lördag 15 september 2007

Jag älskar Päron...äppel,päppel piron...



Inte ett äpple på mina träd i år. tydligen inget äppel-år sägs det eller? Däremot har min snälle granne förbarmat sig över mig. Hans päron är gudomliga. Äppelpaj brukar höra hösten till men nu så fick det bli Päronpaj på mitt vis. En ljuvligt höstig paj som doftar kardemumma.



Päronpaj från Småland (nej den är inte snålt tilltagen)



6 Päron

1,5 dl ljus sirap

1 tsk mald kardemumma

200 gr smör

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Skala och skiva päronen. Lägg päronskivorna i en pajform. Häll över sirapen och dofta över kardemumma. Smält smöret i en stor gryta. ta av från spisen, häll i övriga ingredienser och blanda väl. Strössla över degen. Baka i ugnen ca 30 minuter tills pajdegen fått fin gyllene färg. servera med vaniljsås.

Här kommer världens godaste hemgjorda vaniljsås - Min Mormors! Perfekt när det finns laktosintoleranta ätare...eftersom vaniljsås gjord på havre inte är så gott. Dock såg jag i affären att Milda nu har kommit med en laktosfri variant tackar tackar!! Ja just så är det...jag är laktosintolerant. Så även dottern.

Åter igen till...

Mormors fantastiska sås

2 äggulor

2 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

3 dl grädde

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.

Så enkelt och så gott! Inte vad min kropp behöver just nu men ändå....själen måste ju ha sitt eller?

För övrigt så är min Mormor fantastiskt duktig på allt som rör mat. Tänk vilken blogg det kunde blivit om hon var 20 år yngre! Så lite av hennes recept får gå genom mig istället.

God natt på er!













2 kommentarer:

Lisa Ulrica sa...

Fantastiskt Anna, nu kan jag ju ga in har och hitta ideer nar jag inte kan komma pa vad laga till smin fantastiska lille man kommer hem fran en tuff dag pa jobbet - det hander allt som oftast vill jag lova! Tusen kramar till er alla!

Anonym sa...

Hej säger den andra grannen som inte heller har några äpplen på sina träd. Vilken smarrig päronpaj. Den får du gärna bjuda mig på någondag Mmmmm....
Kramar från carita