onsdag 17 april 2013

Fraspanerad torskrygg och vårlig kall sås
Denna underbara torskrygg. Fiskbilen här säljer torskrygg billigt relativt ofta. Värt varenda krona. Panera i Panko ströbröd är något alldeles extra, så prova det om ni hittar det i era butiker. Det finns tyvärr inte här i den lokala butiken. Jag gick in på en restaurang och köpte en påse men den är tyvärr slut. Ja, så kan man göra även om övriga familjen skäms när det sker.  Kanske skulle be lokala butiken ta hem Panko. Så denna fraspanering är gjord av helt vanligt hederligt ströbröd. Dock dubbelpanerat fisken, vilket blir extra frasigt och gott. Självklart kan man använda vanliga torskfiléer om man vill det.

Den här familjen är en milt sagt aktiv familj, mycket arbete och aktiviteter på alla håll. Så jag verkligen ÄLKAR mat som går att förbereda dagen innan eller mer. Börja med såsen, görs med fördel dagen innan. Såsreceptet har jag klippt ut för många år sedan men aldrig provat, vilket jag nu ångrar, vilken GOD sås!

Fraspanerad torskrygg och vårlig kall sås

beräkna ca 200 g fisk/person - vi är fem personer varav 3 barn så jag tog lite mindre 800 g
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt och vitppar

stor mängd olja att steka/fritera i

Skär fisk i lagom stora bitar så fisken blir klar samtidigt. Salta och peppra. Vänd först fisken i vetemjöl, sen i äuppvispat ägg och sist noga i ströbrödet. Lägg på atllrik, låt gärna vila 1 timme i kylen. Den "fastnar" bättre då tycker jag. Stek/fritera i mycket olja (ca 1 cm i stekpannan) tills fisken har vacker färg.

Vårlig sås

1 burk creme fraiche
½ dl majonnäs (jag gillar Hellmanns)
1 msk grov söt senap
½ syrligt äpple i små bitar
1 finhackad ättiksgurka
½ finhackad gul lök
2 msk hackad dill
2 msk kapris
salt och vitpeppar

Blanda allt, ställ kallt.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Vi har Panko på ICA ;)

annamaria sa...

Så himla glad jag blir! Jag köpte ströbröd bara häromdagen, får leta bättre. Står det på samma ställe som övriga ströbröd då?

Underbart med välsorterade butiker!