tisdag 16 juli 2013

Sommarpiroger






Vad betyder då sommarpirog? Jo det betyder lite extra lat. Antingen köper man pizzadeg på närmsta pizzeria eller färdig pizzadeg i affären. Jag köpte i affären, Delizie hette märket.

Kavlade ut degen lite extra, skar i fyrkanter och fyllde med köttfärsröra och lite riven ost. Tryck till kanterna ordentligt och pensla med ägg. Baka i ugn 200 grader va 11 minuter.

Perfekt som picknickmat eller "ta med till stranden" mat. Fyllningen går såklart att variera, idag blev det en mer klassisk variant här. Har du överbliven köttfärssås så fungerar det också utmärkt om den inte är väldigt lös i konsistensen. Jag tycker det allra godast med en god Pizzasallad till piroger, testa!

Köttfärsfyllning

500 g färs
1 gul lök
½ dl ketchup
2 msk soja
salt, vitpeppar, chili flakes och paprikapulver

Hacka lök och fräs den med färsen. Krydda, tillsätt ketchup och soja. Smaka av.



Pizzasallad

½ Vitkålshuvud
½ burk inlagd paprika + dess spad - halva burken
salt, svartpeppar
strösocker
1.5 dl olivolja
2 msk ättika, 12 %-ig

Riv kålen, jag gjorde i matberedaren men fungerar också bra att skära med osthyvel. Blanda i övriga ingredienser, smaka av med ev mer kryddor och socker. Blanda väl. Låt dra i kylen minst 1 timme innan servering.


 

Inga kommentarer: