söndag 8 juni 2008

Nattens Potatisallad


Denna potatisallad åt jag för första gången mitt i natten. Jag arbetade natt på ortens dåvarande sjukhem. Klockan två satte vi i gång grillen. J hade marinerade lammkotletter med sig. Kotletter som var marinerade i öl, vitlök och persilja. G´s man hade fixat potatisalladen, det var den godaste potatisallad jag någonsin ätit. Jag fick bara receptet på en höft. Så med åren så har i alla fall min variant blivit så här. Jag tror att det är äpplet - det är det som gör det! Här serveras helgrillad fläskfilé till salladen.

Anna Marias hemgjorda Potatissallad

Ca 7 fasta potatisar
2 burkar creme fraiche
2 dl löst vispad grädde
3-5msk majonnäs
salt
strösocker (efter smak ca. 3msk)
1 äpple
2 gula lökar
1 knippe gräslök
grovkrossad svartpeppar

Koka potatisen med skal för bäst resultat, det går dock att skala de innan om man så vill… Låt svalna. Skär potatisen i bitar – centimeter stora.Blanda creme fraiche, grädde, majonnäs, skalat och finhackat äpple, finhackad gul lök, klippt gräslök, salt, vitpeppar, socker.Blanda ner potatisen. Smaka av, tillsätt ev. mer av något. Krydda över svartpeppar. Potatissalladen görs med fördel dagen innan. Smakar dock bra efter 2-3 timmar i kylen. Om salladen känns torr efter tiden i kylskåpet – tillsätt extra creme fraiche eller grädde. Salladen ska ej vara torr!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är något speciellt med "nattmat", om man syftar på maten som man äter på ett nattskift. Jag jobbade natt en gång för länge sedan på en infektionsavd med en egen uteplats och minns de där sommarnätterna när man pausade med nattmat i trädgården samtidigt som skrålande festmänniskor vinglade hem i natten. Hjälp det är 13 år år sedan när jag tänker efter :)

lina sa...

Den låter jättegod! Äpple i potatissallader gör hela skillnaden tycker jag!

Malin sa...

Den potatissalladen lät super god!
Kram MMMM
ps vi ses snart

Anonym sa...

Ibland tror jag historien kring en rätt är lika viktig som en ingrediens i en rätt. Stämningen och känslan kommer tillbaka och det är mycket det de handlar om.

Anonym sa...

Mumsig "pärsallad" det där, gjorde en med vinegrett i helgen.

Anonym sa...

Hejsan! Den låter supergod,skall testa den i morgon.Kram och Tack Mvh Gittan