tisdag 30 april 2013

Skattkärslimpor


Ja som med det mesta annat i köket så är jag väldigt förtjust i BRÖDBAK!

Jag gillar dem där rejäla tunga degarna, knåda och knåda. Fast själva degen körs i maskin ofast här, självklart går det att göra den förhand också.

Oftast så bakar jag bröd med skållning i någon form, brukar kalla det för Limpmeditation. Det blir täta, hållbara och väldigt goda bröd tycker jag.

I dag behövdes ett snabbare bröd. Så nu testas Skattkärslimpor, ett något ändrat recept.

Ett tips jag fick av grannfrun - tack Linda! Jag är inte så bra på att följa recept ska erkännas, det ändras oftast på något sätt.

Skattkärslimpor behöver inte jäsa utan sätts in i kall ugn. Det blir fyra rejäla limpor.

Skattkärslimpor

100 g jäst
5 dl mjölk
5 dl vatten (varav 2 dl till havregrynen)
2 dl havregryn
1 dl sirap
½ dl matolja
1 riven morot
1 dl vetekross
2 msk salt
5 dl rågsikt
15 dl vetemjöl

Lägg havregryn i 2 dl vatten att svälla. Smula jästen och häll över sirap, det har min bagarpappa lärt mig att man ska. Tillsätt lite vatten så jästen löser sig. Tillsätt allt utom vetemjölet, rör degen. Tillsätt sedan vetemjöl tills det är en smidig och rätt kletig deg, bröden blir oftast bäst då. Blir saftiga och inte lika snabbt smuliga då. Gör direkt 4 limpor och lägg dem på plåt. Jag penslade med lite olja mellan så är dem lättare att dela på sen. Ställ plåten längst ner i ugnen i KALL ugn, sätt på 200 grader. Baka limporna 40-45 minuter. Ta ut dem och vänd på ett av bröden - banka på undersidan och det ska låta ihåligt, då är dem klara. Om man vill kan man ta tempen på dem - dem ska vara 94-95 grader.

Låt dem svalna under bakduk på galler.










 

måndag 29 april 2013

Fiskrullad med krispiga rotsaker


Fiskrullad låter sådär trevligt lite avancerat men tänk så enkelt det är! Rullad fiskfilé helt enkelt. Fyll den med din favoritost, just pepparrotsosten är supergod i denna rätt. Sen finns det säkert en och annan som tänker - hrm...krispiga rotsaker till fisk??? Ja prova, helt enkelt supergott! Jag åt något liknande på en restaurang på jobbet. Vilken sås som helst fungerar nog till detta egentligen. Vi hade vitvinssås men hollandaise, citronsås eller kall sås fungerar också finfint.

Trevlig måndag på er!

Fiskrullad med krispiga rotsaker

8 rödtungefileer
1 brk pepparrotsost (ICAs är bra)
Salt och vitpeppar

Rotsaksfräs:
Morötter
Rotselleri
Palsternacka
det gröna på purjolöken
Smör
Salt och vitpeppar
2 dl vitt vin eller vatten

Lägg fisken på skärbräda, salt och peppar på, bred ost på filéerna. Rulla ihop och ställ på "högkant" i en ugnsform. Häll 2 dl vatten eller vitt vin runt fisken. Gratinera i ugn ca 20 min.

Fräs rotsakerna snabbt, dem ska vara krispiga.

Servering: lägg rotsakerna över fisken. Servera med potatismos och vitvinssås. Hollandaisesås på påse fungerar säkert bra också en måndag ;-)

 


lördag 27 april 2013

Rustik kycklinggryta med vitt vin



I dag är det middag till många som gäller för oss. Vi lever storfamiljsliv den här helgen, så mysigt!

Den här grytan är superbra att förbereda, ja som de flesta grytor faktiskt. Blir bara godare av en eller två dagar extra i kylen. Om man inte vill ha vin i maten så ta en extra buljongtärning och lite pressad citron i grytan i stället. Fast i ärlighetens namn så blir det godast med vin i. Jag frågade på Systembolaget vad som passade till övriga ingredienser och fick förslaget Pinot Gris. Utnyttja deras kunskap och service, mycket duktiga! Eller sök på hemsidan.

Jag gillar den färdiga tunnskivade kycklingen. Göra fyllda kycklingrullader av den tunna varianten är också jättegott och smidigt.

Rustik kycklinggryta med vitt vin

800 g tunnskivad kyckling
2 gula lökar
8 färska champinjoner
1 köttbuljongtärning
1 msk kalvfond
2 msk ketchup
2 dl vitt vin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk paprikapulver
Salt och vitpeppar

Om du vill: red av grytan med lite mjöl utrört i kallt vatten.

Skär kyckling, lök och svamp i önskad storlek, fräs i stekpannan. Krydda kycklingen med salt, vitpeppar och paprikapulver. Fräs ur pannan med 1 dl vitt vin och vatten, häll i grytan. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser. Sjud 20 minuter. Red ev av grytan om du vill ha lite tjockare sås.

Passar till mesta, ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, ris mm.





fredag 26 april 2013

Helgrillad biff med Cognac och svampsås


 
Jag ska väl ärligt erkänna att sås är min stora passion. Älskar att äta goda såser och älskar att laga goda såser. Många tycker det är svårt med såser. För egen del så har jag nog aldrig blivit serverad "brun-pås-sås" under min uppväxt heller. Så nu vill jag slå ihjäl eller åtminstone minska myten att det är så svårt att laga sås - framförallt utan någon form av köttsky. Det krävs dock lite ingredienser men inga konstigheter. Jag är ingen fantast av cognac - men det finns en flaska just för såser. Nu är detta en sås som ska koka eller rättare sagt sjuda ganska länge, gärna 45 minuter. Har du ingen gelé så ta en nypa socker. Dem flesta såser blir bara godare av att tillagas en eller två dagar före.
 
PS. Jag köper färdig bea ibland :-) DS.
 
Mormors knep: Vilken sås som helst (ja nästan i alla fall) mår utmärkt av en nypa socker.
 
Just i det här sammanhanget - servera såsen med helgrillad biff. Ta ut biffen ur kylen en timme innan grilldags - eller om det som här regnar så kör den i ugnen. Innan grillning: salta och peppra rejält. Grilla eller skjuts in i ugnen!
 
Biff innertemperatur:

55°C = blodig.
60°C = rosa-röd.
65-70°C = medium.
70-75°C = välstekt.
Låt vila 20 min i aluminiumfolie efter tillagning. Skär upp och servera! På bilden friterade pommes och gröna bönor. Mums!

Cognac och svampsås

1 gul Lök
7 färska champinjoner
25 gr Smör
1 tsk vitpeppar
Lite cayenne
Salt efter behov
2 tsk worcestersauce
2 tsk japansk Soya
½ dl cognac
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tärning köttbuljong
1 liter grädde
2 tsk svart vinbärsgelé
 
Skät svampen i skivor och finhacka lök, fräs i smöret utan att den får färg. Häll på cognac, worcester, soya och buljongtärningar. Rör ner nästan all grädde och gelé. Koka/ sjud 45 minuter på svag värme, rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite mjölk om såsen blivit för tjock. Smaka av med ev. mer kryddor.

torsdag 25 april 2013

Chokladmousse som inte skär sig!


Helt galet gott! Chokladmousse!

Tänkte ni skulle få detta recept inför morgondagens fredagsmys. Mousse låter avancerat men detta recept är superbra och enkelt. Tidigare så har jag lycktas med att moussen skär sig. Detta receptet fungerar finfint. Har troligen med chokladens värme och ägg osv att göra när det skär sig. Servera denna ljuvligt lena skapelse med färska hallon och passionsfrukt. Jag gillar det chokladiga tillsammans med något lite syrligt.

Chokladmousse

100 g mörk choklad gärna minst 70 %
3 dl grädde
1 gelatinblad
3 äggulor
½ ägg
4 msk socker

Smält choklad i micron, obs ska inte bli varmt bara precis smälta. Kör några sekunder i taget. Visap grädden. Vispa ägg och socker rejält fluffigt. Smält gelatin i 1 msk vatten i en gryta på spisen, ta av direkt det smält. Häll gelatin i äggsmeten. Blanda ner chokladen, vänd ner grädden. Rörs tills det är slätt. Häll upp i glas. 3 h i kylen - sen NJUUUUT!

tisdag 23 april 2013

Lindblomska kökets Lasagne

Numera tänker jag ofta på min kära och bästaste vän Lisa som bor i Tasmanien när jag serverar Lasagne. För många år sedan när hon hade hittat sin kärlek så tillagade dem hemma hos oss en alldeles fantastisk Vegetarisk Lasagne. Min make som (innan) tyckte att vegetarisk mat ger ingen mättnad blev äntligen överbevisad. Mängder av godsaker i den tasmanska varianten: Zuccini, svamp, pesto mm. Så missa inte Tasmanien Lasagna.

I kväll blir det en Lasagne med kanske för någon lite annorlunda köttfärssås. Vin, Mejram, morötter och stjälkselleri mm. Utmärkt sätt att lura i barnen grönsaker om inte annat. Vi är många och det är en rejäl sats med Lasagne idag. Även bechamelsåsen måste vara ca 1 liter. I dag har jag inte ost i lasagnen, det varierar hur jag gör. Gör som du tycker om.

En sak till: Glöm inte SMAKA av din mat. Utgå inte från mina recept slaviskt, prova dig fram och smaka av. Maken här hemma undrar hur jag kan göra av med så många skedar på så kort tid. Strunt i det! Smaka är det viktigaste i köket, så det så!

Lasagne

800 g blandfärs
1 stor hackad gul lök
2 rivna morötter
4 stjälkar tunt skivad selleri
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mejram
1 dl rött vin
1 burk cocktailtomater
3 -4 msk tomatpure
10 strimlade basilikablad
Salt och vitpeppar
En skvätt soja
1 buljongtärning
4 msk tomatpure (gärna MUTTI)
2 dl vatten
1 msk paprikapulver
En skvätt worcestershiresås

Stek lök, morötter och selleri. Pressa i vitlöksklyftan och fräs en kort stund. Lägg över i en gryta. Stek färsen, salt och peppar på. Häll i grytan. Tillsätt alla andra ingredienser. Sjud minst 30 min.

Bechamelsås (stor sats)

50 g smör
2 dl mjöl
1-1,5 liter mjölk
salt och vitpeppar

Smält smöret och tillsätt mjöl. Vispa slätt. Tillsätt mjölk, lite i taget, vispa hela tiden. Det ska bli en ganska lös vit sås. Smaksätt med salt och peppar. Smaka av tills det är gott. Sjud såsen ca 5 min. Detta för att mjölsmaken ska försvinna.

Montering:

Se bilden på min goe matlagningsintresserade son nedan. Vit sås först, sen plattor och sen köttfärssås, vit sås, plattor...och fortsätt så. Avsluta med vit sås.












 

måndag 22 april 2013

Sonens Godaste Mjölkfrallor


Godaste Mjölkfrallorna!


Då var det tisdag. En dag full av träning av diverse slag för den här familjen. Tror det skulle kunna bli Lasagne i kväll, en av barnens vardagsfavoriter. Som sagt det finns en uppsjö av Bolognese-varianter. Jag älskar verkligen att laga köttfärssås. Här är ett några varianter: Köttfärssås med potatis (ja det ÄR gott) och Köttfärssås med oxsvans och Låååångkokt Bolognese. Dagens köttfärssås kommer att innehålla Stjälkselleri! Recept kommer!

Min 15-åring gillar att baka så hans alster kommer ni säkert få ta del av fler gånger. Dem här godingarna är mjuka och goda mjölkfrallor. Perfekta till soppa eller kanske ännu bättre till varm mjölkchoklad och en skiva ost.
 
 
Sonens mjölkfrallor
 
50 gr jäst
4 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk olja    
2 msk sirap                                                       
10-11 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader, rör om med jästen, tillsätt salt, sirap och olja, ha i mjölet och knåda tills degen blir smidig. Låt jäsa i 45 min. Forma till bullar och låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda i ca 10 min på 250 grader i ugnen. Svalna på galler under bakduk.
 
 

Kyckling med cashewnötter

Då är det Måndag igen. I dag träffar jag studenter och har handledning, väldigt roligt och givande. Det är lång dag och då behövs något som går snabbt. Dessutom kan barnen förbereda med lite "grönsaksskärning". Kyckling med cashewnötter är något av det godaste jag vet. Kanske allra godast på kinesisk restaurang. Fast rysligt gott även hemma. Krispiga grönsaker mot den mjuka kycklingen. Ta de grönsaker du vill och tycker om.

 
Kyckling med cashewnötter

1 hackad vitlök
1 gul lök, strimlad
3 kycklingfiléer, tunt skivade (går bäst när dem är halvtinade)
1 röd paprika, strimlad
1 skivad morot
½ skivad zuccini (ta bort kärnorna i mitten)
1 bit blomkål
½ purjolök, helst det gröna, snett skivad
1 dl ostronsås
1 dl Hoisinsås
1 köttbuljongtärning
1 tsk thai fisksås
1 nypa socker
2 dl vatten
1 dl cashewnötter, osaltade

Om man vill: red woken med lite vatten och maizenamjöl

Servering: ris eller nudlar

Hacka och skiva upp alla ingredienser och lägg i olika skålar: gul lök och vitlök i en skål; kycklingbitar i en annan; grönsaker i en tredje; ostronsås, fisksås, socker och vatten i en fjärde skål.
Fräs den gula löken och vitlöken i woken på hög värme i en minut.
Lägg i kycklingen och rör om. Stek på hög värme i 3-4 minuter.
Tillsätt såserna, buljongtärning, vatten och socker. Rör om och låt koka ihop ca 2 minuter så att blomkålen är lite mjuk men fortfarande fräscht krispig.
Lägg i cashewnötterna precis innan servering och rör om.

lördag 20 april 2013

Matlådor med gooood och nyttig pastasalladslunch


I dag äter vi godaste salladen med kyckling, bacon, goda grönsaker, rödlök och krämig fetaost. Självklart gör vi lite extra och kompletterar med pasta, olja, persilja och vitlökskrydda (se bild). Kryddan blir lite mindre ettrig än pressad färsk vitlök. Matlådorna är klara med godaste lunchen! Köpt grillad kyckling fungerar såklart bra men för oss som är många så går det åt minst 2 till både dagens middag och morgondagens matlåda. Så vi kör på hemmastekt eller grillad kycklingfilé.
 
Vi är väldigt förtjusta i den krämiga varianten av Fetaost, säkert inte den mest smakrika - vilken föredrar du?
 
Stekt kycklingfilé

4 st Kycklingfilé
salt och vitpeppar
grillkrydda
paprikapulver
oregano

Stek filéerna i olja och lite smör. Krydda och stek till fin färg. Kör dem klara i ugnen, till 72 grader. Då får du en fin och saftig filé. Låt dem svalna.  





 
 

Godaste marinaden till lördagens GRILL


Solen skiner i Småland och jag hoppas den gör det hos dig också. Det vissna i landen skulle behöva plockas bort men dagen fylls i dag av andra trevligheter. Dottern spelar fotbollscup och aldrig att jag missar det! I kväll vankas det Grill, maken vill nog inte missa sin chans att ta över köket eller jag menar grillen.

Det finns såklart en uppsjö av färdiga marinader men oj så gott det är att göra egen. Dessutom enkelt att göra. Självklart blir smaken på köttet kraftigare om den får marineras länge men några timmar fungerar också fint! Fläskfilé eller sk. Fläskytterfile passar utmärkt. Jag gillar inte ordet fläskytterfile, den styckningsdetaljen finns inte. Vad är för fel på hel fläskkotlett som det faktiskt är?

Hemgjord Potatisallad, ja vem längtar inte efter det nu när det börjar bli vår. Passar perfekt nu till vårkalaset och kanske studenter och annat trevligt.

Njut av solen och lördagen!

Marinad till 2 fläskfiléer eller en större hel urbenad fläskkotlett

2 dl olja
2 msk soja
1/2 pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk 4 peppar
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 msk grillkrydda
En skvätt worcestershire sauce

Blanda ihop och häll över filéerna som ligger i dubbla plastpåsar.

Om du vill: När du lagt köttet på grillen, koka upp marinaden i en gryta och häll över det grillade skivade köttet. Så behålls den goda smaken yyterligare.






 






 

fredag 19 april 2013

Krämig fläskfilé pasta


Äntligen fredag och fredagsmatlagning!
Med stor härlig familj med 3 goa ungar så går det åt lite mat. Pasta är såklart en favorit. Vi älskar alla köttfärssås och provar ständigt nya såsrecept, ja det kommer framöver. Nu var det bra pris på fläskfilé, som för övrigt ofta är billigare än köttfärs.

Den här pastan har skapats efter inköp av just en krämig pastavariant på en restaurang i Stockholm. Det är en rolig utmaning, att försöka hitta dem rätta smakerna, trots att recept saknas. Så här blev då min variant, ja i alla fall just för stunden.

Nu önskar jag er en fin helg! För egen del så blir det mycket fotboll! Förhoppningsvis i solsken.

Krämig fläskfilé pasta
4-6 p

1 fläskfile ca 600 gr
1 gul lök
10 förska champinjoner
salt och vitpeppar
1 buljongtärning (kött) eller 2 msk kalvfond
lite mjöl
2 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl vin, fungerar bra med både rött och vitt
en skvätt worchestershiresås
2 dl grädde
1 dl smetana

Servering:
Pasta i någon form, som passar att blandas med krämig sås. Gärna den håliga så såsen riktigt fastnar.

Skär svampen och löken i mindre bitar, fräs i pannan. Lägg över i en gryta. Skär file i tunna skivor eller strimlor, stek i pannan, krydda med salt och peppar. Lägg i grytan. Tillsätt övriga ingredienser. Sjud 15 minuter.


Tomat och lök sallad

4 tomater
1 rödlök
hackad persilja
salt och svartpeppar
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung

Skör tomaterna i skivor och lägg på ett fint fat, lägg tunt skivad rödlök över. Blanda övriga ingredienser och häll över.

onsdag 17 april 2013

Fraspanerad torskrygg och vårlig kall sås




Denna underbara torskrygg. Fiskbilen här säljer torskrygg billigt relativt ofta. Värt varenda krona. Panera i Panko ströbröd är något alldeles extra, så prova det om ni hittar det i era butiker. Det finns tyvärr inte här i den lokala butiken. Jag gick in på en restaurang och köpte en påse men den är tyvärr slut. Ja, så kan man göra även om övriga familjen skäms när det sker.  Kanske skulle be lokala butiken ta hem Panko. Så denna fraspanering är gjord av helt vanligt hederligt ströbröd. Dock dubbelpanerat fisken, vilket blir extra frasigt och gott. Självklart kan man använda vanliga torskfiléer om man vill det.

Den här familjen är en milt sagt aktiv familj, mycket arbete och aktiviteter på alla håll. Så jag verkligen ÄLKAR mat som går att förbereda dagen innan eller mer. Börja med såsen, görs med fördel dagen innan. Såsreceptet har jag klippt ut för många år sedan men aldrig provat, vilket jag nu ångrar, vilken GOD sås!

Fraspanerad torskrygg och vårlig kall sås

beräkna ca 200 g fisk/person - vi är fem personer varav 3 barn så jag tog lite mindre 800 g
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt och vitppar

stor mängd olja att steka/fritera i

Skär fisk i lagom stora bitar så fisken blir klar samtidigt. Salta och peppra. Vänd först fisken i vetemjöl, sen i äuppvispat ägg och sist noga i ströbrödet. Lägg på atllrik, låt gärna vila 1 timme i kylen. Den "fastnar" bättre då tycker jag. Stek/fritera i mycket olja (ca 1 cm i stekpannan) tills fisken har vacker färg.

Vårlig sås

1 burk creme fraiche
½ dl majonnäs (jag gillar Hellmanns)
1 msk grov söt senap
½ syrligt äpple i små bitar
1 finhackad ättiksgurka
½ finhackad gul lök
2 msk hackad dill
2 msk kapris
salt och vitpeppar

Blanda allt, ställ kallt.


tisdag 16 april 2013

Kycklingsoppa och goda soppbrödet

Känns lite läskigt och samtidigt väldigt roligt att blogga igen. 2013 års första inlägg blir något så enkelt och gott som Kycklingsoppa och ett hembakt bröd som passar utmärkt till soppa. Dessutom väldigt enkelt och snabbt gjort. Om du hellre vill ha andra grönsaker - bara byt ut dem.

I soppan finns goda små tunna spagetti sk. Vermicelli. Passar utmärkt i soppor. Se bilden nedan.

Välkommen åter kära läsare!

Kycklingsoppa
6 p

700 gr kycklinginnerfile
1 L vatten
2 köttbuljongtärningar
2 grönsaksbuljongtärningar
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
1/2 purjolök
3 dl grädde
1 msk paprikapulver, gärna starkt
1 tsk gurkmeja ( kan uteslutas)
1,5 dl liten pasta tex vermicelli
1/2 paprika
Persilja
Salt och vitpeppar
Olja att steka i

Hacka grönsaker och lök i små bitar. Skr kycklingen i små bitar. Fräs kyckling, salt och peppar på. Lägg i en gryta. Fräs grönsaker utom paprika och persilja. Lägg i grytan. Häll i resten. Sjud 15 min. Smaka av med mer salt om det behövs. Vid servering, lägg i paprika och persilja.

Internationellt bröd
1 stort bröd

5 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
1.5 tsk salt
2 msk olja
1,5 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl

Lös jästen i kallt vatten, tillsätt resten. Rör till en smidig och rätt lös deg. Jäs 1 timme. Baka snabbt ut ett bröd och lägg på plåt med bakpapper. Jäs under duk 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt bröden längst ner i ugnen och sänk direkt till 200 grader. Grädda ca 30 minuter. Svalna på galler.







Tänk om jag skulle blogga igen...

Jag saknar bloggandet och gjort så i flera år. Undrar om jag skulle prova?