Nu när det är lite svalare ute så blir jag så Höstig! Blir sugen på mustiga grytor, hembakta grova bröd, kantareller och så varma koftor och lite andra nyinköpta höstiga kläder. I mitt skafferi hade jag samlat på mig en hel massa "slattar" av mjölsorter och annat gott. Det är dock en salig blandning av gram och decilliter - eftersom det var slattar så fick endel vägas och endel fanns det mer av så då fick det bli decilliter. Hoppas det går fint ändå. Så då fick det bli 2 saftiga bröd på det. Väldigt lättbakat - bara att röra ihop och hälla i bakformar. Under tiden bröden svalnade så plockade vi kantareller....recept och bilder kommer snart....
Grovbröd på mitt vis
2 limpor
70 g linfrö
1 dl havrekross
1 dl solroskärnor
200 g rågsikt
280 g grahamsbröd
4 tsk salt
300 g vetemjöl
50 g jäst
2 dl sirap (och 2 msk såskulör för färgens skull)
1 dl lingonsylt
12 hackade torkade aprikoser
1 l filmjölk
Blanda allt det torra. Rör ut jästen i filen som värmts till 37 grader. Häll i den i det torra. Tillsätt sirap, lingon och aprikoser. rör runt tills det blir en jämns smet. Jäs 20 minuter. Häll i smeten i välsmorda formar (1,5 liters). pensal bröden med olja och strö över solrosfrön och havrekross. Ställ in börden längsts ner i ugnen 100 grader i 45 minuter. Sedan ytterliggare 50 minuter på 175 grader. Låt de stå i formarna och sätta sig i 15 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt dem svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar