tisdag 19 augusti 2008

Sensommarmat



Njut lite till av sommaren. En saftig och mör Marinerad fläskfilé och en fräsch Sensommarsallad med krispiga gröna bönor och mangobalsamvinägrett. Den röda såsen får du inte missa! - den finns på bilden här nedan. Passar kalasbra till grillat också. Vilken är din såsfavorit?

Marinerad Fläskfilé
6p

2 fläskfiléer
salt och vitpeppar

Marinad:
1 dl olja
idl balsamvinäger
1 dl kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 skivad vitlökslyfta
0.75 dl flytande honung

Stek filéerna, kör dem klara i ugnen 170 grader i ca 30 min. Blanda marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Lägg dem i kyl minst ett dygn - gärna två. Skiva sedan upp köttet och skeda lite marinad över om så önskas. Garnera lite fint.

Sen en fräsch Sensommarsallad med vinägrett med mangobalsamvinäger i! Underbart gott! dessutom perfekt att laga i förväg - och till många.

Så till den supergoda Röda såsen (recept från Rävemåla kan jag meddela!)

1,5 dl chilisås (vanlig typ heinz)
1,5 dl sirap
curry efter tycke och smak
lite sambal oelek

Blanda allt och låt stå någon timme.


5 kommentarer:

lina sa...

Härligt att se lite sensommarrecept! Här är det höst så att det skriker om det. Regn och rusk, fy. Hoppas sommaren kommer tillbaka en liten sväng till, var inte riktigt klar med den ännu:)

Karin W. sa...

Mycket intressant sås. Jag är nämligen sambal oelek missbrukare:)

Anonym sa...

Jag har inte haft i tomat i min marinad det blir nog gott det och såsen vill jag också testa.
Brukar blanda ketchup, honung, vinäger, olja,chili, vitlök och kryddor men det blir mer som en dressing(oj vad det var längesen förresten!)

dempa sa...

wow. jag dreglar på tangentbordet.

skulle du vilja förklara hur du gör potatissalladen?
mangobalsamvinäger hittar jag på ica eller? och hur gör man vinägretten, eller vadå? jag har aldrig gjort sådan potatissallad men det är ju skitgott.

annamaria sa...

Hej dempa! På ett ungefär så här: 1dl olja, ½ dl vatten, ½ dl magobalsamvinäger, salt, vitppepar, någon msk strösocker. Smaka av - om du tycker det är för vinägerstarkt - ta mer olja och vatten. Eller tvärtom - ta mer vinäger. Blanda kokt potatis, bönor, rödlök - ja ta vad du gillar. Häll sedan över vinägretten - vänd runt försiktigt. Låt gärna stå någon timme. Njut! Lycka till! Meddela gärna hur det blev.