onsdag 31 oktober 2007

Muffins med frukt


Här har det bakats muffins! Perfekt att ha i frysen. Jag är ingen småkake-människa, fast det klart det beror på hur man ser det - jag gillar inte att baka dem men däremot att äta dem. Så här blir det muffins - går snabbt att göra och barnen kan vara med och fixa det mesta!
Vi tog idag inlagda päron + kardemumma på några och kanel på några. Ta den frukt du har hemma, äpplen, hallon, blåbär osv. Vilken är din favvo?

Muffins med frukt
20 st


125 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 ½dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk el grädde
inlagda päron på burk
kardemumma eller kanel eller ingefära kanske...

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen - ett i taget under omrörning. Blanda i resten ordentligt till en jämt och fin smet. Häll smeten i formarna. Lägg i frukt och dofta över önskad krydda. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Ät och njut!!

tisdag 30 oktober 2007

Lycklig Äkta Smålandstös idag!!!

Idag har jag gjort något vansinnigt jätte-roligt, superkul, underbart, jätte-töntigt, bonnigt och en härlig upplevelse!!!!

Jag har ystat OST!!! Även gjort alldeles äkta Ostkaka. På opastöriserad mjölk från Jerry på Öland.

Tur att man har en super-svärmor som kan inviga en i dessa hemliga konster. Recept och bilder kommer snart....så börja nu att ragga mjölk. Det duger inte med "köpe-mjölk" från ICA.

Tomatl - inte felstavat


Tomatl, ja så kallade de peruanska ursprungsodlarna denna vackra och goda grönsak. På 1500-talet förde spanska sjöfarare tomatplantan till Europa. Under flera hundra år användes tomaten endast som prydnadsväxt, den ansågs giftig. Italienarna var de som började satsa på tomatens kulinariska egenskaper. Det dröjde dock länge innan övriga europeiska kök tog sig an denna grönsak. Idag är det dock få som avstår från denna goda och vackra grönsak. Dessa vitamin- och mineralrika små godsaker finns numera i många olika varianter… runda tomater, körsbärstomater, plommontomater, gula tomater osv. Tomten tycker om att ligga framme i en skål. Tomatens goda arom bevaras då bäst. Viktigt att tänka på är att låta tomaterna ligga för sig själva i en skål. Alla tomater avger ett ämne som försämrar andra grönsaker snabbare. När affärernas grönsaksdiskar är fulla av tomater och priserna är låga, passa då på att frysa in en del! Skalade, utkärnade och skurna i bitar kan de frysas in råa. Används utmärkt till soppor och såser. Eller koka grovt skurna tomater i egen saft tills de faller sönder, passera och frys in.

80-tals klassiker kommer här...på en planskstek kanske....


Klassiska provensalska tomater 4 pers.

Servera denna klassiska tomat som tillbehör till kött, kyckling eller till en vegetarisk rätt.

2 stora tomater (gärna kvisttomater)
salt och vitpeppar

Örtsmet:
3 msk ströbröd
2 msk finhackad persilja

1 tsk franska örter (torkad krydda)
3 msk olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten kvist timjan

lite riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skär de i två halvor och salta och peppra tomaterna. Blanda ingredienserna till örtsmeten. Bred örtsmeten på tomathalvorna och strö över lite riven ost. Gratinera tomaterna till de fått fin färg ca 10-15 minuter.

måndag 29 oktober 2007

Saknar EKO-lådor

Bild lånad från ekoladan.se
EKO-lådor känns just nu väldigt poppis! Du är helt rätt som använder ekologiska produkter osv. Jag skulle väldigt gärna vara "inne och precis så modern" - både ur miljösynpunkt och för spänningen. Spänningen tänker du nu - är hon rubbad eller vad? Ja, kanske men visst är det lite som "Här är ditt kylskåp" (tv-programmet där en kock lagade mat ur folks kylskåp). Lådan kommer hem och du ska klura ut vad du ska göra av en kålrabbi till exempel. Utmaning tycker jag. Fast nu har jag ett bekymmer - jag bor i Småland. Jag har fortfarande inte hittat någon låd-leverantör här. Skåne och Stockholm har gott om. Vet du någon??
Det finns en leverantör av ekologiska produkter som heter Solmarka Gård - eller Solmarka bageri som ligger söder om Kalmar. De säljer fantastiska ekologiska produkter och bröd. (köpte rödkål häromdagen och gjorde jätte-god sallad - recept kommer framöver)
Men....ingen lådleverans.
Vill ha låda nu! Som barnen skulle sagt - nu mamma!!

Fisk med pepparrot



Så himla enkelt och gott! Torsken då; ja jag vet man ska inte använda torsken men nu fanns det ingen hoki och lax är inte så uppskattat här hemma. Jag är dock helt tvärsäker på att det skulle vara gott med lax till detta recept. Så till er (oss) med laktosintolerans - använd den laktosfria färskosten som finns och riv lite färsk pepparrot i istället. Egentligen kanske det är godare men nu tog latmasken över lite.

Min pepparrotsfisk

torsk eller annan fisk till 4 pers. ( ca 200 g/pers)
1 burk lätt creme fraiche
1 burk pepparrotsost
svartpeppar
några räkor

Lägg torsken (eller valfri fisk) i en ugnsform. Peppra fisken. OBS salta inte! Osten är så salt i sig. Blanda/ mosa ihop ost och creme fraiche. Lägg oströran över fisken. Gratinera i ugnen tills fisken är klar (ca 20 minuter, fisken ska vara vit och fast).

Servera fisken med kokt potatis - eller kanske pressad om man vill. Funkar säkert med ris också. Lägg några räkor på fisken.

MUMS!

Förresten - Jag köpte frysta hajmalsfiléer - de ska visst vara "nya" torsk-ersättaren nu? Är det någon som testat?

söndag 28 oktober 2007

Wayne´s Coffee i Kosta

Lite fnissig blir man allt! När man tittar på listan för Waynés Coffee ställen så finns det bara i städer. Nej fel, fel, fel! För här i mörkaste Småland finns (förrutom Växjö förstås) ett alldeles eget litet Waynes i KOSTA!! Ja jisses säger jag. Känns lite märkligt. Ligger så rysligt lägligt i den stora Outlet-shopen. Så i morgon bär det av - jag, barnen, svägerska, barnens kusin och svärmor. Barnen får rusa av sig på Andys lekland och vi andra tar en god fika. Himla goda morotskakor har dem! Med mycket topping.....Sedan ska det faktiskt bli lite julklappar!

Grannfika


Grannarna Andersson skulle ha gäster från Halland. Gästerna fick förhinder - vilken otur - vi fick komma på super-smarrig fika istället. Jag kan i alla fall intyga att denna tårta absolut kan bakas igen när gästerna har möjlighet att komma. Matmor Andersson är kanonduktig på att både baka och laga gott käk! Hon har dessutom alltid en ny kokbok på lut - vilket passar utmärkt när grannen blir inbjuden på fika.

Så lördagsfikan såg ut så här:

DAIMTÅRTA 10 pers

Botten:
3 äggvitor
1.5 dl socker
150 gr skållad, skalad och mald sötmandel

Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
2.5 dl grädde
60 gr krossad daim

Gör så här:
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sötmandel och socker försiktigt.
Häll upp smeten i en smord och mjölad rund form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 30-35 min.
Låt mandelnbottnen svalna. Vispa grädde och socker.
Tillsätt daim och äggulor.
Lägg gräddfyllningen ovanpå mandelbottnen( som fortfarande är i formen. )
Ställ in in frysen minst 4 tim.

Självklart gott kaffe till! Tack för fikat! Gott som alltid!

För övrigt så konstaterade maken att - inte ens hos grannen kan vi äta utan att käket ska fotas....hm....någon som känner igen sig kanske?

Sedan en fråga: jag behöver hjälp - när jag skriver inlägg så blir det en annan tid än det jag anger - varför?? Snälla hjälp mig någon!!! Jag begriper att det är någon inställning med hur och var - guida mig om du kan och vill!!!

Gulasch enligt önskemål


Matforum
är forumet för oss med mat-störning eller kanske rättare sagt intresse för mat. Du kan själv lägga in frågor eller svara på andras. Aktuella och inaktuella matbloggar finns listade. Ett mycket trevligt forum, man kan lära sig mycket där! Jag svarade på en fråga kring högrev - vad man kan laga av den. Här brukar det bli Gulasch. Lovade att skriva ner mitt recept på detta. Så Varsågod Urban och alla andra och Lycka till.

Gulasch 5-6 p

600 högrev skuren i bitar (jag gillar dem lite större)
6 gula lökar i bitarsmör att steka i
1 msk paprikapulver
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning (eller fond)
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1½ tsk salt ( ev lite mer)
1 msk socker
2 krm kummin
1 grön paprika i bitar
1 krm chilipulver
1 lagerblad
½ finhackad röd chili utan kärnor (ta med dem om du gillar starkt)
2 burkar hela tomater - ännu hellre körsbärstomater

Fräs köttet så det får fin färg i en stor stekgryta. Tillsätt alla övriga ingredienser. Sjud 2 timmar (gärna småputtra länge länge länge), späd med mer vatten om det behövs. Perfekt att förbereda dagen innan - då är den ännu bättre.

lördag 27 oktober 2007

Makalöst bra pizzadeg och tomatröra


Min make gör alldeles förträffligt goda pizzor. Degen ska vara med jäst och mycket olja. Smarrig tomatröra, vilken jag oftast får äran att göra. Parmaskinka, mozarella, färska champinjoner, färska tomater och oregano. Kanske ananas ibland. Maken vill gärna ha Ruccola på sin. Om man nu önskar lite rökt skinka - vilket jag gillar så är den tyska kallrökta spickeskinkan kalasgod!

Vilken är din favorit?

Anders Pizzadeg (till 4 tallriksstora pizzor eller 6 mindre)

25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Smula jästen, häll över sockret (mata den). Rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Förbered nu påläggen som du önskar. Tomatsåsen får gärna vara kokt innan...den blir ännu bättre då.


Vår italienska tomatröra (till 4 pizzor)

2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk socker
1 lagerblad
2 tsk basilika eller oregano

Koka upp alla ingredienser. Sjud tomatröran tills den har reducerats ordentligt. röran ska vara tjock, inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och salta mer om så behövs. Låt den svalna.


Gör klar din pizza, låt den sedan jäsa 10 minuter - grädda den sedan i 225 grader i ca 15 minuter.



fredag 26 oktober 2007

Retrokäk


Visst är det superkul med nya kryddor och nya produkter: sumak, kolonji, quinoa osv men...
ibland bara måste jag! Gammalt traditionellt, kanske inte världens roligaste men det är sinnesjukt gott. Det bara är så. De gamla plankorna ligger där i skåpet. Frasigt potatismos med äggula i, utbankad fläskfilé, rödvinssås och egentligen bearnaisesås. Just bearnaisesåsen hoppade vi över idag. Ja precis hon som snart skaffar sig en krok istället för höger hand ville inte slå bearnaise med vänster....

Gör nu ett gott potatismos med äggula. Banka ut fläskfilén - se bilden. Hm...jag vet, jag (förlåt maken) har inget annat att banka med än en gammal gryta. Tips...julklapp... Undrar varför det är godare och mörare med utbankad filé. Fast det kanske bara är jag som inbillar mig - eller vad sägs?


Så var det då Rödvinssåsen - det finns nog tusentals bra sätt men så här gör jag!

½ finhackad gul lök
1 liten bit palsternacka
25 g smör
3 dl rött vin
1 krm timjan
1 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 tsk kinesisk soja
½ pressad vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
1 msk strösocker
salt

Fräs lök och palsternacka. Späd med vinet. Sjud någon minut. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret! Sjud utan lock till halva mängden är kvar. Blanka sedan av såsen med smöret. Smaka av med salt om det behövs.

Jag brukar kanske sockra lite till...det ska vara en bra balans mellan det syrliga och det söta!


Skulle det nu vara så att du inte har några plankor - det funkar utmärkt i en ugnsfast form! Och så lite gott rödvin till förstås. Finns det någon som är duktig på vin där ute så önskas vintips till plankan!

torsdag 25 oktober 2007

Salladstorkan är över!



Jag har ett tag haft salladstorka. Sallad, tomat och gurka är jätte-gott men himmel så less jag blir på det ibland. Så nu fick det bli lite annat. En pastagratäng blev det och så denna goda
sallad!
Basilikasallad

till 4 p
1 morot ( skala strimlor med potatisskalaren)
10 cm fint strimlad purjolök
2 tomater i stora bitar
1 burk stora vita bönor

dressing:
1,5 dl olja
1 tsk dijonsenap
1 tsk balsamvinäger
2 msk färsk finstrimlad basilika ( ta fryst om du inte har färsk)
salt och svartpeppar

Blanda grönsakerna. Blanda dressingen. Häll dressingen över. Låt gärna stå en stund innan servering.

Pastagratäng med Basilikasallad

onsdag 24 oktober 2007

Semlan i mitt liv



Jag har ätit denna goda skapelse nu i oktober! Alldeles jätte-fel tycker nog de flesta. Nu är det bara så att har man en konditor till far som kommer med leverans så tackar (tyvärr) inte jag nej! Skulle du gjort det???

(Höganäs tallrikar blir förresten ganska repiga med tiden - ska nog slänga dem nu)

Mandomsprovet


För sisådär 15 år sedan så hade denna rätt en väldigt speciell roll i det Zettergrenska hemmet. Pojkvänner som togs hem av alla oss tre systrar skulle genomgå detta test (förrutom borra hål i isen på vintern, ro pappas omöjligt stora båt på havet halvvägs till Ryssland osv). Det viktigaste testet var dock RÄKGRYTAN! Åt pojkvännen med god aptit så var allt frid och fröjd. Vilken tur att alla har gillat den, undrar vad som annars hade hänt....hm....puss på dig pappa!


Pappas Räkgryta

1 gul lök
1 gul paprika
1 rödpaprika
1,5 tsk paprikapulver
2-3 tsk curry
salt och vitpeppar

3 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk mjöl

1 kg räkor med skal
4 skivor ananas
2 bananer

Hacka lök och paprika och fräs detta i margarin i en gryta. Blanda grädde, mjölk, mjöl och kryddor. Tillsätt detta till lökblandningen. Sjud ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt ev mer salt och curry. Skala räkorna. Skär ananas och bananer i mindre bitar. Blanda ner ananas, bananer och räkor i grytan. Nu ska grytan endast värmas – får ej koka då blir räkorna sega!
Servera med ris, mums
!

Så alla blivande pojvänner/flickvänner i detta hus kommer givetvis att få genomgå provet för att godkännas! Bara så ni vet....

tisdag 23 oktober 2007

Limpa á la sonen




Som sagt barnarbetet fortsätter. Gipset är borta och ny plastskena på plats i väntan på operation. Jag vet jag ska inte gnälla, det finns dem som har det så mycket värre...
Idag är det Albins tur att fixa maten när Mor är enarmad. Köttfärslimpa med diverse fyllningar är gott och enkelt. Idag blir limpan fylld med ärtor och morötter. En annan favorit är soltorkade tomater, hackade oliver och vitlök. Den här varianten är kanske mer barnvänlig eller?

Albins köttfärslimpa 4p

8 hg färs
1 ägg
1 dl ströbröd
2 dl mjölk ( ev mer - färsen ska bli ganska lös)
1 liten riven gul lök
salt och vitpeppar och en gnutta socker
2 burkar ärtor och morötter (eller annan fyllning)

Blanda allt.

I ugnsformen:

Ströbröd på limpan
Klyftad lök, morotsslantar
Buljongtärning eller en skvätt fond
2 dl Vatten
Forma en limpa i en ugnsfast form. Lägg klyftad lök, morotsslantar, buljongtärning och några dl vatten runt limpan. In i ugnen 200 grader ca 1 timme. Häll på mer vatten runt limpan om det blir torrt. Gör sedan sås på skyn. Servera med kokt potatis och lingonsylt.


Har man tur som jag - så får man hemgjord lingonsylt från Mormor!

Limpa á la sonen

söndag 21 oktober 2007

Gratinerade bär med vit choklad

I går gjorde jag den dessert som Mat-Niklas gjorde i torsdags - GINO. Gör den!! Det var super-gott! Här är receptet.

Gino med vaniljglass

Tillagningstid: ca 15 minuter

Ingredienser
Beräknat för 3-4 portioner


2 dl björnbär bild från svt.se
2 dl hallon
2 dl blåbär
4 msk strösocker
200 g vit choklad
2 msk kokosflingor (jag hoppade över cocos)

vaniljglass


Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda björnbär, hallon, blåbär och socker i en skål. Fördela bären i portionsformar. Toppa med riven vit choklad och kokos. Grädda i ugnen i 5-8 minuter.
Servera med vaniljglass.


Eftersom de färska fikonen är underbara just nu så fick det bli det också till.....

lördag 20 oktober 2007

Carinas tunga



Nja kanske inte riktigt Carinas tunga. Har inte blivit kannibal. Dock är denna skapelse tillagad av Carina. Kokt Älgtunga. Jag har aldrig ätit älgtunga och blev erbjuden att smaka - självklart tackar man ja! Den skulle serveras på smörgås med majonnäs och skivad gurka. Jag är hemskt ledsen Carina - men det här är hemskt konstig mat. Jag tyckte att tungan såg rätt liten ut för att vara älg - fick då omedelbart förklaringen - jag hade fått tungspetsen. Ryser ner i tårna... Om någon önskar vidare recept på denna delikatess så lovar jag att förmedla detta.

Tack för en speciell smakupplevelse!

Brutal kryddsmör-fylld kotlett-rad

Jag ska erkänna att det är inte utan att jag kände mig en aning aggressiv när denna rätt tillagades. Brutal är väl rätta ordet. Fram med brynstålet och köra den rakt genom köttet för att sedan fylla med ett härligt smakrikt kryddsmör. ´Bör fyllas dagen innan tillagning och sedan lindas in i plastfolie. Köttet blev alldeles underbart mört, smakrikt och gott! Jag använde torkade kryddor, har man tillgång till färska så tar man det om man vill. Givetvis så går det att krydda smöret som man önskar.



1 kg kotlett-rad med eller utan ben (jag hade utan ben)
salt och svartpeppar

Kryddsmöret:

100 g smör
rivet skal av en halv citron
½ tsk chilipulver
1 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk timjan
½ tsk rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta

Som sagt, stick hål genom kotlett-raden med ett brynstål eller om du har något bättre föremål att använda så ta det! Fyll köttet med kryddsmöret. Linda in i plastfolie, in i kylen ca 1 dygn.

Tillagningsdagen:

salta och peppra köttet
pensla köttet med smält smör och lite soja

In i ugnen 200 grader ca 1 timme. Har man inte tillgång till termometer så brukar jag räkna 1 timme/kg kött. Fläskkött är genomstekt vid 75 grader. Linda sedan in köttet i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skärs upp.



Serverade köttet med krämig, brutalt onyttig Potatisgratäng.





Potatisgratäng 4 pers.

10-12 potatisar
1 purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt och svartpeppar
2-3 dl riven ost

Skala och skiva potatisarna i tunna skivor (fungerar utmärkt i matberedare). Skiva purjolöken. Lägg potatis, purjolök, mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och grovkrossad svartpeppar i en gryta. Smaka av, det ska smaka salt! Koka blandningen tills potatisarna är mjuka och gräddmjölkens konsistens är krämig. Obs! rör hela tiden i grytan under sjudningen, det bränner annars lätt fast. Lägg blandningen i en form. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader till gratängen fått fin färg. Strö gärna lite gräslök över när gratängen är färdig.

Gratäng som är kokt blir väldigt krämig och god. Dessutom kan man förbereda gratängen dagen innan - ha den färdigkokt i kylen. Sedan är det bara att gartinera den.

torsdag 18 oktober 2007

Kycklingwok med smådamerna



Barnarbete på hög nivå. Dotter Molly och hennes kompis Enja står för kokkonsten. Både Molly och Albin gillar att vara med och laga. Kan väl inte påstå att jag alltid har världens bästa tålamod när det är köttbullesmet från golv till tak. Försöker i alla fall så gott det går att ge dem "matstörning". Socialt arv kanske?
Hur har ni det - är barnen med i köket?
Samvetsfrågor....Hos oss är det kyckling i ugn som är favoriten - fast idag fick mamman bestämma och då blev det en kryddig Wok! Hade jag fått bestämma helt skulle det varit grön curry i och massa kokosmjölk. Tyvärr är jag ensam om dessa önskemål. Enja undrade för övrigt "varför heller du nötterna i maten?" och rynkade på näsan - jag älskar caschewnötter!

Kryddig Kycklingwok á la Molly och Enja 4p

700g strimlad kycklinglårfilé
1 stor strimlad morot
½ strimlad röd paprika
15 cm purjolök
150 g sugarsnaps
225 g skivade bambuskott
1 tsk harissa el sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
½ buljongtärning
4 dl vatten
salt och peppar
2 nävar caschewnötter (osaltade)

Fräs kycklingen, salta och peppra. Fräs grönsakerna snabbt på hög värme. Häll i övriga ingredienser. Sjud några minuter.


Servera med ett gott basmatiris! Jag hade då gärna hottat upp det hela med grön curry - ca 2 msk, några limeblad, en gnutta socker och kokosmjölk - en burk. Mums!
Lårfiléerna är en favorit. Mer smak, mindre gummi-känsla och saftig kyckling. Tycker att många kycklingfiléer är gummi-aktiga i konsistensen. Antar att det beror på att de är fyllda med diverse vätskor och salter osv. Blurk.




Jag älskar stark mat!Gör du?

Skaldjursfest hos lindblommorna

En skaldjursfest är alltid uppskattad! En massa goda tillbehör är ett måste hos!
Vår kära räka är så lättlagad att vi inte ens behöver tillaga den. Öppna räkpåsen, skala och njut! Sedan urminnes tider har skaldjur varit svenskarnas festmat – och visst är det så fortfarande! Sitta och skala räkor, kräftor och krabba blir dessutom en social syssla, det är lite pyssel och väldigt mysigt.
Även om bordet nu är fullt av ljuvliga skaldjur så kan det vara lite svårt att äta sig mätt på ”bara skaldjur”. Så här kan en skaldjursfest se ut hos oss!

Räkor
Havskräftor
Krabba
Insjökräftor kokta på pappa Stefans vis
God Aioli - att doppa skaldjuren i
Internationellt bröd
Hemmagjord färskost
Ost och vitlökschampinjoner
En hel brieost med små vindruvsklasar runtomkring
Skinkstubbar
Salta kex
Vegetarisk paj
Som söt avslutning, en kladdig och god chokladkaka med lättvispad grädde
Anders citronsnaps




lyxigt eller läskigt??



Hemmagjord färskost

1 l mild naturell yoghurt (ej lätt)
2 dl creme fraiche (ej lätt)
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
½ dl finklippt gräslök
½ dl finhackad persilja

Häll yoghurt och creme fraiche i en kastrull. Ljumma försiktigt under omrörning. Värm till ca 37 grader – känn med lillfingret. Det får inte bli varmt! Låt massan rinna av genom en tratt med kaffefilter över natten. Smaksätt sedan med salt, vitlök, nymald peppar och örterna. Rör om och låt osten stå ca 2 timmar innan den serveras. Serveras gärna som pålägg på brödet som nu följer…


Enkelt och mycket gott bröd - prova!! Det är super-gott!!

5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja
1½-2 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl

Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge. Låt den sedan jäsa under duk i minst 1 timme. (det gör inget om man skulle glömma degen en timme till eller så). Knåda den lätt, med endast några få tag i bunken och forma sedan degen till ett bröd på plåten. Jäs brödet ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225 grader. Grädda brödet 25-30 minuter, till brödet låter ihåligt när man knackar på det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla brödet med lite vatten när brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.

Ost och vitlökschampinjoner

Färska champinjoner
½ ask naturell Philadelphia ost
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
finhackad persilja
riven ost, typ herrgård eller grevé

Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen på en plåt, fyll champinjonerna med Philadelphia blandningen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225 grader till osten fått fin färg.


Skinkstubbe

4 tortilla bröd (fungerar även med tunnbröd)

Till röran:
1 ask Philadelphia ost
100 gr mjukost
200 gr rökt skinka
½ finhackad rödlök
finklippt gräslök
ca 5 cm finhackad färsk gurka

Blanda alla ingredienser till röran. Fördela röran över tortillabröden. Rulla ihop bröden. Lägg rullen med skarven neråt. Låt stå i kylen någon timme innan rullarna skärs i små knubbiga stubbar. Toppa gärna med en räka och lite finhackad rödlök.


Aioli

2 äggulor
1 pressad vitlöksklyfta
1.5 dl olja (neutral)
salt och vitpeppar
½ burk creme fraiche

Ta fram ingredienserna ½ timme innan aiolin ska göras. (för att få samma temperatur på ingredienserna, om ingredienserna har olika temperatur är det större risk att aiolin skär sig)
Lägg äggulor och pressad vitlök i en bunke – kör med stavmixer en liten stund. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Ta gärna någon paus i droppandet och bara mixa en stund så minimeras risken för en skuren aioli. Tillsätt salt och peppar och rör i creme fraiche. Creme fraiche är egentligen inte nödvändig i en riktig aioli, jag tycker dock personligen att aiolin får en mildare och rundare smak.


Vegetarisk paj

Maizena pajdeg
6-8 färska champinjoner
15 cm purjolök
1 stånd broccoli
1 gul paprika
2 tomater
1½ dl riven ost
1 burk creme fraiche
svartpeppar och salt

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt

Skär champinjoner och purjolök i mindre bitar. Fräs detta i lite margarin. Ta av stekpannan från plattan och tillsätt creme fraiche och salt (värm ej mer). Koka broccolin mjuk i lätt saltat vatten. Strimla paprikan och skiva tomaterna. Gör degen enligt förpackningen och tryck ut den i en form, gärna med veckad kant. Lägg i svampröran och lägg alla grönsaker över. Vispa ihop äggstanningen snabbt med en gaffel. Häll äggstanningen över grönsakerna. Strö riven ost över och krydda med grovkrossad svartpeppar. Ställ in pajen i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter tills pajen ”har stannat” och fått fin färg.




Koka kräftor på pappa Stefans vis

2 tjog kräftor
4 l vatten
1½ dl grovsalt
4 sockerbitar
2 msk dillfrö + ett kaffe filter
8 dillkronor + 8 dillkronor

Koka upp vatten, salt, sockerbitar och dillfrö som lägges i ett kaffefilter och som knytes ihop med gummiband . När vattnet har kokt upp – smaka på lagen det ska vara ordentligt salt, annars salta lite till. Lägg i de levande kräftorna och koka ganska häftigt under lock ca 12-15 minuter. Låt kräftorna svalna. Plocka upp de gamla dillkronorna från lagen och tillsätt 8 nya dillkronor. Kyl.



Till en skaldjursfest hör en och annan snaps till!

Anders citron snaps

1 flaska Brännvin special
1 citron

Skala bort citronskalet – med en potatiskalare, gör skalet så långt som möjligt. Lägg ner skalet i flaskan och kläm fast änden av skalet med korken. Låt snapsen stå minst två veckor i kylen. Snapsen får en vacker gul färg. Dra upp skalet. Servera snapsen väl kyld.


Kladdig choklad kaka med lättvispad grädde

2½ dl mjöl
200 gr margarin
200 gr mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver

Smält choklad och margarin i en kastrull eller i microvågsugnen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda äggsmet med choklad och margarin, tillsätt mjölblandningen. Pensla en form (gärna med löstagbar kant) med smält smör eller margarin. Häll i ströbröd och vänd runt formen. Häll i smeten. Grädda kakan i 225 grader ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten – då är den färdig! Servera med lättvispad grädde.

Så utnyttja nu vår förmån att ha tillgång till denna lilla lyx – Skaldjur!! En klassiker med goda tillbehör – vilken fest!

Ber om ursäkt att det är lite dåligt med mat-bilder - det är lite knepigt när man är en enarmad bandit....Skaldjur känns bra för min del - ha darlingen till att skala och slippa hacka....skära gurka funkar med vänster!

onsdag 17 oktober 2007

Höstens såsguide

Snöat in på såser kanske... Ja! Ett bra chutneyrecept saknas! Vilken är din favorit?


Anna Marias favoritsås

1 burk creme fraiche
1 paket gräddfil
rädisor
gräslök
1 gul lök
10 cm skalad gurka
2-3 krossade vitlöksklyftor

Skär rädisor i skivor, hacka löken, klipp gräslöken fint, skär gurkan i små tärningar. Blanda ”hacket” med creme fraiche, gräddfil och vitlök.


Chili och grönpepparsås med rödvinstouche

½ gul lök
½ färsk röd eller grön spansk chilipeppar
1 pressad vitlöksklyfta
10 grönpepparkorn (torkade)
2 tsk kinesisk soya
3 dl kalvfond
½ dl rödvin
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
maizena redning

Hacka löken. Dela chilipepparn, skrapa ur kärnorna och de vita väggarna. Finhacka en halv chilipeppar. Fräs lök och chilipeppar. Tillsätt grönpeppar, vin, kalvfond, soya och vitlök. Sjud ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Sjud en stund till. Sila såsen ner i en gryta. Red med maizena redning till önskad konsistens. Såsen går utmärkt att förbereda, gör allt klart fram till att såsen ska silas. Låt såsen gärna stå (osilad) då såsen får ytterliggare smak.



Jordgubbssås


1 paket jordgubbar (200 gr)
ca. ½-1 dl florsocker

Tina jordgubbarna. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Tillsätt florsockret börja med den mindre mängden, mixa lite till. Smaka av, tillsätt ev mer florsocker.


Fetaostsås

1 burk creme fraiche
100 g mosad fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar

Blanda allt, smaka av, låt dra någon timme i kylen innan servering.


Kall sås till fisk

1 burk Creme fraiche
½ burk röd kaviar
lite salt

Kan också kompletteras med: lite hackad rödlök, hackad gräslök, hackad dill

Blanda allt, låt stå en stund, servera till t ex all form av lax, stekt annan fisk eller kokt fisk.


Tzatsiki

1 burk matlagningsyoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.


Röd sås (till grillat kött)


1 burk krossade tomater
½ finhackad gul lök
1 liten burk hackad grön chili
salt och peppar
2 msk strösocker

Blanda allt (kallt). Låt stå någon timme i kylen.


Min kalla Fisksås


2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk senap
3 msk strösocker
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna. Smaka av, krydda ev. lite till. Låt stå gärna en timme innan servering. Passar till både stekt och kokt fisk. Jättegod!


Sås till Dessert

1 burk matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda allt. Passar till fruktsallad – i stället för grädde. Eller till jordgubbar…


Dressing till burgaren

1 dl creme fraiche
ca 2 msk ketchup
2 msk bostongurka
salt och vitpeppar

Blanda allt, smaka av med ev mer ketchup. Serveras till hamburgare.

Örtagårdssås

4-6 portioner

1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
1½ tsk torkad dragon, basilika eller körvel

Blanda majonnäs och gräddfil. Smaksätt med dill och gräslök, dragon, basilika eller körvel.
Servera till inkokt, stekt, friterad eller rökt fisk, skaldjur eller skinka, kassler.


Salladsdressing

1 burk creme fraiche
3 msk ketchup
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk Kalles kaviar

Blanda allt, låt stå en stund. Servera till vanlig sallad som serveras till annan mat.

tisdag 16 oktober 2007

Höstens guld - vilt och svamp

Så här gott om trattkantareller är det....




Värt att veta om svamp!

Kantarellen hittar man i gränslandet mellan lövskog och barrskog – gärna gammal skog. Runt gamla stubbar, intill omkullfallna träd och bredvid små grusvägar kan dessa små ljuvliga svampar hittas.

Kantareller kan förvällas och sedan frysas. En torkad kantarell kan smaka lite beskt. Däremot trattkantarellen mår väldigt bra av att torkas, trattkantarellens goda smak förstärks.
Plocka aldrig svamp du inte känner igen. Använd en ordentlig svampbok som inte är för gammal, vissa ändringar har gjorts genom åren om vad som är ätbart och inte…
Grovrensa svampen redan i skogen så håller den sig bättre.
Svamp ska plockas i korg, aldrig i plastpåse. Plasten ökar insektslarvernas och bakteriernas förökning.
Svamp är en färskvara och bör inte ligga över natt i rumstemperatur. Svamp som legat för länge börjar ruttna och kan orsaka matförgiftning.
Rensning, skär bort foten, borsta bort barr och mossa. En svampkniv med borste är ett bra hjälpmedel. Dela stora exemplar för att kontrollera att de inte innehåller larver. Skär bort ev. angripen del av svampen.
Läs även om de giftiga svamparna!


Ta på gummistövlarna, en tjock stickad tröja och ge dig ut med svampkorgen! Njut av höstens vackra färger, svala luft och de små gula hattarna vid vägkanten eller de små brun/gula trattisarna i mossan.
Så till alla er som nu ger er ut i skogen med bössan – god jaktlycka!

Höstsoppa med svamp

Ca 1liter blandad svamp
Smör eller margarin
1 gul lök
1 paket bacon
8 dl vatten
3 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar eller motsvarande mängd kycklingfond
25-50 gr gorgonzola (kan uteslutas)
salt och svartpeppar
maizenaredning

Skär den färska svampen i skivor eller bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stor gryta tills det mesta av vätskan från svampen har kokat bort. Häll över svamp och lök i en stor gryta. Tillsätt vatten buljongtärningar alt. fond och 1.5 dl av grädden. Smaksätt med salt och peppar. Låt soppan koka 20 minuter. Rör ev ner gorgonzola. Stek finhackad bacon knaprigt. Vispa resterande 1.5 dl grädde. Vänd ner grädden och koka soppan någon minut till.
Vid serveringen: när soppan är serverad i skålar/tallrikar, strö över knaperstekt bacon. Njut!


Så giftig och så vacker.....




Älggryta a´la Anna Maria

1.5 kg älgkött
2 l vatten
6 msk vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
2 gula lökar
10 cm purjolök
3 skivade vitlöksklyftor
4 lagerblad
15 enbär
4 morötter
1 liten palsternacka
1 liten bit selleri
1 gul paprika
1 röd paprika
3 msk svartvinbärsgelé
blandad svamp ex. kantareller, karljohansvamp
3 dl vispgrädde
maizenaredning

Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stor gryta. Hacka alla grönsakerna. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, kryddor och alla grönsaker utom paprikan. Låt koka ca 2 timmar. Lägg i svamp, paprika, gelé, grädde och ev lite soja låt koka 10 minuter till. Red till sist med maizenaredning. Servera med potatis och kokt brysselkål. Jättegott!!
Om det nu är så att man inte har någon ”viltleverantör” så går denna gryta utmärkt att göra med nötkött, grytan får ändå en god smak av vilt tack vare kryddorna.

Gipsad!

Ja precis så är det! Suck! Kanske kan kallas utmaning - planera mat som går att laga med en hand. Tur man har stora barn som kan assistera! Den lilla skruttan får bara observera än så länge!

Gipsmamman med pekfingervalsen med väntran....

måndag 15 oktober 2007

Petit Pain - surt frukostbröd mums!


Underbart surdegsbröd! Receptet är från Valhalla bageriet i Stockholm. Enkelt att göra även om det krävs lite planering med den lilla goa surdegen.


Så här har vi surdegen

Det finns en uppsjö av recept när det gäller surdeg - en hel vetenskap. Så här gjorde jag i alla fall.

Vetesurdeg

Dag 1
1 dl kallt vatten
1 dl vetemjöl
1 tsk honung

Blandas väl i en burk, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar.

Dag 3
2 dl vatten
2 dl vetemjöl

Det ska pysa när locket öppnas och lukta syrligt. Tillsätt mer mjöl och vatten och blanda väl.

Dag 4
Använd surdegen.

Degen till bröden 14 bröd

5 dl vatten
10 g jäst
16 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
300 g vetesurdeg
1 msk salt

Lös jästen i lite ljummet vatten. Blanda i övriga ingredienser utom saltet, arbeta degen väl. Tillsätt salt och jäs 2,5 timme. Dela degen i 14 bitar ca 150 gr styck. Rulla ut bullar med mjölade händer. Jäs 30 minuter. Ugn 250 grader. Sikta över lite mjöl, gör några "nyp" i bröden. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Jag tog 12 minuter...

Njut de med smör och god ost.....



fredag 12 oktober 2007

Cyberkocken - dags att rösta!

Så ta nu ditt samhällsansvar och titta in hos Brazilian Linda och rösta på Cyberkocksrecepten.

Mitt - Harissamarinerade och gremolatafyllda majskycklingfiléer med fräsch spanatsallad med äpple, rödbetor och ädelost finns där (receptet finns såklart här på min blogg) och ett gäng andra supersmarriga kycklingrecept!

Ha en jättebra helg alla små matnördar där ute!

torsdag 11 oktober 2007

Veckans husman




Långkok gillar jag. Särskilt nu när man är hemma-mamma är det alldeles underbart att få sätta på den STORA grytan med fläsklägg på morgonen. Puttra länge, länge, länge... Visst det ser kanske inte världsgott ut men det blir GOTT! Vilken buljong att sedan koka de fina rötterna i.

Sedan tycker jag det känns bra att ungarna får lära sig att äta kokt mat - över lag så steker man nästan all mat. Det känns nyttigt att äta lite kokt ibland. Eller så är det för att min älskade mormor alltid sagt så, kan nog vara så....

För nog är det skillnad på magens välbefinnande efter rotmos och fläsklägg och om man smäckt i sig mängder av fettdrypande supergott fläsk och en gräddig löksås. Fast det kvittar egentligen för jag måste äta fettdrypande knaperstekt, välsaltat fläsk ibland så enkelt är det!

Rotmos kan kännas som en utdöende maträtt - det är inte många som koker denna delikatess. I alla fall inte i min umgängeskrets. Fast det klart det är inte så många av dem som har denna störning kring mat heller som jag lider av. Som maken säger: "du är helt j....a besatt" (ursäkta ordvalet men så är det). Jag saknar rimmad fläsklägg - oftast så finns det inte att få tag på. Det blir godare med rimmat - dock undrar jag vad som hänt. Fläsket är inte lika salt nu som det rimmade var för några år sedan, undrar varför??

Just nu känns det som jag är rysligt besatt av en halv gris. Skulle sitta fint med frysen full nu.



Att dessa vanliga rotfrukter kan vara så vackra!








Mitt Rotmos med Fläsklägg

Fläskläggen

Fläsklägg - gärna rimmad ca 1,5 kg
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
En klyftad gul lök
Vatten så det täcker köttet i grytan
salt och vitpeppar

Koka upp allt, skumma väl. Koka ca 1,5-2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benet. Häll/sila av buljongen - spara. Lägg köttet under folie.

Rotmos

2 st stora kålrötter i mindre bitar

2 morötter i slantar

8 st potatisar i mindre bitar

Koka upp kålrötterna i buljongen. Koka ca 30 minuter. Häll då i morötter och potatis. Koka ytterliggare 30 minuter. Häll sedan av buljongen - spara den. Stöt rötterna, vispa sedan med elvisp - späd med buljongen till lagom konsistens. Salta och peppra om det behövs.


Viktigt! Smaka av maten! Jag gör av med massor av skedar - hela bänken ska vara full då har man skött sig. Jag skulle aldrig kunna laga något utan smaka av.

Servera sedan det supergoda rotmoset med mör fläsklägg - här önskas det också kokt köttkorv till...och senap.

För oss som inte är så toleranta!

Valio har en laktosfri sida! Det laktosfria köket heter den. Där finns nyheter och diverse recept. Lax i ugn under pepparotstäcke låter inte så dumt - kolla själv! För övrigt så är Valios mjölk den helt klart bästa! Eller hur?


Bäst i test hos oss!

Glasarbetarmiddag med Graalvas-visning


Jocke - glasblåsare och Design/målning min käre make








I lördags anlände våra vänner Jocke, Sara och deras pojk Robin. Så trevligt med vänner som tar käket med sig - i och för sig så lider inte jag vid spisen som bekant men såååå mysigt att få äta någon annans smarriga mat!


Denna rätt vi blev bjudna på har en trevlig historia - Jocke bjöd Sara på första dejten och hon föll pladask. Nu blev vi inte tokkära i våra gäster men väl i maten. Därav namnet Förförarräkor.
Inte nog med denna goda varmrätt - vi fick också en underbar liten förrätt - Smögentoast.

Givetvis var vi tvungna att förtära en dessert också efter denna delikata måltid - det fick bli en Vit chokladtryffelkaka. (min man sa " ja hon kunde inte hålla sig helt hon var ju tvungen att få göra något i köket"). Kanske ligger något i det fast det skulle jag aldrig erkänna....




Smögentoast 4p.


4 brödskivor stekta i smör

sallad


Smögenröra

1 dl lättmajonnäs

1 dl creme fraiche

500 g oskalade räkor

4 krabbklor

1½ krm cayennepeppar

1½ tsk Worcestershiresås

3 msk dill

salt och vitpeppar


Blanda alla ingredienserna till röran. Låt stå en stund.


Garnering:


Räkor, löjrom eller stenbitsrom, dill och citronskivor.

Enligt Jocke så krävs det en glasdesigner för uppläggning (vg se bild) men jag är helt övertygad om att det fungerar alldelels utmärkt utan....


Förförarräkor till 4p.


Risröran i botten på formen:

1 röd paprika

1 grön paprika

1 purjolök

2 rödlökar

4,5 okokt ris

2 pressade vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

1 tsk basilika


Koka riset enligt förpackningen. Hacka alla grönsakerna. Bryn dem i smör, krydda och häll i det kokta riset.. Vänd runt och ställ åt sidan.

Räkröran ovanpå:

4 dl creme fraiche

1 msk curry

50 gr smör

cayennepeppar - ska vara en glasarbetarnypa enligt Jocke!

1 kg handpillade räkor


Smält smöret, vänd ner kryddorna och fräs dem en liten stund. Lägg i räkorna - ta direkt av pannan. Tillsätt creme fraiche.


Fördela risröran i botten på en ugnssäker form. Häll den goda såsen ovanpå. Gratinera i ugn 15 minuter i 225 grader.



Så den lilla desserten som jag inte kunde låta bli...


Vit Chokladtryffelkaka

2 ägg

2,5 dl strösocker

200 g vit choklad

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1,5 dl vetemjöl

100 g smör


garnering: hyvlad mörk choklad (70%) - jag tog med pistagenötter i. + lite florsocker.

Smält den vita chokladen i mikron. (eller över vattenbad om man vill krångla till det). Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i alla övriga ingredienser. Rör runt till en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad form. Ställ in kakan i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska "svaja" lite. Låt svalna - ställ sedan in den i kylen.

Tryffelkakan ska serveras kall med en klick vipad grädde.




Tack för maten och en trevlig kväll!


PS. köttbullereceptet kommer en annan dag Jocke (Jocke gillade visst mina köttbullar som blev lite natta-mat...)DS.

onsdag 10 oktober 2007

Soppa på en spik och lite till


Kallt! - 2 minusgrader på morgonen. Ungarna fick ta på sig vinterjackor och vantar. Knallröd i ansiktet efter morgonens halvmil i benen. Himla härligt! Vad passar då bättre än en värmande god soppa.


Så här blev kvällens värmande höstiga Soppa för 4 p. (räcker nog egentligen till 6 p)

1 gul lök
8 hg fläskfärs (funkar självklart med blandfärs om man så önskar)
1 liter vatten
1 stor morot
5 potatisar
1, 5 msk kinesisk soja
1 dl tomatpuré
1½ tsk chilipulver
salt och svartpeppar
1 msk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (uteslut om så önskas)
1 köttbuljongtärning
färsk persilja

Servera med Lätt Creme fraiche och ett gott bröd!


Gör så här:

Skala potatis och morötter, skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Stek färsen och löken. Krydda. Häll i vatten, buljongtärning, tomatpuré, soja, vitlök. Sjud under lock ca 20 minuter. Lägg sedan i morot och potatis. Sjud ytterliggare 15 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Späd med mer vatten om den blir för tjock.

PS. Det finns massor av trattkantareller - jag plockade 4-5 liter i förrgår på en timme!!! DS. recept kommer....

tisdag 9 oktober 2007

Hembakat



Med jämna mellanrum så blir jag så innerligt less på "köpebrödet". Bakade underbara Petit pain (mindre bröd - lite ciabattalika fast med surdeg) i söndags. Recept + bilder kommer framöver. Dock hade jag idag lovat lämna recept på "Nattabröd" till Sofi. Så då fick det bli lite brödrecept idag också! Man kan faktiskt även bli less på baguetter - sådana som bara bakas av på lördagmorgonen. Jag kan säga att Nattabröd är godare! Sätt in brödet i ugnen på kvällen i en halvtimme sedan stänger man av ugnen. Godnatt o sovgott! Sedan är brödet rysligt nybakat och gott på lördagmorgonen. Har man superenergi så går man såklart upp och bakar någon smaskig bulle kl 6 på morgonen till den sovande familjen kanske...


Varsågod!


Nattabröd 1 bröd

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1½ tsk salt
3 msk farinsocker
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl + 2-3 dl till utbakningen


Smula jästen i en bunke, rör ut den med en skvätt av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker och havregryn. Rör om och låt grynen svålla några minuter. Arbeta i de andra mjölsorterna. Jäs övertäckt 1 timme. Pensla en avlång form (2l) med olja.Häll upp degen på bordet och knåda i 2-3 dl mjöl till, så att degen blir fast. Forma en limpa och lägg den i formen. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Stäng av ugnen efter 30 minuter. Låt brödet stå kvar i ugnen. ta ut brödet efter 8 timmar (över natten).


Ta ut ditt goda bröd och njut av en härlig frukost!!


Pilliga underbara piroger

Varför gör man så sällan piroger? För egen del så finns det någon skum känsla av att det är bökigt att göra piroger (eller??). Undrar jag hur jag ska göra för att få bort denna feeling....för det stämmer faktiskt inte! Dessa frasiga och välsmakande godingar gick snabbt att göra och så gott det är!

Känns dessutom så lagom när maten ska ätas framåt kvällen med lite mys, tända ljus, rödvin och funkar alldeles utmärkt till piroger. Fast kanske ändå bättre med ett gott öl - synd bara att man inte blivit tillräckligt gammal än för att ha lärt sig dricka öl...ha ha ha.

Så ta nu och tänk bort feelingen av bök och gör en enkel pirogdeg med mumsig fyllning som självklart går att variera i det oändliga men nu är det Färs och morots-fyllning som gäller.






Anna Pannas Piroger


12-14 små piroger eller som jag gjorde 5 stora



Efersom degen inte ska ligga och vila så bör fyllningen göras först.


Färs, ägg och morotsfyllning:


400 gr blandfärs (eller vilken färs du önskar, fungerar med lamm, vilt osv)

salt och vitpeppar

1 finhackad gul lök

4 msk tomatpuré

1,5 dl vatten

1 krm chilipulver

1 riven morot

1 hårdkokt hackat ägg



Fräs färsen och löken. Krydda. Häll i tomatpuré, riven morot och vatten. Puttra 10 minuter - späd med lite mer vatten om så behövs. Blanda sist i ägget och ställ pannan åt sidan.



Deg:

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 gr smör

3 dl mjölk


Blanda mjöl, smör, salt och bakpulver i en skål. Fördela margarinet med fingerarna. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt samman till en deg. Den ska kavlas ut direkt och fyllas med färsröran. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn (mitten) i ca 10 minuter.


Självklart går det utmärkt att göra denna deg i matberedare. Jag orkade inte med disken så det fick bli lite armstyrka i stället.


Servera med en god sallad!



söndag 7 oktober 2007

Mitt bidrag till Cyberkocken

Här är ditt kylskåp. Ja ett av de första matprogrammen som blev succé. Halva Sverige satt och tittade in i människors kylskåp - med ett fåtal ingredienser som skulle bli en lyxmåltid. Inte alltid så lätt men det såg då alltid gott ut. Cyberkocken är en förbättrad variant - ett antal ingredienser som ska komponeras till goda recept av alla oss med lätt släng av mat-störning.



Mitt bidrag till Cyberkocken (gå gärna in och titta på brazilianlindas blogg och läs mer om tävlingen)



Harissamarinerade och Gremolata-fyllda majskycklingfiléer med Fräsch Spenatsallad med äpple, rödbetor och ädelost 4p.


4 majskycklingfiléer med skinn
3 msk Harissa
3 msk majsolja
salt



Harissamarinad

Blanda Harissa och olja.



Gremolata

2 msk rivet citronskal (endast det gula)
1 knippa finhackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda ingredienserna.

Gör så här:
Skär ett snitt i filéerna. Fyll filéerna med gremolata, fäst ihop med tandpetare. Lägg filéerna i harissa-marinaden. Låt ligga minst 2 timmar (gärna över natten).

Salta filéerna. Ugn 200 grader. Lägg de i en ugnssäker form. Sätt formen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Kycklingen kan serveras antingen varm eller kall.

Servera med en fräsch

Spenatsallad med äpple, rödbetor och grönmögelost

1 tråg färsk spenat
3 äpplen
4 kokta rödbetor
50 g valnötter
½ tråg ruccola
15 fina kantareller
1 dl kokta svarta bönor
50 g ädelost



dressing:

3 msk balsamvinäger
5 msk olivolja


2 tsk dijonsenap

salt och svartpeppar



Blanda dressingen. Stek kantarellerna i smör, salta och peppra dem. Låt svalna. Fördela spenat, ruccola, tunt skivade äpplen, rödbetor, svarta bönor, stekta kantareller och smulad grönmögelost på 4 tallrikar. (obs blanda inte i en skål - allt blir då vackert rosa...) Häll dressingen över salladen precis innan servering.













Harissapasta


(het chilipasta)