torsdag 13 augusti 2009

Ängamat


Just detta vackra namn på en maträtt gör mig lycklig. Min käre make däremot, "nej men säg något annat". Han har för sig att detta kan man inte äta - minnen från barndomen. Nu däremot om jag serverar Sommarsoppa så äter han med mycket god aptit. Len härlig soppa av riktiga primörer. Om man önskar andra grönsaker så tar man det. Jag hade oxsvans i frysen och kokte buljong på det men det måste man inte.

Ängamat eller Sommarsoppa

1 blomkålshuvud
6 morötter (små, späda)
4 potatisar
1 purjolök
8 dl vatten
1 tsk salt
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 buljongtärning (eller ännu hellre egen buljong av kokta köttben)
2 msk smör
2 dl ärter
en näve färsk spenat
persilja
salt & peppar

Skala och skär morötterna och potatisen i bitar, skiva purjolöken. Dela blomkålshuvudet i buketter. Koka upp vattnet och buljongtärningen och lägg ner grönsakerna (inte spenat och ärtro), salta lätt. Låt koka i 10 minuter.Gör en klumpfri redning av mjöl, grädde och mjölk, rör ner denna i soppan samt klicka i smör. Tillsätt ärterna och spenaten och låt koka i 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja innan servering.

Ett gott bröd till soppan smakar fint. Syrrans grötbullar, en gammal hederlig limpmacka eller varför inte ett långpannebröd med frön på passar utmärkt!

6 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Nämän så härligt att se att du vaknat till liv igen *skrattar*.

Ängasoppan är en sommarfavvis ;)

Kramar

annamaria sa...

Hej det var länge sen!!!! Ja nu när man har semester så finns det lite mer tid! Kramizzzar - hoppas sommaren varit bra!

Frostrosor sa...

Sommarsoppa heter det i vår familj. Dock kan jag inte påstå att jag gjort på det på länge... kanske borde passa på innan sommaren är över!

Emilies Skafferi sa...

Men detta är ju en helt fantastiskt god soppa.

Köpa Hemsida sa...

Detta är verkligen en fantastiskt god soppa! En riktig sommarsoppa tycker jag :)))

Pernilla sa...

Mm, ängamat är ju så gott!
Det har jag också ätit mycket o somrarna...:)