måndag 28 januari 2008

Raggmunksrace


Svensk Husmanskost med enklare tillagning och lite förnyelse av ingredienser - det ska tydligen vara årets mat. Det och så ekologiskt och vegetariskt förstås. Jag får väl hänga på trenden husmanskost. Ingen direkt förnyelse kanske men gott och vegetariskt om så vill. Dessutom lättlagat faktiskt.
Raggmunkar är nog bland det allra godaste jag vet. Jag behöver inte något stekt fläsk till. Däremot steker jag bacon till övriga familjen. Jag äter dem som de är med hemkokta lingon. Det blir inte så ofta jag lagar dem, kanske därför jag njuter ordentligt när jag väl äter dem. Har man ännu mer tur så får man dem hos Mormor. Här är hennes variant alla fall.

Raggmunkar a la Inga

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 ägg

800 g fast potatis

smör


Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna, de ska vara lite brända i kanterna tycker jag. Stek bacon. Servera raggmunkarna med bacon, lingonsylt och rårivna morötter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Raggmunkar är ju såå gott & riktigt på en måndag!! förresten ska jag klura lite på det där med rödbetorna... Men inlagda är verkligen ingen hit, sött & vidrig konsistens... *S*

Malin sa...

Åh dessa va super goda!
Mormor Ingas mat minns man, mums