torsdag 27 augusti 2009

Möhippe-paté



I lördags var det äntligen dags. Min älskade systers Möhippa. Efter lång tids planering och en massa hemligheter så var det dagen D. Hämtning med brandbil (ja hon är lätt förtjust i brandmän och tillhörande bilar), inspelning av skiva, afrikans dans (med efterföljande tokträningsvärk), lunch i solsken, SPA och så middag förstås. Middagen bestod av denna goda potatispaté och till den en krämig gryta med kyckling och kantareller. Perfekt mat att laga dagen innan. Vilket jag förstås fick göra för inte vill man missa något för att stå vid spisen.

Möhippe-paté
4 p

1 kg mjölig potatis (tex King Edward)
1 dl finhackad persilja
2 st pressade vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
4 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175º. Skala potatisen och skiva tunt, helst i matberedare eller med en madolin. Blanda persilja, vitlök och osten. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form, rymd 1½ liter. Varva potatis och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, tar ca 1 timme och 15 minuter. Låt patén kallna och själp upp den. Slå in i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär i skivor. Den kan värmas i mikron om man vill servera patén varm.

Jag skar den i skivor och la upp den direkt på serveringsfatet och sen värmde patén ganska långsamt på svag värme i micron. Perfekt!

Goa grönsaker är viktigt. Här ett gäng härliga tomater, svarta och gula.
Utan garnering ser patén ut så här.


Min supersnygga syster!!!!!!!!!!!!!








27 kommentarer:

annamaria sa...

Hur kunde jag missa att det kom en stirppa också under middagen.........

Anonym sa...

Guud vad lika ni är!!!Spännande recept!Kram

annamaria sa...

Hejsan anonym!!! Vem är du? Kram tillbaka!

Frostrosor sa...

Trevligt med möhippa! Det var säkert sju-åtta år sedan jag gjorde en potatispaté senast. En bortglömd rätt men nu är den avdammad och tål att planeras in någon helg. Jag är intresserad av grytreceptet också ifall du har lust att lägga in det?

Lisa Ulrica sa...

hon är ju allra finast lilla Ninin!

annamaria sa...

Hej Frostrosor! Jag har inget exakt recept på den enkla men supergoda grytan men lite på en höft kan du få...Kycklingfiléer i bitar, stek dem o salta och peppar, stek färska kantareller. Häll över Campbells kantarellsoppa - utan att späda den. Tillsätt några dl mjölk och några dl grädde, en skvätt kalvfond. Salta och peppra mer om det behövs. Sjud 15 min.

Soppan är faktisk supergod som smaksättare när man gör gryta - och då särskilt till många. Lycka till!!!!

anemonen sa...

Bedårande brud:-)

bakmammorna sa...

vad kul med möhippa!!! och vilken underbar mat! på min möhippa var det tema husmor så det var jag som fick laga en del av maten :-) också jättekul, men smidigt at tha det klart!

erica mamma och fru sa...

Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat (samt olika nya matprodukter vi testar)då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
kram /Erica

Anonym sa...

Ser jättegott ut! Jag ska helt klart testa den där patén.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Mat-Micke sa...

Om du är intresserad av matrecensioner från lite olika platser i Sverige kan jag rekommendera Mat-Micke.se. Välkommen!

mika sa...

svar: jag hade svarta :)men röda är nog också gott

s sa...

Inspiration på kallardorren.blogg.se

Kinna Jonsson sa...

Saknar dig och undrar varför du inte bloggar längre. Tänkte på dig häromdagen och när du var och bakade kladdkaka på Nordiska muséet. Tror du skadat foten och hoppade på kryckor. Hoppas att allt är bra! kram K

annamaria sa...

Hej Kinna! Vilket minne du har. Glad jag blir att du tänker på mig! Allt är bara bra. Har lite för mycket arbete (och stor familj) för att hinna med bloggen. Sedan en månad tillbaka fotograferar jag i alla fall mat igen. Kanske en bra bit på väg? Hoppas allt är bra med dig! Jag önskar dig en varm och härlig sommar! Stor kram

Bea sa...

väntar på nya mattips tjejen!! kram/bea

kökschefen.se/Lars sa...

Hej AnnaMaria,
Jag letar receptleverantörer till www.kökschefen.se. Har du några härliga recept som jag kan publicera?

Anonym sa...

STOPPA TERRORN MOT DE SJUKA! Den kan drabba

DIG!

Rösta rödgrönt - för ditt EGET bästa.

Så enkelt är det - för ALLA utom miljonärerna.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7799608.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7799614.ab

- Peter Ingestad, poet

Mickiz sa...

Ang: Så här många har varit och hälsat på idag.
Hur fick du den inställningen ?
Har själv blogspot men aldrig fått det dära att fungerar tro jag...
Svara gärna mej via mailadressen.

MassaMat sa...

Ser jättegott ut!

mumsfillibaba sa...

Vad roligt med möhippa! Och speciellt när det är ens syster. Mycket tissel och tassel och planerande bakom rygg!! Hoppas hon blev nöjd! Vem skulle inte vilja åka brandbil?!;)

Sweet Passion sa...

aldrig gjort potatispate,dock låter de intressant och ser smaskens
ville passa på och tipsa dig om 2 tävlingar som pågår hos mig,där man kan vinna flame boy brännare och marmorkavel,du är väl med
Simone

cecilia sa...

såg spännande gott ut!

Anonym sa...

Skulle vara jätte roligt om du ville kolla in på vår matblogg. Vi kanske kan bli inspirerade av varandra? Vi gör nämligen en matblogg som ett projektarbete under gymnasiet och har ett stort intresse för att baka och laga mat. Kom gärna med åsikter.

//Mvh Saga, Frida, Evelina, Linda och Elin på whatscookingbloggen

Anonym sa...

North Face is the recognized provider of good high [URL=http://www.nfoutletonline.net/#1062]north face outlet online[/URL] women's khumbu jackets. These can become obtained on the internet and on official North Facial area retailer shops. It comes in various [URL=http://www.nfoutletonline.net/#1172]the north face outlet[/URL] such as black, grey and even green and simple variations that would match any woman's need.

Anonym sa...

rrix [url=http://www.beatsbydreoutletuk.co.uk]Beats By Dre[/url] anag http://www.beatsbydreoutletuk.co.uk ijtn wpeo [url=http://www.icheapbeatsbydre.co.uk]Beats By Dre[/url] qsfk http://www.icheapbeatsbydre.co.uk vmqu yvng [url=http://www.hibeatsbydre.co.uk]Beats By Dre[/url] pecd http://www.hibeatsbydre.co.uk eyqs iyrv [url=http://www.beatsshop1.com]Dr Dre Beats[/url] fwfd http://www.beatsshop1.com bodx gipn [url=http://www.drdrebeats2013.com]Beats By Dre Cheap[/url] evmp http://www.drdrebeats2013.com yprz