fredag 29 augusti 2008

Födelsedagsbröd


Nu har syster och hennes sambo blivit firade - både födelsedag och så ny lägenhet. Överaskningsfirande! Min andra syster fick stå för Flyttgröt - som blev underbart gott Apelsinris och jag stod för bröd och pålägg. Det blev ett riktigt smarrigt Långpannebröd med vallmo och solrosfrö. Perfekt när man är många eller till buffé.
Långpannebröd med vallmo och solrosfrö
1 plåt
50 g jäst
½ dl olja
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl sirap
15-17 dl vetemjöl special
250 g kesella
Värm mjölk och olja till 37 grader. Rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser (degen ska släppa bunken då är det lagom med mjöl). Kör i assistent i 15 minuter 8eller för hand minst 20....). Jäs sedan i 45 minuter. Olja och mjöla en ugnsplåt. Tryck ut degen. Jäs 20 min till. Skär sedan rutor i degen så blir det lättare att skära fina rutor efteråt. Pensla med ägg och strö över vallmofrö och solrosfrö. sätt i ugn 225 grader i ca 15 min. Stick med sticka och kolla så den är genombakad.

tisdag 26 augusti 2008

Matnörd

Ja då är det bekräftat på riktigt. Matnördarnas matnörd , Lisa Matälskaren med andra ord - har utmänt mig till Veckans Matnörd. Tack så mycket Lisa! Denna veckan ska du lämna in ditt bästa tips på restmat. Så kom igen nu!

fredag 22 augusti 2008

OS-Wok

För ett tag sedan så var det en kock med härstammning Asien på TV. Inför OS skulle han laga kinesisk mat. Så självklart har det serverats min variant OS-kyckling här hemma med inspiration från denna kinesiska kock! Väldigt fräscht, krispigt och gott! Vill man så går det såklart utmärkt att utesluta kyckling.

OS-kyckling från Kina
4 p

3 st kycklingfiléer
1 burk bambuskott
1 gul lök
1 pkt färska sockerärter
½ zuccini
2 skivade vitlöksklyftor
6 mycket tunna skivor färsk ingefära
½ finhackad färsk chili (utan kärnor och hinnor)
2 msk potatismjöl
2 msk soja
cashewnötter

Tillagningssåser:
2 msk soja
2 msk bönsås
2 msk hoisinsås
2 msk ostronsås

Marinera den tunt skivade kycklingen i soja och potatismjöl. Värm upp stekpannan till mkt hög temp. Stek kycklingen, tillsätt sedan grönsakerna, stek 3 minuter. Häll i tillagningssåserna. Rör hela tiden. Salta vid behov. Det går snabbt - så ha riset klart innan. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga! Servera med Basmatiris.

Sen vill jag önska er alla en härlig helg!

torsdag 21 augusti 2008

Det vackraste vackra!

Bild från Lisa i Tasmanien

Välkommen lille Max från Tasmanien. Stort Grattis till min älskade Lisa hennes goa man och framförallt till STOREBROR Pelle. Jag längtar efter er så det gör ont!! Pussar från oss alla här hemma i Småland!

tisdag 19 augusti 2008

Sensommarmat



Njut lite till av sommaren. En saftig och mör Marinerad fläskfilé och en fräsch Sensommarsallad med krispiga gröna bönor och mangobalsamvinägrett. Den röda såsen får du inte missa! - den finns på bilden här nedan. Passar kalasbra till grillat också. Vilken är din såsfavorit?

Marinerad Fläskfilé
6p

2 fläskfiléer
salt och vitpeppar

Marinad:
1 dl olja
idl balsamvinäger
1 dl kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 skivad vitlökslyfta
0.75 dl flytande honung

Stek filéerna, kör dem klara i ugnen 170 grader i ca 30 min. Blanda marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Lägg dem i kyl minst ett dygn - gärna två. Skiva sedan upp köttet och skeda lite marinad över om så önskas. Garnera lite fint.

Sen en fräsch Sensommarsallad med vinägrett med mangobalsamvinäger i! Underbart gott! dessutom perfekt att laga i förväg - och till många.

Så till den supergoda Röda såsen (recept från Rävemåla kan jag meddela!)

1,5 dl chilisås (vanlig typ heinz)
1,5 dl sirap
curry efter tycke och smak
lite sambal oelek

Blanda allt och låt stå någon timme.


lördag 16 augusti 2008

En glasarbetarmacka


Nu har det varit miniknytis igen. Glasarbetarmackan anlände från glasarbetaren och hans sambo. Handpillade räkor säger jag bara. Sambon får äran att skala och glasarbetaren fixar resten. Konstigt här är det tvärtom - glasmålaren skalar och hans fru (hm jag...) fixar resten.
Glasarbetarstubbe
4p (som förrätt)
3 landgångsbröd
Räkröran med ananas:
1 brk creme fraiche
1 dl majonnäs
200 g räkor (hackas)
1 knippe dill
en halv bruk krossad ananas ca 100g
5 stänk worchestershiresås
4 hackade ägg
garnering: ägg, räkor och grönsaker efter behag
Blanda allt. bred mellan bröden och ett lager ovanpå. Garnera med handpillade räkor och annat gott vad du tycker passar - färsk ananas kanske.

torsdag 14 augusti 2008

Färsk pasta med filé och pinje

I det här huset serveras det inte överdrivet mycket pasta. Det blir mest pasta med kättfärssås eller möjligen carbonara. När vi tog svängen om Stockholm och gamla Stan så åt vi underbart god pasta. Krämig, gräddig, svamp och så oxfilé. Allt blandat med perfekt kokt pasta. Så nu fick jag för mig att laga något liknande. Oxfilé fanns ingen i butiken så det fick bli fläskfilé. Laga det här till fredagsmyset, servera med ett glas rött. Underbart god pasta!

Färsk pasta med filé och pinje
4p

1 fläskfilé
6 färska champinjoner eller en näve kantareller
4 skívade sommarlökar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 påse pinjenötter
150 g sugarsnaps
salt och vitpeppar

Strimla köttet och stek. salta och peppra. Bryn svampen. Lägg kött och svamp i grytan, häll över fond, skivad vitlök och grädde. Sjud 5 minuter. Blanda ner skivad vårlök och sugar snaps. Låt allt bli varmt. Sugar snapsen får gäran vara krispiga och goda. Blanda sedan såsen med kokt färsk pasta. Strö över nötterna.

Servera med ett gott rödvin eller varför inte svartvinbärssaft!





måndag 11 augusti 2008

Hallonpaj och Vinbärspaj


Pajer är nog världens bästa bjudfika. Snabbt att baka och räcker till många. Har man dessutom ett enkelt och bra recept så går det som en dans. Använd degreceptet och lägg sedan hallon i botten, strö socker över. Gärna lite vaniljsocker också. Jag gjorde även samma paj med vinbär - också underbart gott om än betydligt syrligare. Vaniljsåsen - Mormors recept förstås.

Mormors vaniljsås

2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde


Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden. Blanda äggblandningen med grädden och rör ner vaniljsocker.





lördag 9 augusti 2008

Kantarellmackan


Bilden talar för sig själv. Det är helt enkelt det godaste som finns. Hembakt grovbröd, egenplockade kantareller. Stek svampen, salta och peppra - sen en stor skvätt grädde som får koka in någon minut. Servera på ett gott bröd. Lyckan är total. Nästan gråtfärdig blir man. Njut! (Det blir nog nästan lika gott av färska köpta kantareller från affären)
Eftersom Krubb fortfarande har mack-tävling så ber jag nu snällt att få bidraga med ännu en goding. Vi får se om man får lämna två bidrag. Den andra mackan hittar ni här.


fredag 8 augusti 2008

Grovbröd på mitt vis

Nu när det är lite svalare ute så blir jag så Höstig! Blir sugen på mustiga grytor, hembakta grova bröd, kantareller och så varma koftor och lite andra nyinköpta höstiga kläder. I mitt skafferi hade jag samlat på mig en hel massa "slattar" av mjölsorter och annat gott. Det är dock en salig blandning av gram och decilliter - eftersom det var slattar så fick endel vägas och endel fanns det mer av så då fick det bli decilliter. Hoppas det går fint ändå. Så då fick det bli 2 saftiga bröd på det. Väldigt lättbakat - bara att röra ihop och hälla i bakformar. Under tiden bröden svalnade så plockade vi kantareller....recept och bilder kommer snart....

Grovbröd på mitt vis
2 limpor

70 g linfrö
1 dl havrekross
1 dl solroskärnor
200 g rågsikt
280 g grahamsbröd
4 tsk salt
300 g vetemjöl
50 g jäst
2 dl sirap (och 2 msk såskulör för färgens skull)
1 dl lingonsylt
12 hackade torkade aprikoser
1 l filmjölk

Blanda allt det torra. Rör ut jästen i filen som värmts till 37 grader. Häll i den i det torra. Tillsätt sirap, lingon och aprikoser. rör runt tills det blir en jämns smet. Jäs 20 minuter. Häll i smeten i välsmorda formar (1,5 liters). pensal bröden med olja och strö över solrosfrön och havrekross. Ställ in börden längsts ner i ugnen 100 grader i 45 minuter. Sedan ytterliggare 50 minuter på 175 grader. Låt de stå i formarna och sätta sig i 15 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt dem svalna under bakduk.

onsdag 6 augusti 2008

Grekisk lunch


När det nu inte blir en Greklandstur detta år så får man fixa greklands-käket själv. Vad sägs om en härlig grekisk sallad - valfri sallad, olika sorters tomater, fetaost, urkärnad gurka(det är faktiskt nödvändigt), goda oliver, rödlök, oregano och olivolja. Lite vitlöksbröd och tzatsiki också förstås. Visst känner man nästan doften av grillad souvlaki......

måndag 4 augusti 2008

Sommarens goda Tomatmarmelad

Många har rynkat på näsan när jag säger Tomatmarmelad. När de väl vågar smaka denna delikatess på en bit mogen brie så är uppsynen en annan kan jag säga. Prova - så enkelt att laga och så oändligt gott! Prova på en rostad macka också...ungarna här bara älskar den.
Tomatmarmelad på mitt vis

12 mindre burkar
1.5 kg tomater
1.5 kg syltsocker
skal av 2 citroner
skal av 1 apelsin
pressad saft av 1 apelsin och en citron
Passera tomaterna i matberedare eller mixer eller med mixerstav. Häll tomaterna i en kastrull + skalen + saften. Koka upp - sjud 5 minuter. Häll i sockret. Koka 5 minuter till. Skumma väl. Häll upp i väl rengjorda - gärna sköljda i atamon enligt flaskans anvisning. Vilket förbättrar hållbarheten. Fyll burken ända upp till kanten - minskar risken för mögelangrepp.

söndag 3 augusti 2008

Tänk om livet vore som sämst när det är så här

Efter 3 veckor på ostkusten och sen några dagar på västkusten så måste jag nog erkänna att det är väldans gott att vara hemma. Denna lilla kycklingrätt hemma på soldäck. Svalt porlande Rosévin till. Tänk om livet vore som sämst när det är så här.



Örtmarinerade kycklingfiléer
4p
4 Kycklingfiléer

Marinad:

½ dl olja
½ dl balsamvinäger
½ dl flytande honung
2 hackade vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan
½ kruka basilika
1msk torkad oregano
salt och peppar

Garnering: något vackert och gott!

Stek filéerna i stekpanna, krydda med salt och peppar. Stek dem färdigt i ugnen 200 grader i 20 min. Lägg de hela varma filéerna i dubbla plastpåsar. Häll marinaden över. Låt marinera i kylen 1-2 dygn. Skiva filéerna och garnera. Servera till en god sallad och bröd eller annat gott tillbehör.

fredag 1 augusti 2008

Goaste mackan hos krubb


Nu är det tävlingsdax! Krubb korar snart den goaste mackan. Självklart vill väl alla vara med där och det finns fina kokbokvinster. Var med du också!

Mitt bidrag blir min supergoda knäckemacka: Tomat och Kikärtsknäcke
Så trevligt det är med tävlingar! Så svårt sen då - för visst är ju smaken som baken....

Blandade känslor helt enkelt!

Ja då har det gått 4 hela veckor. Det är inte klokt - det går för fort. 4 veckor fyllda av härlig semester och massor av god mat. Nu då? Massa extra kilo. Suck! Måndag - då ser ni en liten köttbulle fara runt här i byn och kilona de bara ramlar av....eller? Det där med och banta är inte min grej men köttbullerejs - det är fint det. Sen om en månad så börjar dansen - då åker skorna på sen bär det av. Ja ja nog om det. Ni måste bara prova följande lilla underbart goda tilltugg. Till drinken, på buffén eller som tillbehör till en måltid eller förrätt. När som helst helt enkelt. Nästa gång för min del blir till en fin pilsner när det är OS.....

Färskostfyllda paprikabåtar

Paprikor i olika färger
Valfri färskost - gör egen eller till exempel Philadelphia
Smaksätt med det du gillar - jag tog gräslök, basilika och en pepparblandning
Rostade pinjenötter

Skär paprikan som båtar. Blanda färskosten och fyll båtarna. Fördela pinjenötterna över.