onsdag 31 oktober 2007
Muffins med frukt
Här har det bakats muffins! Perfekt att ha i frysen. Jag är ingen småkake-människa, fast det klart det beror på hur man ser det - jag gillar inte att baka dem men däremot att äta dem. Så här blir det muffins - går snabbt att göra och barnen kan vara med och fixa det mesta!
Vi tog idag inlagda päron + kardemumma på några och kanel på några. Ta den frukt du har hemma, äpplen, hallon, blåbär osv. Vilken är din favvo?
Muffins med frukt
20 st
125 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 ½dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk el grädde
inlagda päron på burk
kardemumma eller kanel eller ingefära kanske...
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen - ett i taget under omrörning. Blanda i resten ordentligt till en jämt och fin smet. Häll smeten i formarna. Lägg i frukt och dofta över önskad krydda. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Ät och njut!!
tisdag 30 oktober 2007
Lycklig Äkta Smålandstös idag!!!
Jag har ystat OST!!! Även gjort alldeles äkta Ostkaka. På opastöriserad mjölk från Jerry på Öland.
Tur att man har en super-svärmor som kan inviga en i dessa hemliga konster. Recept och bilder kommer snart....så börja nu att ragga mjölk. Det duger inte med "köpe-mjölk" från ICA.
Tomatl - inte felstavat
Tomatl, ja så kallade de peruanska ursprungsodlarna denna vackra och goda grönsak. På 1500-talet förde spanska sjöfarare tomatplantan till Europa. Under flera hundra år användes tomaten endast som prydnadsväxt, den ansågs giftig. Italienarna var de som började satsa på tomatens kulinariska egenskaper. Det dröjde dock länge innan övriga europeiska kök tog sig an denna grönsak. Idag är det dock få som avstår från denna goda och vackra grönsak. Dessa vitamin- och mineralrika små godsaker finns numera i många olika varianter… runda tomater, körsbärstomater, plommontomater, gula tomater osv. Tomten tycker om att ligga framme i en skål. Tomatens goda arom bevaras då bäst. Viktigt att tänka på är att låta tomaterna ligga för sig själva i en skål. Alla tomater avger ett ämne som försämrar andra grönsaker snabbare. När affärernas grönsaksdiskar är fulla av tomater och priserna är låga, passa då på att frysa in en del! Skalade, utkärnade och skurna i bitar kan de frysas in råa. Används utmärkt till soppor och såser. Eller koka grovt skurna tomater i egen saft tills de faller sönder, passera och frys in.
Klassiska provensalska tomater 4 pers.
Servera denna klassiska tomat som tillbehör till kött, kyckling eller till en vegetarisk rätt.
2 stora tomater (gärna kvisttomater)
salt och vitpeppar
Örtsmet:
3 msk ströbröd
2 msk finhackad persilja
3 msk olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten kvist timjan
lite riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skär de i två halvor och salta och peppra tomaterna. Blanda ingredienserna till örtsmeten. Bred örtsmeten på tomathalvorna och strö över lite riven ost. Gratinera tomaterna till de fått fin färg ca 10-15 minuter.
måndag 29 oktober 2007
Saknar EKO-lådor
Fisk med pepparrot
Så himla enkelt och gott! Torsken då; ja jag vet man ska inte använda torsken men nu fanns det ingen hoki och lax är inte så uppskattat här hemma. Jag är dock helt tvärsäker på att det skulle vara gott med lax till detta recept. Så till er (oss) med laktosintolerans - använd den laktosfria färskosten som finns och riv lite färsk pepparrot i istället. Egentligen kanske det är godare men nu tog latmasken över lite.
Min pepparrotsfisk
torsk eller annan fisk till 4 pers. ( ca 200 g/pers)
1 burk lätt creme fraiche
1 burk pepparrotsost
svartpeppar
några räkor
Lägg torsken (eller valfri fisk) i en ugnsform. Peppra fisken. OBS salta inte! Osten är så salt i sig. Blanda/ mosa ihop ost och creme fraiche. Lägg oströran över fisken. Gratinera i ugnen tills fisken är klar (ca 20 minuter, fisken ska vara vit och fast).
Servera fisken med kokt potatis - eller kanske pressad om man vill. Funkar säkert med ris också. Lägg några räkor på fisken.
MUMS!
Förresten - Jag köpte frysta hajmalsfiléer - de ska visst vara "nya" torsk-ersättaren nu? Är det någon som testat?
söndag 28 oktober 2007
Wayne´s Coffee i Kosta
Grannfika
Grannarna Andersson skulle ha gäster från Halland. Gästerna fick förhinder - vilken otur - vi fick komma på super-smarrig fika istället. Jag kan i alla fall intyga att denna tårta absolut kan bakas igen när gästerna har möjlighet att komma. Matmor Andersson är kanonduktig på att både baka och laga gott käk! Hon har dessutom alltid en ny kokbok på lut - vilket passar utmärkt när grannen blir inbjuden på fika.
Så lördagsfikan såg ut så här:
DAIMTÅRTA 10 pers
Botten:
3 äggvitor
1.5 dl socker
150 gr skållad, skalad och mald sötmandel
Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
2.5 dl grädde
60 gr krossad daim
Gör så här:
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sötmandel och socker försiktigt.
Häll upp smeten i en smord och mjölad rund form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 30-35 min.
Låt mandelnbottnen svalna. Vispa grädde och socker.
Tillsätt daim och äggulor.
Lägg gräddfyllningen ovanpå mandelbottnen( som fortfarande är i formen. )
Ställ in in frysen minst 4 tim.
Självklart gott kaffe till! Tack för fikat! Gott som alltid!
För övrigt så konstaterade maken att - inte ens hos grannen kan vi äta utan att käket ska fotas....hm....någon som känner igen sig kanske?
Sedan en fråga: jag behöver hjälp - när jag skriver inlägg så blir det en annan tid än det jag anger - varför?? Snälla hjälp mig någon!!! Jag begriper att det är någon inställning med hur och var - guida mig om du kan och vill!!!
Gulasch enligt önskemål
Matforum är forumet för oss med mat-störning eller kanske rättare sagt intresse för mat. Du kan själv lägga in frågor eller svara på andras. Aktuella och inaktuella matbloggar finns listade. Ett mycket trevligt forum, man kan lära sig mycket där! Jag svarade på en fråga kring högrev - vad man kan laga av den. Här brukar det bli Gulasch. Lovade att skriva ner mitt recept på detta. Så Varsågod Urban och alla andra och Lycka till.
Gulasch 5-6 p
600 högrev skuren i bitar (jag gillar dem lite större)
6 gula lökar i bitarsmör att steka i
1 msk paprikapulver
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning (eller fond)
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1½ tsk salt ( ev lite mer)
1 msk socker
2 krm kummin
1 grön paprika i bitar
1 krm chilipulver
1 lagerblad
½ finhackad röd chili utan kärnor (ta med dem om du gillar starkt)
2 burkar hela tomater - ännu hellre körsbärstomater
Fräs köttet så det får fin färg i en stor stekgryta. Tillsätt alla övriga ingredienser. Sjud 2 timmar (gärna småputtra länge länge länge), späd med mer vatten om det behövs. Perfekt att förbereda dagen innan - då är den ännu bättre.
lördag 27 oktober 2007
Makalöst bra pizzadeg och tomatröra
fredag 26 oktober 2007
Retrokäk
Visst är det superkul med nya kryddor och nya produkter: sumak, kolonji, quinoa osv men...
Så var det då Rödvinssåsen - det finns nog tusentals bra sätt men så här gör jag!
torsdag 25 oktober 2007
Salladstorkan är över!
1 burk stora vita bönor
salt och svartpeppar
onsdag 24 oktober 2007
Semlan i mitt liv
Jag har ätit denna goda skapelse nu i oktober! Alldeles jätte-fel tycker nog de flesta. Nu är det bara så att har man en konditor till far som kommer med leverans så tackar (tyvärr) inte jag nej! Skulle du gjort det???
(Höganäs tallrikar blir förresten ganska repiga med tiden - ska nog slänga dem nu)
Mandomsprovet
1 gul lök
1 gul paprika
1 rödpaprika
1,5 tsk paprikapulver
2-3 tsk curry
salt och vitpeppar
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk mjöl
1 kg räkor med skal
4 skivor ananas
2 bananer
Hacka lök och paprika och fräs detta i margarin i en gryta. Blanda grädde, mjölk, mjöl och kryddor. Tillsätt detta till lökblandningen. Sjud ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt ev mer salt och curry. Skala räkorna. Skär ananas och bananer i mindre bitar. Blanda ner ananas, bananer och räkor i grytan. Nu ska grytan endast värmas – får ej koka då blir räkorna sega!
Servera med ris, mums!
tisdag 23 oktober 2007
Limpa á la sonen
Blanda allt.
I ugnsformen:
Ströbröd på limpan
Har man tur som jag - så får man hemgjord lingonsylt från Mormor!
söndag 21 oktober 2007
Gratinerade bär med vit choklad
Gino med vaniljglass
Tillagningstid: ca 15 minuter
Ingredienser
Beräknat för 3-4 portioner
2 dl björnbär bild från svt.se
2 dl hallon
2 dl blåbär
4 msk strösocker
200 g vit choklad
2 msk kokosflingor (jag hoppade över cocos)
vaniljglass
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda björnbär, hallon, blåbär och socker i en skål. Fördela bären i portionsformar. Toppa med riven vit choklad och kokos. Grädda i ugnen i 5-8 minuter.
Servera med vaniljglass.
Eftersom de färska fikonen är underbara just nu så fick det bli det också till.....
lördag 20 oktober 2007
Carinas tunga
Nja kanske inte riktigt Carinas tunga. Har inte blivit kannibal. Dock är denna skapelse tillagad av Carina. Kokt Älgtunga. Jag har aldrig ätit älgtunga och blev erbjuden att smaka - självklart tackar man ja! Den skulle serveras på smörgås med majonnäs och skivad gurka. Jag är hemskt ledsen Carina - men det här är hemskt konstig mat. Jag tyckte att tungan såg rätt liten ut för att vara älg - fick då omedelbart förklaringen - jag hade fått tungspetsen. Ryser ner i tårna... Om någon önskar vidare recept på denna delikatess så lovar jag att förmedla detta.
Tack för en speciell smakupplevelse!
Brutal kryddsmör-fylld kotlett-rad
1 kg kotlett-rad med eller utan ben (jag hade utan ben)
salt och svartpeppar
Kryddsmöret:
100 g smör
rivet skal av en halv citron
½ tsk chilipulver
1 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk timjan
½ tsk rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Som sagt, stick hål genom kotlett-raden med ett brynstål eller om du har något bättre föremål att använda så ta det! Fyll köttet med kryddsmöret. Linda in i plastfolie, in i kylen ca 1 dygn.
Tillagningsdagen:
salta och peppra köttet
pensla köttet med smält smör och lite soja
In i ugnen 200 grader ca 1 timme. Har man inte tillgång till termometer så brukar jag räkna 1 timme/kg kött. Fläskkött är genomstekt vid 75 grader. Linda sedan in köttet i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skärs upp.
Serverade köttet med krämig, brutalt onyttig Potatisgratäng.
Potatisgratäng 4 pers.
10-12 potatisar
1 purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt och svartpeppar
2-3 dl riven ost
Skala och skiva potatisarna i tunna skivor (fungerar utmärkt i matberedare). Skiva purjolöken. Lägg potatis, purjolök, mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och grovkrossad svartpeppar i en gryta. Smaka av, det ska smaka salt! Koka blandningen tills potatisarna är mjuka och gräddmjölkens konsistens är krämig. Obs! rör hela tiden i grytan under sjudningen, det bränner annars lätt fast. Lägg blandningen i en form. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader till gratängen fått fin färg. Strö gärna lite gräslök över när gratängen är färdig.
Gratäng som är kokt blir väldigt krämig och god. Dessutom kan man förbereda gratängen dagen innan - ha den färdigkokt i kylen. Sedan är det bara att gartinera den.
torsdag 18 oktober 2007
Kycklingwok med smådamerna
Skaldjursfest hos lindblommorna
Vår kära räka är så lättlagad att vi inte ens behöver tillaga den. Öppna räkpåsen, skala och njut! Sedan urminnes tider har skaldjur varit svenskarnas festmat – och visst är det så fortfarande! Sitta och skala räkor, kräftor och krabba blir dessutom en social syssla, det är lite pyssel och väldigt mysigt.
Även om bordet nu är fullt av ljuvliga skaldjur så kan det vara lite svårt att äta sig mätt på ”bara skaldjur”. Så här kan en skaldjursfest se ut hos oss!
Räkor
Havskräftor
Krabba
Insjökräftor kokta på pappa Stefans vis
God Aioli - att doppa skaldjuren i
Internationellt bröd
Hemmagjord färskost
Ost och vitlökschampinjoner
En hel brieost med små vindruvsklasar runtomkring
Skinkstubbar
Salta kex
Vegetarisk paj
Som söt avslutning, en kladdig och god chokladkaka med lättvispad grädde
Anders citronsnaps
lyxigt eller läskigt??
Hemmagjord färskost
1 l mild naturell yoghurt (ej lätt)
2 dl creme fraiche (ej lätt)
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
½ dl finklippt gräslök
½ dl finhackad persilja
Häll yoghurt och creme fraiche i en kastrull. Ljumma försiktigt under omrörning. Värm till ca 37 grader – känn med lillfingret. Det får inte bli varmt! Låt massan rinna av genom en tratt med kaffefilter över natten. Smaksätt sedan med salt, vitlök, nymald peppar och örterna. Rör om och låt osten stå ca 2 timmar innan den serveras. Serveras gärna som pålägg på brödet som nu följer…
Enkelt och mycket gott bröd - prova!! Det är super-gott!!
5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja
1½-2 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl
Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge. Låt den sedan jäsa under duk i minst 1 timme. (det gör inget om man skulle glömma degen en timme till eller så). Knåda den lätt, med endast några få tag i bunken och forma sedan degen till ett bröd på plåten. Jäs brödet ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225 grader. Grädda brödet 25-30 minuter, till brödet låter ihåligt när man knackar på det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla brödet med lite vatten när brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.
Ost och vitlökschampinjoner
Färska champinjoner
½ ask naturell Philadelphia ost
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
finhackad persilja
riven ost, typ herrgård eller grevé
Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen på en plåt, fyll champinjonerna med Philadelphia blandningen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225 grader till osten fått fin färg.
Skinkstubbe
4 tortilla bröd (fungerar även med tunnbröd)
Till röran:
1 ask Philadelphia ost
100 gr mjukost
200 gr rökt skinka
½ finhackad rödlök
finklippt gräslök
ca 5 cm finhackad färsk gurka
Blanda alla ingredienser till röran. Fördela röran över tortillabröden. Rulla ihop bröden. Lägg rullen med skarven neråt. Låt stå i kylen någon timme innan rullarna skärs i små knubbiga stubbar. Toppa gärna med en räka och lite finhackad rödlök.
Aioli
2 äggulor
1 pressad vitlöksklyfta
1.5 dl olja (neutral)
salt och vitpeppar
½ burk creme fraiche
Ta fram ingredienserna ½ timme innan aiolin ska göras. (för att få samma temperatur på ingredienserna, om ingredienserna har olika temperatur är det större risk att aiolin skär sig)
Lägg äggulor och pressad vitlök i en bunke – kör med stavmixer en liten stund. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Ta gärna någon paus i droppandet och bara mixa en stund så minimeras risken för en skuren aioli. Tillsätt salt och peppar och rör i creme fraiche. Creme fraiche är egentligen inte nödvändig i en riktig aioli, jag tycker dock personligen att aiolin får en mildare och rundare smak.
Vegetarisk paj
Maizena pajdeg
6-8 färska champinjoner
15 cm purjolök
1 stånd broccoli
1 gul paprika
2 tomater
1½ dl riven ost
1 burk creme fraiche
svartpeppar och salt
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt
Skär champinjoner och purjolök i mindre bitar. Fräs detta i lite margarin. Ta av stekpannan från plattan och tillsätt creme fraiche och salt (värm ej mer). Koka broccolin mjuk i lätt saltat vatten. Strimla paprikan och skiva tomaterna. Gör degen enligt förpackningen och tryck ut den i en form, gärna med veckad kant. Lägg i svampröran och lägg alla grönsaker över. Vispa ihop äggstanningen snabbt med en gaffel. Häll äggstanningen över grönsakerna. Strö riven ost över och krydda med grovkrossad svartpeppar. Ställ in pajen i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter tills pajen ”har stannat” och fått fin färg.
Koka kräftor på pappa Stefans vis
2 tjog kräftor
4 l vatten
1½ dl grovsalt
4 sockerbitar
2 msk dillfrö + ett kaffe filter
8 dillkronor + 8 dillkronor
Koka upp vatten, salt, sockerbitar och dillfrö som lägges i ett kaffefilter och som knytes ihop med gummiband . När vattnet har kokt upp – smaka på lagen det ska vara ordentligt salt, annars salta lite till. Lägg i de levande kräftorna och koka ganska häftigt under lock ca 12-15 minuter. Låt kräftorna svalna. Plocka upp de gamla dillkronorna från lagen och tillsätt 8 nya dillkronor. Kyl.
Till en skaldjursfest hör en och annan snaps till!
Anders citron snaps
1 flaska Brännvin special
1 citron
Skala bort citronskalet – med en potatiskalare, gör skalet så långt som möjligt. Lägg ner skalet i flaskan och kläm fast änden av skalet med korken. Låt snapsen stå minst två veckor i kylen. Snapsen får en vacker gul färg. Dra upp skalet. Servera snapsen väl kyld.
Kladdig choklad kaka med lättvispad grädde
2½ dl mjöl
200 gr margarin
200 gr mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
Smält choklad och margarin i en kastrull eller i microvågsugnen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda äggsmet med choklad och margarin, tillsätt mjölblandningen. Pensla en form (gärna med löstagbar kant) med smält smör eller margarin. Häll i ströbröd och vänd runt formen. Häll i smeten. Grädda kakan i 225 grader ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten – då är den färdig! Servera med lättvispad grädde.
Så utnyttja nu vår förmån att ha tillgång till denna lilla lyx – Skaldjur!! En klassiker med goda tillbehör – vilken fest!
Ber om ursäkt att det är lite dåligt med mat-bilder - det är lite knepigt när man är en enarmad bandit....Skaldjur känns bra för min del - ha darlingen till att skala och slippa hacka....skära gurka funkar med vänster!
onsdag 17 oktober 2007
Höstens såsguide
Anna Marias favoritsås
1 burk creme fraiche
1 paket gräddfil
rädisor
gräslök
1 gul lök
10 cm skalad gurka
2-3 krossade vitlöksklyftor
Skär rädisor i skivor, hacka löken, klipp gräslöken fint, skär gurkan i små tärningar. Blanda ”hacket” med creme fraiche, gräddfil och vitlök.
Chili och grönpepparsås med rödvinstouche
½ gul lök
½ färsk röd eller grön spansk chilipeppar
1 pressad vitlöksklyfta
10 grönpepparkorn (torkade)
2 tsk kinesisk soya
3 dl kalvfond
½ dl rödvin
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
maizena redning
Hacka löken. Dela chilipepparn, skrapa ur kärnorna och de vita väggarna. Finhacka en halv chilipeppar. Fräs lök och chilipeppar. Tillsätt grönpeppar, vin, kalvfond, soya och vitlök. Sjud ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Sjud en stund till. Sila såsen ner i en gryta. Red med maizena redning till önskad konsistens. Såsen går utmärkt att förbereda, gör allt klart fram till att såsen ska silas. Låt såsen gärna stå (osilad) då såsen får ytterliggare smak.
Jordgubbssås
1 paket jordgubbar (200 gr)
ca. ½-1 dl florsocker
Tina jordgubbarna. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Tillsätt florsockret börja med den mindre mängden, mixa lite till. Smaka av, tillsätt ev mer florsocker.
Fetaostsås
1 burk creme fraiche
100 g mosad fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar
Blanda allt, smaka av, låt dra någon timme i kylen innan servering.
Kall sås till fisk
1 burk Creme fraiche
½ burk röd kaviar
lite salt
Kan också kompletteras med: lite hackad rödlök, hackad gräslök, hackad dill
Blanda allt, låt stå en stund, servera till t ex all form av lax, stekt annan fisk eller kokt fisk.
Tzatsiki
1 burk matlagningsyoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt
Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.
Röd sås (till grillat kött)
1 burk krossade tomater
½ finhackad gul lök
1 liten burk hackad grön chili
salt och peppar
2 msk strösocker
Blanda allt (kallt). Låt stå någon timme i kylen.
Min kalla Fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk senap
3 msk strösocker
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar
Blanda alla ingredienserna. Smaka av, krydda ev. lite till. Låt stå gärna en timme innan servering. Passar till både stekt och kokt fisk. Jättegod!
Sås till Dessert
1 burk matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda allt. Passar till fruktsallad – i stället för grädde. Eller till jordgubbar…
Dressing till burgaren
1 dl creme fraiche
ca 2 msk ketchup
2 msk bostongurka
salt och vitpeppar
Blanda allt, smaka av med ev mer ketchup. Serveras till hamburgare.
Örtagårdssås
4-6 portioner
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
1½ tsk torkad dragon, basilika eller körvel
Blanda majonnäs och gräddfil. Smaksätt med dill och gräslök, dragon, basilika eller körvel.
Servera till inkokt, stekt, friterad eller rökt fisk, skaldjur eller skinka, kassler.
Salladsdressing
1 burk creme fraiche
3 msk ketchup
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk Kalles kaviar
Blanda allt, låt stå en stund. Servera till vanlig sallad som serveras till annan mat.
tisdag 16 oktober 2007
Höstens guld - vilt och svamp
Kantarellen hittar man i gränslandet mellan lövskog och barrskog – gärna gammal skog. Runt gamla stubbar, intill omkullfallna träd och bredvid små grusvägar kan dessa små ljuvliga svampar hittas.
Kantareller kan förvällas och sedan frysas. En torkad kantarell kan smaka lite beskt. Däremot trattkantarellen mår väldigt bra av att torkas, trattkantarellens goda smak förstärks.
Ta på gummistövlarna, en tjock stickad tröja och ge dig ut med svampkorgen! Njut av höstens vackra färger, svala luft och de små gula hattarna vid vägkanten eller de små brun/gula trattisarna i mossan.
Så till alla er som nu ger er ut i skogen med bössan – god jaktlycka!
Ca 1liter blandad svamp
Smör eller margarin
1 gul lök
1 paket bacon
8 dl vatten
3 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar eller motsvarande mängd kycklingfond
25-50 gr gorgonzola (kan uteslutas)
salt och svartpeppar
maizenaredning
Skär den färska svampen i skivor eller bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stor gryta tills det mesta av vätskan från svampen har kokat bort. Häll över svamp och lök i en stor gryta. Tillsätt vatten buljongtärningar alt. fond och 1.5 dl av grädden. Smaksätt med salt och peppar. Låt soppan koka 20 minuter. Rör ev ner gorgonzola. Stek finhackad bacon knaprigt. Vispa resterande 1.5 dl grädde. Vänd ner grädden och koka soppan någon minut till.
Vid serveringen: när soppan är serverad i skålar/tallrikar, strö över knaperstekt bacon. Njut!
Älggryta a´la Anna Maria
1.5 kg älgkött
2 l vatten
6 msk vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
2 gula lökar
10 cm purjolök
3 skivade vitlöksklyftor
4 lagerblad
15 enbär
4 morötter
1 liten palsternacka
1 liten bit selleri
1 gul paprika
1 röd paprika
3 msk svartvinbärsgelé
blandad svamp ex. kantareller, karljohansvamp
3 dl vispgrädde
maizenaredning
Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stor gryta. Hacka alla grönsakerna. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, kryddor och alla grönsaker utom paprikan. Låt koka ca 2 timmar. Lägg i svamp, paprika, gelé, grädde och ev lite soja låt koka 10 minuter till. Red till sist med maizenaredning. Servera med potatis och kokt brysselkål. Jättegott!!
Om det nu är så att man inte har någon ”viltleverantör” så går denna gryta utmärkt att göra med nötkött, grytan får ändå en god smak av vilt tack vare kryddorna.
Gipsad!
Gipsmamman med pekfingervalsen med väntran....
måndag 15 oktober 2007
Petit Pain - surt frukostbröd mums!
Underbart surdegsbröd! Receptet är från Valhalla bageriet i Stockholm. Enkelt att göra även om det krävs lite planering med den lilla goa surdegen.
Så här har vi surdegen
Det finns en uppsjö av recept när det gäller surdeg - en hel vetenskap. Så här gjorde jag i alla fall.
Vetesurdeg
Dag 1
1 dl kallt vatten
1 dl vetemjöl
1 tsk honung
Blandas väl i en burk, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar.
Dag 3
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
Det ska pysa när locket öppnas och lukta syrligt. Tillsätt mer mjöl och vatten och blanda väl.
Dag 4
Använd surdegen.
Degen till bröden 14 bröd
5 dl vatten
10 g jäst
16 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
300 g vetesurdeg
1 msk salt
Lös jästen i lite ljummet vatten. Blanda i övriga ingredienser utom saltet, arbeta degen väl. Tillsätt salt och jäs 2,5 timme. Dela degen i 14 bitar ca 150 gr styck. Rulla ut bullar med mjölade händer. Jäs 30 minuter. Ugn 250 grader. Sikta över lite mjöl, gör några "nyp" i bröden. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Jag tog 12 minuter...
Njut de med smör och god ost.....
fredag 12 oktober 2007
Cyberkocken - dags att rösta!
Mitt - Harissamarinerade och gremolatafyllda majskycklingfiléer med fräsch spanatsallad med äpple, rödbetor och ädelost finns där (receptet finns såklart här på min blogg) och ett gäng andra supersmarriga kycklingrecept!
Ha en jättebra helg alla små matnördar där ute!
torsdag 11 oktober 2007
Veckans husman
Långkok gillar jag. Särskilt nu när man är hemma-mamma är det alldeles underbart att få sätta på den STORA grytan med fläsklägg på morgonen. Puttra länge, länge, länge... Visst det ser kanske inte världsgott ut men det blir GOTT! Vilken buljong att sedan koka de fina rötterna i.
Sedan tycker jag det känns bra att ungarna får lära sig att äta kokt mat - över lag så steker man nästan all mat. Det känns nyttigt att äta lite kokt ibland. Eller så är det för att min älskade mormor alltid sagt så, kan nog vara så....
För nog är det skillnad på magens välbefinnande efter rotmos och fläsklägg och om man smäckt i sig mängder av fettdrypande supergott fläsk och en gräddig löksås. Fast det kvittar egentligen för jag måste äta fettdrypande knaperstekt, välsaltat fläsk ibland så enkelt är det!
Rotmos kan kännas som en utdöende maträtt - det är inte många som koker denna delikatess. I alla fall inte i min umgängeskrets. Fast det klart det är inte så många av dem som har denna störning kring mat heller som jag lider av. Som maken säger: "du är helt j....a besatt" (ursäkta ordvalet men så är det). Jag saknar rimmad fläsklägg - oftast så finns det inte att få tag på. Det blir godare med rimmat - dock undrar jag vad som hänt. Fläsket är inte lika salt nu som det rimmade var för några år sedan, undrar varför??
Just nu känns det som jag är rysligt besatt av en halv gris. Skulle sitta fint med frysen full nu.
Att dessa vanliga rotfrukter kan vara så vackra!
Mitt Rotmos med Fläsklägg
Fläskläggen
Fläsklägg - gärna rimmad ca 1,5 kg
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
En klyftad gul lök
Vatten så det täcker köttet i grytan
salt och vitpeppar
Koka upp allt, skumma väl. Koka ca 1,5-2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benet. Häll/sila av buljongen - spara. Lägg köttet under folie.
Rotmos
2 st stora kålrötter i mindre bitar
2 morötter i slantar
8 st potatisar i mindre bitar
Koka upp kålrötterna i buljongen. Koka ca 30 minuter. Häll då i morötter och potatis. Koka ytterliggare 30 minuter. Häll sedan av buljongen - spara den. Stöt rötterna, vispa sedan med elvisp - späd med buljongen till lagom konsistens. Salta och peppra om det behövs.
Viktigt! Smaka av maten! Jag gör av med massor av skedar - hela bänken ska vara full då har man skött sig. Jag skulle aldrig kunna laga något utan smaka av.
Servera sedan det supergoda rotmoset med mör fläsklägg - här önskas det också kokt köttkorv till...och senap.
För oss som inte är så toleranta!
Bäst i test hos oss!
Glasarbetarmiddag med Graalvas-visning
Jocke - glasblåsare och Design/målning min käre make
Risröran i botten på formen:
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 rödlökar
4,5 okokt ris
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1 tsk basilika
Koka riset enligt förpackningen. Hacka alla grönsakerna. Bryn dem i smör, krydda och häll i det kokta riset.. Vänd runt och ställ åt sidan.
Räkröran ovanpå:
4 dl creme fraiche
1 msk curry
50 gr smör
cayennepeppar - ska vara en glasarbetarnypa enligt Jocke!
1 kg handpillade räkor
Smält smöret, vänd ner kryddorna och fräs dem en liten stund. Lägg i räkorna - ta direkt av pannan. Tillsätt creme fraiche.
Fördela risröran i botten på en ugnssäker form. Häll den goda såsen ovanpå. Gratinera i ugn 15 minuter i 225 grader.
Så den lilla desserten som jag inte kunde låta bli...
Vit Chokladtryffelkaka
2 ägg
2,5 dl strösocker
200 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
garnering: hyvlad mörk choklad (70%) - jag tog med pistagenötter i. + lite florsocker.
Smält den vita chokladen i mikron. (eller över vattenbad om man vill krångla till det). Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i alla övriga ingredienser. Rör runt till en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad form. Ställ in kakan i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska "svaja" lite. Låt svalna - ställ sedan in den i kylen.
Tryffelkakan ska serveras kall med en klick vipad grädde.
Tack för maten och en trevlig kväll!
PS. köttbullereceptet kommer en annan dag Jocke (Jocke gillade visst mina köttbullar som blev lite natta-mat...)DS.
onsdag 10 oktober 2007
Soppa på en spik och lite till
PS. Det finns massor av trattkantareller - jag plockade 4-5 liter i förrgår på en timme!!! DS. recept kommer....
tisdag 9 oktober 2007
Hembakat
Pilliga underbara piroger
Känns dessutom så lagom när maten ska ätas framåt kvällen med lite mys, tända ljus, rödvin och funkar alldeles utmärkt till piroger. Fast kanske ändå bättre med ett gott öl - synd bara att man inte blivit tillräckligt gammal än för att ha lärt sig dricka öl...ha ha ha.
Så ta nu och tänk bort feelingen av bök och gör en enkel pirogdeg med mumsig fyllning som självklart går att variera i det oändliga men nu är det Färs och morots-fyllning som gäller.
Anna Pannas Piroger
12-14 små piroger eller som jag gjorde 5 stora
Efersom degen inte ska ligga och vila så bör fyllningen göras först.
Färs, ägg och morotsfyllning:
400 gr blandfärs (eller vilken färs du önskar, fungerar med lamm, vilt osv)
salt och vitpeppar
1 finhackad gul lök
4 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1 krm chilipulver
1 riven morot
1 hårdkokt hackat ägg
Fräs färsen och löken. Krydda. Häll i tomatpuré, riven morot och vatten. Puttra 10 minuter - späd med lite mer vatten om så behövs. Blanda sist i ägget och ställ pannan åt sidan.
Deg:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 gr smör
3 dl mjölk
Blanda mjöl, smör, salt och bakpulver i en skål. Fördela margarinet med fingerarna. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt samman till en deg. Den ska kavlas ut direkt och fyllas med färsröran. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn (mitten) i ca 10 minuter.
Självklart går det utmärkt att göra denna deg i matberedare. Jag orkade inte med disken så det fick bli lite armstyrka i stället.
Servera med en god sallad!
söndag 7 oktober 2007
Mitt bidrag till Cyberkocken
Mitt bidrag till Cyberkocken (gå gärna in och titta på brazilianlindas blogg och läs mer om tävlingen)
Harissamarinerade och Gremolata-fyllda majskycklingfiléer med Fräsch Spenatsallad med äpple, rödbetor och ädelost 4p.
4 majskycklingfiléer med skinn
3 msk Harissa
3 msk majsolja
salt
Harissamarinad
Blanda Harissa och olja.
Gremolata
2 msk rivet citronskal (endast det gula)
1 knippa finhackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor
Blanda ingredienserna.
Gör så här:
Skär ett snitt i filéerna. Fyll filéerna med gremolata, fäst ihop med tandpetare. Lägg filéerna i harissa-marinaden. Låt ligga minst 2 timmar (gärna över natten).
Salta filéerna. Ugn 200 grader. Lägg de i en ugnssäker form. Sätt formen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Kycklingen kan serveras antingen varm eller kall.
Servera med en fräsch
Spenatsallad med äpple, rödbetor och grönmögelost
1 tråg färsk spenat
3 äpplen
4 kokta rödbetor
50 g valnötter
½ tråg ruccola
15 fina kantareller
1 dl kokta svarta bönor
50 g ädelost
dressing:
3 msk balsamvinäger
5 msk olivolja
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
Blanda dressingen. Stek kantarellerna i smör, salta och peppra dem. Låt svalna. Fördela spenat, ruccola, tunt skivade äpplen, rödbetor, svarta bönor, stekta kantareller och smulad grönmögelost på 4 tallrikar. (obs blanda inte i en skål - allt blir då vackert rosa...) Häll dressingen över salladen precis innan servering.
Harissapasta
(het chilipasta)