
3 msk olivolja
1/2 flaska vitt vin
Tvätta, och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och fänkålsstjälkar i het olja 1 minut. Det ska vara riktigt hett när musslorna tillsätts tillsammans med vinet. Sätt på lock och koka upp. Ta från värmen och låt dra någon minut tills alla musslor öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig. Spara buljongen och plocka musslorna ur skalen.
Saffrans- och havskräftssås
skal från 10 havskräftor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
olivolja
skal från 1/2 apelsin
1 lagerblad
3 kvistar timjan
1/2 g saffran
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk crème fraiche
1/2 dl mjölk
salt
Skala lök och vitlök. Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs grönsaker och kräftskal i olivolja en kort stund. Tillsätt apelsinskal, kryddor, tomatpuré, vitt vin och vatten så det knappt täcker.
Koka upp och tillsätt grädde, koka 30 minuter. Stäng av plattan och låt stå kvar med lock på i 1 timme. Sila av såsen och koka ihop till önskad smak. Mot slutet tillsätts crème fraiche och mjölk, smaka av med salt.
Mixa såsen skummig med stavmixer vid servering.
lördag 29 december 2007
Nyårsdesserten är bestämd
Visst Pannacotta kanske inte den nyaste av desserter men så himla gott! När det dessutom är Norrlandsstuk på menyn så är hjortron så underbart gott till. Ja den här får det bli!
Vad blir det för dessert hos dig?
Vit chokladpannacotta med hjortron
4 pIngredienser
Pannacotta:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
3 msk (40 g) socker
120 g vit choklad, hackad
Hjortrongelé:
2 gelatinblad
350 g hjortron
7 msk (100 g) socker
Tillagning
Pannacotta
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Koka upp grädde, mjölk och socker. Tillsätt choklad och gelatin, rör tills det löst sig. Häll upp i fyra portionsformar eller glas. (Pannacottan på bilden är gjord med hjälp av en så kallad ut-stickare). Låt svalna, täck över och ställ kallt minst 3-4 timmar, gärna över natten.
Hjortrongelé
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Koka upp hjortronen med sockret. Sila. Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma hjortronsaften. Låt svalna något innan du häller ett tunt lager över pannacottan. Kan förberedas dagen innan.
Marinerade hjortron
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med hjortronen. Rör ner fl orsockret i hjortronen till önskad sötma. Hjortronen blir bäst om de får dra över natten
Bild och recept från Coop.se
Förrätt till Nyårsafton kanske...eller inte...eller
Krispiga rårakor, lite robust och så oändligt gott! Ja, inte är det lätt att välja dessert i år heller. Det finns så fantastiskt mycket gott att laga. Ja vi får väl se hur det blir....
Franska rårakor med Löjrom
4 pers.
8 potatisar
1 gul lök
3 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
margarin eller smör
1 msk iskall Creme fraiche till varje råraka
1 msk Löjrom till varje råraka (fungerar också bra med röd stenbitsrom)
1 msk finhackad rödlök
Skala potatis och lök och riv de fint på rivjärn. Vispa äggen med en gaffel och blanda ner det rivna. Krydda. Bryn fettet i en stekpanna och klicka ut smeten. Stek lite mindre tunna frasiga plättar. Servera dem rykande heta med iskall creme fraiche, löjrom och rödlök.
8 potatisar
1 gul lök
3 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
margarin eller smör
1 msk iskall Creme fraiche till varje råraka
1 msk Löjrom till varje råraka (fungerar också bra med röd stenbitsrom)
1 msk finhackad rödlök
Skala potatis och lök och riv de fint på rivjärn. Vispa äggen med en gaffel och blanda ner det rivna. Krydda. Bryn fettet i en stekpanna och klicka ut smeten. Stek lite mindre tunna frasiga plättar. Servera dem rykande heta med iskall creme fraiche, löjrom och rödlök.
Bild från coop.se
fredag 28 december 2007
Nyårsmenyn är planerad!
Nyårsmaten! Den ska man gå och klura på under större delen av hösten. Just planeringen är en underdart rolig del av matlagningen - nästan lika bra som att laga maten faktiskt. Jag hittade detta recept på Coop - tack för det - jag hade planerat lite Norrlandsstuk och då passade detta perfekt. För just oxfilén - den byts ut i år. Det blir hjortfilé istället. Desserten blir en ljuvlig vit chokladpannacotta med hjortron - receptet kommer i morgon...eller har du ett annat förslag kanske?
Vad ska du/ni äta på nyår?
Hjortfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky
4 portioner
Ugnstemperatur 150º
ca 1 timme och 10 minuter + tid i ugn och kylskåp
Ingredienser
Potatisterrin:
600 g mandelpotatis, skalad, i tunna skivor
50 g smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
10 kvistar timjan, plockade blad
100 g västerbottensost, riven
2 lika stora brödformar
bakplåtspapper
Blåbärssky:
4 schalottenlökar, finhackade
1 palsternacka, skalad, i små bitar
1 msk smör
3 msk råströsocker
2 msk balsamvinäger
4 dl rött vin
1/2 dl koncentrerad fond (kalv-, ox- eller viltfond
1/2 msk majsena
salt
peppar
1 dl blåbär
Shiitakesvamp:
200 g rökt sidfläsk, i små tärningar
250 g shiitake, rensad
1 msk smör
salt
peppar
2-3 salladslökar
Hjortfilé:
1 msk smör
4 skivor filé, à 170 g
salt
peppar
Tillagning
Stek potatisen snabbt i smöret. Salta och peppra. Blanda timjanbladen och osten med potatisen. Klä en brödform, cirka 10 x 25 centimeter, med ett smort bakplåtspapper. Fyll formen med potatisen. Packa jämnt. Baka mitt i ugnen tills potatisen är genombakad, cirka 35 minuter. Ta formen ur ugnen. Lägg bakplåtspapper på terrinen och ställ den andra brödformen på med en tyngd i (så tung som möjligt). Låt stå i kyl, helst över natten. Vid servering, ta ur potatisterrinen ur formen. Skär terrinen i bitar och värm i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.
Blåbärssky
Fräs löken och palsternackan mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt sockret. Fräs tills det har karamelliserats. Tillsätt vinägern och koka in den. Tillsätt vinet och fonden. Låt sjuda cirka 10 minuter. Sila. Rör ut majsenan i ett par matskedar vatten, rör ner i skyn och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera socker och vinäger. Hit kan du förbereda dagen innan. Vid servering värm skyn och tillsätt blåbären.
Shiitakesvamp
Stek fläsket knaprigt. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Blanda med fläsket och salladslöken.
Hjortfilé
Låt fettet bli ljusbrunt i en stek-panna. Stek skivorna till önskad stekgrad på medelstark värme. När köttsaften börjar tränga upp på den råa sidan är det dags att vända filéskivan. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rött, cirka 55 grader. När köttsaften tränger upp ordentligt på den stekta sidan är köttet rosa, cirka 60 grader. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, cirka 65 grader. Salta och peppra.
Servering
Servera köttet med potatis-terrinen, en liten hög av svampblandningen och en sked av blåbärsskyn. Servera resten av skyn i såskopp vid sidan om.
Bild och recept från Coop.se
torsdag 27 december 2007
Årets kock!!
Ja nu börjar det närma sig! Årets Kock 2008 ska koras. Allt du behöver veta om Årets kock hittar du här! Recept från alla årets kock-tävlingar, vem som vann, ja allt helt enkelt.
Mormors goda skinklåda
Nu går mina nyårsmeny-celler på högvarv!!! Då behövs snabb och bra mat och som passar i mellandagarna. Mormor har såklart lösningen på allt.
Julskinka på knäcke med senap går att tröttna på. Även om man absolut inte tror det innan jul. Mormor vet hur det ska vara. Julskinka med potatismos - så gott!
Mormors goda skinklåda
Julskinka
Gott hemgjort potatismos med en äggula i
Senapssås:
Lätt vispad grädde
grov och söt senap - av skånsk typ
salt och vitpeppar
Lägg skinka i mitten av en form. Lägg det goda moset runt skinkan. Blanda ingredienserna till såsen. Häll såsen över skinkan. Gratinera i ugn i 20 minuter, tills moset fått en vacker färg och allt är varmt. Servera med gröna ärtor och en god sallad.
Julskinka på knäcke med senap går att tröttna på. Även om man absolut inte tror det innan jul. Mormor vet hur det ska vara. Julskinka med potatismos - så gott!
Mormors goda skinklåda
Julskinka
Gott hemgjort potatismos med en äggula i
Senapssås:
Lätt vispad grädde
grov och söt senap - av skånsk typ
salt och vitpeppar
Lägg skinka i mitten av en form. Lägg det goda moset runt skinkan. Blanda ingredienserna till såsen. Häll såsen över skinkan. Gratinera i ugn i 20 minuter, tills moset fått en vacker färg och allt är varmt. Servera med gröna ärtor och en god sallad.
onsdag 26 december 2007
Annandagens filé
Det är nu jag brukar bli trött på Jansson. Då är det väldigt gott med något annat. Annandagen är dessutom den dag då man riktigt hunnit varva ner. Då behövs en superenkel fläskfilérätt som går snabbt att göra. Även om det blir en skinkmacka framåt senkvällen...
Annandagsfläskfilé
4 p
1 stor fläskfilé eller två mindre
skivade färska champinjoner
salt och vitpeppar
2 msk vetemjöl
2-3 dl grädde
1 msk soja
lite vatten
Skiva filén. Banka ut skivorna med handen. Stek köttet på hög värme, salta och peppra. Lägg på ett fat. Häll i lite vatten och skölj ur pannan - skyn sparas. Stek svampen. Lägg i köttet i pannan. Pudra över mjölet, vänd runt. Häll över vatten, soja och grädde. Sjud 5-10 minuter. Smaka av, krydda mer om det behövs. Servera med det du gillar bäst - vi gillar ris. Även god fräsch sallad.
tisdag 25 december 2007
Saffrans Cheesecake med bär på Juldagen
Juldagen
En skön julkänsla har infunnit sig, julklappar överallt. Barnen leker med sina grejor. Kommer säkert att ångra glitter-klistret som dottern fått. Maten brukar innehålla gårdagens alla godsaker på julbordet. Pysslet i köket består mest av - plocka in och ut ur kylskåpet. Dock bakas en liten dessert med julkryddor.
Saffrans Cheesecake med bär
6 portionskakor eller en stor form
Kexblandning
6 digestivekex
1 krm kanel
1 krm ingefära
1 dl flytande margarin
Fyllning
6 msk kesella
Kexblandning
6 digestivekex
1 krm kanel
1 krm ingefära
1 dl flytande margarin
Fyllning
6 msk kesella
½ pkt saffran
1,5 dl philadelphiaost light
1 dl socker
3 msk vaniljsocker
1 äggula
rivet skal och saft av en fjärdedels citron
1 äggvita
Garnering
Färska bär
1 tsk florsocker
Blanda kexblandningen och tryck ut i formarna/formen. Ställ kallt 20 minuter. Förgrädda i 200 grader i 7 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Blanda kesella, ost, socker, vaniljsocker äggula, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner den i smeten. Fördela fyllningen i formarna/formen och grädda i 15-20 minuter. Kyl. Servera cheesecaken kall med färska bär, pudra över florsocker.
1,5 dl philadelphiaost light
1 dl socker
3 msk vaniljsocker
1 äggula
rivet skal och saft av en fjärdedels citron
1 äggvita
Garnering
Färska bär
1 tsk florsocker
Blanda kexblandningen och tryck ut i formarna/formen. Ställ kallt 20 minuter. Förgrädda i 200 grader i 7 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Blanda kesella, ost, socker, vaniljsocker äggula, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner den i smeten. Fördela fyllningen i formarna/formen och grädda i 15-20 minuter. Kyl. Servera cheesecaken kall med färska bär, pudra över florsocker.
söndag 23 december 2007
I stället för blomman
Hemmagjorda godsaker är både roligt att ge och få. Ett utmärkt exempel på detta är en vacker burk, för egen del så blir det en gammal konserveringsburk med diverse inläggningar.
Pepparkakor funkar också alldeles utmärkt! Denna lilla inläggning hinner du göra idag - "dan före dopparedan"!
Inlagda soltorkade tomater, fetaost, oliver och vitlöksklyftor
1 hel vitlök
300 g tärnad fetaost
lite färsk oregano(fungerar med torkad också)
lite färsk timjan(fungerar med torkad också)
1 påse soltorkade tomater
150 g gröna och svarta oliver
5-7 dl olivolja
Dela och skala vitlöksklyftorna. Förväll de i saltat vatten några minuter. Värva tärnad fetaost, vitlök, oliver, kryddor och tomater i den vackra burken. Häll på olja så att det täcker. Förvara burken mörkt och svalt. Olivoljan kan bli grumlig av kylan. Det grumliga försvinner dock efter några minuters rumstemperatur.
Denna goda inläggning passar utmärkt till sallad, ostbrickan eller som gott snacks till drinken…
Inlagda soltorkade tomater, fetaost, oliver och vitlöksklyftor
1 hel vitlök
300 g tärnad fetaost
lite färsk oregano(fungerar med torkad också)
lite färsk timjan(fungerar med torkad också)
1 påse soltorkade tomater
150 g gröna och svarta oliver
5-7 dl olivolja
Dela och skala vitlöksklyftorna. Förväll de i saltat vatten några minuter. Värva tärnad fetaost, vitlök, oliver, kryddor och tomater i den vackra burken. Häll på olja så att det täcker. Förvara burken mörkt och svalt. Olivoljan kan bli grumlig av kylan. Det grumliga försvinner dock efter några minuters rumstemperatur.
Denna goda inläggning passar utmärkt till sallad, ostbrickan eller som gott snacks till drinken…
lördag 22 december 2007
Skinkan ska griljeras inför Lill-jul
Min griljering är nog det mest traditionella man kan tänka sig. Jag vill inte heller ha det på något annat sätt. Receptet kommer förstås från älskade Mormor.
Annas Griljering till Julskinkan
3 msk svensk senap (typ Slotts)
1 ägg
2 msk strösocker
ca ½ dl ströbröd
Vispa ägget med en gaffel och rör ner senap och socker. Bred smeten över den kokta eller ugnsbakade skinkan. Häll ströbrödet jämt över skinkan. Griljera i ugnen ca 15 minuter i 200 grader.
3 msk svensk senap (typ Slotts)
1 ägg
2 msk strösocker
ca ½ dl ströbröd
Vispa ägget med en gaffel och rör ner senap och socker. Bred smeten över den kokta eller ugnsbakade skinkan. Häll ströbrödet jämt över skinkan. Griljera i ugnen ca 15 minuter i 200 grader.
I kväll har vi Lill-jul. Vad ska du göra? Är julpysslandet färdigt?
fredag 21 december 2007
Vår Knäck
På vårt Godisbord så är knäcken ett måste. Den ska kokas på spisen. Det funkar säkert i micron också men jag gillar kok-pysslet på spisen med kulprov.
Vår Knäck
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 msk smör
0,5 dl hackad skållad mandel
Blanda allt i en tjockbottnad gryta. Koka knäcken tills det går att forma smeten till en droppe i en kopp med kallt vatten dvs. det gamla hederliga kulprovet. Det kan variera mycket hur lång tid detta tar beroende på hur hårt knäcken kokas. Gör istället kulprov några gånger…om inte annat för att den där kulan är så god! Blanda ner mandeln. Ställ små pappersformar på en oljad plåt (formarna står stadigt då!) och häll upp knäcken.
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 msk smör
0,5 dl hackad skållad mandel
Blanda allt i en tjockbottnad gryta. Koka knäcken tills det går att forma smeten till en droppe i en kopp med kallt vatten dvs. det gamla hederliga kulprovet. Det kan variera mycket hur lång tid detta tar beroende på hur hårt knäcken kokas. Gör istället kulprov några gånger…om inte annat för att den där kulan är så god! Blanda ner mandeln. Ställ små pappersformar på en oljad plåt (formarna står stadigt då!) och häll upp knäcken.
torsdag 20 december 2007
Basilika och valnötssill
Den här sillen hade jag inte provat förrut. Härligt grön - av färsk basilika. Lite stixig i smaken med yoghurten. Kalasgod med andra ord. Passar utmärkt till ett ägg och en bit knäckebröd.
Basilika och valnötssill
4 p
1 pkt 5-minuters-sill
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 kruka färsk basilika
75 g valnötter
salt och peppar
Mixa basilikan med yoghurten och häll i en skål. Krydda med salt och peppar. Grovhacka nötterna, häll av sillagen, skär sillen i lagom bitar och blanda alltsammans i yoghurtskålen.
4 p
1 pkt 5-minuters-sill
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 kruka färsk basilika
75 g valnötter
salt och peppar
Mixa basilikan med yoghurten och häll i en skål. Krydda med salt och peppar. Grovhacka nötterna, häll av sillagen, skär sillen i lagom bitar och blanda alltsammans i yoghurtskålen.
Julpyssel i Nybban
Juldagstips till Martina
Nu ska det lagas i Nybban kan jag meddela. Tips önskades - alla ska hjälpas åt att laga mat på juldagen - så mysigt det är. Smårätter var det tänkt. Jag har letat lite efter julinspirerade rätter men ändå inte helt vanlig julmat. Om man nu hellre ville laga en gryta ( vilket jag är väldigt förtjust i...) så rekommenderar jag Glöggryta - den är underbar!
Här är några tips - klicka och kom till receptet!
Ansjovisrulle
AnnaPannas julsallad
Aptitretare på kavring
Avocado och kräftstjärtsallad
Ölandsröra med rökt fisk
Blinier med löjrom, creme fraiche och finhackad rödlök
Citrusmarinerad gravlax
Fisk och skaldjurspaté
Ha nu en jätte-trevlig JUL!!!! Stor julkram!!!
Tomtegröt i filt
Här kommer nu ett super-recept på Risgrynsgröt för er som har samma bekymmer som jag haft i alla år - att det bränner i botten. Den här gör det inte! Knepet - filten!! Jag fick tipset för många år sedan av en äldre tant - självklart skulle jag provat det för länge sedan. För det är givet att det funkar! Jag har använt laktosfri mellanmjölk - hade jag kunnat använda röd vanlig mjölk hade jag gjort det!
Superb Tomtegröt
2,5 dl grötris
5 dl vatten
salt och socker
9 dl laktosfri mjölk
1 dl laktosfri grädde
1 dl laktosfri grädde
Koka upp vatten och ris och kryddor. Koka 10 minuter. Värm mjölken i mikron. Häll i mjölk och grädde. Koka upp sakta under omrörning på låg värme. När det koker - sätt på lock.
HÅLL I ER NU - FÖR HÄR KOMMER DET!!! SNURRA IN GRYTAN I EN TJOCK BANDHANDDUK OCH SEDAN I EN TJOCK FILT. LÅT STÅ 4-5 TIMMAR.
Sedan är det bara att servera en varm och kritvit, tjock och gosig gröt. En viktigt sak jag nu lärt mig - det går inte att stressa fram en tomtegröt!
onsdag 19 december 2007
Taffel-tävling med palsternacka
Nu har tafflarna dragit igång på allvar. Recept-tävling förstås. En kommentar från Lisa - matälskaren på min blogg löd så här "Annamaria! Jag kräver att du skickar in ett recept till vår recepttävling med palsternacka!" Vilken tur att jag hade börjat klura på det redan....
Var med du också - vinsten är utmärkt trevlig! Vad sägs om middag med Mat-Niklas på hans nya restaurang 1900. Tävlingen hittar du här!
Mitt bidrag:
Honungsglaserade Spädgrislägg, Palsternackschartreuse och Aprikos och svampsås
4 p
1 baklägg av spädgris med svål – 1 kg ( vildsvin är också jättegott!)
Glace:
2½ dl strösocker
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovkrossad svartpeppar
vitpeppar och salt
1 msk honung
3 dl pressad apelsinjuice
1 hackad schalottenlök
Snitta svålen och bryn bakläggen på alla sidor i het panna. Lägg den i en form och stek 30 minuter i 175 grader. Koka upp apelsinjuice, socker, honung, lök och kryddor. Sjud till hälften är kvar. Ta ut läggen låt svalna. Pensla sedan läggen med Glace. Ställ sedan in i ugn igen i 150 grader ytterliggare 40 minuter. Glacera under tiden 3 gånger till.
Palsternackschartreuse
4 p
1 savoykålshuvud
2 palsternackor
1 schalottenlök
4 skivor rökt sidfläsk
50 g smör
Ta av 4 stora savoykålsblad. Förväll dem och låt svalna. Strimla palsternackorna, finhacka löken, fläsket och resten av kålen. Fräs löken i smör, tillsätt fläsket och sist palsternacka och kål. Stek på svag värme i 10 minuter. Lägg ett kålblad i varje form (typ cocotte) fyll med palsternacksfräset, vik över kålen. Täck över med folie, ställ i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Vid serveringen vänds palsternackschartreusen med den sida som varit uppåt ner mot tallriken. Så blir det en vacker grön palsternacksfylld boll.
Aprikos och svampsås
200 g Shiitake-svamp
½ gul finhackad lök
smör
1 msk vetemjöl
1 dl buljong (skölj gärna ur formen som köttet varit i och använd det)
1 burk krossade tomater
2 tsk strösocker
1 msk kinesisk soja
3 msk koncentrerad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
1 burk aprikoser
Fräs lök, svamp och smör i en gryta. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt buljong, tomater, soja, apelsinjuice och creme fraiche. Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan aprikoserna och lite av spadet. Önskas en helt slät sås – mixa den, jag gillar den bättre utan att mixa den.
4 p
1 baklägg av spädgris med svål – 1 kg ( vildsvin är också jättegott!)
Glace:
2½ dl strösocker
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovkrossad svartpeppar
vitpeppar och salt
1 msk honung
3 dl pressad apelsinjuice
1 hackad schalottenlök
Snitta svålen och bryn bakläggen på alla sidor i het panna. Lägg den i en form och stek 30 minuter i 175 grader. Koka upp apelsinjuice, socker, honung, lök och kryddor. Sjud till hälften är kvar. Ta ut läggen låt svalna. Pensla sedan läggen med Glace. Ställ sedan in i ugn igen i 150 grader ytterliggare 40 minuter. Glacera under tiden 3 gånger till.
Palsternackschartreuse
4 p
1 savoykålshuvud
2 palsternackor
1 schalottenlök
4 skivor rökt sidfläsk
50 g smör
Ta av 4 stora savoykålsblad. Förväll dem och låt svalna. Strimla palsternackorna, finhacka löken, fläsket och resten av kålen. Fräs löken i smör, tillsätt fläsket och sist palsternacka och kål. Stek på svag värme i 10 minuter. Lägg ett kålblad i varje form (typ cocotte) fyll med palsternacksfräset, vik över kålen. Täck över med folie, ställ i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Vid serveringen vänds palsternackschartreusen med den sida som varit uppåt ner mot tallriken. Så blir det en vacker grön palsternacksfylld boll.
Aprikos och svampsås
200 g Shiitake-svamp
½ gul finhackad lök
smör
1 msk vetemjöl
1 dl buljong (skölj gärna ur formen som köttet varit i och använd det)
1 burk krossade tomater
2 tsk strösocker
1 msk kinesisk soja
3 msk koncentrerad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
1 burk aprikoser
Fräs lök, svamp och smör i en gryta. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt buljong, tomater, soja, apelsinjuice och creme fraiche. Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan aprikoserna och lite av spadet. Önskas en helt slät sås – mixa den, jag gillar den bättre utan att mixa den.
Snickersbitar till julgodis-frossan
Julgodis-frossan är i full gång!! Här har vi favoriten med jordnötssmör. Krispigt och gottigt!
Snickersbitar
1 burk jordnötssmör 340 gr
2 dl sirap
1 dl socker
1 dl kokos
1 l Kellogs Special-K
1 tsk vaniljsocker
1 blockchokladkaka
Blanda jordnötssmör, sirap, socker och kokos i en kastrull. Värm försiktigt utan att koka. Tillsätt cornflakes och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspapper-klädd mindre långpanna. Smält chokladen och bred över. Skär i bitar. Förvaras svalt.
Mums!!!!!
Snickersbitar
1 burk jordnötssmör 340 gr
2 dl sirap
1 dl socker
1 dl kokos
1 l Kellogs Special-K
1 tsk vaniljsocker
1 blockchokladkaka
Blanda jordnötssmör, sirap, socker och kokos i en kastrull. Värm försiktigt utan att koka. Tillsätt cornflakes och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspapper-klädd mindre långpanna. Smält chokladen och bred över. Skär i bitar. Förvaras svalt.
Mums!!!!!
Nöjda mammans mjuka pepparkaka
Ingen jul utan mjuk pepparkaka. Nu doftar det jul i hela vårt hus! Klockan är 10 på förmiddagen, lill-pluttan har precis somnat. De två stora är i skolan och den nöjda Mamman bara njuter. Nu blir det en kopp kaffe och en tjock skiva pepparkaka.
Nöjda mammans mjuka pepparkaka
150 g smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Maria Pepparkakskryddor
TILLAGNING
Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och matfettet. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och brödad form, 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200 C i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr.
Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och matfettet. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och brödad form, 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200 C i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr.
tisdag 18 december 2007
Herr Jansson är välkommen!
Hur blev det Jansson? ja det finns lite olika förklaringar - här är en av dem:
Svenska gastronomiska akademin har i en årsbok förklarat namnet med att en östermalmsfru vid namn Elvira Stigmark på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Jansons frestelse efter en film med samma namn (Janssons frestelse (film, 1928)) där Elviras favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.
För dem som nu inte är så förtjusta i ansjovis så finns det även en "grön jansson".
Janssons Frestelse ca 6 pers.
6 medelstora potatisar
4 dl grädde
2 st gula lökar
½-1 burk ansjovisfiléer + spadet
2 msk ströbröd
5 klickar smör
salt
Ugnen på 200 grader
Strimla potatisen, gärna med matberedare. Finhacka löken. Dela ansjovisfiléerna på längden. Varva potatis, lök, lite salt och ansjovis. Avsluta med potatis. Häll över spadet från ansjovisen och grädden. Klicka över smöret och strö över ströbrödet. Grädda i ca 50 minuter, tills potatisen känns mjuk.
Grön Jansson ca. 6-8 pers.
3 stora morötter
4 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
5 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
Ugnen på 200 grader
Strimla rotfrukterna i tändsticksstora bitar. Blanda alla rotfruktsbitarna i en skål. Varva rotfruktsblandning, purjolök, lök, salt och peppar. Häll över grädden och strö riven ost över. Grädda i ugnen ca 40-50 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
6 medelstora potatisar
4 dl grädde
2 st gula lökar
½-1 burk ansjovisfiléer + spadet
2 msk ströbröd
5 klickar smör
salt
Ugnen på 200 grader
Strimla potatisen, gärna med matberedare. Finhacka löken. Dela ansjovisfiléerna på längden. Varva potatis, lök, lite salt och ansjovis. Avsluta med potatis. Häll över spadet från ansjovisen och grädden. Klicka över smöret och strö över ströbrödet. Grädda i ca 50 minuter, tills potatisen känns mjuk.
Grön Jansson ca. 6-8 pers.
3 stora morötter
4 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
5 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
Ugnen på 200 grader
Strimla rotfrukterna i tändsticksstora bitar. Blanda alla rotfruktsbitarna i en skål. Varva rotfruktsblandning, purjolök, lök, salt och peppar. Häll över grädden och strö riven ost över. Grädda i ugnen ca 40-50 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
Gratinerade grönsaker med tomatsås
Middagstips i Julstöket:
Inför den kommande julmaten så kan det behövas lite fräsch och lättare mat. Idag serveras det Gratinerade grönsaker. Ibland brukar jag ta hälften tomatsås och hälften bechamelsås och så lite riven ost ovanpå.
Gratinerade Grönsaker med tomatsås
2 morötter
3 palsternackor
1 squash
2 paprikor, olika färger
1 aubergine
1 broccolistånd
2 rödlökar
olivolja
salt och svartpeppar
Tomatsås:
2 burkar hela tomater
1 msk smör
¾ dl vitt vin
3 msk färsk hackad oregano
2 msk råsocker
salt och vitpeppar
2 dl Gratella gratängost
Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp olja i en wok. Fräs grönsakerna nästan mjuka. Salta och peppra. Blanda tomater, smör, vin, råsocker, salt och peppar. Sjud 5 minuter. Tillsätt oreganon, sjud ytterliggare några minuter. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över och täck med osten.
Inför den kommande julmaten så kan det behövas lite fräsch och lättare mat. Idag serveras det Gratinerade grönsaker. Ibland brukar jag ta hälften tomatsås och hälften bechamelsås och så lite riven ost ovanpå.
Gratinerade Grönsaker med tomatsås
2 morötter
3 palsternackor
1 squash
2 paprikor, olika färger
1 aubergine
1 broccolistånd
2 rödlökar
olivolja
salt och svartpeppar
Tomatsås:
2 burkar hela tomater
1 msk smör
¾ dl vitt vin
3 msk färsk hackad oregano
2 msk råsocker
salt och vitpeppar
2 dl Gratella gratängost
Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp olja i en wok. Fräs grönsakerna nästan mjuka. Salta och peppra. Blanda tomater, smör, vin, råsocker, salt och peppar. Sjud 5 minuter. Tillsätt oreganon, sjud ytterliggare några minuter. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över och täck med osten.
måndag 17 december 2007
Missa inte nya matprogrammet
Nytt matprogram - Idag 19.30 på TV 4 - Monica Ahlberg som har gjort diverse vackra och underbara kokböcker. Bl a Rosendahls Trädgårdscafé.
Monika Ahlberg bjuder på inspirerande matlagning inför den stundande julen. Monika är en självlärd kock som hittar på egna sätt att förnya klassiska recept och uppfinner nya rätter. Från julbordet till nyårssupén frossar Monica i både traditionella och nyskapande rätter.
Monika Ahlberg bjuder på inspirerande matlagning inför den stundande julen. Monika är en självlärd kock som hittar på egna sätt att förnya klassiska recept och uppfinner nya rätter. Från julbordet till nyårssupén frossar Monica i både traditionella och nyskapande rätter.
Julkakornas julkaka
Så var det det där med namn på kakor. Vi vet ju alla en särskild kaka som har haft ett annat namn tidigare som idag används sparsamt - ja jag vet att det fortfarande används. Jag gör det i alla fall inte. Jag säger chokladboll för det andra namnet kan upplevas stötande. Jag vet nu då inte hur jag ska göra med denna kaka - får nog döpa om den. Kakorna heter greker...ursäkta nu om någon känner sig kränkt men jag kan inte hjälpa det. Härmed byter nu denna kaka namn till Monas julkaka! Baka denna kaka - den är en av de godaste kakor jag vet! Receptet är från min kära svärmor - Mona.
Monas julkaka
2 hg smör
2 msk socker
2,5 hg mjöl
1 äggula
Mandelmassa
1 hg skållad,skalad, malen mandel
80 g socker
40 g smör
1 ägg
någon droppe hushållsfärg - röd!
Skålla och skala och mal mandeln. Rör i socker, smör och ägg + karamellfärg. Rör ihop till en rosa ,mandelmassa.
Glasyr
Florsocker och vatten blandas till en glasyr
Hackad mandel
Beredning:
Rör smör , socker och äggula, blanda i mjölet. Låt vila svalt en stund. Kavla ut degen till en rektangel - 4 cm bred och lägg på en rad mandelmassa. rulla ihop den. Grädda i 200 grader varm ugn. Ca 10 minuter. Låt dem svalna något. Glasera dem och lägg på hackad mandel. Skär sedan i skivor.
Om man vill så kan man enligt svärmor använda färdig mandelmassa men det blir godare med hemgjord....
söndag 16 december 2007
Julig Chutney
Till varje jul så försöker jag hitta en ny lite annorlunda rätt men som ändå är väldigt julig. Givetvis så tar jag också bort en annars hade vi snart varit upp i 100 rätter. Denna lilla chutney tillhör dem som har fått stanna. Så fräscht och gott till julmaten.
Julig Chutney
2 äpplen
1 rödlök
50 g smör
1 klyfta rödkål
1½ dl kycklingfond
1 tsk sambal oelek
rivet skal och saft av ½ citron
1-2 msk råsocker
½ tsk salt
½ tsk kanel
Skär äpplena i klyftor. Strimla löken tunt. Strimla kålen. Fräs allt i smör i en stekpanna på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt fond, sambal oelek, citronskal och saft, råsocker, salt och kanel. Låt allt koka 10 minuter. Servera chutneyn varm eller ljummen till skinkan och köttbullarna. Jättegott!
2 äpplen
1 rödlök
50 g smör
1 klyfta rödkål
1½ dl kycklingfond
1 tsk sambal oelek
rivet skal och saft av ½ citron
1-2 msk råsocker
½ tsk salt
½ tsk kanel
Skär äpplena i klyftor. Strimla löken tunt. Strimla kålen. Fräs allt i smör i en stekpanna på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt fond, sambal oelek, citronskal och saft, råsocker, salt och kanel. Låt allt koka 10 minuter. Servera chutneyn varm eller ljummen till skinkan och köttbullarna. Jättegott!
lördag 15 december 2007
Gryta Marengo
I svärmors kokbok - modell äldre hittade jag denna gryta vid namn Marengo. Jättegott helt enkelt! Den del av oxen som används mest i detta kök är nog högrev. Så enkelt att göra så mycket gott av. Den ska kokas länge förstås - den blir så otroligt mör. Inget snack från barnen om att köttet är segt här inte. Perfekt att göra dagen innan. För inte sätter jag på en gryta som ska koka 2 timmar när alla kommer hem från jobb och skola. Sätt på den på kvällen när livet lugnat sig så kan den gotta till sig till nästa dag sen. Eller njut av en doftande gryta under helgen. I receptet står det vitt vin eller grädde - väldigt konstigt tycker jag så jag tog självklart både och!
Undrar var Marengo kommer ifrån och vad betyder det?
Gryta Marengo
4-6 p
1 kg oxkött (högrev)
2 msk smör
salt och vitpeppar och paprikapulver
2 hg färska champinjoner i skivor (jag hade inga ...)
2 gula lökar i mindre klyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
2 dl buljong (jag tog kalvfond och vatten)
2 dl vitt vin eller grädde
1 msk strösocker - stod inte med i receptet men jag tycker det bryter fint mot tomat och vin.
Skär köttet i lagom stora bitar - inte för små. Stek dem i en stekgryta. Krydda köttet. Stek svampen. Tillsätt övriga ingredienser. Sjud sakta i 2 timmar.
Garnera med färsk paprika och servera med kokt ris. Självklart går det bra med potatis, bulgur pasta eller vad du vill.
Undrar var Marengo kommer ifrån och vad betyder det?
Gryta Marengo
4-6 p
1 kg oxkött (högrev)
2 msk smör
salt och vitpeppar och paprikapulver
2 hg färska champinjoner i skivor (jag hade inga ...)
2 gula lökar i mindre klyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
2 dl buljong (jag tog kalvfond och vatten)
2 dl vitt vin eller grädde
1 msk strösocker - stod inte med i receptet men jag tycker det bryter fint mot tomat och vin.
Skär köttet i lagom stora bitar - inte för små. Stek dem i en stekgryta. Krydda köttet. Stek svampen. Tillsätt övriga ingredienser. Sjud sakta i 2 timmar.
Garnera med färsk paprika och servera med kokt ris. Självklart går det bra med potatis, bulgur pasta eller vad du vill.
fredag 14 december 2007
Julmat men ändå inte
Paté låter sådär krångligt - sådär så man tänker att det görs bara på restaurang. Ja fiskbilen också då. Eller hur? Här är receptet som visar motsatsen. Så enkelt detta lilla krångliga ord kan vara. Passar utmärkt på lördagskvällen éller varför inte på nyår.
Fisk och skaldjurspaté
10 portioner
750 g färsk fiskfilé i småbitar (varav hälften lax)
250 g kräftstjärtar
salt, vitpeppar, cayennepeppar
3 ägg
7 dl vispgrädde
1/2 citron, rasp och saft
1/2 dl hackade färska örter, t ex dill, gräslök, dragon
Gör så här:1 Kör fisk och kräftstjärtar till fin färs i matberedare. Mixa med korta intervaller så att allt blir bra blandat. Stanna ett par gånger och skrapa ner fisk från kanterna. Tillsätt salt och peppar. Mixa igen. Kyl 10–15 minuter.2 Mixa ner äggen med puls-funktion.3 Tillsätt grädde och citronsaft i en tunn stråle under mixning. Lägg i citronrasp och örter. Mixa med korta intervaller så att allt blir blandat. Smaka av.4 Fyll en terrinform eller portionsformar och baka i ugn, 150 grader. Känn med en potatissticka så att terrinen är varm i mitten, då är den klar.
Recept och bild från Allt om mat
torsdag 13 december 2007
Anna pannas Julkola
Jag trodde inte det var sant att det kunde bli goda kolor av följande recept men jag hade fel! Så superenkla. Dessutom ingen grädde - för de som bryr sig om det. Det blir inga mängder kola men det går så snabbt och de är verkligen goda. Barnen instämmer. Världens bästa gåbort-present för övrigt.
Julkola i mikron
2 msk vetemjöl
1 tsk kakao
2 msk sirap
2 msk smör
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Kör smeten i mikron i 30 sekunder på full effekt. Ta ut och rör om väl. Kör igen i 2 minuter. ta ut och rör om. Häll upp smeten på bakplåtspapper. Låt stelna. Klipp i lagom bitar.
Min vackra Lucia
onsdag 12 december 2007
Mandelbiscotti med saffran
Jag har aldrig gjort biscotti förrut men bestämde mig för att baka dessa godingar när jag var på julmarknad. Hittade tre recept som jag gjorde om till ett. Degen/smeten blir kletig och ska så vara. Gör tre små kletiga bröd och in i ugnen. Ja, de är så goda så man bara dör!
Mandelbiscotti med saffran
2 st ägg
1 paket saffran
1 paket saffran
2 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet apelsinskal
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rosta mandlarna i 200 grader i 10 minuter. Hacka mandeln grovt. Vispa (jag tog degkrokarna) ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl, rivet apelsinskal, vaniljsocker och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Dela på dem så torkar de bättre. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.
tisdag 11 december 2007
Foliebakad lax med Annas Fisksås
Fiskbilen kommer till byn varje tisdag. Visst är det underbart att få köpa färsk fisk. Goda röror har han också. Så en liten bakad potatis med en vitlöksdoftande räkröra kan det bli framåt kvällen. Middagen blev färsk lax i folie. Enkelt och gottigt! Barnen älskar denna rätt.
Foliebakad lax med Annas fisksås
4 pers.
4 bitar lax
10 cm purjolök
färsk dill
2 tomater
salt och vitpeppar
4 klickar smör
1 dl matlagningsgrädde
4 ark aluminiumfolie
Salta och peppra laxen. Lägg en kotlett på varje folieark. Fördela skivad purjolök, skivad tomat, klippt dill, grädde och smör över laxen. Vik ihop till ett litet paket. Tillaga i ugnen 200 grader i ca 30 minuter.
Annas Fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk senap
3 msk strösocker
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar
Blanda alla ingredienserna. Smaka av, krydda ev. lite till. Låt stå gärna en timme innan servering.
Servera den foliebakade laxen med kokt eller bakad potatis och Annas fisksås.
Tips! Till denna fiskrätt går det givetvis bra att använda andra fisksorter om man så önskar.
Foliebakad lax med Annas fisksås
4 pers.
4 bitar lax
10 cm purjolök
färsk dill
2 tomater
salt och vitpeppar
4 klickar smör
1 dl matlagningsgrädde
4 ark aluminiumfolie
Salta och peppra laxen. Lägg en kotlett på varje folieark. Fördela skivad purjolök, skivad tomat, klippt dill, grädde och smör över laxen. Vik ihop till ett litet paket. Tillaga i ugnen 200 grader i ca 30 minuter.
Annas Fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk senap
3 msk strösocker
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar
Blanda alla ingredienserna. Smaka av, krydda ev. lite till. Låt stå gärna en timme innan servering.
Servera den foliebakade laxen med kokt eller bakad potatis och Annas fisksås.
Tips! Till denna fiskrätt går det givetvis bra att använda andra fisksorter om man så önskar.
Köttfärssås på annat vis
Ja köttfärssås det är något som gärna lagas här, dock oftast i olika varianter. Jag hittade detta recept för ett antal år sedan. Minns inte var. Annorlunda och gott. Har aldrig sett köttfärssås med potatis i vare sig innan eller efter. Jag kan inte påstå att det på något sett smakar potatis, antar att det reder såsen. God är den! Italiensk köttfärssås skulle det vara.
Köttfärssås på annat vis
4p
500 g fläskfärs eller blandfärs
1 msk smör
2 finhackade gula lökar
2 råa potatisar
4 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3/4 dl riven ost
1 dl grädde
Stek färsen och löken. Skala och riv potatisen fint, blanda i den i färsen tillsammans med tomatpuré, vatten, buljongtärning och kryddor. Koka utan lock i 15 minuter. Rör i ost och grädde och värm. Servera med valfri pasta.
Jag hade ett gäng cocktailtomater i såsen också.
måndag 10 december 2007
Glöggtryffel
Ja, nu kunde inte jag hålla mig längre. Jag har läst och suktat på flera olika bloggar, tidningar och matforum. Nu var det dags - årets första julgodis. Självklart blir det knäck och det vanliga senare men jag brukar alltid testa lite nytt som jag inte gjort förrut. Först ut är Glöggtryffel. I regel så ska alla tryfflar rullas till kulor. Jag tycker det är fantastiskt kletigt och inte så kul. Har inget kuljärn heller. Tycker inte det funkar med iskalla händer heller. Andras blir så vackra men inte mina så nu blev det skurna - så kalasbra!
Glöggtryffel
ca 20 st
½ dl russin (man kan ta bort dessa om man vill)
½ dl alkoholfri glögg
½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad - minst 70%-ig
1 msk smör
3 msk kakao att pudra över
Lägg russin i blöt i glöggen i en skål. Koka upp grädden, vänd ner hackad choklad, rör tills den smälter. Rör ner smöret. Tillsätt glöggrussinen. Häll upp på bakplåtspapper - bred inte ut för mycket de ska vara lite tjocka. Ställ in i kylen i ett par timmar. Skär de sedan och pudra över kakao.
Prof. Sam Hybbinettes kloka ord
Jag kunde inte sagt det bättre själv...hm:
Prof. Sam Hybbinettes ord:
" Den högsta formen av gastronomien, jag menar gourmandisen, förutsätter nämligen icke uteslutande dyra och invecklade kok-konster utan fodrar framför allt, att varje rätt, om än aldrig så enkel, skall lagas med kunskap, teknik och kärlek."
Dessa kloka ord går att finna i Kajsas Kalasbok anno 1937. Vilken mat - lite roliga namn har rätterna - vad sägs om Snarkokt buljong. Är det en tjurig variant månn tro?
För min del så tror jag kärleken är det viktigaste.
Låter inte detta väldigt gott? Delikatess-gratin är namnet.
Delikatess-gratin
6 p
4 ägg
75 g smör
1 tsk senap
peppar
2 msk hackad persilja
½ msk hackad dill
1 1/4 burk hummer
3 dl grädde
1 äggula
3 msk riven ost
2 msk skorpbröd
Beredning: Äggen kokas 6 minuter, avkylas, skalas och skäras i skivor. Smöret smältes i en liten kastrull, och häri läggas persilja, dill, senap, ägg och hummer. Blandningen omskakas, varfeter grädden, tillsatt med äggula, slås över, och alltsammans får under försiktig omrörning sjuda upp. Massan avsmakas och lägges i en smord eldfast form, beströs med ost och skorpbröd och insättes i god ugnsvärme att få vacker guldbrun färg.
Vilka långa meningar det var då. Sjutton kommatecken och annorlunda ord men visst låter det gott? Finns det förresten hummer att köpa på burk. Det har jag nog aldrig köpt i alla fall.
Brynt kalvtunga och Orre i gelé är andra rätter man kan hitta recept på.
Prof. Sam Hybbinettes ord:
" Den högsta formen av gastronomien, jag menar gourmandisen, förutsätter nämligen icke uteslutande dyra och invecklade kok-konster utan fodrar framför allt, att varje rätt, om än aldrig så enkel, skall lagas med kunskap, teknik och kärlek."
Dessa kloka ord går att finna i Kajsas Kalasbok anno 1937. Vilken mat - lite roliga namn har rätterna - vad sägs om Snarkokt buljong. Är det en tjurig variant månn tro?
För min del så tror jag kärleken är det viktigaste.
Låter inte detta väldigt gott? Delikatess-gratin är namnet.
Delikatess-gratin
6 p
4 ägg
75 g smör
1 tsk senap
peppar
2 msk hackad persilja
½ msk hackad dill
1 1/4 burk hummer
3 dl grädde
1 äggula
3 msk riven ost
2 msk skorpbröd
Beredning: Äggen kokas 6 minuter, avkylas, skalas och skäras i skivor. Smöret smältes i en liten kastrull, och häri läggas persilja, dill, senap, ägg och hummer. Blandningen omskakas, varfeter grädden, tillsatt med äggula, slås över, och alltsammans får under försiktig omrörning sjuda upp. Massan avsmakas och lägges i en smord eldfast form, beströs med ost och skorpbröd och insättes i god ugnsvärme att få vacker guldbrun färg.
Vilka långa meningar det var då. Sjutton kommatecken och annorlunda ord men visst låter det gott? Finns det förresten hummer att köpa på burk. Det har jag nog aldrig köpt i alla fall.
Brynt kalvtunga och Orre i gelé är andra rätter man kan hitta recept på.
söndag 9 december 2007
Teriyakikyckling och stekt ris
Så skulle nu Teriyakin användas. Lax hade varit det givna med teriyakimarinad och sesamfrön på toppen. Nu var jag sugen på kyckling och då blev det så här.
Teriyakikyckling med stekt ris
4 pers
3 strimlade kycklingfiléer
1,5 dl teriyakisås
4 portioner kokt basmatiris
½ röd paprika
15 cm purjolök skuren på tvären
ev lite mer teriyaki
salt och vitpeppar
Sambal Oelek efter önskemål
1 dl fetaost (jag hade den laktosfria)
1 dl svarta oliver
Lägg kycklingen i teriyaki i en påse 1 timme. Häll av kycklingen i ett durkslag. Stek kycklingen, salta och peppra. Tillsätt ris, paprika, sambal oelek och purjolök, fräs en stund. Smaka av, tillsätt mer teriyaki om du önskar. Ta av pannan från spisen och tillsätt fetaost och oliver.
Om man vill så passar en kall yoghurtsås till. Lite turkisk yoghurt blandat med en gnutta Wasabi, salt och peppar.
Krämig senapssill - ännu ett steg närmare jul
Senapssill med creme fraiche är bara så gott. Visst det funkar med senapssås gjord på ägg och olja också. Jag tycker bara det är godare med dennna mjuka variant - blir rundare i smaken och inte så ettrig. Dessutom så fantastiskt enkel att göra med 5-minuters-sill.
Senapssill
4 p
1 pkt 5-minuters-sill
2 dl creme fraiche
3 msk söt senap ( jag tog grovkornig söt-stark senap)
½ dl hackad dill
Låt sillen rinna av väl. Skär den i bitar. Blanda såsen och häll över sillen. Låt stå i kylen ett dygn innan servering.
4 p
1 pkt 5-minuters-sill
2 dl creme fraiche
3 msk söt senap ( jag tog grovkornig söt-stark senap)
½ dl hackad dill
Låt sillen rinna av väl. Skär den i bitar. Blanda såsen och häll över sillen. Låt stå i kylen ett dygn innan servering.
lördag 8 december 2007
Skållade råglimpor
Som bekant så har jag en förkärlek för brödbak. Nu var det så att dottern som varit sjuk i flera veckor åkte på magsjuka. Hemma-mamman som är van att kunna vara mycket ute och fara och pyssla i köket hur mycket som helst har nu varit en aningens begränsad. Detta livsläge kan hos mig leda till ett lätt maniskt tillstånd. Har man ett visst maniskt leverne ändå så blir det inte bättre nu kan jag meddela. Så vad gör man - glöggtryffel, chokladkola, teriyakikyckling med stekt ris och så lite skållade limpor. Allt med en tumme som är sådär ån så länge. Det funkar och knåda med en hand....tacka vet jag hushållsassistenten. Jag skulle gjort följande limpor som jag fått tips om av Roffekock på matforum. Eftersom jag är isolerad och inte kunde handla graham så blev det några andra "på känn limpor." Limporna är kanske inte de vackraste men jag gillar dem ändå. De smakade utmärkt i går kväll med bara extrasaltat Bregott på.
Skållade runda limpor på känn
2 st
3 dl rågsikt
6 dl kokande vatten
4 dl kallt vatten
½ dl sirap
50 g jäst
40 g smör
1 msk salt
1,3 l rågsikt
ca 8 dl vetemjöl (hade jag haft special så hade jag tagit det)
Häll det kokande vattnet över 3 dl rågsikt. Blanda väl. Häll i det kalla vattnet, saltet, sirap, smör. Blanda - häll i jästen när smeten är 37 grader. Häll sedan i mjölet lite i taget. Vetemjölet kan behövas något mindre eller något mer. Degen blir en aning klibbig pga skållningen. Jäs under bakduk i 1 timme. Knåda degen och forma två runda limpor. Jäs de i 45 minuter under bakduk. Sätt under tiden på ugnen 275 grader - bröden sätts in på nedre falsen och ugnen sänks
då direkt till 2oo grader. Grädda bröden i 45 minuter - de ska låta ihåliga när man knackar på dem på undersidan. Pensla dem med vatten och låt de svalna inlindade i bakduk.
Ät och njut!
fredag 7 december 2007
Cyberkocken - vinnare jag utan tävling...
Nu skulle det varit så här: jjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! men tyvärr är det så här: titta in hos lata mamman - vinnare blev jag men hur kul blev det?? Tyvärr så blev det ingen tävling. Jag hade i alla fall roligt med mitt pysslande i köket. Det är roligt att få spinna loss med ett antal givna ingredienser. Synd att fler inte insett det eller kanske det är så att jul-pysslet är viktigare nu. Tiden kanske saknas. Alla kanske inte har det så bra som jag som är Mamma-ledig. Nu får Cyberkocken vänta lite. Jag ska ta reda på hur det hela fungerar och så återkommer jag. Då hoppas jag att alla där ute verkligen är på hugget och lämnar recept!!
Fredags Fläskfilé Rosé
Vad vore livet utan den egna gamla slitna kokboken. Med kanske lite slarvigt skrivna recept med en klick chilisås mitt på. Den är ju bara bäst. Mormors gamla recept finns där, nya recept och alla favoriterna. Jag tänkte ge er ett sådant nu. Ett av de recept som jag lagade allra först med fläskfilé när Darlingen och jag hade flyttat ihop för sådär 14 år sedan.
Rosépepparfilé
4 p
400 g fläskfilé
1 msk margarin
salt och vitpeppar
Sås:
2 dl vatten
½ buljongtärning (nu tar jag kalvfond)
1 finhackad gul lök
2 msk chilisås
1 msk soja
2 tsk fransk senap
1 msk krossad rosépeppar (mosa dem i handen eller mortel)
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 msk mjöl eller lite maizenaredning
Koka såsen först. Fräs lök snabbt i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser utom grädde och mjöl. Sjud 15 minuter. Blanda grädde och mjöl. Tillsätt det i såsen under vispning. Sjud några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
Stek filéerna i skivor, salta och peppra (jag även helstekt filén och hällt såsen över när den skurits upp). Häll såsen över, sjud några minuter.
Servera med råstekt potatis eller annan potatisvariant - Duschesse är inte fel. En härlig sallad till också.
Mikropotatis - är det bra?
Framtidens potatis eller vad? Är det någon som provat? Jag vet inte ens om jag har lust att prova. Eller vad tror ni? Är det en nödvändig produkt?
Allt enligt swegro.se:
Med Mikropotatis kan du ha maten på bordet på några minuter. Och njuta av den naturligt goda smaken av nykokt potatis.
Swegro Mikropotatis innehåller delikatesspotatis färdigpackad för tillagning i mikrovågsugn. Den speciella påsen bevarar potatisens smak och alla vitaminer och är försedd med en ventil som förhindrar övertryck. Enklare och godare kan det knappast bli.Med Mikropotatis får du
Enkel och kort tillagning.
Smaker som av nykokt potatis.
Höga näringsvärden.
Swegro Mikropotatis innehåller delikatesspotatis färdigpackad för tillagning i mikrovågsugn. Den speciella påsen bevarar potatisens smak och alla vitaminer och är försedd med en ventil som förhindrar övertryck. Enklare och godare kan det knappast bli.Med Mikropotatis får du
Enkel och kort tillagning.
Smaker som av nykokt potatis.
Höga näringsvärden.
torsdag 6 december 2007
Äckligt faktiskt!
Icas otäcka hantering av köttfärs gör ju att man känner sig sjuk bara man tänker på det. Undrar hur det står till hos andra butiker såsom Konsum, Hemköp osv. Hoppas undersökningen fortsätter även hos andra butiker. För ärligt talat - är det bara ICA som slarvar?
Julig kyckling-gryta
Jag känner att jag har snöat in lite på julen. Kan inte ritigt låta bli alla härliga julsmaker.
Julig kyckling-gryta
4 p4 st kycklinglår
200 g torkade aprikoser
200 g katrinplommon
50 g sötmandel
2 st lök
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 g saffran
2 st saften av citron
2 st saft av apelsin
0,8 l kycklingbuljong
200 g torkade aprikoser
200 g katrinplommon
50 g sötmandel
2 st lök
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 g saffran
2 st saften av citron
2 st saft av apelsin
0,8 l kycklingbuljong
1. Börja med att skålla mandlarna: Lägg mandlarna i en kastrull med vatten och koka dem tills skalet börjar lossna. Häll av vattnet och låt mandlarna svalna. Skala mandlarna och rosta dem i ugnen i ca 5 minuter 225. Ställ dem åt sidan.2. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök, kanel, kardemumma och saffran till det börjar dofta gott. Lägg kycklingbitarna ovanpå löken och tillsätt aprikoser, katrinplommon, rostad mandel, buljong samt citron- och apelsinsaft och låt allt sjuda i ca 1 timmme. Grytan är klar när kycklingköttet nästan faller av benen. Servera med basmatiris.
Recept och bild från tasteline
Annas Julsill
Ännu en sill! En sill-sort med mycket socker i - men det ska faktiskt vara så. Jätte-god!!
Annas Julsill
4 brk matjessill
8 msk hackad gul lök
4 msk hackad purjolök
Lag:
8 msk ättiksprit
8 msk matolja
3 dl strösocker
4-5 dl krossade tomater
2 tsk krossade kryddpeppar
2 tsk svartpeppar
Varva, sill, lök och purjolök i en galsburk. Blanda lagen. Häll lagen över. Låt stå ett dygn innan servering.
4 brk matjessill
8 msk hackad gul lök
4 msk hackad purjolök
Lag:
8 msk ättiksprit
8 msk matolja
3 dl strösocker
4-5 dl krossade tomater
2 tsk krossade kryddpeppar
2 tsk svartpeppar
Varva, sill, lök och purjolök i en galsburk. Blanda lagen. Häll lagen över. Låt stå ett dygn innan servering.
onsdag 5 december 2007
Det blev ingen pasta
Pastautmaningen hos Lisa var ingen utmaning. Det är skillnad med Lever - nu finns massor av recept inlämnade. Man inbillar sig att lever är en förlegad produkt men icke! Så lämna ditt levertips här.
Världens bästa risgrynsgröt av - Sweber!
Matforum ett super-forum för oss med mer och mindre mat-störning ( eller kanske inte alls). Allt kan diskuteras - allt från avancerad mat till risgrynsgröt. Kolla nu här och va med du också.
Jag önskade hjälp med risgrynsgrötskokning - jag är fullständigt urusel på detta. På forumet finns så många kloka människor med massor av bra svar. Så här svarar Sweber - jag säger bara kärlek till mat måste detta vara!
Jag önskade hjälp med risgrynsgrötskokning - jag är fullständigt urusel på detta. På forumet finns så många kloka människor med massor av bra svar. Så här svarar Sweber - jag säger bara kärlek till mat måste detta vara!
Tomat och basilikasallad
Världens enklaste och världens godaste! Denna här salladen passar till det mesta. Kött, fisk, kyckling, ja det mesta helt enkelt. Piffar till det mesta.
Tomat och basilikasallad
Några söta och fina tomater
en halv kruka färsk basilika
lite olivolja
en gnutta socker
lite balsamvinäger
salt och vitpeppar
Blanda olja, vinäger, salt, vitpeppar och socker. Smaka av. Hacka tomaterna och strimla basilikan. Blanda med vinägretten. Låt stå en liten stund.
Veckans husman - Kålpudding
Nu kommer vi till en av våra husmans-favoriter. Kålpuddingen - som vi är uppvuxna med. Mycket sirap och kål. Så himla gott bara. Serveras antingen med kokt potatis och härlig gräddsås eller potatismos - jo det är faktiskt jätte-gott med mos till. Givetvis lingon till också!
Kålpudding
1 stor form räcker till minst 6 pers.
8 hg fläskfärs
1 dl ströbröd - och det ska vara Wasa som jag anser är det bästa!
2 dl mjölk
2 ägg
salt och vitpeppar
2 ägg
salt och vitpeppar
½ vitkålshuvud
1, 5 dl sirap
2 msk kinesisk soja
4 dl vatten
Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla 5 minuter. Tillsätt färs, ägg och krydda. Låt stå tills kålen är klar.
Strimla kålen och stek den i en stor stekpanna tills den fått fin färg. Häll över sirap och soja, stek en stund till. Häll över vattnet. Sjud någon minut.
Fördela kål i botten på en ugnsform, lägg färsen över och resten av kålen på. Häll över vätskan, gör hål i färsen med en gaffel. Sätt in i ugn 200 grader i ca 1 timme och en kvart.
Om du vill ha sås: häll av skyn, tillsätt en skvätt grädde, salta och peppra och häll i lite mjölredning.
Mormors hemgjorda lingon är underbara!
tisdag 4 december 2007
Lördag på Möllevången - underbart!
Fru Salig vill berätta:
Tåget går 7.50. Maken och jag intar goda Ciabatta-mackor, kaffe och rödvin till efterrätt. Ja en sämre morgon kan man ha.
Lämna väskan på hotellet sen gär näsan bara åt ett håll - mot Möllevångstorget. Fikapaus på det mest underbara konditori man kan tänka sig - Hollandia. Kändes gammaldags och äkta alltihop. Åt en bakelse som var bland det godaste jag har ätit - mjuk och krämig choklad-kladdkakebotten med passionsfruktsmousse ovanpå, mer choklad och mer mousse.
Överst en passionsfruktssmakande tunn gelé och så riktig passionsfrukt ovanpå det. Så otroligt gott - så har du vägarna Malmö - fika där! Kaffet smakade jag inte (även om jag är en kaffekärring) - jag var bara tvungen att dricka varm mjölkchoklad med cognac och så grädde på det. Inte bra för laktosmagen men ändå...
Snygga mössor blev nästa inköp - för vi är ju i Skåne, det regnar på tvären.
Så då äntligen framme - torghandel. Inser då genast att vi skulle tagit bilen så jag hade kunnat fylla den. Små ljusgröna mini-zuccini, närproducerad äppelmust, gigantiska buketter med örter av alla slag. Tänk er bara dofterna. För att inte tala om torgsäljarna - de röker konstant. Sen doften av bröd - bredvid torget ligger bageriet med de underbara sesambröden (tack sara för tipset!), andra sidan torget finner man pålägget - Möllans ostaffär. Ännu mer doft där kan jag säga - en blandning av sur skosula och bränt jasminris. Tänk att det ändå kan dofta så underbart. Nunnans bröst (jag hoppas att det var formen som man avsåg) - en grå mögelövervuxen getost, ljuvliga Brieostar som är så mogna så innehållet i osten nästan rinner ut, kittostar ja allt du bara kan drömma om i ostväg. Så nu till alla asien-butikerna. Asien-trading tror jag den hette - den utnämdes till min favvo. Förresten maken placerades nu på en pub (lika nöjd han). Sen blev det bönor av diverse slag, sesamfrön, grön currypasta, en skum currysås, en annan påse med någon form av buljong vet inte riktigt vad det är än - men ska snart ta reda på det. Teriyaki till laxen. Egentligen kanske det var bra att jag åkte tåg annars hade det inte blivit någon svensk julmat, för pengarna hade gått till massor av annat som jag egentligen inte har en aning om vad det är.
För att inte tala om alla korvar som såg alldeles fantastiskt goda ut. Jag missade säkert otroligt mycket men en väldigt lycklig Anna Panna var det som lämnade Möllan för att gå bort till restaurangen där bord skulle bokas till kvällen. Skeppbron 2 heter den. Även där väldigt god och vällagad mat. Svenska tapas till förrätt, hjortinnanlår till varmrätt och så en liten men naggande god tryffel med färska bär.
Jag glömde förresten - lunchen intogs på en thairestaurang där mamma hade kokt en stor gryta kyckling röd curry som rekommenderades. Så starkt så det rök ur öronen men jisses så gott! Tack mor lilla.
En alldeles underbar dag för en fullständigt mattokig mat-mamma från mörkaste Småland.
Vild pasta från Småland
Lisa - Matälskaren har nu utlyst en Pasta-tävling. Där rätten ska vara nyskapande och oväntad - bästa receptet får utnämningen Veckans Matnörd. Detta pastarecept är varken nyskapande eller oväntat så det får stanna här hos mig. Mest bara himla gott.
Innan julmaten tar plats på allas köksbord så rekommenderar jag denna vilda Pasta-rätt. Enkel och välsmakande.
Vild pasta från Småland
4p.
8 hg Hjortfilé (fungerar även utmärkt med rådjursfilé,älgfilé och fläskfilé)
3 msk Vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
10 cm purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 lagerblad
6 enbär
2 morötter
1 liten palsternacka
1 röd paprika
2 msk svartvinbärsgelé
2 dl blandad svamp ex. kantareller, karljohanssvamp, skogschampinjoner
5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
6 skivor Pancetta (ta bacon om pancetta ej finns)
ev. Maizena utrört i lite vatten
Dela svampen i stora bitar. Finhacka den gula löken. Strimla purjolök och paprika i centimeterstora bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i tunna stavar. Strimla filén.
Fräs svamp, lök, purjolök, morötter och palsternacka. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, skivad vitlök, enbär och lagerblad. Låt koka upp – dra åt sidan. Fräs filéstrimlorna snabbt på hög värme – krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner filéstrimlorna och paprikan i grönsaksröran. Tillsätt matlagningsgrädde och smaka av med svarvinbärsgelé och ev mer salt och vitpeppar. Koka upp och red eventuellt såsen med lite Maizena utrört i lite vatten.
Knaperstek pancettan.
Servera denna vilda ljuvliga sås med Peppardellepasta och strö över knaperstekt Pancetta!
För oss vuxna passar ett gott rödvin alldeles utmärkt till. Till barnen blir det såklart svartvinbärssaft!
Innan julmaten tar plats på allas köksbord så rekommenderar jag denna vilda Pasta-rätt. Enkel och välsmakande.
Vild pasta från Småland
4p.
8 hg Hjortfilé (fungerar även utmärkt med rådjursfilé,älgfilé och fläskfilé)
3 msk Vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
10 cm purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 lagerblad
6 enbär
2 morötter
1 liten palsternacka
1 röd paprika
2 msk svartvinbärsgelé
2 dl blandad svamp ex. kantareller, karljohanssvamp, skogschampinjoner
5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
6 skivor Pancetta (ta bacon om pancetta ej finns)
ev. Maizena utrört i lite vatten
Dela svampen i stora bitar. Finhacka den gula löken. Strimla purjolök och paprika i centimeterstora bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i tunna stavar. Strimla filén.
Fräs svamp, lök, purjolök, morötter och palsternacka. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, skivad vitlök, enbär och lagerblad. Låt koka upp – dra åt sidan. Fräs filéstrimlorna snabbt på hög värme – krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner filéstrimlorna och paprikan i grönsaksröran. Tillsätt matlagningsgrädde och smaka av med svarvinbärsgelé och ev mer salt och vitpeppar. Koka upp och red eventuellt såsen med lite Maizena utrört i lite vatten.
Knaperstek pancettan.
Servera denna vilda ljuvliga sås med Peppardellepasta och strö över knaperstekt Pancetta!
För oss vuxna passar ett gott rödvin alldeles utmärkt till. Till barnen blir det såklart svartvinbärssaft!
måndag 3 december 2007
Cyberkocken - mitt bidrag
Årets sista Cyberkock-tävling är som sagt igång och den ordnas av lata mamman. De ingredienser som måste finnas med är: saffran, fikon, kalkon och västerbottenost. Det finns massor av gott att göra med dessa ingredienser. Så här blev mitt bidrag denna gång.
Fikonfyllda saffrans scones med västerbottenost och kalkon
12 scones
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
1 dl flytande margarin eller 100 g smält smör
4 dl filmjölk
½-1 pkt saffran
6 finhackade torkade fikon
4 dl filmjölk
½-1 pkt saffran
6 finhackade torkade fikon
1 dl i smten + ½ dl fördelat på - finriven lagrad Västerbottenost
2 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör ner matfett, filmjölk, ost, fikon och saffran. Rör till en smidig smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar, strö sesamfrö och ost på sconesen. Grädda i mitten av ugnen ca 13 min.
Fyllning:
Skivad rökt kalkon
Ruccola Sallad
Tomat och gurka
Kesoröra:
½ burk keso
5 cm finstrimlad purjolök
1 Mosad avocado
salt och vitpeppar
Blanda. Smaka av med salt och vitpeppar.
Dessa juliga scones serveras med fördel till varm god Glögg eller ett gott te.