söndag 30 september 2007

Ett Matvrak på Ölands Skördefest med pumpor och lammsnoppar



Om det är underbart att få gå i affärer med kryddor och diverse delikatesser från världens alla ändar så är det alldeles fantastiskt att få åka runt på Lilla Öland med det enorma utbudet denna sista helg i september. Skördefesten! Massor av härligt brandgula pumpor lyser upp hela Öland. Många åker Öland runt för att titta på konsten som ställs ut denna helg. För egen del så åker jag för MATEN! Lokalt odlade grönsaker, hemgjorda marmelader och hembakade bröd. Sedan fanns det endel otippade rätter. På den östra kusten fanns det en kvinna från Brasilien som sålde Brasilianska Tapas - vid namn Salgados. Små varma friterade krispiga godsaker med diverse fyllningar, kyckling, vitlök, chili, koriander, bulgur, grönsaker...himla gott. Maken smäckte en nystekt strömming med mos under tiden. Barnen åt självklart korv med bröd, dottern åt förstås upp hälften av min mat också. Lyckligtvis är det så att hon har fått samma störning som sin mor - äter allt som är konstigt och då speciellt såser. Så den röda dressingen med bra sting i - den slank ner i dotterns mage i ett nafs. Antar att Brasilien Linda kan göra ett stort tillägg kring Salgados då det är mycket vanligt i Brasilien.

Kårehamn hette det lilla fiskelägret vi var på. Fiskaffären var öppen, där fanns allt man kan önska. Utanför såldes hel lax och torskfiléer i 5 kg förpackning. Underbart helt enkelt! Doften av Fisksoppa med vitlöksdoftande Aioli blandat med provsmakning på sked med havtornsmarmelad.

Det slank ner Stenugnsbakat Havtornsbröd, Chutney på äpplen, chili och curry och så 10 kg potatis. Sedan gick snurren igång. Hela familjen i bilen, ner till föräldrarna och funderingarna kring kvällens mat var igång. Självklart skulle chutneyn vara med på ett hörn. Så här blev det i alla fall:


Salami och färskostfylld Fläskfilé med chutneytopping och till det serverades Potatismos i ugn
Ps. det är lördag och ingen direkt smalmat men mumsigt var det...

till 4 vuxna och två barn


2 fläskfiléer
1 hg salami (vi tog korv från Milano suck så gott...)

1 burk färskost med paprika och chili

salt och svartpeppar

3 dl grädde

1 dl chutney (självklart funkar det med valfri chutney - den måste inte vara hemgjord från Öland)


Skär ett snitt nästan igenom filéerna. Fördela osten och vik ner den goda salamin. Salta och peppra. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner chutneyn + salt och peppar, smaka av tillsätt mer chutney om du önskar. Lägg blandningen över köttet. Ställ in i ugnen ca 1 timme. Servera med ett hemgjort gott mos (funkar kanske med potatis från andra delar än Öland). Klicka ut moset i klickar på bakplåtspapper och gratinera i ugnen tills det fått fin färg.

I kväll har det kokts 1,5 kg fläsklägg till morgonsdagens rotmos...

Har du aldrig varit på Skördefest på Öland - åk dit nästa år det är så härligt! Ofta väldigt lerigt, doft av kobajs och hö. Blandat med dofter av lufsa (ja för er oinvigda - en variant av kroppkakor gjord i långpanna) och sedan finns det såklart restaurangerna med väldigt hög klass fast de hoppar jag över denna helg. Där kan jag äta när som helst, det är roligare med lammsnoppar( korv) och hemgjorda ostar. Tjipp!

8 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Det där låter trevligt! Jag berättar gärna mera om salgados, vad var det du tänkte på? Det finns redan recept på hur man gör salgados, som de coxhinas som du antagligen så, på bloggen. Kolla recept länken. :)

annamaria sa...

Hej Linda! Jag hittar inte coxhinas hos dig...vet inte vad jag gör för fel riktigt...

Anonym sa...

Hej Anna,
Tänkte höra om du har nåt smarrigt recept på Foccaia eller annat långpanne bröd, vill testa nåt nytt har kört med feta och soltorkade tomater ett tag nu.

annamaria sa...

Hej Mia!
Det finns ett recept på långpannebröd inlagt på bloggen - en nyttigare variant med dinkel - som ska doppas i olivolja och nötströssel - finns också recept. Lite annorlunda. Byt annars ut dina tomater och fetaosten mot skivade rödlökar och färsk rosmarin eller stick ner finhackade dadlar och en god grönmögelost - sådana man köper i fruktdisken. Även det gott att doppa i nötströsslet! Prova även att lägga till färsk koriander i nötströsslet.

Mia sa...

Åh vad många goda förslag, ska testa nötströsslet till helgen när föräldrarna kommer på besök!
Tack för hjälpen!
/Mia

Anonym sa...

Wycieta strona. Tak trzymac

My web-site :: ćwiczenie Penisa

Anonym sa...

I love what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
Keep up the very good works guys I've included you guys to my personal blogroll.

My web page - Geile Geschichte

Anonym sa...

A lot of thanks for all of the efforts on this website.

Kate really loves getting into investigations and it's easy to see why. All of us know all regarding the powerful mode you render informative solutions through the blog and even boost contribution from other individuals on the subject matter so our favorite child is really learning a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your carrying out a stunning job.

my web page; powiększanie penisa ćwiczenia