fredag 16 augusti 2013

Fläskfilé på risbädd


 
 
Ja då var det fredag. Känns som en höstig sådan. Jag klagar inte en sekund, älskar hösten. Ja jag älskar nog årets skiftningar allihop egentligen. Tur det kanske. Nu är det svampdags igen och det är härligt. Goda mustiga grytor lockar. Kanske den här godingen med Lammfärs. En härligt mustig Lammfärscurry.
 
Det här rätten känns som en 80-talsklassiker. Det är nog därför jag gillar den. Maken fullkomligt älskar den! Den bjöds han på...ja i slutet av 80-talet hemma hos mina föräldrar. Tänk att mat kan vara så mycket minnen. Det är dessutom oerhört enkelt att laga, en hederlig sallad med tomat, gurka, sallad och majs passar perfekt till.
 
Vilka matminnen har du?
 
Ha en fin helg allihop!
 
Fläskfilé på risbädd
 
6 portioner kokt ris (inte jasminris)
4 dl grädde
salt och vitpeppar
 
1-2 fläskfiléer
salt och vitpeppar
olja eller smör
 
2-3 dl riven ost
 
Skär filéerna i 1 cm tjocka skivor, banka till dem med handen lite. Stek dem knappt klara men med fin färg. Krydda med salt och vitpeppar.
 
Lägg kokt ris i en ugnsform, häll över grädde och krydda med salt och vitpeppar. Blanda väl, smaka av, det ska smaka gott - då vet man att det är lagom salt. Lägg köttbitarna ovanpå och strö osten över.
 
Gratinera i ugn 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera med sallad och njut!
 


1 kommentar:

G sa...

Hej
Gjorde en champinjonstuvning och bredde över fileskivorna. Kröntes sen med riven ost. Ganska smarrigt, tyckte vi....