onsdag 30 oktober 2013
Pasta carne ruccola
Ja som de flesta av er nu vet är jag en älskare av köttfärssåser, det finns en uppsjö av de här på bloggen. Ja det finns säkert fler än de som nedan räknas upp. Ni måste testa den med oxsvans - så mustig och god sås. Självklart kan denna rätt lagas med vilken köttfärsasås man önskar.
Dagens köttfärssås är en vanlig variant men som passar bra ihop med ruccola.
Köttfärsröra till piroger
Italienarens köttfärssås
Köttfärssåsen till Lindblomska kökets lasagne
Ingers köttfärssås med oxsvans (!!!)
Köttfärssås med potatis (!!!)
Pasta Carne Ruccola
Köttfärssåsen
500 g fläskfärs
1 gul hackad lök
1 burk mutti tomater
½ dl ketchup, gärna mutti
salt och vitpeppar
4 dl vatten
I skålen:
Kokta pastaskruvar
Ruccola
1 riven mozzarellaost
1 skivad stor tomat
Färs lök och färs, tillsätt resten och sjud 20 minuter. Häll kokt pasta i en skål, blanda hälften av såsen med pastan, häll resten över. Strö ost över och lägg ruccola och tomater runt.
Ät och njut!!
Min fina tös fixade maten i dag! Kaosbänkar ingår i matlagning.
Etiketter:
italiensk köttfärssås,
kött,
köttfärs,
köttfärssås,
mozzarella,
pasta,
ruccola
måndag 28 oktober 2013
Turkisk gryta på mitt vis
Ja i ärlighetens namn så är det kanske inte det vanligaste med turkiska grytor som innehåller fläskkött. Fast i den här grytan är det just kryddorna som är turkiska. När vi nu ändå är inne på vad som inte är turkiskt är väl egentligen inte nachos det heller. Hrm...snackar vi vilseledande, nja kanske, hehe. Självklart går det bra att byta ut köttet mot vad man önskar, nöt, lamm eller varför inte älg nu i jakttider.
Strunt samma, grytan är supergod! Hela familjen inklusive goda vännerna satt och "plockåt", ja ni vet sådär med händerna och möjligen en gaffel. Riktigt mysigt och gott. Hemgjorda vitlöksbröd och en smarrig vitlökssås till också. Sen är det såklart nödvändigt med en god sallad också.
Jag lagade grytan dagen innan så smakerna riktigt fått gotta ihop sig.
Härliga frasiga vitlöksbröd till var riktigt smarrigt!
Turkisk gryta
1 kg fläskgrytbitar
2 gula lökar, grovt hackade
4 morötter
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar MUTTI finkrossade tomater
1 msk Vegeta (finns på tex Willys)
1 grön paprika i bitar
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk kummin (inte spiskummin!)
2 msk paprikapulver (det här var ett lite grövre paprikapulver)
1 tsk sumak (turkisk krydda, kan uteslutas)
2 dl vatten
Persilja vid servering
Stek köttet i en stekgryta, tillsätt resten, sjud 2 timmar under lock.
Vitlöksbröd
Baguetter (sådana som ska bakas av hemma i ugnen)
Smör
Vitlök
Flingsalt
Pressad vitlök
Persilja
Skär den obakade baguetten på längden. Blanda till smöret. Bred på bröden. Gratinera i ugnen 225 grader tills de får fin färg.
Etiketter:
dressing,
fredagsmys,
grytor,
grönsaker,
höstmys,
lördagsmys,
mat att förbereda,
mysmat,
turkisk gryta,
vintermat,
vitlöksbröd,
vitlökssmör,
vitlökssås
torsdag 24 oktober 2013
Pommes Anna
Tillbehörstips till fredagsmyset??? Visst behöver man lite goda potatisalternativ?
Vi äter nog egentligen mest potatis och ris. Ja utom då förstås spagetti till köttfärssåsen. Jag ska i ärlighetens namn säga att mycket annan pasta går det inte åt sådär till vardags även om det händer någon gång då och då. Så just potatis behöver jag tips på - vad kan man mer laga? Detta goda tips fick jag av vänner här i byn. Tack Ina och Johanna!
Kalkonfilé är en alldeles perfekt genväg till den annars så underbart goda hela kalkonen i ugn. Recept på den är sådär gammalt hederligt från mormor:
"Jag brukar bara steka den hel i stekgryta med salt och vitpeppar, häll på en god buljong (eller bara vatten det funkar också), en bit lök, en bit morot. Sjud ca 20 minuter. Ta upp filén och lägg den i aluminiumfolie. Gör sås av skyn med en skvätt grädde, kanske en tesked vinbärsgelé och vanlig mjölredning. Vilken sås det blir - smakar riktigt god mormor-sås."
Pommes Anna
1 kg potatis
200 g smör
4 pressade vitlöksklyftor
salt och mellanmalen svartpeppar
Dagen innan Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Smält smöret i en kastrull. Skala och pressa vitlöken och blanda med det smälta smöret.
Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen. Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager. Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.
Sätt in i ugnen i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan. Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till. När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Serveringsdagen
Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar. Lägg i en form och sätt in i ugnen ca 20 minuter.
I dag serverades Pommes Anna till helstekt kalkonfilé och jordens godaste sås som det blir av kalkon!
tisdag 22 oktober 2013
Citrondricka
C-vitaminboost på flaska! Här behövs inga piller (vitaminer) inte, vi kör på äkta vara. Helt utan läskiga tillsatser. Mycket socker enligt receptet, gott blir det! Självklart kan man ta mindre mängd socker och få en friskare och syrligare dryck. Enklare saft/dryck får man leta efter som är hemgjord. Döttrarna fixade den helt på egen hand. Var noga med att tvätta skalet så eventuella besprutningsmedel försvinner så gott det går. Jag använder ekologiska citroner när det finns.
Drick och håll dig friskare från förkylningar, ja ett ärligt försök i alla fall.
Citrondricka
4 citroner
2 påsar citronsyra
2 kg strösocker
2 liter kokande vatten
Skär citronerna i skivor, lägg i stor bunke. Strö över citronsyra och socker. Blanda. Häll över kokande vatten, blanda tills sockret smälter. Lägg över plastfolie, låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila bort citronerna och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Späd drickan med vatten, det går åt lite mer dricka än när man späder vanlig saft. Smaka dig fram.
onsdag 16 oktober 2013
Fasters trettondagsaftonsgryta
För många år sedan blev vi bjudna på denna goda gryta hos min farbror och faster. Det var trettondagsafton och därav namnet. I dag finns det en uppsjö av olika namn på denna rätt. En vanlig benämning är Kreolskans gryta. En rätt som innehåller både fläskfilé och korv. Jag är inte så förtjust i allt för rökig smak på korven men det är en smaksak! Perfekt gryta att förbereda dagen innan och även när man är många. I dag blev det ris till men klyftpotatisar eller hasselbackspotatis passar också utmärkt.
Supergott fredagsmys! Dessutom smidig att förbereda på torsdagskvällen och sen är det bara hem och mysa på fredagen utan större insats i köket. Då kan det i stället bli en god dessert kanske. Här är vi väldigt förtjusta i diverse olika kladdkakor, den kakan jag tävlade med för några år sedan är en smarrig variant med choklad och jordnötter eller varför inte vinnaren av 2009 års Kladdkake-sm.
En sak till....Fortsätt gärna och rösta på min Småländska Chili con carne i tävlingen Chili Challenge.
Det gör du här, klicka på det lilla hjärtat och tack för din röst!!!
Min variant på Kladdkaka
Fasters Trettondagsaftonsgryta
900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl grädde
Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.
Serveras med ris och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis förstås.
Etiketter:
festmat,
grytor,
höstmys,
kreolsk gryta,
lördagsmys,
mysmat
fredag 11 oktober 2013
Chili con carne från Småland
Jag älskar Chili con carne - det är dessutom väldigt roligt att laga! Det finns oändliga mängder av olika varianter. Just nu så pågår det en tävling: Chili Challenge. Jag bidrar med en härligt Småländsk variant:
Snälla rösta på min chili här, klicka på det lilla hjärtat: http://www.chilichallenge.se/#/1494
Tack på förhand!!!
Lammfärschili från Småland
- 400 g lammfärs
- 400 g fläskfärs
- 2 pressade vitlöksklyftor
- salt och vitpeppar
- 1 msk chilipulver
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk spiskummin
- 1 krm malen kardemumma
- ½ tsk rosmarin
- olja att steka i
- 2 dl rött vin
- 1 hackad röd chili (jag tar med kärnor)
- ½ dl tomatpuré
- 1 köttbuljongtärning eller 1 msk kalvfond
- 1-2 msk strösocker
- 500 g finkrossade tomater
- 1 burk sköljda kidneybönor
- 1 röd paprika i bitar
- 1 squash i bitar
- 1 hackad gul lök
- 4 rutor Marabou Premium 70 % choklad
Instruktioner
Värm oljan i en stekgryta, stek löken, pressa ner vitlöksklyftorna, fräs några sekunder. Tillsätt färsen och stek den så den får fin färg. Krydda med salt, vitpeppar och övriga kryddor. Fräs en stund till för att få ut smakerna ordentligt. Tillsätt vinet, tomatpuré, krossade tomater, socker, buljongtärning. Sjud grytan i ca 1 timme under lock. Späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Häll sist i choklad, bönor, röd paprika och squash. Sjud 10 minuter till.
Etiketter:
chili con carne,
chilichallenge,
mattävling,
recepttävling
Key lime pie
Då har vi fredag i dag! En kommande helg som ska bedrivas i en Sporthall, kioskarbete, sekretariat och såklart titta på massor av underhållande HANDBOLL. Det är U-SM i Tingsryd närmare bestämt och dottern spelar. Just dessa idrottshelger så ska erkännas att det blir mycket korv och säkerligen en pizza. Dottern äter såklart riktigt middag på plats, så orken håller i sig.
När vi rasar ner i soffan på lördagkvällen så vad passar väl bättre än Key lime paj?!? Perfekt att förbereda dagen innan och riktigt riktigt gott lördagsmys.
Ha en fin helg allihop!
Key lime pie
300 g digestivekex
100g flytande margarin
1 tsk vanilinsocker
1 tsk kanel
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
1 dl färskpressad limejuice
Blanda kex, margarin, socker och kanel i en mixer och kör till en smulig massa. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant och grädda 5 min i 200 C. Låt svalna. Rör i hop (vispa ej!) den kondenserade mjölken med äggulorna och limejuicen och häll smeten i pajskalet. Låt stå i kylen minst 4 timmar (gärna över natten). Garnera med hallon och servera med lättvispad grädde.
En kopp kaffe passar såklart utmärkt till.
Etiketter:
dessert,
efterrätt,
key lime pie,
kondenserad mjölk,
lördagsmys,
paj
tisdag 8 oktober 2013
Fläskfile med svamp och portvin som på SPA
Portvin, en ny bekantskap men vilken trevlig sådan! Maken och jag var såklart tvungna och provsmaka ett pytteglas innan till en god kopp kaffe. Maken var inte direkt förtjust och konstaterade att det där blir bra i maten. För min del fungerar både två alldeles utmärkt. I vintras så var maken, jag och våra goda vänner på ett litet SPA mitt i de Småländsk skogarna. Det fanns absolut ingen meny att välja på utan familjens egen hemmagjorda mat serveras. Efter härligt bad ute under stjärnorna och bastubad så serverades vi Fläskfilé med portvinssås. I vanliga fall brukar jag "efterapa" mat jag har ätit och försöka laga den med hjälp av mina smaklökar - faktiskt en mycket trevlig syssla. Den här varianten har jag inte testat, kanske för att jag var osäker på vilken sorts portvin jag skulle köpa.
Tills jag fick se ett fotografi på Instagram som matbloggaren "En smak av Karin" publicerat. DÄR var rätten vi åt på SPA minsann! TACK KARIN!!
Så jag fick veta att jag skulle köpa "Invalid portvin". Så blev det och vilken sås det blir!
Ni måste bara testa detta!
Fläskfilé med svamp och portvin
1 fläskfilé i skivor
1 dl mjöl
3 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
smör
10 champinjoner
3 dl portvin
1 burk creme fraiche
4 dl grädde
3 msk kinesisk soja
Blanda mjöl, salt och svartpeppar på en tallrik. Vänd skivorna i mjölblandningen, stek skivorna och lägg upp de på en tallrik. Stek svampen i skivor, salt och peppra lite. Tillsätt portvin, koka ihop lite och rör ner grädde, creme fraiche och soja. Sjud 5 minuter till. Lägg ner köttet, sjud 5 minuter till.
I dag serverade jag med hasselbackspotatis och brysselkål, supergott! Fast om det ska vara "SPA-maten" så ska det vara Potatisgratäng och sallad.
Etiketter:
brysselkål,
champinjoner,
fläskfilé,
grytor,
portvin
fredag 4 oktober 2013
Stolta Kanelbullar!
Jag tror det knappt är sant!!!! Skam den som ger sig, det tog mig 20 år att lyckas - men idag har jag faktiskt gjort det. Helt utan hjälp av bättre bagare än mig - som son och far. Jag gillar "snurrade" bullar, barnen brukar säga att det är riktiga bullar när de är snurrade. Möjligen för att just Farmors är snurrade. Ser ni - de är SNURRADE! Sist så bakade jag sådär 100 bullar, ja självklart så gör man dubbel sats när man inte kan baka bullar så bra....hrm....Då bränner jag 100 bullar i botten, supergoda inuti men svarta under, inte bra.
I dag ska jag vara lycklig precis hela dagen för att dagens bullar både är mycket GODA, inte brända, snurrade och faktiskt inte superfula! Kalasbra recept! Just att lägga i smöret sist har jag lärt mig av min bagarpappa, de blir saftigare och fluffigare då säger han.
Njut nu av lite bullar på Kanelbullens dag!
Mina STOLTA kanelbullar
Deg:
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 tsk malen kardemumma
- ca 11-13 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
- 2 msk vaniljsocker
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
- pärlsocker
- hackad mandel
Smula ner jästen i en degbunke och strö socker och kardemumma över. Tillsätt mjölken som värmts till 37 grader. (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen.). Tillsätt mjöl och blanda tills det blir en smidig deg. Jag använder maskin och kör ca 5 minuter. Tillsätt mjukt smör, kör tills degen är smidig igen, kan behöva tillsättas extra mjöl om det blir alltför kladdig deg. Tillsätt därefter saltet, kör 5-8 minuter till.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på hälften av smöret, sockret, kanelen och vaniljsockret. Vik över en gång. Skär varje remsa i ca 2 cm, vrid remsan och snurra till en bulle. Lägg skarven neråt i bullformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden. Pensla de färdigjästa bullarna . Strö över pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.
Låt bullarna svalna på galler under bakhandduk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)