fredag 30 november 2007
Vi tänder blogg-ljusen nu!!
Crostini med laxröra
Laxröra:
några skivor kallrökt lax
1 msk färskriven pepparrot (mer om man önskar)
lite hackad dill
salt och svartpeppar
torsdag 29 november 2007
Lussekatternas rolls royce
Thairäkor
onsdag 28 november 2007
Cyberkocken julspecial - var med du också!
Tillbehör till glöggen
Nu är glöggen invigd. Här är ett utmärkt litet tilltugg till glöggen. Frasiga och goda ostsnurror med tapenade. Snurrorna går att variera i det oändliga. Jag hade denna gång tapenade med tomat i + tapenad av gröna oliver. Den klassiska varianten är väl annars av svarta oliver. Passar perfekt på en buffé.
Ostsnurror med tapenade
25-30 snurror
1 paket färsk smördeg ca 250 g
5 msk tapenade
2 dl riven ost
1/3 zuccini ca 100 g
svartpeppar
chilipeppar eller chiliflakes
Lägg ut smördegsarket. Bred på tapenade, riven ost, riven zuccini och krydda med svartpeppar och chili. Rulla ihop tillo en rulle från långsidan. Skär rullen i 25-30 skivor ca 1 cm breda. Lägg snurrorna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter tills snurrorna är torra och har gyllene färg.
Glögg-gryta till 1:a advent
Carina tipsade om Glögg-gryta med mandel. Ett recept från Arla. Där också bilden är lånad ifrån. Jag lagade denna gryta som söndags middag. Riktig kalasmat - perfekt mat att förbereda om man ska ha lite adventsmys nu till 1:a advent. Jag har som vanligt inte följt receptet. Receptet som står här är dock ursprungsreceptet. Jag gjorde dock så här: tog grytbitar av fläsk istället för biff, grytan fick då koka 1, 5 timme så köttet blev underbart mört, tog en klyftad gul lök istället för rödlök och så hoppade jag över mandeln. Förresten jag marinerade aldrig köttet heller - fungerade utmärkt ändå. Nästa gång ska jag ta fläskfilé.
Förresten en stilla fråga - jag fick reklam från ICA idag - fläskfilé kostade 59 kronor kilot och finmald fläskfärs kostade 59.90. Är inte det skruvat? Jag som alltid har tyckt att köttfärssås är billig och bra mat - får nog ändra mig nu. Tacka vet jag fläskfilé - billigt och bra.
tisdag 27 november 2007
Nästa generations matnörd är född!
6 stora gula lökar
Valnötsfrallor med morötter
Jag älskar brödbak! När man nu har bakat bröd några (???) gånger så vågar man slänga ner det som man gillar just då även om man inte har ett recept på det. Dessutom har man alltid en konditor-pappa att ringa när det kör ihop sig. Fördel dock om man gör som han säger - han sa att jag skulle ha fett i bröden - det glömde jag och det funkade alldelels utmärkt utan!
Eftersom det finns ett x antal liter vassle i frysen så fick det självklart bli det som degvätska. Det var nog inte det smartaste draget dock när det gäller laktosintolerans. Om jag har förstått det hela rätt så innehåller vassle massor av laktos. Eller vet någon?? ja det kändes i alla fall så efteråt...hm....
Idag blev det lite skåprensning och därför är det mått i vikt. Professionella bagare säger att det är bättre att väga dessutom. Ett misstag ska erkännas - jag räknade inte dem exakt men jag tror det blev ungefär 40 bullar.
Valnötsfrallor med morötter
1 liter vassle ( har man nu inte det så tar man såklart vatten eller kanske lite
filmjölk och vatten)
100 g jäst
1 dl sirap
75 g grovhackade valnötter
2 stora rivna morötter
350 g lantbrödsmjöl
100 g fullkornsdinkel
1100 g vetemjöl (om jag hade haft vetemjöl special så hade jag tagit det men nu fanns inte det..)
Värm degvätskan till 37 grader. Smula jästen i assistenten ( eller gör degen för hand om man så vill) häll över lite av vätskan tills jästen smält. Häll i övriga ingredienser. Kör degen 10 minuter gärna mer. Jäs degen i 45 min. Det blir mycket deg som synes....
Gör bullar i önskad form. Jag gjorde några vanliga runda och resten klippte jag med sax i trekanter. Det gick enklare att klippa med en ond tumme än rulla bullar. Lägg frallorna på plåt med bakplåtspapper. Jäs 20 min. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Gick alldeles utmärkt att frysa dem - supergoda även som tinade.
måndag 26 november 2007
Baconkyckling med kantareller
Vilken middag! För många år sedan så lagade jag en liknande rätt och tappade bort receptet. Fick för mig att göra en förnyad variant. Så här mumsigt blev det! Super-gott jag lovar! Inte ens maken klagade över att vingarna snart växer ut på ryggen av alla kyckling.
Baconkyckling med kantareller
1 pkt bacon
3 kycklingfiléer
15 cm skivad purjolök
en näve strimlade basilikablad
1 skivad tomat
1 dl riven ost
lite grillkrydda
Sås:
1 pkt
kantarellost
1 tsk sambal oelek
½ buljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Stek bacon i små bitar. Fräs purjolöken på slutet. Stek filéerna. salta och peppra + lite grillkrydda. Skiva filéerna. Lägg skivorna + basilika i en ugnsfast form. Purjofräset över. Koka ihop - vispa såsen, smaka av med mer salt om det behövs. Häll såsen över. Lägg skivad tomat och riven ost överst. Gratinera i ugn - 200 grader i 20 minuter.
Vi hade...vågra knappt säga det - friterade pommes till. Rysligt gott och onyttigt. Jag ska inte skylla allt på min pajade tumme bara lite. Det är en aningen knöligt att skala rotfrukter. För rotfrukter och potatis i ugn hade varit perfekt!
Smoothies för intoleranta och andra.....
söndag 25 november 2007
Sillar ända fram till jul!
För några år sedan så åt jag inte en enda sill-variant. Jag visste inte heller hur jag skulle lära mig detta. Övade så gott jag kunde varje jul, påsk och midsommar. Alla var så lyriska över denna sill...men inte jag. Då blev det så här: ett flertal sillar gjordes med smaker jag gillade och vips så hade jag hittat ett antal jag faktiskt tyckte var goda. Nu tycker jag inte bara att de är goda - det är supergott men det får inte vara sill på burk - av typen löksill eller färdig-sill. Den måste vara hemgjord. Fjantig ja kanske....jag har i alla fall lärt mig! 5-minuters-sill säger jag bara - vilken fantastisk uppfinning. Färdiginlagd och jätte-god. Sedan är det bara att smaksätta som man vill.
Annapannas sillafat
4 p
1 äpple
½ morot
½ palsternacka
1 skiva fullkornsbröd
salt
2 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ krm salt
vitpeppar
1 salladslök
1 pkt 5-minuters-sill
1 ask ansjovisfiléer
Skär äppel och rotfrukter i små bitar. Skär brödet i krutonger. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Låt det rinna av. Rosta krutongerna i en stekpanna. Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Skär salladslöken fint. Blanda dressing, rotfrukter, äpple och salladslök. Skär sillen i bitar och lägg upp på ett fat. Lägg över skuren ansjovis, rotfruktsvinägrett och krutonger.
Sillen räcker till betydligt fler än 4 pers. om man serverar den på en buffé med andra rätter också.
lördag 24 november 2007
Carita gästbloggar med gryta i höstmörkret
En gryta i höstmörkret
Där jag bor märks det verkligen att hösten har kommit med stormsteg men för min del är det inte enbart av ondo. På något vis gillar jag hösten. Det är som om allt går på sparlåga och liksom björnen så går väl även jag in i någon slags halvdvala. Kanske ni känner likadant vad vet jag? Att få kura ihop sig i soffan med levande ljus en lördagkväll och därtill avnjuta ett gott glas mustigt rödvin, säg kan det bli bättre när höstmörkret sig sänker över det lilla småländska faluröda huset som jag bor i.
Inspirerad av hösten och min underbart matlagningsglada vän och granne AnnaMaria kommer här mitt lilla bidrag till receptsamlingen. Denna mustiga och smakrika gryta kom till mig en dag när jag var på ”koka soppa på en spik” humör. Jag tog helt enkelt vad jag hade hemma i kylskåpet och så här blev det:
Köttgryta enligt Carita
Ingredienser:
1,2 kg grytbitar
flingsalt
pepparmix
1 hackad gul lök
1 hackad röd chili
3 msk balsamvinäger
1 buljongtärning
1 ½ msk flytande oxbuljong
1 msk worcheistersås
valfri mängd vatten
4 stora färska champinjoner
½ burk majs
1 pkt knaperstekt bacon
½ röd paprika
1 dl grädde
1 dl creme-fraiche
Maizenaredning av valfri mängd
Gör så här:
Stek grytbitarna i en stor gryta eller stekpanna. Krydda och lägg i löken och chilin. Häll över balsamvinäger, buljongen och worcheistersåsen och låt allt puttra samman. Tillsätt sedan vatten och låt det hela småkoka ca 35 min eller tills köttet känns någorlunda mört. Nu är det dags att hiva i resten av ingredienserna och låta allt få ett litet uppkok så alla smakerna får en chans att gotta ihop sig. Tillsätt gärna mer vatten beroende på hur just du vill ha din gryta. Ris eller bulgur passar utmärkt till denna rätt.
Med tanke på chilin och baconet så är faktiskt just denna gryta godast nygjord även om den är helt ok dan efter också
Om ni väljer att servera den en fredag eller lördag kväll så är faktiskt rödvin gott att dricka till Chillout och Liederman är i mitt tycke exempel på två goda och passande viner. Mitt i veckan får det väl bli mjölk eller vatten som dryckesval.
Vill bara tillägga att när jag lagade denna gryta så spred sig tydligen ljuvliga dofter i huset för min mat petiga 13 åriga dotter kom ner från sitt rum och undrade vad det var som luktade så gott. En sådan kommentar får man verkligen ta som en komplimang eller hur? Ni som har eller har haft tonåringar vet säkert att de inte precis öser beröm över sina föräldrar.
Ha det nu så roligt i köket alla ni som läser AnnaMarias matblogg hälsar
Carita.
fredag 23 november 2007
Osten till pepparkakorna
1,5 dl Dansukker Syltsocker
Skär fikon i små bitar - eller kör i en mixer. Hacka nötterna lite grovt. Koka upp allt i en kastrull, koka ca 10 minuter.
Lammfärscurry från Småland
Lamm är något som inte serveras så ofta här. Mest på grund av att det inte finns i den lokala butiken varje dag. Visst, det går att köpa fryst på stormarknad inne i Stan men det är inte riktigt detsamma som färskt gott lamm. Så nu fanns det!! Dessutom bra pris för lammfärs. Vad jag älskar att få sätta recept-cellerna i gungning och riktigt spinna loss. Ännu roligare när man inte lagar lammfärs så ofta. Så det här åstadkom den levande kokboken den här gången. Uppskattat blev det också av make, mor och far.
Så laga nu lite lamm i helgen! Enkelt att göra och väldigt gott! Trevlig helg på er!
torsdag 22 november 2007
Den största jag någonsin sett på ett köksbord!
Lunch på egen hand - roligt eller tråkigt?
Ja som hemma-mamma kan lunchen bli en tråkig historia. Alldeles själv med en bebis och de andra två i skolan. Varken så näringsriktig eller god. Mackor och yoghurt eller makaroner med riven ost. Sådär kul. Det är egentligen synd att man inte riktigt tar sig tiden att göra bra mat till lunch - man mår så mycket bättre. För egen del så blir man piggare har mer ork när huset är fullt av barn. I går var här 6 härliga ungar på plats. Det gillar jag! Så idag får det faktiskt bli en riktigt bra lunch för cyber-mamman.
En god tonfikssallad med ägg
Olika salladssorter
skivade rädisor
tonfisk i vatten
olika sorters tomater i bitar
skalad skivad gurka (så den blir så där snyggt randig - jag gillar inte gurkskal - ja jag vet att det är tramsigt...)
strimlad purjolök
majs
paprika i bitar
kokt ägg i halvor
Lägg upp på ett vackert fat. För vackert det blir det faktiskt.
Kall sås till sallad
1 dl yoghurt (smal sås till lunch tar man 0,5%-ig yoghurt annars den turkiska...)
2 msk strimald färsk basilika
½ pressad vitlök
salt och svartpeppar
Blanda allt. Låt stå 10 minuter innan servering.
Vad äter du till lunch - är du lika slarvig som mig kanske eller så där super-ordentlig som jag vill vara....??
onsdag 21 november 2007
Carpaccio på lufttorkad skinka
tisdag 20 november 2007
Mitt tävlingsbidrag till Linas roliga tävling!
2 tsk senap
Vietnamesisk sjötunga - Pangasiusfilé
Ja så här blev den. Min torsk-ersättare. Hajmalsfilé eller Pangasius som den så fint heter. Kocken informerade mig om att den också brukar kallas vietnamesisk sjötunga. Som restaurangerna använder i stället för sjötunga men kallar den för sjötunga....hm....
Den är mild i smaken och kräver precis som kocken sa, en kraftig sås med mycket smak.
Här är den dubbelpanerad. Jag gjorde så här:
1 filé/person (de är jätte-stora och räcker och blir över)
uppvispat ägg
vetemjöl
Wasa ströbröd
salt och vitpeppar
Salta och peppra filéerna. Vänd filén i mjöl först sedan i det uppvispade ägget och sist i ströbrödet. Lägg på ett fat.
Stek de sedan i mycket olja och lite smör - så att de nästan blir friterade. Steks på
svag värme för att inte bli för hårt stekta. Vänd inte för ofta då lossnar paneringen lättare.
Servera med Kall citronsås
Kall Citronsås
2 dl crème fraiche
pressad citron
3 msk dill
salt
peppar
en gnutta socker
2 msk purjolök, strimlad
Blanda creme fraiche och dill. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Garnera med purjolök.
Sen tänkte jag bara säga att här hemma så går Hollandaisesauce på påse från Knorr hem allra bäst..........
måndag 19 november 2007
Taffel, kyckling och kesoröra!
Ja nu är de på G - alla tafflarna. Matälskaren har flyttat hemifrån och befinner sig nu här. För egen del så ser jag definitivt fram emot deras nya projekt. Spännande.
Sen måste du titta på detta kycklingrecept hos Kocken. Pollo al ajillo - det låter så gott! Jag ska definitivt prova det!
Här blir det macka - eller rättare sagt mina brödbullar jag gjorde i går...goda som rackarn (vassle, dinkel, lantbrödsmjöl, morötter och valnötter, recept kommer snart...) med kesoröra:
1 burk keso
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk persilja
1 hg strimlad god rökt skinka (vill man ha den vegetarisk ta avocado istället för skinka)
Mackan serveras med kesoröran och rödlök, sallad och tomat. MUMS!
Fisksoppa
Mycket av den mat som lagas i det här hemmet kommer från den levande kokboken (jag). Dock inte allt. Som detta lilla(!) härliga fisksoppe-recept. Så gott! Fisksoppa utan aioli i någon form går bara inte, så enkelt är det!
4 dl crème fraiche
En härlig soppa som passar att göra till många.Den går till stora delar att förbereda.
1. Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrulloch fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min.Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt,saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgodvärme ca 15 min.- Hit går bra att förbereda
söndag 18 november 2007
Kalkonfilé på mitt vis
lördag 17 november 2007
Färska fikongottisar
Vintervackert med lamm
Marinerad lammfilé
4 p
600 g lammfilé
Marinad:
2 dl rödvin
1 dl färsk rosmarin
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl olja
Blanda marinaden och låt filéerna ligga i den ca 6 timmar, gärna mer.
Ta upp filéerna, stek dem i pannan eller på grillpanna eller varför inte ute på grillen. De ska vara rosa inuti.
Servera med Potatiswok och fetaostcréme
Kokt potatis till 4 p
1 röd paprika i bitar
sugarsnaps (eller sockerärtor men sugersnaps är godare tycker jag)
3 morötter i slantar
smör - mycket ca 50 g
salt och vitpeppar
Smält smöret i en panna. Lägg i morötter,paprika och sugarsnaps. fräs någon minut. Lägg i potatisen, vänd runt. Salta och peppra.
Fetaostcreme
2 dl creme fraiche
100 g smulad fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
Blanda allt. Låt stå en stund innan servering.
Så gott! Även om man inte är en älskare av lamm så är detta bara underbart gott! Ingen koftsmak alls jag lovar. Eftersom koftsmaken sitter i fettet - på filén finns inte en tillstymmelse av fett.
fredag 16 november 2007
Glögg 2007
Annars är det hög tid att sätta din egen glögg. Har inte provat detta recept men det låter spännande eller hur? Låter onekligen ganska starkt och värmande.
Glögg
Det här behöver man:
En hela brännvin
1.5 dl Konjak
1 pilsner, 33 cl
Till smaksättning:
2 fikon
3 katrinplommon
1.5 dl kärnrussin
1-1.5 dl sötmandel
1 pomeransskal
1 bit kanel, ca 8cm
4 kardemummor med skal
1 nejlika
1-1.5 dl strösocker, för sötning efter smak
2 msk strösocker, avsett att brynas
Tillagning:
Lägg fikon, katrinplommon, russin, mandel, pomeransskal, kanel, kardemumma och nejlika i en kastrull.
Häll över pilsnern så att den lagom täcker kryddorna och koka tills pilsnern nästan kokat in.
Häll över brännvinet.
Sätt till sockret. Smaka av.
Låt glöggen bli riktigt varm, men den får absolut inte koka. Locket måste sluta tätt.
Värm stekpannan. Lägg i ett par matskedar strösocker och skaka ut sockret i pannan och bryn tills ytterkanterna börjar stelna och anta en vacker färg. Sockret får ej brännas.
Häll ned det brynta sockret samt konjaken i glöggen.
Tänd en tändsticka, lyft av locket och ”bränn av” glöggen några sekunder och sätt sedan på locket igen.
Glöggen bör helst stå över natten och dra i kryddsatsen. Ta upp russin och mandel och ha som tilltugg. Även fikon och mandel är goda tillbehör. Glöggen är godast varm men kan även njutas kall.
Skål skål!
Fredagscanneloni
4 lasagneplattor
10 st skivade färska champinjoner
Gör en krämig bechamelsås - en skvätt grädde i gör inget. Krydda ordentligt med vitpeppar och salt (pastan behöver det).
Häll över bechamelsåsen och lägg riven ost över. In i ugnen 200 grader tills osten har fått en guldgul färg och pastan känns klar. Ca 30 minuter.
torsdag 15 november 2007
Röra ihop kaka
onsdag 14 november 2007
Jag blev kär i brödet......underbar julmarknad helt enkelt!
Jag köpte linfröbrödet till slut efter stor vånda. Idag ångrar jag att jag inte köpte ett av varje. Ett av bröden var smaksatt med rosmarin och havssalt, ja så fantastiskt bara.
Efter min brödorgie så var det dags för laxinköpet. En len ugnsmarinerad varmrökt laxbit med smak av citron och dill. Laxen fullständigt smälter i munnen. Rökeriet heter Blomlövs rökeri och ligger i Brömsebro - mittemellan Kalmar och Karlskrona. Stanna där om du har vägarna förbi - fantastisk fisk!
Givetvis så sålde de en massa goda såser men de hoppade jag över. Däremot så kunde jag inte motstå en lite påse med kryddor - som skulle blandas med creme fraiche och serveras till fisk förstås. Barnen fick den för övrigt till stekta isterband idag och såsen beställdes igen till nästa isterbands-middag. Den var jätte-god, maken och jag åt den till laxen i afton.
Sedan finns det alltid endel konstiga produkter - men visst de finns inte att köpa i affären precis. Jag smakade för första gången i mitt liv viol-smakande flytande honung. Smakade violsås som man hade på mjukglassen när man var barn. Nja...
En italienare hittade vi också. Vars fru hade bakat biscotti med hasselnötter i - henne skulle man bo granne med. Jisses vad goda, till dessa spröda ganska hårda skorpor serverades det en tjock och gosig varm mjölkchoklad med vispad grädde. Inte ens min laktosmage kunde hindra mig från dessa godsaker. Jag lider så gärna idag, bara jag fick dricka denna varma choklad när snön föll över våra huvuden.
Mamma fick sin vita amaryllis, syrran hittade sin dörrskylt och den andra systern fick sina älskade polkagrisar - som görs på plats. Ja hela kvällen var bara så perfekt.
Visst är det oerhört vackert.
Dadelkaka
Ja i väntan på rapporten från världens härligaste julmarknad ( det tar en stund att skriva....) och dess inköp så kommer här ett mumsigt recept på Dadelkaka. Jag börjar få julkänslor!! Dessutom snöar det i massor!!! jag blir alldeles....iiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhh.
Dadelkaka
200 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl urkärnade och finskurna dadlar
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde
rivet skal av en ½ citron
matfett + ströbröd till formen
rör matfett och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda dadlarna och 1 dl mjöl, rör sedan ner dadlarna och citronskalet i smeten. Tillsätt resten av mjölet, bakpulvret och rör sist ner grädden. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i 175 grader i ca 1 timme. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.
tisdag 13 november 2007
Mystisdag, Julmarknad och Parmesanpaj med oliver och annat gott
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven parmesanost
100 g marinerade soltorkade tomater
2 dl mellangrädde
2 äggulor
Smula fettet i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen i en pajform. Nagga och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Ta ut skalet. Vispa grädden och blanda ner gulorna. Rör ner riven ost och strimlade tomater. Häll smeten i formen. Grädda pajen klar mitt i ugnen ca 20 minuter.
Pajen kan serveras både varm och kall. Serveras gärna med oliver, parmaskinka, ett gott bröd och en god olivolja att doppa brödet i + lite flingsalt.
Snön fullständigt vräker ner!!!!!!!!!!!!!!
måndag 12 november 2007
Ännu en ljuvlig kladdkaka
Ja ni har förstått eller gissat alldeles rätt. Jag ÄR våldsamt, vansinnigt förtjust i desserter. Denna lilla skapelse - en kladdig, len och krispig variant. Jordnötssmörig chrunchy botten och len chokladtryffel ovanpå. Sanslöst gott kan jag meddela. Perfekt på en måndag-kväll.
Mjölkchokladtryffeltårta med krispig jordnötsbotten 12-14 p
Botten:
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör - gärna med bitar i
6 dl corn flakes
Tryffel:
450 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Gör så här:
Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Värm sirap och jordnötssmör så det smälter ihop, får ej koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen.
Smält chokladen i en djup tallrik i micron. Koka upp grädde och mjölk. Häll över chokladen i en bunke, häll över den kokande grädden. Vispa med elvisp så det blandas ordentligt.Häll tryffeln över botten och ställ i kyl. Gärna i kyl över natten - stelnar dock på ca 5 timmar. Lossa tårtan från kanten med en vass kniv. Servera med vispad grädde.
Köttfärspaj på måndagsvis
Jag gillar paj i alla former. Dock tycker jag det är så vansinnigt tråkigt att göra pajskalet. Det spelar ingen roll om det är äkta variant eller på mjölmix. Nu finns det färdiga skal att köpa frysta. Så utomordentligt underbart enkelt! Värt varenda extra krona de kostar. Dessutom är de jätte-goda. Behövs inte förgräddas utan bara skjuts in i ugnen med fyllning.
Köttfärspaj
4 pajskal
Fyllning
1 finhackad gul lök
1 riven morot
1 msk flytande margarin
500 g blandfärs
1 burk (à 400 g) krossade tomater
1-1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 1/2 msk fransk senap
2 msk tomatpuré
2 dl majskorn
Fräs färs, morot och lök. Krydda. Häll på övriga ingredienser. Låt puttra 15 minuter. Späd ev med lite vatten om det behövs.
Äggstanning:
3 ägg
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
Vispa upp äggen med en gaffel, tillsätt mjölk och kryddor.
Tina de frysta skalen (4 st) eller gör egen pajdeg. Fyll skalen med färsröran och lägg på skivad tomat och paprika. Häll över äggstanningen. In i ugnen 200 grader ca 30 minuter. Stanningen ska ha "stannat" och fått fin färg.
Servera pajen med en god sallad.
söndag 11 november 2007
Grattis världens bästa Pappa!!!
MUMS!!!