Något som vi har - är Fontanas underbart lena och goda KRAV-märkta olivolja. Extra virgin såklart. den är lite utöver det vanliga. På skärtorsdagen blir det wokade fräscha grönsaker (vi får väl se hur det blir med det kravodlade....) - självklart i denna härliga olja. Ett nybakat bröd att doppa i olivolja och så lite flingsalt på. Ett svalt glas vitt också får det nog bli. Ett gäng grekiska champinjoner också förstås.
Mitt grekiska bröd
5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja (jag tar min KRAV-odlade...)
1½-2 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl
Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge. Låt den sedan jäsa under duk i minst 1 timme. (det gör inget om man skulle glömma degen en timme till eller så). Knåda den lätt, med endast några få tag i bunken och forma sedan degen till ett bröd på plåten. Jäs brödet ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225 grader. Grädda brödet 25-30 minuter, till brödet låter ihåligt när man knackar på det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla brödet med lite vatten när brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.
Ost och vitlökschampinjoner på grekiskt vis
Färska champinjoner
½ ask naturell Philadelphia ost
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
finhackad persilja
riven ost, typ herrgård eller grevé
Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen på en plåt, fyll champinjonerna med Philadelphia blandningen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225 grader till osten fått fin färg.