tisdag 9 oktober 2007

Hembakat



Med jämna mellanrum så blir jag så innerligt less på "köpebrödet". Bakade underbara Petit pain (mindre bröd - lite ciabattalika fast med surdeg) i söndags. Recept + bilder kommer framöver. Dock hade jag idag lovat lämna recept på "Nattabröd" till Sofi. Så då fick det bli lite brödrecept idag också! Man kan faktiskt även bli less på baguetter - sådana som bara bakas av på lördagmorgonen. Jag kan säga att Nattabröd är godare! Sätt in brödet i ugnen på kvällen i en halvtimme sedan stänger man av ugnen. Godnatt o sovgott! Sedan är brödet rysligt nybakat och gott på lördagmorgonen. Har man superenergi så går man såklart upp och bakar någon smaskig bulle kl 6 på morgonen till den sovande familjen kanske...


Varsågod!


Nattabröd 1 bröd

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1½ tsk salt
3 msk farinsocker
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl + 2-3 dl till utbakningen


Smula jästen i en bunke, rör ut den med en skvätt av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker och havregryn. Rör om och låt grynen svålla några minuter. Arbeta i de andra mjölsorterna. Jäs övertäckt 1 timme. Pensla en avlång form (2l) med olja.Häll upp degen på bordet och knåda i 2-3 dl mjöl till, så att degen blir fast. Forma en limpa och lägg den i formen. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Stäng av ugnen efter 30 minuter. Låt brödet stå kvar i ugnen. ta ut brödet efter 8 timmar (över natten).


Ta ut ditt goda bröd och njut av en härlig frukost!!


Pilliga underbara piroger

Varför gör man så sällan piroger? För egen del så finns det någon skum känsla av att det är bökigt att göra piroger (eller??). Undrar jag hur jag ska göra för att få bort denna feeling....för det stämmer faktiskt inte! Dessa frasiga och välsmakande godingar gick snabbt att göra och så gott det är!

Känns dessutom så lagom när maten ska ätas framåt kvällen med lite mys, tända ljus, rödvin och funkar alldeles utmärkt till piroger. Fast kanske ändå bättre med ett gott öl - synd bara att man inte blivit tillräckligt gammal än för att ha lärt sig dricka öl...ha ha ha.

Så ta nu och tänk bort feelingen av bök och gör en enkel pirogdeg med mumsig fyllning som självklart går att variera i det oändliga men nu är det Färs och morots-fyllning som gäller.






Anna Pannas Piroger


12-14 små piroger eller som jag gjorde 5 stora



Efersom degen inte ska ligga och vila så bör fyllningen göras först.


Färs, ägg och morotsfyllning:


400 gr blandfärs (eller vilken färs du önskar, fungerar med lamm, vilt osv)

salt och vitpeppar

1 finhackad gul lök

4 msk tomatpuré

1,5 dl vatten

1 krm chilipulver

1 riven morot

1 hårdkokt hackat ägg



Fräs färsen och löken. Krydda. Häll i tomatpuré, riven morot och vatten. Puttra 10 minuter - späd med lite mer vatten om så behövs. Blanda sist i ägget och ställ pannan åt sidan.



Deg:

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 gr smör

3 dl mjölk


Blanda mjöl, smör, salt och bakpulver i en skål. Fördela margarinet med fingerarna. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt samman till en deg. Den ska kavlas ut direkt och fyllas med färsröran. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn (mitten) i ca 10 minuter.


Självklart går det utmärkt att göra denna deg i matberedare. Jag orkade inte med disken så det fick bli lite armstyrka i stället.


Servera med en god sallad!



söndag 7 oktober 2007

Mitt bidrag till Cyberkocken

Här är ditt kylskåp. Ja ett av de första matprogrammen som blev succé. Halva Sverige satt och tittade in i människors kylskåp - med ett fåtal ingredienser som skulle bli en lyxmåltid. Inte alltid så lätt men det såg då alltid gott ut. Cyberkocken är en förbättrad variant - ett antal ingredienser som ska komponeras till goda recept av alla oss med lätt släng av mat-störning.



Mitt bidrag till Cyberkocken (gå gärna in och titta på brazilianlindas blogg och läs mer om tävlingen)



Harissamarinerade och Gremolata-fyllda majskycklingfiléer med Fräsch Spenatsallad med äpple, rödbetor och ädelost 4p.


4 majskycklingfiléer med skinn
3 msk Harissa
3 msk majsolja
salt



Harissamarinad

Blanda Harissa och olja.



Gremolata

2 msk rivet citronskal (endast det gula)
1 knippa finhackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda ingredienserna.

Gör så här:
Skär ett snitt i filéerna. Fyll filéerna med gremolata, fäst ihop med tandpetare. Lägg filéerna i harissa-marinaden. Låt ligga minst 2 timmar (gärna över natten).

Salta filéerna. Ugn 200 grader. Lägg de i en ugnssäker form. Sätt formen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Kycklingen kan serveras antingen varm eller kall.

Servera med en fräsch

Spenatsallad med äpple, rödbetor och grönmögelost

1 tråg färsk spenat
3 äpplen
4 kokta rödbetor
50 g valnötter
½ tråg ruccola
15 fina kantareller
1 dl kokta svarta bönor
50 g ädelost



dressing:

3 msk balsamvinäger
5 msk olivolja


2 tsk dijonsenap

salt och svartpeppar



Blanda dressingen. Stek kantarellerna i smör, salta och peppra dem. Låt svalna. Fördela spenat, ruccola, tunt skivade äpplen, rödbetor, svarta bönor, stekta kantareller och smulad grönmögelost på 4 tallrikar. (obs blanda inte i en skål - allt blir då vackert rosa...) Häll dressingen över salladen precis innan servering.













Harissapasta


(het chilipasta)



lördag 6 oktober 2007

Falsk fläskfilé????????????

Falsk fläskfilé måste nog vara det mest konstiga att laga. Jag läste ett recept på falsk fläskfilé - en färsrätt. Där färs kryddades med aromat och rullades sedan i i folie för att sedan skivas och stekas och detta skulle då likna fläskfile´. Har dessutom hört flera som säger att det är såååå gott. Är dock ytterst tveksam till detta...Varför i hela fridens...skulle man göra detta? Färsen är numera lika dyr som fläskfilé så jag tänker definitivt använda den rätta varan. Även om jag nu är smålänning så får det vara någon måtta på det hela!














Så här ska det vara!



Äkta Fläskfilé i goda marinader 4 p

2 fläskfiléer

Marinad 1:

3/4 dl salt ( ja det låter mycket men det blir så bra så,,,)

1 liter vatten

10 kvistar färsk rosmarin

5 pressade vitlöksklyftor

grovmalen svartpeppar

Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna. Bryn fläskfilén runt om och stek färdigt i 125 grader varm ugn i 45 minuter.



Marinad 2

strimlat skal av 2 st citroner

1 dl finhackade örter ( jag tog oregano, timjan och persilja)

3 dl olja

Blanda alla ingredienserna till marinaden. Skär upp köttet och lägg det på ett fint fat och häll marinad 2 över.



Servera gärna denna goda och vackra sallad till:

Stora vita kokta bönor, nätmelon, papaya, tomater, rädisor, färsk spenat eller ruccola och gurka.


tisdag 2 oktober 2007

Sjuksköterskedejt


Äntligen! Det är inte så ofta vi numera får ihop vår tid för att kunna träffas men nu så! Ulla, UllaBritt och jag. Tre systrar som läste ihop under 3 år. Träffades hos Ulla denna gång. Denna delikata lunch blev vi serverade!

Fetaostfyllda färsbiffar med klyftpotatis och två goda såser 4p


de mycket goda biffarna

0.8 kg blandfärs

1 gul lök

2 st äggulor

½ dl mjölk

300 g purjolök

120 g fetaost


Fräs finhackad lök i smör, låt svalna. Blanda den med färsen, äggulor och mjölk. Skölj och dela purjolöken på längden, hacka den och fräs den i lite smör. Skär fetaosten i fina tärningar och blanda med purjolökshacket. Arbeta ihop fetaost, purjolök och färsen. Gör antingen 4 stora biffar eller fler mindre. Stek biffarna i smör, salta och peppra dem och efterstek i ugn ca 10 minuter.

Såserna som serverades: Tzatsiki och Chiliyoghurt ( turkisk yoghurt, färsk röd chili, paprikapulver och salt).

Och till detta goda en fräsch sallad och klyftpotatis.


Tack för maten och tipset!








Toppen-systrar!


Lill-Pluttan fick

så klart följa med.


Jag blev med Kålrabbi


Ja, som vanligt var jag och handlade och så var det bra pris på Kålrabbi. Sedan ser den ju så rolig ut så då måste man köpa den för det.... Kålrabbi är inte den vanligaste grönsaken i mitt kylskåp kan jag säga. Utmaningar är alltid trevligt! Så vad göra...



En salsa på den lilla rabiata kålrabbin så klart



2 st gröna krispiga äpplen

2 st kålrabbi

1 st färsk mango

1,5 dl gula sultanrussin

½-1 finhackad urkärnad röd chili

salt, en gnutta socker och färsk koriander

saften av 1 lime

3 msk olivolja



Skala äpplen, mango och kålrabbi. Finstrimla så tunt som möjligt. Det finstrimlade blandas med russin, chili och färsk koriander. Rör limesaft och olja + salta + en gnutta socker. Blanda sedan ner övriga ingredienser. Låt stå någon timme.



Servera Rabiat kålrabbisalsa till rökt kött eller rökt fisk. Kan nog också funka till en kryddig stark grillad korv faktiskt! Är också mumsigt på en buffé.



Prova en lite annorlunda rätt!

4 oktober Kanelbullens dag!!

Självklart ska vi fira denna svenska uppfinning. Kanelbullen introducerades i våra hem under 1920-talet. Vilka kloka människor! Sedan 1999 har denna lilla skapelse haft en alleles egen dag - den 4 oktober. Hembakningsrådet var då i farten och instiftade ännu en dag av firande. (himla bra, man ska alltid ta alla tillfällen i akt att fira något).

Mina barns Farmor är säkert redan igång med baket. Hon gör dessutom bullarna på rätt sätt enligt mina barn - jag gör fel, så det är ju kul!

Vad är då rätt och fel - jo jag gör traditionella bullar där degen rullas och sedan skärs i bitar och läggs i bull-papper, bullarna blir ofta gigantiskt stora men goda. Farmor hon gör så bullen blir ett vackert konstverk - en snurrig fin skapelse. Självklart har jag försökt göra "riktiga bullar" dock utan bra resultat så det får faktiskt duga med skurna stora saftiga kanelbullar.

Ett alldeles förträffligt gott bull-recept kommer här:


32 stycken goda Kanelbullar som doftar kardemumma...



100gr smör

5 dl mjölk

1 paket jäst

1 dl socker

2 tsk stött kardemumma

½ tsk salt

13-14 dl vetemjöl

fyllning:

200 gr smör

2 dl socker

4 msk kanel (om man skulle vilja...byt ut kanelen mot ett gott vaniljsocker)


pensling:

1 ägg

pärlsocker (gärna hackad mandel på...)


Gör så här:

Ta fram smöret till fyllningen så det blir mjukt. Smält smöret. Jag älskar min hushållsassistent! Häll mjölken i det smälta smöret och värm till 37 grader. Smula jästen - strö över lite strösocker (min far - konditorn säger att jag ska mata jästen så den jäser bättre), häll över mjölk-smöret så jästen smälter. Häll i resten av mjölk-smöret, socker, kardemumma och salt. Kör igång assistenten. Häll i ca 12 dl mjöl. Kör degen minst 10 minuter - tills degen blir riktigt blank och fin. Jäs ca 40 minuter - obs där det är lagom varmt och gott! Ta upp degen och knåda den lite. dela degen i två delar. kavla ut delarna till varsin fyrkant - ca 1 cm tjock. Fördela smöret över degkakorna, strö över socker och kanel eller min personliga favorit - vanlijsocker. Rulla ihop och skär rullen i bitar (eller gör vackra skapelser med snurr om du kan...). Lägg bitarna i bullformar. Jäs ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sätt in bullarna i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Serveras med fördel till ett glas iskall mjölk!


Bullbak, bullbak hela dan.....