Google+ Followers

tisdag 18 juni 2013

Midsommarsill

Ja nu närmar det sig härliga midsommar! Jag tillhör den skara som har lite svårt för just den klassiska midsommarsillen - Matjes. Om den hamnar i en god lag med tomat och annat gott så fungerar det perfekt. Urspungsreceptet kommer från Peter, därav dess namn.

Här är ett par olika supergoda varianter. Snabba båda två! För ni har väl inte missat 5-minuters-sillen? Mycket god och användbar.

Midsommarsill

1 äpple
½ morot
½ palsternacka
1 skiva fullkornsbröd
salt
2 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ krm salt
vitpeppar
1 salladslök
1 pkt 5-minuters-sill
1 ask ansjovisfiléer

Skär äpple och rotfrukter i små bitar. Skär brödet i krutonger. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Låt det rinna av. Rosta krutongerna i en stekpanna. Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Skär salladslöken fint. Blanda dressing, rotfrukter, äpple och salladslök. Skär sillen i bitar och lägg upp på ett fat. Lägg över skuren ansjovis, rotfruktsvinägrett och krutonger.

Peters midsommarsill

4 brk matjessill
8 msk hackad gul lök
4 msk hackad purjolök

Lag:
8 msk ättiksprit
8 msk matolja
3 dl strösocker
4-5 dl krossade tomater
2 tsk krossade kryddpeppar
2 tsk svartpeppar

Varva, sill, lök och purjolök i en glasburk. Blanda lagen. Häll lagen över. Låt stå ett dygn innan servering.

Inga kommentarer: