onsdag 28 januari 2009

Ingers Köttfärssås med oxsvans

Bild lånad av menyse.com


För ett bra tag sedan så fick jag ett recept på en annorlunda köttfärssås av Carina som i sin tur fått det av sin svärmor Inger, tack snälla. Här i byn har jag inte hittat någon oxsvans, har glömt att be världens bästa Konsumhandlare, får nog göra det. På Willys hade dem oxsvansar och då glömde jag förstås köpa där, veckan innan jul så upptäckte jag dem i hyllan på Willys - äntligen. Trodde jag ja....efter att ha stått i lång kö så upptäcker jag att det inte alls är oxsvansar jag har i korgen - DET ÄR GRISSVANSAR. Tillbaka med dem i hyllan och fortfarande ingen köttfärssås med oxsvans. Efteråt ångrade jag mig för jag hade nog kunnat göra på lite grissvans eller vad tror ni? Jag tänkte i alla fall delge er receptet - om ni har bättre tillgång på oxsvans än jag. Visst låter det spännande?


Ingers köttfärssås med oxsvans

1 kg oxsvans
1 kg färs
4 st gula hackade lökar
10 st burkar tomater
en bukett - rosmarin, timjan, valfri mängd basilika, oregano,
salt och peppar
10 klyftor vitlök
1 tub tomatpuré


Bryn svansar och färs, salta och peppra. Bryn löken. Tillsätt övriga ingredienser utom basilika och oregano + några burkar vatten. Låt koka 12 timmar, rör om då och då. Smaka av med mer salt, peppar, oregano och basilika. När allt kokat klart - ta bort buketten med örter och oxsvansbenen. Servera med Spagetti!!

måndag 19 januari 2009

Citron - och Marängpaj

Det här är min Mors favorit - frisk citronpaj med marängtäcke. Jag är nog lite lik henne ändå, för det här är vansinnigt gott. Krämigt, friskt, krispigt och lent på samma gång. Väldigt enkel deg - vilket uppskattas då jag tycker att pajdeg är tråkigt att tillverka, återigen så prisas matberedaren (ja ja Pappa jag vet att jag är lik dig nu och oftast....). Några sekunder i den och degen är klar, ljuvligt.

Citron och marängpaj
6p.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 gr smör
1 ägg

Lägg allt i matberedaren, kör några sekunder tills degen gått ihop. Klar - tryck ut den (obs inte kavla) i en pajform, var noga med att få upp degen upp på kanten så ramlar den inte ner. Låt vila i kylen 15 minuter. Nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 225 grader, låt den svalna.

Citronkräm:

3 dl vatten
1 ½ dl socker
4 msk maizenamjöl
saft och skal av 2 citroner
3 äggulor
2 msk smör

Blanda vatten, socker maixena och pressad citron i en gryta. Rär medan det kokar upp. tag kastrullen från värmen. Skilj på äggulor och vitor - spara vitorna till marängen. Rör ner gulorna i krämen. Låt den sjuda upp under omrörning, men koka inte. Ta av från spisen och blanda i rivet citronskalet och fett. Låt krämen svalna. Häll den i pajskalet.

Maräng:

3 äggvitor
½ dl socker

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv. Bred marängen över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 10 minuter i 175 grader.

Servera med lätt vispad grädde och en kopp kaffe förstås!





fredag 16 januari 2009

Limpmeditation



Min syster har idag konstaterat att " Du bakar bröd när andra mediterar". Ja, det stämmer nog. Jag behövde verkligen de där bröden idag - och ännu bättre blir det när dem blev supergoda. Som ni redan vet så har jag en förkärlek för skållade täta bröd. Idag blev det fyra limpor. Om man vill kan man göra två större runda limpor men de här är så lätta att skära. Har ingen exakt vetemjölsmängd - det ska bli en fin deg helt enkelt. Men den blir som alla andra skållade degar - lite kladdig. Idag blir det ett recept i löpande text - gammaldags ska det vara.
Så här gör man dessa godingar:
Skålla 2 liter rågsikt med 1 liter kokande vatten. Låt stå under plastfolie tills dagen efter. Då tillsätts 50 g jäst utrört i 1 dl ljummet vatten, 2 msk salt, 2 msk socker och vetemjöl tills det blir en jämn och fin deg. Jäs länge till minst dubbel storlek. 4 limpor formas och körs på 175 grader i ca 50 min. Eftersom jag inte lärt mig att kolla med termometer än när det gäller bröd så ska det låta ihåligt när man dunkar under lite lätt. Pensla med varmt vatten när dem är klara, svalna inlindade i bakduk. Låt dem ligga till dagen efter helst.....om du kan låta bli dem. Det kan inte jag.
Om det skulle vara så att du inte riktigt har tid att baka ut bröden när degen är jäst - vält runt degen en vända till och jäs igen. Smaken blir bara bättre.


En fråga: jag har fått hjärnsläpp - hur var det man gjorde för att inte all text ska hamna i en klump???? Varför i hela världen gör det så - blogger har eget liv ibland!



tisdag 13 januari 2009

Hargryta med champinjoner och sockerärtor

SockerConny har varit på har/rådjursjakt på Öland - hade flyt och fick med sig en del hem. Undrar varför han inte lämnade av en del till mig? Nu vill han ha recept - varsågod! Nu hoppas jag att du kan själva förberedelserna med hängning och läggning i ättika/mjölk och sånt för det kan inte jag. Om man man nu inte har tillgång till hare så går det utmärkt att laga samma rätt av Rådjur och Kyckling. Grytan kan med fördel lagas dagen innan - precis som i stort sett alla grytor. Ett glas rött till grytan är inte dumt alls.


Hargryta till Socker Conny
4 p

1 hare i fina små bitar
1 röd paprika
1 gul lök
ett tråg SockerConny eller jag menar Sockerärtor
6 färska skivade champinjoner
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
5 dl vatten
3 dl grädde
mjöl till redning
salt och vitpeppar
2 msk gelé

Stek harbitarna i en stekgryta, krydda med salt och peppar, ta upp från grytan. Stek svampen och löken. Tillsätt köttet och häll på vin, fond och vatten. Sjud 2 timmar, rör ibland. Tillsätt mer vatten om det behövs under tiden. Häll i grädden, paprikan, gelé och sockerärtorna, sjud 10 minuter till. red av med mjöl och vatten, smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Servera med Potatismos! Åh vad gott!

söndag 11 januari 2009

Färsksoppa eller Köttsoppa


Nu är det verkligen på riktigt, kameran är sönder. Lämnade in den och fick det bekräftat. Så nu letar jag ny som en tok. Så tips mottages tacksamt! Den ska såklart vara bra till matfotografering och till normal fotografering - som barnen till exempel.
Så idag får ni hålla till godo med ett mobilfoto när de två stora barnen är riktigt ute på hal is medan mamman och den lilla hönan lagar Färsksoppa eller det mer vanliga namnet Köttsoppa. När jag var liten så sa min gamla mormor Färsksoppa. Det passar utmärkt i kylan - och så gott sen då!!! Undrar egentligen varför det heter Färsksoppa?
Färsksoppa (Köttsoppa)
4-6p
3 l vatten
3 buljongtärningar
1 kg högrev + några märgben
1-2 msk salt
malen vitpeppar
1 stor hackad palsternacka
1 stor hackad rotselleri
1 skivad purjolök
5 skivade morötter
8 potatisar i bitar
Koka upp vatten och tärningar, salta och peppra. Lägg i köttet när vattnet kokar så behöver du inte skumma av soppan. Låt koka 30 minuter. Lägg i purjolöken, rotselleri och palsternacka. Kok 30 min till, tillsätt sedan morötter och potatis. Kok 20 min till. Smaka av med ev mer salt och peppar. Ta upp kött och ben. Släng benen eller ge till en snäll hund. Skär köttet i små bitar och lägg tillbaka det i soppan. Servera med ett gott bröd och ost!
Jag tror inget smakar bättre efter en skridskotur!

fredag 9 januari 2009

Kyckling och utmärkelse


Gulliga Karin med en super matblogg har givit mig en utmärkelse. Så trevligt så här på fredagkvällen.
Har man mottagit en utmärkelse ska man:
-Lägga upp en bild
-Länka till den du fått den av
-Ge vidare till 7 andra (eller fler)
-Lämna ett meddelande på deras bloggar så de får veta att de fått en utmärkelse.
Eftersom Karin har nominerat flera av även mina favvisar så får inte 7 st utmärkelser men några i alla fall:
Jag gillar så många!!! Så har jag missat DIG så är jag bara förvirrad och glömsk.
Sen vill jag tala om att vi har i kväll ätit en favorit: Fylld kycklinglårfilé


Ha en myshelg! Nu ska dottern och jag bada.

onsdag 7 januari 2009

Wallenberg har flyttat in

Nu är det billigt kalvkött på City Gross, för den delen så är färs i allmänhet rätt dyrt nu så kalvfärsen är faktiskt inte så mycket dyrare. Passa på att göra lite Wallenbergare. Lena fina och saftiga biffar. Servera med potatismos och gröna grönsaker. Mums! Lingon glömmer man inte förstås.

Mina Wallenbergare
4 p

400 g kalvfärs
2 dl grädde
4 äggulor
salt och vitpeppar
2 dl lättvispad grädde

ett gott ströbröd

Mixa färsen med salt och peppar några sekunder i matberedaren. Blanda ner äggulor och mixa - häll i 2 dl grädde, lite i taget. Lägg över smeten i en bunke och rör ner 2 dl lättvispad grädde. Ställ in i kylen 30 minuter. Forma 4 biffar med blöta händer och panera dem i ströbröd. Stek dem långsamt ca 6 minuter på varje sida.


Det här med ströbröd - jag är lite känslig när det gäller ströbröd. Vad använder ni?

lördag 3 januari 2009

Ro-tel och Santa Fe Soup

Bild lånad från Ro-tels hemsida


I kväll ska jag laga Santa Fe Soup - med amerikanskt recept. Min kära arbetskamrat har varit så snäll och tagit med roliga produkter från USA hem till mig. Jag har inte sett den tomat/chili-burk som är en ingrediens i soppan/grytan. Har du möjligen sett den eller vet var jag kan få tag på den? Även denna dressingsmix ingår - har du sett den kanske?

Bild lånad från hemsidan

Så här ser receptet ut i alla fall, det kanske går att använda andra produkter, har inte testat.

Marias Santa Fe Soup

1 kg blandfärs

1 hackad gul lök

2 pkt dressing mix, ranch style

2 pkt taco seasoning

1 brk black beans

1 brk kidneybönor

1 brk pinto beans

1 brk Ro-tel tomater/chili

2 brk majs (det ska egentligen vara vit majs men det finns inte här - eller?)

Bryn färs och lök. Tillsätt övriga ingredienser. Sjud 2 timmar.

Servera med bacon, creme fraiche och ost.

Jag är lite tveksam till att sjuda allt 2 timmar - tror det finns risk att bönorna koker sönder. Jag häller i dem sista 15 minuterna bara.

Roligt att laga lite annan mat! Tack snälla Maria!

fredag 2 januari 2009

God fortsättning och rätt tråkig januarimat


God fortsättning på er alla! Jag är sådär glad, min kamera fungerar inte. Den gick sönder på julaftons morgon. Inga bilder på nyårsmenyn med andra ord. Tur att man har ett litet lager. Ja nu är det dags för den där vanliga maten igen. Här älskas falukorv över allt annat utom av mig då kanske. Men ibland får det gå ner....falukorv i ugn med bostongurka, gul lök, senap och ketchup. Hemjgort mos till det. Ja visst är det väl gott men rätt ledsamt...........Jag måste nog säga att det är godare att dela korven på mitten, gör en röra av creme fraiche, lite chilisås, hackad gurka, lite lök och så lite majonnäs, riven ost på. Sen in i ugnen, ja det är godare. Testa det!
Vad äter ni nu när livet blir mer vardag igen?